24 Ekim 2014 Cuma


İl jandarma Komutanlığından  Basın Duyurusu 

19 Ekim 2014 günü saat 23.00 sıralarında Çamardı İlçe J.K.lığına gelen Mehmet EKİNCİ isimli vatandaş “Demirkazık Dağı bölgesine gelen (10) kişilik dağcı grubundan Tarkan KUVULMAZ’ ın aynı gün saat 15.00 sıralarında zirve çıkışı öncesinde yorgunluk hissettiğini söyleyerek Kaldı ve Alaca bölgeleri arasında bir yerde kamp yerine dönmek üzere gruptan ayrıldığını, yaklaşık 15 dakika sonra havanın soğuk ve sisli olması nedeniyle zirve yürüyüşünden vazgeçerek kamp yerine geri dönüşe geçtiklerini, dönüş yolunda kendilerinden ayrılan dağcı arkadaşları Tarkan KUVULMAZ isimli şahsı bulamadıklarını” beyan ederek kayıp arkadaşının bulunması konusunda yardım talep etmiştir.

Yardım talebi ile ilgili olarak Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ tarafından verilen emir üzerine Niğde İl J.K.lığınca Çamardı Demirkazık Dağevinde kriz masası oluşturularak Çamardı İlçe J.K.lığında konuşlu JAK Timi ile (2) Köpek Unsuru, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden 5 kişilik ekip 20 Ekim 2014 günü saat:01.00 sıralarında yaya olarak bölgeye sevk edilerek arama kurtarma çalışmalarına başlanılmıştır.


20 Ekim 2014 günü sabah saatlerinde yapılan değerlendirme sonucu dağcının kaybolduğu bölgenin rakımın yaklaşık 3500 – 3600 metre olması, bölgenin araçla intikal edebilecek en yakın bölgeye yaya olarak 6-8 saatlik mesafede olması, arazinin sarp ve kayalık olması nedeniyle havadan ve karadan aynı anda koordineli olarak arama kurtarma faaliyetinin uygun olacağı değerlendirildiğinden, Niğde Valiliğince Başbakanlıktan ve J.Gn.K.lığından iki arama kurtarma Helikopteri ile Dağ Arama Kurtarma teçhizatlı bir JÖAK Timi talep edilmiştir.

Hava Kuvvetleri K.lığınca Konya 3′ ncü Ana Jet Üs K.lığı meydanında konuşlu (1) adet Cougar Arama Kurtarma ve J.Gn.K.lığınca (1) adet Skorsky helikopter 14 kişilik JÖAK ekibi ile birlikte bölgeye sevk edilmiştir.

Helikopterler 20 Ekim 2014 günü saat 14.00 sıralarında Çamardı Demirkazık Dağı Mümtaz Çankaya Dağ ve Kayak Evi helikopter pistine indirilmiş ve durum değerlendirilmesinin yapılmasına mütekip aynı gün saat 15.00 sıralarında J.Gn.K.lığına ait Skorsky helikopteri tarafından JÖAK ekibi iki grup halinde bölgeye indirilmiştir. Aynı gün Konya 3′ ncü Ana Jet Üs K.lığı meydanında konuşlu (1) adet Cougar helikopter 14.00-17.00 saatleri arasında havadan arama kurtarma faaliyeti icra etmiş ve hava şartları ile arazinin elverişsiz olması nedeni ile saat:17.00 sıralarında faaliyetine son vererek Konya’ya dönüş yapmıştır. J.Gn K.lığınca tahsis edilen (1) adet Skorsky helikopter ise saat:17.32 de faaliyetine son vererek Niğde İl J.K.lığına iniş yapmıştır.

Arazide bulunan Çamardı JAK Timi, Köpek Unsuru ve İl Afad Müdürlüğü ekipleri ile Ankara’dan gelen JÖAK Timi havanın kararması ve arazi şartlarının elverişsiz olması nedeniyle saat 23.00 sıralarında arama faaliyetine son verilmişlerdir. Gün boyunca yapılan arama tarama faaliyeti esnasında herhangi bir iz emareye rastlanılmamıştır.

21 Ekim 2014 günü saat 08:52 sıralarında Niğde İl j.K.lığından havalanan J.Gn.K.lığına ait Skorsky tipi helikopter, Çamardı Demirkazık Dağevinde bulunan (14) kişilik JÖAK timi ile (2) kılavuzu (2) grup halinde alarak Demirkazık bölgesi Avcıveli Tepesi mevkiine indirerek kuzeyden güneye Adana Aladağ İlçesi istikametine doğru arama tarama faaliyetine başlanılmıştır.

Yine Niğde AKUT biriminden (4) kişilik ekip kaybolan şahsın bulunabileceği değerlendirilen bölgelerde arama tarama yapmak amacıyla Adana ili Aladağ ilçesi Sofulu Köyü istikametinden saat 07.00 sıralarında güneyden kuzeye doğru faaliyete başlamışlardır.

Ayrıca Adana Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden gelen (9) kişi ile Niğde Adana Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden (5) kişi olmak üzere toplam (14) kişi Emli Vadisi girişinden Avcıveli tepe istikametine doğru yaya olarak arama tarama faaliyetlerine başlamışlardır.

21 Ekim 2014 günü saat 12.20 sıralarında Niğde AKUT ekibinden bir personelin kaybolan şahsa ait olduğu değerlendirilen kramponu bulması üzerine, bölgede 200 metre mesafede bulunan JÖAK timi ile birlikte aramalar, ayak izlerinin devam ettiği güney istikametine doğru yoğunlaştırılmıştır. Kayıp şahıs Tarkan KUVULMAZ, yapılan arama tarama faaliyetleri neticesinde aynı gün saat 13.00 sıralarında Niğde AKUT ve JÖAK ekipleri tarafından Çeloluğu mevkiinde kaybolduğu noktaya yaklaşık 1600 metre uzuklıkta15–20 metrelik kanyon benzeri bir arazi içinde sağ olarak (Bitkin vaziyette hipotermiye girmek üzere) bulunmuştur. Şahsa ilk tıbbi yardım JÖAK ekibinde görevli sağlık Astsubayı tarafından olay yerinde yapılmıştır.

21 Ekim 2014 günü saat 13.44 sıralarında Demirkazık Dağevi helikopter pistinden kalkış yapan J.Gn.K.lığına ait Skorsky tipi helikopter, saat 14.05 sıralarında Tarkan KUVULMAZ isimli şahsı bulunduğu yerden yaklaşık 30 metreden sedyeli olarak vinç yardımı ile almış ve Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesine iniş yaparak şahsın tedavisine başlanılmıştır.

Adana iline mağduru bırakarak dönüş yapan Skorsky tipi helikopter olay bölgesinde bulunan JÖAK ekibini alarak saat 16:45 sıralarında Ankara iline dönüşe geçmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder