2 Kasım 2014 Pazar

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNE DİKKAT !
      Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmeleri hemen hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. 
        Güneybatıdan esen lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi, özellikle sobadan sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer. Doğrudan kana karışır, oksijen alımını engelleyerek zehirlenme ve ölüme neden olmaktadır.
       Hava gazı, kömür ve buna benzer ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşan karbon monoksit ile zehirlenmeler sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması gibi nedenlerle meydana gelmektedir.
        Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle, topluma yönelik önlemler alınması, vatandaşların bu tür vakalara karşı dikkatlerinin çekilmesi, bilgilerin vatandaşlarımıza ulaştırılmasının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Karbon monoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek adına uyulması gereken kuralları bilmemiz hayat kurtarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder