16 Ağustos 2014 Cumartesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Anadolu Bozkırı’na Umut…
Ardıç Fidanları Anadolu Toprakları’nda Yeniden Yeşeriyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) küresel ısınma karşısında oluşabilecek kurak dönemlerde Anadolu Bozkırına umut olacak ardıç fidanlarını toprakla buluşturdu. OGM’nin 2008-2013 yılları arasında ürettiği 14 milyon 400 bin ardıç fidanı Anadolu topraklarında yeniden yeşeriyor.
Dünya Ormancılığında Bir İlk
Tüm dünyada yakın zamana kadar ardıç tohumlarının yalnızca ardıç kuşlarınca yenilerek dışkı yoluyla atıldığında çimlenebileceği, ardıç tohumlarını üretmede başka yol olmadığı düşünülüyordu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı yapmış olduğu başarılı çalışmaların ardından dünya ormancılığında bir ilki gerçekleştirdi. Meşe külü ve limon tuzu kullanarak ardıç tohumlarının bu ortamda da çimlenmesini sağladı. Çimlenme engelinin giderilmesiyle 2008-2014 yılları arasında 14 milyon 400 bin ardıç fidanı üretimi gerçekleştiren OGM bu fidanları Anadolu’nun farklı bölgelerinde toprakla buluşturdu.
Bozuk Alanlarda Ardıç Fidanları Yeniden Yeşerecek
Dünyada 60 türü bulunan ardıç, kuzey yarım küreden Afrika’ya kadar çok farklı sıcaklık ortamlarında yayılan her daim yeşil ağaç ve çalı formunda bulunuyor. Deniz ikliminin etkilerinin azalmaya başladığı yörelerden başlayarak steplere kadar uzanan sıcağa, soğuğa ve kuraklığa dayanıklılığı ile karasal iklimin bir ağacı olan ardıç, ülkemizin her yerinde 8 doğal türü ile yayılış gösteriyor. Ancak ülkemizde yaklaşık 1,1 milyon hektar alanda yayılış gösteren ardıç ormanlarının yüzde 92’si fizyonomik açıdan bozuk ve doğal kuruluştan uzak meşcere yapısına sahipler. Sadece Akdeniz, Ege ve Göller Bölgesinde 250 bin hektar alanda ardıç ormanı bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapılacak çalışmalarla bozuk alanlarda ardıç fidanları yeniden yeşerecek.
Küresel Isınma Karşısında Ülkemiz Ormancılığının Sigortası Olacak
Ardıç ağaçları zor iklim koşullarına dayanmasının yanında yaygın kök yapılarıyla erozyon kontrol çalışmalarında da önemli bir rol üstleniyor. Sıkı bir istiflenme meydana getiren pul yapraklara sahip türler ise bu özellikleri ile yangına karşı olumsuz bir ortam oluşturuyor ve yangın emniyet yollarının tesis edilmesine de olanak sağlıyor. Değerli odunu nedeniyle endüstriyel ağaçlandırmanın temellerinden biri olan ardıç ağacı saymakla bitmeyen faydalarının yanında özellikle küresel ısınma karşısında oluşabilecek kurak dönemlerde ülkemiz ormancılığının sigortası olacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder