31 Ağustos 2014 Pazar

SONBAHARA ON KALDI

ABİDİN GÜNEYLİ ŞİİR KİTABI İLE OKUYUCULARIYLA BULUŞTU.
 SONBAHARA ON KALDI
112 SAYFA
100' Ü AŞKIN BİRBİRİNDEN GÜZEL DUYGU YÜKLÜ
ŞİİR BULUNUYOR..

İLETİŞİM: PK. 18 MEZİTLİ - MERSİN
İzmir Enternasyonel Fuarı Barış Köprüsü



Türkiye'nin ilk uluslararası fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapılarını 83'üncü kez ziyaretçilerine açtı.
Açılış töreninde İEF'nin, geçmişte cephede göğüs göğüse çarpışan ülkeleri bile yan yana getirdiği vurgulandı. Onur konuğu il Diyarbakır'ın Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak, tarihi misyonlar yüklenmiş İzmir ve Diyarbakır'ın yan yana durmayı, birlikte geleceğe hazırlanmayı başarabilirse Türkiye'de üstesinde gelemeyeceğimiz hiçbir sorun kalmayacağını söyledi. Kışanak, "İEF barıştır, kerdeşliktir. Başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere tüm İzmir halkına selam ve teşekkürlerimi sunuyorum, sıcak ev sahipliğinden ötürü kendimizi evimizde, Diyarbakır'da hissediyoruz" dedi.


Partner ülkenin Mauritius, odak ülkenin Hindistan, onur konuğu kentlerin Diyarbakır ve Malatya, temanın 'Lojistik' olduğu İEF'nin açılışı Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde yapıldı. Fuara bu yıl 829'u yerli, 303'ü yabancı olmak üzere toplam 1132 firma katıldı. İEF'nin açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Mauritius Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Cader Sayed-Hossen, Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rahul Kulshreshth, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve eşbaşkan Fırat Anlı, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Özel, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ak Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, CHP İzmir milletvekilleri Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, işadamları, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Belediyeden Görme Engelliler İçin Kaldırım




Niğde Belediye Başkanlığı, görme engellilerin zorlanmadan yürüyebilmeleri için kaldırımlara sarı bant monte ettiriyor.

Bir yandan engelli araçları için kaldırımlarda rampaların oluşturulmasını sağlayan Niğde Belediyesi diğer yandan da kaldırımlarda görme engelliler için hissedilebilir yüzey çalışması da gerçekleştiriyor.

Niğde Belediye Başkanlığı şehir genelinde cadde ve kaldırımlarda engelli vatandaşların rahatça ulaşımlarını sağlayabilmeleri için düzenlemelerde bulunarak engelli vatandaşlara verdiği önemi ortaya koyuyor. İhtiyaçlar doğrultusunda hizmeti ilk elden vatandaşa ulaştırmanın gayreti içerisinde çalışmalarını devam ettiren Niğde Belediye Başkanlığı, görme engelliler için de hissedilebilir yüzeyler oluşturulmasını sağlıyor.

Yenilikçi düşünce ve fikirlerini Niğde'de hizmete dönüştüren Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan şehir ve insan odaklı hizmet üretmenin gayreti ve azmi içerisinde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Bağlantı yolları kavşak düzenlemeleriyle artık daha güvenli

Niğde Belediye Başkanlığı Niğde genelinde yoğun trafik akışının olduğu cadde ve yollarda kavşak düzenlemeleri ile trafiği rahatlatarak yaya geçişlerini de daha güvenli hale getiriyor. Her geçen gün modern bir şehir için sağlam temeller atarak hizmetlerini vatandaşlarla buluşturan Niğde Belediye Başkanlığı, bağlantı yollarında modern  kavşak düzenlemelerinin de yapılmasını sağlayarak Niğde'ye yakışır estetiğin ön planda olduğu güzel kavşaklar oluşturmaya devam ediyor.

Kavşaklar rengarenk


Çalışmalar kapsamında Süleyman Fethi Caddesini Bor Caddesine bağlayan kavşak'ta, Dışarı Camii yanı Öğretmen Okulu Sokak'ta, Ethem Onbaşı Caddesini Selçuklu Caddesine bağlayan noktada, Niğde Devlet Hastanesi önünde, İmam Hatip Meydanında trafiğin daha kontrollü bir şekilde işlemesi için düzenlemeler yapılarak kavşak ve refüjlerin bitkilerle süslemesi sağlandı.
2 öğrenci mahsur kaldı

 Çamardı İlçesi'ndeki Demirkazık Dağı'na tırmanan 2 üniversite öğrencisi 3 bin 500 metre yükseklikte mahsur kaldı. Öğrencilerin kurtarılması için bölgeye helikopterle 6 kişilik bir kurtarma ekibi indirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Dağcılık Kulübü'nden 22 yaşındaki Ahmet Uğur Dede ile aynı yaştaki Yücehan Kutlu sabah saatlerinde Demirkazık Dağı'na tırmanışa geçti. 3 bin 500 metre yüksekliğindeki Çağılınbaşı Mevkii'ne kadar tırmanan öğrenciler dönüşte aşağıya inemeyince mahsur kaldı. Cep telefonuyla jandarmayı arayarak yardım isteyen öğrencilerin kurtarılması için bölgeye jandarma ve arama kurtarma ekipleri sevk edilirken, Konya 3'üncü Ana Jet Üssü'nden de kurtarma helikopteri gönderildi.

Telefonla iletişim kurdukları öğrencilerin helikopterle dahi kurtarılmayacak bir noktada mahsur kaldığını belirleyen ekipler, onları helikopterin alabileceği noktaya getirmeye karar verdi. Bunun üzerine Niğde AFAD'dan 2, Çamardı Jandarma Arama Kurtarma Ekibi'nden de 4 olmak üzere 6 kişilik bir kurtarma ekibi Demirkazık Dağı'na indirildi. Bir süre tırmandıktan sonra ekiptekiler Ahmet Uğur Dede ile Yücehan Kutlu'ya ulaştı.

Bir kova buz ile gündeme oturan ALS nasıl bir hastalık?

Son günlerde tüm dünya IceBucketChallenge yani Bir Kova Buz Kampanyasıile çalkalanıyor. ALS hastalığı hakkında bilinç oluşturmak ve bağış toplamak için başlatılan kampanya çığ gibi büyümeye devam ediyor.
Dünya gündemine oturan ALS hastalığının nasıl bir hastalık olduğu ile ilgili bilgiler paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Noröloji Uzmanları Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve Dr. Hale Alpsan Gökmen, “Hastalığın şu anda kesin bir tedavisi yok bu yüzden bağışlar tedavi için yapılan araştırmalar açısından önem taşıyor” dedi.
ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz), tipik olarak kasları hareket ettirmede güçlük şeklinde ortaya çıkan motor tutulum ile giden kronik ve ilerleyici dejeneratif bir hastalık. İlk olarak 1874’te tanımlanan ve ABD’de 1930’larda hastalığa yakalanan ünlü beyzbol oyuncusu Lou Gehrig’in ismi ile anılan ALS, motor nöron denilen kaslara uyarıgönderen sinir hücrelerinin tutulması ile ortaya çıkıyor. Hastalığın genellikle öncelikle ellerdeki ince kaslardan başladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Noröloji Uzmanları Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve Dr. Hale Alpsan Gökmen hastaların ellerde güçsüzlük şikayeti ile doktora başvurduğunu dile getirdi. Hastalığın tipik belirtisinin kaslarda titremeler şeklinde gözlenen fasikülasyonlar olduğunu anlatan Prof. Dr. Kütükçü ve Dr. Gökmen, “ALS, yıllar içinde gittikçe ilerleyen bir hastalıktır ve farklı kaslara giden sinir hücreleri etkilendikçe farklı semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Genellikle 3-4 yıl içinde yutma ve solunum kasları da etkilenir ve hasta rahat soluk alıp vermek için cihazlara ihtiyaç duyabilir. Artık evde kullanılan çok da rahat ve küçük cihazlarla bu sağlanabilmekte” dedi.
Hastalığın sürecinin kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini belirten uzmanlar, nadiren de olsa bazıhastalarda bu sürecin 20-30 yıl sürebildiğini söyledi. Bulguların başlangıçta birçok hastalık ile benzerlik gösterebildiğinden hastanın dikkatli incelenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kütükçü ve Dr. Gökmen, “Tanıda klinik ve EMG (elektromiyografi) bulguları önem taşımaktadır. Hastalığın en önemli özelliği de hastaların beyin fonksiyonlarının ve belleklerinin ileri evrede bile olsa etkilenmemesidir. Yani aslında kasların denetimini kaybetse de hastaların beyin fonksiyonlarıyerindedir” diye konuştu.
Bağışlar tedavi bulunması için çok önemli
ALS’nin en sık 40-50 yaşlar arasında ve erkeklerde daha fazla görüldüğünü anlatan uzmanlar, “Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte Cu/Zn superoksit dismutaz (SOD1) enzimini üreten genlerde oluşan mutasyonun rolü bilinmekte” dedi. Hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçların varlığından bahseden uzmanlar, “Bunlar hastalık seyrini yavaşlatabilmekte fakat daha iyi tedaviler için tüm dünyada önemli bilimsel çalışmalar sürüyor. Bu nedenle ALS derneklerine yapılacak bağışlar özellikle tedavi için yapılan araştırmalar açısından önem taşıyor”diye konuştu.
Tedavinin odağı yaşam kalitesini yükseltmek
Şimdilik tedavinin en önemli kısmınının hastanın yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu belirten uzmanlar, “Bu süreçte destek tedavisi denilen yutma ya da solunum gibi hayati fonksiyonlarının gerekli şekilde desteklenmesi oluşturmakta. Hastaların hayat konforunu artırmak amacıyla ağrıya yönelik tedaviler, fizik tedavi ile hastaların kas fonksiyonlarını korumak gibi destek tedaviler hastalar için çok büyük önem taşıyor” dedi.
Hasta yakınlarının desteği çok önemli
Birçok hastalıkta olduğu gibi bu ALS’de de hastaların yakınlarının bakım ve desteğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Kütükçü ve Dr. Gökmen, “Bu dönemde ALS’ye dikkat çekilmesi tadavisi zor olan bu gibi hastalıklarda yapılacak araştırmalara destek olmamız gerektiği ve toplumun bu konudaki farkındalığı açısından çok faydalı” dedi.




30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI NİĞDE’DE COŞKUYLA KUTLANDI


          30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 92. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi çeşitli etkinliklerle kutlandı.
          Saat 9.30’da Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan kutlama törenine Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın yanı sıra Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Garnizon Komutanı J. Kd. Albay Ufuk Nayır, Belediye Başkan Vekili Ümmügülsüm Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne, Baro Başkanı Hüseyin Demirbilek, Vali Yardımcıları Hanlar İden, Mustafa Karaca, Abdullah Uçgun, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
      Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşının okunması ile devam eden törende günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından 30 Ağustos Zaferiyle ilgili şiirler okundu.
      Protokol üyeleri tören geçişi sırasında askerleri selamladı ve Mehmetçikler vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.
 Daha sonra Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Valilik Makamında kutlama kabul töreni düzenlendi. Vali Kılıç Makamda kutlamaları kabul etti.


30 Ağustos Zafer Bayramı Çamardı İlçesinde de  Coşkuyla Kutlandı
30 Ağustos Zafer Bayramı Töreni,  İlçe Hükümet binası önünde saat 09:15’ de Kaymakamlık, Jandarma Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Atatürk Anıtına çelenk sunumu töreni ile başladı.
Törene Kaymakam Mustafa SERİN, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cem GÖKDEMİR, İlçe Belediye Başkanı Yavuz SOYLU, Cumhuriyet Savcısı Abdulhamit DURGUT, tüm daire amirleri, okul yöneticileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sunumunu Atatürk Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Sema ÇİMEN’ in yaptığı program , İstiklal Marşının okunması ve Saygı duruşu ile başladı. Gün anlam ve önemini belirten konuşmayı  Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cem GÖKDEMİR yaptı. Atatürk Ortaokulu öğrencilerinden İkra GÜNGÖRDÜ ve Jandarma Er Orkun UYANIK 30 Ağustos Zaferi ile ilgili şiir okudular.










30 Ağustos 2014 Cumartesi

Çamardı Kaymakamı Mustafa SERİN’in 
30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlama Mesajı

          30 Ağustos 1922 tarihi ordumuzun onurlu direnişi bağımsızlık ve vatan sevgisinin yüceliğini dünyaya  kabul ettirdiği ve Türk Milleti için umutsuzluğun sona erdiği, özlemlerin düş olmaktan çıktığı, halkımızın insan olmanın onurunu ve erdemini  yaşadıkları yeni ve aydınlık bir döneme girdiği tarih olmuştur.

          Bu nedenle tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisidir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı aynı coşkuyla kutlayacağız. Bu büyük gün vesilesi ile halkımızın bayramını tebrik ediyor, başta büyük komutan Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnetle anıyoruz.
Büyük Birlik Partisi BOR İlçe Başkanlığı adına Samed Yüksel,
30 Ağustos Zafer Bayramı sebebi ile bir kutlama mesajı yayınladı
Büyük Birlik Partisi BOR İlçe Başkanlığı ve BOR Alperen Ocakları İlçe Başkanlığı adına Samed Yüksel, 30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı.‏‏

"Milletlerin tarihinde zaferlerin çok önemli yerleri vardır. Zaferler, tasada ve kıvançta birlikte olmamızın en güzel nişaneleridir. Türk milletinin silkinip ayağa kalkarak, işgalcileri ve hayallerini vatan topraklarından def ettiği tarihin dönüm noktalarından olan 30 Ağustos Zaferinin yıldönümündeyiz.

Tarihi şan ve şerefle dolu dolan olan aziz milletimiz, 92 yıl önce kazandığı büyük zaferle bağımsızlığına musallat olan emperyalist mihraklara unutamayacakları büyük bir ders vermiştir. Sakarya’dan Kocatepe’ye uzanan imrenilecek mücadele Dumlupınar’da şaha kalkmış ve Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle Türk milletinin kudretini açıkça ispat etmiştir. Şehit kanıyla esaretin suru yıkılmış, muhteşem bir inanmışlık ve fedakârlık öncülüğünde aziz millet varlığı giydirilmeye uğraşılan kefeni yırtıp atmıştır.

30 Ağustos Zaferi zulme, hıyanete, eziyete ve sömürgeci heveslere karşı büyük bir darbe ve eşsiz bir kahramanlıktır. Türk milleti Dumlupınar’da haysiyetine, şerefine ve namusuna ne pahasına olursa olsun sahip çıkacağını destansı bir şekilde göstermiş ve bu vazgeçilmez değerler üzerinde asla oynanamayacağını cihana kanıtlamıştır. 19. yüzyılda iyice kızışan paylaşım ve hegemonya yarışında milletimizi ve vatan topraklarını hedefine alan sömürgeci güçler, 30 Ağustos’da zirve yapan iman ve vatan sevgisi karşında çaresiz ve aciz kalmışlardır. Kökeni, memleketi, yöresi ve mezhebi ne olursa olsun Türk milletinin tüm fertleri aynı ülkü etrafında buluşmuş ve son yurdumuzun taksim edilmesine asla müsaade etmeyeceklerini çok şükür göstermişlerdir. Tarih boyunca farklılıklarımız birliğimizi tamamlayan zenginliklerimiz olmuştur. Bin yıldır hoşgörüyü, saygıyı, sevgiyi, birlikte barış içinde yaşama kültürünü en iyi biçimde gösteren bir milletiz. Birlik ve beraberliğimize asırlardır kimse zarar veremediği gibi, bundan sonra da buna yeltenenler hüsrana uğrayacaktır.

26 Ağustos 1922’de Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz Dumlupınar’da zafer burcunu dikmiş ve ardından da Akdeniz’e kadar düşmanıkovalayarak İzmir’de denize dökmüştür. Bilinmelidir dün savaş meydanlarında Türk’ün bileğini bükemeyen mihrakların, bugün yerli işbirlikçileriyle mesafe almaya çabalamalarıbeyhude olduğu kadar sonuçsuz kalmaya da mahkûm olacaktır. Geçmişinde sayısız zafer yaşamış, en zor dönemlerde bile günü birlik menfaat ağının cazibesine kapılmamış olan büyük milletimiz, bugün içinde bulunduğu ağır şartlardan mutlaka kurtulacaktır. Emperyalist çevrelerin yanında hizalanarak onların içte ve dışta dayatmalarına boyun eğenler için tarih bir gün tekerrür edecek, ancak son pişmanlık fayda etmeyecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, özelde Niğde ilimizin ve Bor ilçemizin, genelde Türk Milletinin Zafer Bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum.

Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, silah ve dava arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, millet yolunda büyük hizmetler ve mücadeleler gösteren mümtazşahsiyetleri saygı, rahmet ve minnetle yâd ediyorum."

29 Ağustos 2014 Cuma


NİĞDE VALİSİ NECMEDDİN KILIÇ'IN
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI
“Anadolu topraklarını sonsuza kadar hür ve bağımsız yurt toprağı yapan, Vatan toprağımızın düşman işgalinden kurtuluşunu, ulusumuzun bağımsızlığını müjdeleyen ve Cumhuriyetimize hayat veren Kurtuluş Savaşımızın baş tacı  “30 Ağustos Zaferi’nin” 92. yıldönümünü milletçe birlik ve beraberlik içerisinde büyük bir gurur ve coşkuyla kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz.
26 Ağustos’ta başlayan ve dönemin şartları içerisinde askeri kuvvetlerimizden kat kat sayı ve silah üstünlüğü olan bir ordu karşısında 30 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutanlık Meydan Savaşı ile eşsiz bir zafer kazanılarak vatan topraklarımız kurtarılmış, bağımsızlık ve istiklalimizden hiçbir zaman vazgeçilemeyeceği, sonsuza dek Anadolu’nun Türk yurdu olduğu bir kez daha bütün dünyaya haykırılarak ilan edilmiştir.
30 Ağustos tarihi Türk milleti için önemli bir dönüm noktası olup, bu zafer Türk milletinin vatanın bağımsızlığından ve bölünmez bütünlüğünden asla vazgeçmediğinin en büyük kanıtıdır. 30 Ağustos Zaferi; ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak isteyen devletlere karşı, yokluk içinde, en zor koşullarda ve her şeyin bittiği sanılan bir dönemde, yüce milletimizin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılmış onurlu bir zaferdir. Türk Milleti, haklı ve onurlu direnişiyle, savaşın kazanılmasında vatan, millet ve bayrak sevgisinin, sayısal güçten daha üstün olduğunu tüm dünyaya kanıtlamış, bağımsız yaşamak isteyen birçok ulusa da yol göstermiştir.
92 yıl önce yaşananlar, bizlere bugünümüzü armağan edenlerin zaferiydi. Vatan sevgisi ve üstün cesaretiyle kanının son damlasına kadar vatanını savunan Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğindeki ordumuzun kazandığı bu şanlı zafer, Türk Milletinin birlik ve bütünlüğüne yönelik her türlü tehdit ve saldırı karşısında kenetlenerek hiçbir gücün, hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun birliğinin ve bağımsızlığının elinden alınmasına fırsat vermeyeceğinin simgesi olmuştur.
Bu inançla; Yüce Milletimizin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman mensuplarının ve bütün vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere vatanı uğrunda kanlarını akıtan şehitlerimize, Allah’tan rahmet, hayatta olan gazilerimiz ile şehit ailelerimize de sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum.

                                                                              Necmeddin KILIÇ
                                                                                       
 Vali



Ak Parti Niğde İl Başkanı Emrah Özdemir,
 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı
Özdemir mesajında, Türkiye’nin bugün bulunduğu noktadaki temellerinin 30 Ağustos’ta elde edilen zaferle atıldığını ifade etti.
Özdemir:’’ Bizler Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkarak, uygarlık düzeyini en üst seviyeye taşımak için çalışıyoruz. 2023 vizyon hedefimize ulaşmak için çözüm sürecindeki kararlılığımız, ekonomideki dev projelerimiz, dünya sahnesinde durduğumuz nokta bunun açık kanıtıdır. 30 Ağustos bir anlamda halkımızın el ele verdiğinde neler yapabileceğini bizlere kanıtlamıştır. Zafer Bayramını kazanmamızdaki birliktelik duruşunu bugünde sergileyerek, halkımızla birlikte hareket ederek, üstün başarılara imza atıyoruz. Ekonomiden ulaşıma, insan hak ve hürriyetlerinden adalete kadar  yaşanabilir bir Türkiye’nin inşası için atılan önemli adımlarla muasır medeniyetler seviyesine çıkma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları ile vatanın bütünlüğü ve şanlı bayrağımızın daima hür bir şekilde dalgalanması uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum’’ dedi.

28 Ağustos 2014 Perşembe

NİĞDE VALİLİĞİ  İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 
" SOKAK DÜĞÜNLERİNİ YASAKLAYAN " AÇIKLAMA YAPTI
Niğde İlinde son zamanlarda mahalle araları ve sokaklardaki düğünlerde artış olduğu, yol ve cadde üzerine masa ve sandalyelerin konulduğu, hoparlör ve ses düzenleri ile müzik yayınlarının yapılarak trafik akışının engellendiği ve çevrenin rahatsız edildiği yönünde yoğun şikâyetler alınmaktadır.
Bilindiği gibi yol, cadde ve sokaklar bütün halkımızın kullanımına açık yerler olup, bu yerlerin belli bir kişi veya gurubun kullanımıyla kısıtlanması, diğer halkımızın gelip geçmesi, trafiğin engellenmesi, ses ve müzik yayını ile çevrenin rahatsız edilmesi kanuna aykırı olduğu gibi vatandaşlarımızın mağduriyetine de sebep olmaktadır.
Bu nedenle, mahalle aralarında, sokak ve caddelerde düğün ve eğlencelere izin verilme gibi bir husus söz konusu olamayacağı gibi, trafiğin engellenmesi halinde 2918 sayılı Trafik Kanunun 14. maddesinin a ve b maddelerinde “karayolu yapısı üzerine, trafiği güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmesini engelleyecek şekilde bir şey koymak, atmak, dökmek, bırakmak ve benzeri hareketler ile b maddesinin 2. bendinde meydana gelen tehlike ve engeller, ilgili kuruluşlar ve zabıtaca ortadan kaldırılır, bozukluk ve eksiklikler yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşça derhal giderilir, zarar karşılıkları ve masrafları sorumlulara ödetilir” denilmekte olup bu madde hükmüne uymayanlara 356 TL para cezası uygulanır.
Ayrıca açık havada yapılan nişan, düğün ve benzeri kutlamalarda Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde belirtilen sınır değerlerin aşıldığının tespiti durumunda da 2872 sayılı Çevre Kanununa göre 700 TL idari yaptırım uygulanmaktadır.        
Kamuoyuna duyurulur.




27 Ağustos 2014 Çarşamba

Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Hakkında Tebliğ Yayınlandı...
İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN BİLDİRİLMİŞTİR

03 HAZİRAN 2014 tarih ve 29019 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tebliğ ile, mazot, gübre ve toprak analizinin birim alan üzerinden desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarlarda 01.01.2014 tarihi ile 01.09.2014 tarihi arasında toprak analizi yaptırılması zorunludur. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmaktadır.

Toprak Analizi Desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerimizin, Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 01.09.2014 tarihine kadar toprak analizini yaptırması ve onaylanmış Toprak Analiz Formu ve analiz raporu ile Müdürlüğümüze müracaat etmesi gerekmektedir.
DEMİRKAZIK TÜRKİYE’NİN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI

Aladağlar Demirkazık’ın turizme daha etkin bir şekilde kazandırılması için toplantı yapıldı.
Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Başkanlığında gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Harun Turhan, Orman ve Su işleri Şube Müdür Vekili Emin Gür, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Zafer Baycan ve teknik personel katıldı. 
 Niğde’nin sahip olduğu önemli potansiyellerinden bir tanesinin Aladağlar -Demirkazık bölgesi olduğuna dikkat çeken Vali Kılıç: “Her yıl binlerce yabancı turisti ağırlayan, dünya çapında oldukça iyi tanınan Demirkazık bölgesinin turizme kazandırılması ve Niğde’nin menfaatlerine uygun şekilde dizayn edilmesi konusundaki çalışmalar iyi bir noktaya gelmiştir. Demirkazık bölgesini İsviçre ve Avusturya’daki denklerine uygun bir şekilde yeniden dizayn ederek dünyaya ,açılan Türkiye’nin bu penceresinde güzellikler kurmayı arzu ediyoruz. Bu amaçla yapılmakta olan alt projeksiyon çalışmalarını bir üst kurulda değerlendirmek üzere toplandık” dedi.
Aladağlar Demirkazık’ın Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olacağını ifade eden Vali Kılıç, Demirkazık bölgesinde dağcılık okulunu dağcılık federasyonu ile hizmete açmak istediklerini belirtti. Ayrıca; “Özel İdareye ait tesisi Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Dağcılık Federasyonumuzun müşterek yönetimiyle Dağcılık Okulu olarak hizmete açtığımız takdirde ilimizin tanıtımda iyi bir yere geleceğini, ticaretin kısmen canlanacağını ve dağcılık faaliyetleri için gelip arama ve kurtarma faaliyetlerine konu olacak yabancı turistlerin kurtarılmasının daha iyi gerçekleşeceğini düşünüyoruz” dedi



ÇİFTEHAN'IN SU SORUNU ÇÖZÜLÜYOR"


30 Mart 2014 itibariyle köy statüsüne dönüşen Çiftehan'ın en büyük sorunu olan su sorunu,İl özel idare tarafından kısa sürede giderilecektir. Su ve yol çalışmalarını yerinde inceleyen İlçe Kaymakamımız Sayın Ferhat Atar vatandaşlarla yaptığı sohbet esnasında "Çiftehan Ulukışla ve Niğde'nin turizm kenti olup dışa açılan kapısıdır. Burada başta su sorunu olmak üzere diğer tüm sorunları biliyoruz. Çiftehan'ın, Kaymakamlığımızın ve Özel İdaremizin yerel hizmet verme ağına girdiği andan itibaren çalışmalarımız başlamıştı. Mühendis arkadaşlarımız su bulunacağını tahmin ettikleri mevkiyi bize gösterdi ve burası için ihale yapılarak su sondaj çalışmasını başlatıyoruz. Öyle umut ediyoruz bir hafta içerisinde suya ulaşıp en geç bir ay içerisinde suyu Çiftehanımızın kullanımına sunacağız. Tabi bu sondajla beraber diğer su kaynaklarımızı da şebekeye vererek su sorununu uzun vadeli çözüme kavuşturmayı hedefliyoruz. Çiftehan için Valiliğimizin çok güzel projeleri var bunlar uygulandığında Çiftehan'ın ve Çiftehanlının kaderi değişecek diye düşünüyorum. Bu projelerde emeği geçen ve bizlere her zaman destek olan Sayın Valimiz Necmettin Kılıç ve İl Özel İdaremize şükranlarımı sunuyorum aynı zamanda azimle çalışan muhtarımıza da başarılar diliyorum" dedi.
ALTUNHİSAR'DA BİR İLK YAŞANIYOR

İlçede bir ilk gerçekleştirilerek bir köye Kaymakamlık imkanlarıyla bir spor salonu kuruldu.
Özellikle yerel seçimlerden sonra köye dönüşen kasabalarla birlikte tüm köylere hızla hizmet götürmeye devam eden Kaymakamlık ülkede az rastlanan bir uygulamayı hayata geçirdi. Köylerdeki vatandaşların da sağlıklı yaşam için spora rahatlıkla erişebilmesi amacıyla artık spor salonları vatandaşların ayağına götürülüyor.
Kasabadan köye dönüşen bölgede eski belediye binası kullanılarak bir spor salonu oluşturuldu. Salonda ortalama 10 vatandaşın aynı anda çalışabilmesi için her türlü ayrıntı düşünüldü. Kaymakamlık imkanlarıyla salonda öncelikle tadilat gerçekleştirildi ve salon spora uygun hale getirildi. Daha sonra salona kondisyon bisikletleri, eliptik bisikletler, ağırlık merkezi, pilates topları, mekik aleti, kum torbası, atlama ipleri, egzersiz minderleri ve yere sermek amacıyla tatamiler alındı.
Köyde ilk olarak spor yapmak isteyen vatandaşlara  yardım etmek amacıyla son Türkiye Wushu Şampiyonası'nda 2.'lik kazanan Melek HANÇERLİ ders veriyor. Şu an için 14'ü kadın 62 sporcunun kayıtlı olduğu salonda spor eğitmeni eşliğinde öncelikle zumba dansı ve ısınma hareketleri yapılıyor. Daha sonra yine eğitmen eşliğinde kondisyon aletleri kontrollü olarak vatandaşlara kullandırılıyor. Ayrıca salon vatandaşların daha hijyenik bir ortamda spor yapmaları için her gün temizleniyor.
Köyde ikamet eden vatandaşların  salona ilgisi her geçen gün artış gösteriyor. Salonun yapılmasında her türlü ayrıntıyı ele aldıklarını ve imkanlar dahilinde tüm çabayı gösterdiklerini belirten  Altunhisar Kaymakamı  Mehmet Yaşar YEŞİLTAŞ, "Göreve başladığımızda sporun Altunhisar'da vatandaşlar için hayatın bir parçası olmasını amaçladık, bunun için daha önce ilçede çeşitli spor kursları ve spor organizasyonları düzenledik. Ancak ilçemizdeki her bir vatandaşa ulaşmak istediğimiz için sporu doğrudan köylerimize taşımaya karar verdik. Şu an için bir köyümüzde başlayan uygulamayı ilerleyen günlerde tüm ilçede yaygınlaştırmak istiyoruz." dedi. Spor eğitmeni de, salonda her gün yeni yüzler görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.




AHİKA YÖNETİMİ NİĞDE’DE TOPLANDI
Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Yönetim Kurulu Toplantısı Niğde’de yapıldı.
Ulukışla İlçesi Çiftehan Termal tesislerinde düzenlenen toplantıya Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın yanı sıra AHİKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, İl genel meclis Başkanları ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları katıldı.
Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Vali Ceylan, Ağustos ayı AHİKA toplantısını Niğde için önemli olan ve gelecek için önemli bir potansiyeli olan Çiftehan’da yaptıklarını, toplantının Çiftehan’da gerçekleşmesinin nedeninin de Niğde Valiliğince hazırlanan ‘Çiftehan Termal Kompleks ve Günü Birlik Tesisler’ konulu güdümlü projeyle ilgili yerinde değerlendirme yapmak ve mutabakat imzalamak olduğunu ifade etti. Ayrıca Vali Ceylan, ajansa tarafından desteklenen projelerin başarılarını, kalitelerini, verilen mali desteklerini değerlendirdiklerini ve yönetim kuruluna sunduklarını, Çiftehan Termal Kompleks ve Günü Birlik Tesisler konulu Güdümlü proje için 2 milyon 500 bin liralık proje desteğine ilişkin olarak proje uygulayıcısı ve ortakları ile hazırlanan ön mutabakat metni ile çalışma metnin yönetim kurulunun onayına sunulduğunu söyledi.            
Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise, AHİKA güdümlü proje desteği ile Niğde turizmine yeni bir ivme kazandıracak olan Sağlık Turizmi konulu proje çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konuşmanın ardından Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan tarafından ‘Çiftehan Termal Kompleks ve Günü Birlik Tesisler’ projesi ön mutabakat metni imzalandı.



TOKİ Başkanı Turan'dan Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'a Ziyaret

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı ziyaret ederek Kentsel Dönüşüm alnında incelemelerde bulundular.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı makamında ziyaret eden TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan Efendibey Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesini inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'ın yanı sıra AK Parti İl Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Belediye Başkan Yardımcıları Harun Dikici ve Mustafa Yiğit, Niğde Ulukışla İlçe Belediye Başkanı Ali Uğurlu, Çiftlik Belediye Başkanı Serkan Güzel,  Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Akaycan ve TOKİ Başkanlığı bölge sorumluları birlikte ziyaret ederek Kentsel Dönüşüm Çalışmaları hakkında görüşmelerde bulundular.
 TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan; "Niğde devam eden bir iş var. Geliştirebilir miyiz, nasıl bir şey yapabiliriz amacı ile incelemelerde bulunmak için Niğde'deyiz. Bu dönemden sonra daha ağırlıklı olarak Kentsel Dönüşüme ağırlık vereceğiz. Kentlerin dokusunu da bozmadan daha uygun ne yapabiliriz ne edebiliriz bu konuda ilgili birimlerimizi daha güçlü hale getiriyoruz" şeklinde konuştu.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Projeyi bir kaç yıl içerisinde toparlayıp bitirmemiz gerekiyor. Tabi Kentsel Dönüşüm işi TOKİ'nin işi ama ne kadar da kamu oyunda TOKİ'nin yaptığı bir iş olduğunu söylesek de vatandaş bunu Belediyenin yaptığı bir iş zannediyor. Böyle bir durum var. Yeni TOKİ Başkanı Sayın Mehmet Ergün Turan ile yeni bir ivme kazanacağını düşünüyorum TOKİ'nin. Şu andaki çalışmalarda bunu gösteriyor. TOKİ müteahhitleri noktasında biraz daha seçici olursa daha iyi olur diye düşünüyorum. Sizlerle birlikte TOKİ yeni bir döneme giriyor bunu da ziyaretinizden anlıyoruz. Ziyaretlerinden dolayı TOKİ Başkanı Sayın Mehmet Ergün Turan'a ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi.






Tyana Gençliği Kocatepe’de

Zafer Haftası’nın 92. Yıldönümü dolaysıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından organize edilen Zafer Yürüyüşü’ne katılan Tyana Gençlik Meclisi, Niğde’yi gururla temsil etti.
Kemerhisar Belediyesi Başkanı Beytullah Kirazcı öncülüğünde oluşturulan Tyana Gençlik Meclisi, Zafer Haftası’nın 92. Kutlama yıldönümü için Kocatepe’ye gitti.
Pazartesi sabah saat 10:00’da hareket eden Tyana Gençlik Meclisi, saat 19:00’da Afyon İl Merkezi’nde oldu.
Daha sonra Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na giden gençler, Şuhut İlçesi’nde başlayan yürüyüşe eşlik ettiler. Toplam 14.5 kilometre uzunluğunda ki Zafer Yürüyüşü’ne gençler marşlar söyleyerek devam ettiler. Sabah saat 04:45’de Kocatepe Anıtı’na ulaşan gençler, burada Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu yaptıktan sonra yürüyüşe katılanlarla birlikte İstiklal Marşı söylediler.
Bu yıl 10.su düzenlenen Zafer Yürüyüşü ile ilgili Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın karşılama konuşmasından sonra, Şuhut Belediyesi tarafından hazırlanan “An ve An Kocatepe” belgeseli izlendi.
Çevre üniversitelerden 100’ün üzerinde öğretim elemanı katılırken, Niğde’den yalnızca Kemerhisar Belediyesi katıldı.
Tyana Gençlik Meclisi Başkanı Tufan Oğram; “Öncelikli olarak her Kemerhisar genci buraya gelmek, Ata’sının yolundan gitmek için can atıyor. Fakat olanaklarımız ölçüsünde, Kemerhisar Belediyesi Başkanı Beytullah Kirazcı’nın katkılarıyla 57 genç arkadaşımızla beraber geldik. Her ulusun kendine özgü bağımsızlık savaşı ve mücadelesi olur. Fakat bizler bugün Afyon Kocatepe’de görüyoruz ki, Türk Ulusunun ve onun önderinin bağımsızlık mücadelesi, tarihe sığmayacak büyüklükte ve özgünlükte! Ne mutlu ki bizlere böylesine onurlu bir mirasın takipçileriyiz. Ne mutlu ki bizlere geleceğimizi geçmişimizden aldığımız güçle, bağımsız ve özgür bir Türkiye ideali ile şekillendiriyoruz” dedi.






  UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR

    Jandarma'nın uyuşturucu ile etkin mücadelesi artarak devam ediyor.
        Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığı ve İl Jandarma Komutanlığı- KOM ekiplerinin yaptığı operasyonda Üskül Köyünde tarlada kenevir yetiştiren şahıs yakalandı
  Çamardı ilçe Jandarma K.lığı ve il Jandarma K.lığı, KOM ekiplerince yapılan istihbarat çalışmaları neticesinde Çamardı ilçesi Yeniköy (Üskül) köyünde yasadışı yollardan ekilerek  piyasaya sürülmeye çalışılan 200 kök Hint keneviri bitkisi tespit edilerek imha edilmiş olay failinin Cumhuriyet Savcılığına sevk edilmiştir. Soruşturma devam etmektedir.
          Son dönem de yapılan kanun değişikliği ile uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarının cezası ciddi oranda arttırılmıştır. Gençlerin hayatını karartan ve topluma karşı sayısız zararı bulunan geleceğe karşı belki de en büyük tehdit olan uyuşturucu madde kullanımı ve zehir tacirleri ile mücadele de tüm vatandaşlara büyük sorumluluk düşmektedir. Özellikle anne babalara…

      Bu sebeplerden dolayı jandarma uyuşturucu ile etkin mücadelesi artarak devam ediyor…

24 Ağustos 2014 Pazar

Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuklar, 2013

TÜİK Nevşehir Bölge Müdürü Üzeyir KARAKUŞ tarafından yapılan açıklamaya göre,
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuklarla ilgili istatistik çalışması 1997 yılında, seçilmiş 27 ilden derlenen verilerle başlatılmıştır. İllerin seçilmesinde; il nüfusları, illerdeki çocuk sanık sayıları ve işlenen suç türleri dikkate alınmıştır. 2007 yılından itibaren ise illerin tamamı kapsanmıştır. Çalışmanın amacı; çocuk olarak değerlendirilen 18 yaş altı bireylerde çocuk suçluluğunun neden ve boyutlarının belirlenmesi, elde edilen bilgiler doğrultusunda önleyici, koruyucu ve iyileştirici tedbirlere temel oluşturacak politika ve stratejilere karar verilmesi ve gerekli sistem modellerinin oluşturulmasıdır.
Çalışma güvenlik birimlerine bir veya birden fazla gelen veya getirilen, güvenlik birimi kayıtlarına geçmiş veya geçmemiş, dosyaları Cumhuriyet Başsavcılıklarına intikal ettirilmiş veya ettirilmemiş her bir çocuğu, diğer bir ifadeyle her bir olayı ifade etmektedir. Üretilen ayrıntılı istatistikler Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığı (JGnK)’dan alınan verilerle oluşturulmaktadır.
Ayrıntılı istatistikler, “Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuklar” adı altında manyetik ortamda sunulmakta ve Kurumumuz web sayfası veri tabanları bölümünde yayımlanmaktadır. Çalışmada yer alan tanımlar, EGM ve JGnK tarafından kullanılan tanımlar olup web sayfamızın metaveri bölümünde açıklanmıştır. Yıllık olarak hazırlanan istatistikler, bundan böyle Haber Bülteni ile de kamuoyuna duyurulacaktır.
Güvenlik birimlerine 2013 yılında 273 571 çocuk geldi veya getirildi,
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk sayısı 2013 yılında, 2012 yılına göre %11,6 arttı. Çocukların %57,9’unun 15-17 yaş grubunda, %25’inin 12-14 yaş grubunda, %17,1’inin ise 11 yaş altı çocuklar olduğu görüldü. Güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların 2013 yılında %68,6’sı erkek, %31,4’ü ise kız çocuğu oldu..
Suça sürüklenen çocuk sayısı 2013 yılında %14,5 arttı,
Güvenlik birimlerine kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiası ile yani suça sürüklenme nedeni ile gelen 115 439 çocuğun %88,7’si erkek ve %11,3’ü ise kız çocuğu oldu. Hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan çocuk sayısı 2013 yılında, 2012 yılına göre %30, mağdur çocuk sayısı ise %8,8 arttı. Çocukların 2013 yılında, %44,5’i mağdur, %42,2’si suça sürüklenme, %5,9’u kayıp (bulunan), %3,1’i bilgisine başvurma ve %4,2’si de diğer nedenlerden dolayı güvenlik birimlerine geldi veya getirildi.
Suça sürüklenen çocuklar en çok yaralama olaylarına karıştı,
Suça sürüklenme ile güvenlik birimlerine getirilen 115 439 çocuktan 42 540’ı yaralama suçu ile isnat edildi. Bu suçu 33 038 çocuk ile hırsızlık, 10 504 çocuk ile de uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak suçu izledi. Ayrıca, 4 269 çocuk mala zarar verme, 4 020 çocuk ise tehdit suçu ile isnat edildi.
Adli birimlere 103 278 çocuk sevk edildi,
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların %54,8’i ailesine teslim edilirken, %37,8’i adli birimlere sevk edildi. Sosyal kuruma teslim edilen çocuk oranı ise %3 oldu. Ancak geliş nedeni suça sürüklenme olarak değerlendirildiğinde; çocukların %85,2’si adli birimlere sevk edilirken, %13,5’i ailesine teslim edildi. Mağdur olarak gelen çocukların %87,8’i ailesine, %3,3’ü yakınlarına/akrabasına, %2,3’ü sosyal kuruma teslim edilirken, %2,9’u da adli birimlere sevk edildi.
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların %24,4’ü bağımlılık yapan madde kullandı,
Suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimlerine getirilen 115 439 çocuğun %41,9’u bağımlılık yapan madde kullandı. Bu çocukların 32 849’unun sigara, 4 439’unun esrar, 3 046’sının sigara ve esrar, 2 970’inin de sigara ve alkol kullandığı görüldü.





KUR'AN KURSLARI 22 AĞUSTOS TA SONA ERDİ

     2014 yılı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın " Camiye koşalım, Kur' an' la buluşalım" kampanyası çerçe vesinde  Çamardı ilçesinde tüm Cami ve Kur'an kurslarında yaz tatiline giren her yaş grubu öğrencilere İmam-Hatipler, Müezzin-i Kayyımlar ve Kur'an Kursu Öğreticileri tarafından Kur'an eğitimi verildi..
     23 Haziran 2014 tarihi itibariyle başlayan Yaz Kur'an Kurslarına öğrenciler  büyük ilgi gösterdi. Kurslara öğrencilerin velilerinin imzasının olduğu dilekçelerle kayıtları yapıldı.
     İmam Hatipler  öğrencilere,  “ dinimizi anlatmak ve camilerimizi sevdirmek adına onlarla birer arkadaş olduklarını , kimi zaman onların oyunlarına katıldılarını ,  onları teşvik etmek için ödüller dağıttılarını “ belirttiler.
    22 Ağustos 2014 tarihinde sona eren  Yaz Kur'an Kurslarında Kur'an-ı Kerim
İtikat, İbadet, Siyer, Ahlak dersleri verildiği belirtildi.



Traktör sayısında ilk 34 değişmedi

Traktör sayısında ilk 34 değişmedi
-Traktör sayısında ilk 34 değişmedi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayı itibarıyla Türkiye’de 1 milyon 591 bin 423 adet traktör bulunduğunu bildirerek, “traktör sayısında Manisa başta geliyor. Bu ili Konya ve Balıkesir izliyor. 2014 Haziran ayında traktör sayısında ilk 34 ilin sırası değişmedi” dedi.

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:“Türkiye’deki traktör sayısı Haziran ayı itibarıyla 1 milyon 591 bin 423 adede ulaştı”
-“Traktör sayısında iller arasında Manisa 76 bin 838 adetle birinci, Konya 75 bin 93 adetle ikinci sırada”
-“Manisa ve Konya’yı 56 bin 61 adetle Balıkesir, 55 bin 295 adetle İzmir, 55 bin 248 adetle Bursa, 47 bin 278 adetle Ankara, 46 bin 635 adetle Samsun, 46 bin 245 adetle Adana, 42 bin 642 adetle Denizli, 41 bin 534 adetle Antalya izledi”
-“Türkiye’deki traktörlerin yüzde 4,83’ü Manisa’da, yüzde 4,72’si Konya’da bulunuyor. Manisa ve Konya’yı yüzde 3,52 payla Balıkesir, yüzde 3,47 payla İzmir ve Bursa izliyor”
-“İller arasındaki sıralamaya bakıldığında, ilk 34 ilin sırası, 2014 yılı Haziran ayında değişmedi. 35’nci sıraya Bolu’yu geçen Nevşehir’in çıktı. 57’nci sıraya da Kırıkkale’yi geride bırakan Ardahan’ın yükseldi”

 
Şemsi Bayraktar, 2013 yılı Ocak ayında 1 milyon 517 bin 534 olan traktör sayısı, 2013 Ekim ayında 1 milyon 553 bin 291 adetle 1 milyon 550 sınırı aşmış, 2013 Aralık ayında 1 milyon 565 bin 871’e, 2014 Ocak ayında 1 milyon 568 bin 817’ye çıkmıştı.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Haziran ayında traktör sayısında iller arasında birinciliği Manisa’nın 76 bin 838 adetle aldığını, bu ili 75 bin 93 traktör sayısıyla Konya’nın takip ettiğini belirtti.
Türkiye’deki traktörlerin yüzde 10’a yakınının Manisa ve Konya’da bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Haziran ayı itibarıyla traktör sayısında, Manisa ve Konya’yı 56 bin 61 adetle Balıkesir, 55 bin 295 adetle İzmir, 55 bin 248 adetle Bursa, 47 bin 278 adetle Ankara, 46 bin 635 adetle Samsun, 46 bin 245 adetle Adana, 42 bin 642 adetle Denizli, 41 bin 534 adetle Antalya izledi. 
 DR HAKAN BAYRAKTAR NİĞDE KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİNE ATANDI.
         Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi  Başhekimliği ve Hastane Yöneticiliği görevini yaklaşık 2 yıldır  sürdüren Dr. Hakan BAYRAKTAR T.C. Sağlık Bakanlığı’nca Niğde İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine atandı.

         İlk görevine Develi ilçesinde başlayarak 2 yıl Develi ilçesinde görev yaptıktan sonra Ankara İl Sağlık Müdürlüğünde, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde önemli görevler yaptıktan sonra Sağlık Bakanlığında Daire Başkanlıkları görevleri yapan ve Sağlık Bakanlığının yeniden yapılandırılması sürecinde 2012 Kasımında Kozaklı FTR Hastanesi Başhekimi ve Hastane Yöneticisi olarak atanan Dr. Hakan BAYRAKTAR  bu hastanede başarılı bir görev dönemi sonrasında Niğde İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne atandı. 
     Dr. Hakan BAYRAKTAR 24. Dönem milletvekili genel seçimleri öncesinde Ak parti den a. adayı olmuş ...

23 Ağustos 2014 Cumartesi

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞINDAN
BİLDİRİLMİŞTİR

Ülkemizde kara avcılığını düzenleyen temel yasa 11.07.2003 tarihinde yürürlüğe giren “4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu” (Kanun) dur.
Kanun, av ve yaban hayvanlarını ve yaşama ortamlarıyla birlikte korunmasını ve geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Dünyanın ortak mirası olan ve her geçen gün nesilleri tehlike altına giren av ve yabanıl kaynakları sürdürülebilir kılarak gelecek kuşaklara aktarmak, Bakanlığımızın yanı sıra tüm kurum ve kuruluşların ortak hedefi olmalıdır.
Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş silah taşıma ehliyetine sahip av ve yaban hayatı ile ilgili eğitim alarak sınavda başarılı olan avcılar,  avcılık belgesi ve avlanma izin kartı alma şartıyla yasal olarak av yapabilmektedirler.
Kanunun 3. maddesi uyarınca oluşturulan Merkez Av Komisyonu (MAK) her yıl av ve yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi için karar almaktadır.
20 Mayıs 2014  tarihinde toplanan MAK 2014-2015 Av Döneminde avcılığın düzenlenmesine ilişkin 13 sayılı kararı almıştır.
Karara göre; 2014-2015 Av Döneminde ülke genelinde avlanma 16 Ağustos 2014 tarihinde yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır.
Avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinde çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) avlanmak serbesttir. Ayrıca, yaban domuzu bıldırcın ve üveyik avı bu avlanma günlerine ek olarak salı gününde de yapılabilecektir.
Avcı başına bazı av hayvanlarının günlük avlanma limitleri; Bıldırcın 10, üveyik 8, karatavuk-sakarca 3, çulluk-sakarmeke 4 , yabani tavşan 1, kınalı keklik - kum kekliği ve çil kekliği toplam 2, yeşilbaş-boz ördek- fiyu- çamurcun- macar ördeği-tepeli patka- elmabaş patka ve çıkrıkçın toplamda 6, adatavşanı-kaya sansarı 2, yaban domuzu (bek ve yürüyüş avında avcı başına) 2’ , tilki 2 adet olarak belirlenmiştir.
Avlanma; örnek ve özel avlaklarda yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, devlet ve genel avlaklarında ise Bakanlıkça avlak bazında belirlenen yıllık avlanma kotalarının kullanımı şeklinde gerçekleştirilecektir.
Birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamazlar.
Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilirler.
                4915 sayılı Kanun ve MAK Kararı Uyarınca;
Namlu hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik hareket kabiliyetine sahip mühreler ile uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz.
Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç vb. malzemeler avlanmada kullanılamaz.
Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar avlanmada kullanılamaz.
Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyetteki kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarzlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağı avda kullanılamaz, avlaklarda vasıta içinde bulundurulamaz.
Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar, üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez.
Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz.
Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz.
Kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanılamaz. Bu araçlar içerisinde avlaklarda tüfekler kılıfında taşınmak zorundadır.
Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak; boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak yasaktır.
Av ve yaban hayvanlarını, tuzak, kapan, ilmek gibi araç ve gereçlerle canlı ya da yaralı olarak avlamak yasaktır, herhangi bir şekilde canlı yakalanan av hayvanları öldürülemez, alıkonamaz.
İzin almaksızın av ve yaban hayvanlarını beslemek, büyütmek, üretmek ve bulundurmak yasaktır.
Ürünlerini ve hayvanlarını korumak için tarla, bağ ve bahçelerinde, arı kovanlarının bulunduğu yerde ve ormanda çalıştıkları için çadır ve barınaklarında, kendilerini korumak amacıyla ruhsatlı yivli veya yivsiz tüfekleri bulunduracaklar, şube müdürlüklerinden koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi almak zorundadırlar. Ancak bu kişiler yanlarında tek kurşun fişek dışındaki diğer fişekleri bulunduramazlar.
Bu kişiler tarla, bağ ve bahçelerine, arılarına, kendilerine zarar veren yaban domuzu veya diğer av ve yaban hayvanlarını ürkütmek ve uzak tutmak istemelerine rağmen öldürmek mecburiyetinde kalmaları halinde, derhal şube müdürlüğü veya orman işletme müdürlüklerine veya güvenlik güçlerine haber vermek ve olay tespit tutanağı tutturmak zorundadırlar.
Avlaklara kedi ve köpekler başıboş bırakılamaz.
Mülki amirler, köy muhtarları, köy ihtiyar heyetleri, yerel avcılık kuruluşları ve diğer kuruluşlar kendi bölgelerindeki avlakları, avcılara yasaklayamazlar, avlanmanın yasaklandığı sahalarda avlanmaya izin veremezler.
Bu karardaki yasaklara, kısıtlamalara ve düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında, Kanun, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve diğer mevzuata göre yasal işlem yapılır.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununda men edilen fiilleri işleyenler ile Merkez Av Komisyonunca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında  her bir aykırılık için 27,00 Türk Lirası ile 15.226 Türk Lirası arasında idari para cezası verilecek, ayrıca av hayvanı türüne göre 50,00 Türk Lirası ile 60.000,00 Türk Lirası arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecektir.
Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen avlanma izin ücretini il şube müdürlüğü döner sermaye hesaplarına yatırmaları,
Merkez Av Komisyonun 28 Mayıs 2014 tarihli ve 29013 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 13 sayılı Kararındaki diğer avlanma esas ve usullerine uymaları zorunludur.
İlgililere ve avcılara duyurulur.



Niğde Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısı, Belediye meclis salonunda yapıldı
                                                 
Ağustos 2014 yılı Belediye Meclis toplantısında Haziran ayı toplantısının özetinin ardından, gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.  4 Ağustos 2014 tarihli birleşimde gündem maddelerinin karara bağlandığı Meclis toplantısında ek gündem maddeleri de görüşüldü.

Niğde Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısında, Belediye Meclisinin 2014 yılı toplantı döneminin, 16.06.2014 tarihli olağanüstü toplantısında alınan kararlara ait karar özetinin okunmasının ardından, Şehir imar planını ile ilgili İmar Komisyon raporunun müzakere ve kararı, Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şubesinin, Kent Ormanı alanındaki işletmelerin derneklerine tahsis talebinin müzakere ve karara bağlanması, Belediyeye ait Yağdan mevkiindeki parselin Kur'an kursu olarak açılması için İl Müftülüğüne tahsis edilmesi hususunun müzakere ve karara bağlanması, Efendibey Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki 1/1000 ölçekli imar uygulama planı içerisinde kalan, okul ve cami alanları ile ilgili planların müzakere ve karara bağlanması, Özel Halk Otobüsleri Çalışma ve Seyrüsefer Yönetmeliğinin müzakere ve karara bağlanması, Belediyede yeni kurulan Müdürlüklerin görev, yetki ve sorumluluklarının müzakere ve karara bağlanması, Belediye Atölyesinde bulunan hurdaların satışı için Belediye Başkanlığına yetki verilmesi hususu ve Niğde Belediyesi araç parkına yeni iş makinelerinin ve araçların alınması hususları gibigündem maddeleri görüşülerek müzakere edildi.


22 Ağustos 2014 Cuma

Kemerhisar Belediyesi DABB’a Üye Oldu



Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği’ne Niğde’den ilk üye Kemerhisar Belediyesi oldu.
2012 yılında bakanlar kurulu kararı ile kurulan Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği için Ağustos ayında yapılan belediye meclis toplantısı ile üyelik kararı alan Kemerhisar Belediyesi, birliğe Niğde’den ilk üyelik yapan belediye oldu.
Kemerhisar Belediye Meclis Üyesi Belgin Uğram Toktaş’ın DABB Meclis üyeliğine seçildiği toplantıda, Başkan Beytullah Kirazcı’da doğal üye olarak atandı.
Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği hakkında kısa bir bilgi veren başkan Beytullah Kirazcı; “Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği 5355 sayılı Kanunla 25.01.2012 tarih ve 28184 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2012/2687 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Kurulmuş ve faaliyetine başlamıştır.
Birliğimiz, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek sağlayan, hizmetlerinde kalite ve verimliliği esas alan bir Yerel Yönetim Birliği vizyonuna sahiptir.
DABB, Yerel Yönetimler reformu ve AB bütünleşme sürecine uygun bir çerçevede, Doğu Akdeniz Bölgesinin sürdürülebilir gelişimi için üye belediyeler arasında iş birliğini geliştirmek, bilgi ve deneyim alışverişini sağlamak, Birliğin üyesi olan Belediyelerde  demokratik, katılımcı, saydam, hesap verebilir, insan odaklı, hizmetlerde verimlilik ve kaliteyi esas alan, yerel yönetim anlayışının yerleşmesi ve yaygınlaşması için çaba göstermeyi misyon edinmiştir” dedi.
Merkezi Mersin’de bulunan DABB ile koordinasyon çalışmalarının ilerleyen günlerde devam edeceğini ifade eden Kirazcı, çevre belediyelerle işbirliğine devam edeceklerini ifade etti.
Birlik Başkanı ve aynı zamanda Adana – Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Kemerhisar Belediyesi’nin birlik başvurusunu olumlu değerlendiklerini ifade ederek, Kemerhisar Belediyesi’ne başarı dileklerini iletti.



20 Ağustos 2014 Çarşamba

AHİKA Yönetim Kurulu Toplantısı Perşembe Günü Niğde’de Yapılacak
                 Ahiler Kalkınma Ajansı Aylık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı, 21 Ağustos 2014 Perşembe günü saat 11:30’da, Niğde Çiftehan’da bulunan Çelikhan Tesisleri Toplantı Salonu’nda yapılacak.
        Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan Başkanlığındaki toplantı Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illeri Valilerinin yanı sıra Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.


Motorlu Kara Taşıtları, Haziran 2014

TÜİK Nevşehir Bölge Müdürü Üzeyir KARAKUŞ tarafından yapılan açıklamaya göre,

Trafiğe kayıtlı araç sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla 18 352 136 oldu,

Haziran ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 18 352 136 adet taşıtın %52,1’ini otomobil, %16,3’ünü kamyonet, %15,1’ini motosiklet, %8,7’sini traktör, %4,2’sini kamyon, %2,3’ünü minibüs, %1,2’sini otobüs, %0,2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Haziran ayında 74 593 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı,

Haziran ayında trafiğe kaydı yapılan toplam 74 593 taşıt içinde otomobil %50,9 ile ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla %25,8 ile motosiklet, %10 ile kamyonet, %7 ile traktör takip etti. Taşıtların %6,3’ünü ise minibüs, otobüs, kamyon ve özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %10,1 azaldı,

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre %32,1 arttı,

Trafikteki toplam taşıt sayısı Ocak - Haziran döneminde 412 689 adet arttı,

Haziran ayında 458 011 adet taşıtın devri yapıldı,

Trafiğe kayıtlı LPG’li otomobil oranı %41,5 oldu,

Haziran ayında 37 934 adet otomobilin trafiğe kaydı yapıldı,

Trafiğe en fazla 1501-1600 motor silindir hacimli otomobillerin kaydı yapıldı,

Trafiğe en fazla beyaz renkli otomobillerin kaydı yapıldı,

Ocak-Haziran döneminde trafiğe kaydı yapılan 267 068 adet otomobilin %62,7’si beyaz, %17,3’ü gri, %9,6’sı siyah ve %4,5’i kırmızı iken %5,8’i diğer renklerdedir.

2014 Haziran ayında TR71 Bölge illerinde ise;

Kırıkkale’de toplam araç sayısı 59 851 iken en fazla 36 847 ile otomobil, devri yapılan araç sayısı 1 891 iken en fazla devri yapılan 1 483 ile otomobil olarak hesaplandı.

Aksaray’da toplam araç sayısı 95 335 iken en fazla 47 253 ile otomobil, devri yapılan araç sayısı 2 798 iken en fazla devri yapılan 1 969 ile otomobil olarak hesaplandı.

Niğde’de toplam araç sayısı 82 887 iken en fazla 33 219 ile otomobil, devri yapılan araç sayısı    1 990 iken en fazla devri yapılan 1 258 ile otomobil olarak hesaplandı.

Nevşehir’de toplam araç sayısı 95 623 iken en fazla 40 173 ile otomobil, devri yapılan araç sayısı 2 278 iken en fazla devri yapılan 1 458 ile otomobil olarak hesaplandı.

Kırşehir’de toplam araç sayısı 54 279 iken en fazla 30 838 ile otomobil, devri yapılan araç sayısı 1 603 iken en fazla devri yapılan 1 207 ile otomobil olarak hesaplandı.