7 Temmuz 2014 Pazartesi

Ramazan’da doğru beslenmeye dikkat
Uzmanlar sıcak günlere gelen Ramazan’da doğru beslenmenin önemine dikkat çekiyor.
Son yıllarda Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ile beraber gün içerisinde susuzluk daha çok baş gösterir oldu. Her şeyden önce ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten İtina Gıda Gıda ve Beslenme Uzmanı Fatoş Mangas BıçakçıRamazan ayında mutlaka sahur yapılmasını, iftarda ise başlangıç olarak hurma ve çorbamızı içtikten sonra on dakika ara verilmesini söylüyor. Böyle yaparak hem mide şişkinliklerinin önüne geçilmişolur hem de hızla artan kan şekeri dengelenmiş oluyor.
Ramazan ayında ; yoğurtlu soğuk çorbalar, taze nane karışımlı içecekler örneğin naneli limonata , naneli limonlu karpuz suyu veya az şekerle yapılmış kompostoları yada taze fesleğenli naneli cacıklar sahurda ve iftarda bol bol tüketmek, gün içerisinde bizi daha az susatacaktır.
Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlıklarının korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayıgeciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durmasıuygundur.
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanması 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerinin dengeli bir biçimde yükselten besinler ( beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik endeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi olan posalı besinler ) tercih edilmelidir.
İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar ( sütlaç, güllaç, muhallebi vb. ) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı , yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder