14 Ağustos 2014 Perşembe

Büyük depremler, konuta bakışı değiştirdi
-Elit Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Çelik:
"Genellikle müşterilerimizin ilk sorguladıkları konu deprem güvenliği oluyor"
"Yapılan araştırmalar, tüketicilerin konut özelliği konusunda yüzde 31 ile en
fazla dikkat ettiği konunun deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmesi olduğunu gösteriyor"
"Konut alacak kişilerin bu bilince sahip olması memnuniyet verici"
 Konut alımında tüketicinin eğitim düzeyi arttıkça, beklentilerinin de farklılaştığı, yüksek eğitimli kişilerin özellikle büyük depremler sonrası öncelikli konusunun binaların deprem güvenliği olduğu bildirildi.
Ankara'da ürettiği proje konutlarla, kalite seviyesini ve beklentileri artıran Elit Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Çelik, 17 Ağustos'ta meydana gelen Marmara depreminin ülkemizde yapılaşma anlamında ezber bozduğunu kaydetti.
Son 15 yıldan beri konutlarda güvenli bina algısının hızla arttığını, ancak eski binaların sayısal çokluğu ile gelir düzeyi ve beklentisi düşük kesimlerde yeni inşa edilen bazı binaların sağlamlığının halen sorgulandığını ifade eden Çelik, şunları söyledi:
"Büyük kentlerde yapılan araştırmalarda insanlar konut alırken en fazla özelliğine, ardından lokasyon, daha sonra da çevresel özelliklerine dikkat ediyorlar. Konut özelliğinde ise yüzde 31 gibi yüksek bir oranla deprem yönetmenliğine uygun inşa edilip edilmediği geliyor. Bunu yüzde 21 ile konutun genişliği, yüzde 11 ile ısınma özellikleri izliyor. Genellikle müşterilerimizin ilk sorguladıkları konu deprem güvenliği oluyor. Konut alacak kişilerin bu bilince sahip olması memnuniyet verici. Buna ek olarak bin metrekare üzeri inşaat alanlarında çok doğru ve başarılı bir çalışma ile yapıdenetim sistemi getirilmesi de önemli bir açığı kapattı. Ancak bu konuda toplumsal bilincin yıldönümleri ile sınırlı kalmaması, tüm kitlelerde süreklilik kazanması gerekiyor. Çünkü ülkemiz her bölgesi ile deprem kuşağında ve her deprem hepimize, özellikle de sektörün gelişimi için çaba gösteren bizlere acı veriyor."
-Konut alacaklara öneriler-
Cem Çelik, konut almak isteyen tüketicilerin satış ofislerine geldiklerinde, ekiplerinin bu konuda bilgi verdiğini, Elit Yapıolarak bina güvenliğinin en fazla önem verdikleri konu olduğunu kaydederek, şu önerilerde bulundu:
-Hazır beton teknolojisi ile üretilen binaları tercih edin. C16'dan (BS16) düşük dayanımlı betonla üretilmiş binalar güvenli değildir.
-Simetrik boyutlandırma ve kısa kolon kullanımı gibi tasarımlarla üretilen konutlar, yapının depreme karşı daha dayanıklı olmasınısağlayabilir.
-Bodrum katına bakın. Eğer rutubetliyse, binanın su yalıtımıkötü demektir. Yalıtımı iyi yapılmamış binaların taşıyıcı sistemlerinin paslanması, büyük şiddetli deprem sırasında yapının hasar görmesine neden olur.
-Kolon ve perde uygulamalarının doğru yöntemlerle gerçekleşip, gerçekleşmediğini mühendislere inceletebilirsiniz.
-Bina'nın üçte biri toprak altında olmalı. Toprak altında ne kadar fazla kat varsa bina depreme karşı o kadar güvenilir demektir.
-Zeminin etüt raporu incelenmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder