19 Kasım 2014 Çarşamba

Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan ÖZTÜRK Açıklamalarda bulundu:

19 Kasım 2014 Dünya KOAH Günü



Bu yılki teması “YÜRÜYÜŞ” olarak seçilen 19 Kasım Dünya KOAH Günü ‘ünde her yıl daha fazla kişi tarafından hastalığın bilinmesi ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurularının artması hedeflenmektedir.

KOAH [Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı] nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20’dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir.
  İlimizde Ocak-Kasım ayları arasında KOAH tanısı konulan 5395 kişi, Astım tanısı konulan 3537 kişi vardır. KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir. Sağlığın iyileştirilmesi ve korunması için haftanın en az beş günü, günde en az 30 dakika süre ile orta yoğunlukta fizik aktivite (örneğin yürüyüş) önerilmektedir.

Daha sağlıklı bir yaşam için, KOAH olmamak için, KOAH’ınızın ilerlememesi için yürüyün. Her gün bir adım daha fazla!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder