9 Aralık 2014 Salı


TARIM, ORMAN ve HAYVANCILIK ŞURA TOPLANTISI YAPILDI

Niğde Üniversitesi Kongre Merkezinde NİGEP kapsamında Tarım ve Orman Şura Toplantısı yapıldı.
Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Başkanlığında gerçekleşen toplantıya Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Niğde İl Gelişme Planı Hazırlama Ekibi Proje Koordinatörü Prof. Dr. Selen Doğan, Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Ziraat Odaları, Birlikler, Özel Tarım İşletmeleri ve çok sayıda tarımla uğraşan vatandaş katıldı.
Toplantıda açılış konuşması yapan Vali Kılıç; “NİGEP Taslağı neredeyse tamamlandı.  Artık ilin geleceği ile ilgili olarak yapılacak beyin fırtınalarının başladığı bir döneme birlikte giriyoruz. Niğde ana hatları itibariyle tarım ilidir. Bu noktada mevcut tarım potansiyelimizi gözden geçirmemiz ve tarımdaki sorunları çözmemiz gerekiyor. Bugünkü toplantı ilimizin bugünü ve yarınlarını etkileyecek, en ciddi kararların alınabileceği, tartışılabileceği bir toplantıdır.
Niğde esas itibariyle bir tarım ilidir. İlin gayrisafi milli hasılasının önemli bir kesimi de tarım ürünlerinden geliyor. Türkiye’de patates üretiminde birinci, elma üretiminde ikinci, lahana üretiminde üçüncü olan bir ildir. Geniş tarım alanları var. Arazisinin ciddi bir kesimi dağlar ve tepelerden ziyade tarım arazileri ile kaplı. Üç ovası var: Emen Ovası, Misli Ovası ve Melendiz Ovası. İlimizde yer altı suyu bol ve yeraltı suyundan sulama yapılabiliyor. Ve tarım toprakları da Türkiye ortalamalarına göre daha şanslı olduğumuz bir oranda göreceli olarak sulamaya açık. Tarım kesiminde sorunlar neler, bu ili yarınlara taşıyacak olan yapılması gereken çalışmalar ve projeler neler, neleri çalışmak gerekir diye sorarsak; Öncelikle yorulmuş topraklarımızdan bahsetmemiz gerekir. Yıllardır patates ekilen topraklarda verim düşmeye başladı. Topraklarımızın kalitesini nasıl artırabiliriz. Tarım için nasıl faydalı hale getirebilir ve bence bunu tartışmak lazım. Tarımsal üretime kapatılan arazilerimiz var. Bu araziler nasıl değerlendirilir, bu arazilerde alternatif tarım ürünleri neler olabilir bunu çalışmalıyız. KOP tan elde ettiğimiz kaynaklarla yaptığımız sulama projelerinin bir tarımsal bütünlük içinde olması lazım. Sulama projeleri ile tarımsal projelerin desteklenmesi gerekiyor. Alternatif tarım ürünlerine yönelmemizdeki fayda nedir, bugüne kadar çilekten elde ettiğimiz fayda nedir, kirazdan elde ettiğimiz gelir nedir bunları da bu toplantıda tartışmalı, değerlendirmeliyiz.” dedi.

Toplantı Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan’ın uzun zamandır Niğde ili tarımı hakkında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında anlattığı sunum ile devam etti.

Daha sonra katılımcılar tarım ve ormancılık alanında Niğde’nin yarınlarını etkileyecek stratejiler hakkında görüş alışverişinde bulundu ve toplantı sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder