10 Mart 2015 Salı

KIĞILI (PAZAR) CAMİ’NİN RESTORASYONU TAMAMLANDI 
Niğde Merkez Bal Hasan Mahallesinde bulunan Kığılı (Pazar) Cami restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden vatandaşların hizmete açılmıştır.
Doğu cephedeki pencere alınlığına yerleştirilen inşa kitabesine göre, 1106H./1694–95M.S yılında Hacı Hasan tarafından yaptırılan Kığılı (Pazar) Cami’ye, günümüze kadar belli zamanlarda onarım çalışmaları yapılmış olsa da Camii, orijinal özelliğini büyük ölçüde korumakta ve işlevini devam ettirmektedir.
Tek kubbeli camiler sınıfına dâhil olan ve dıştan yaklaşık 15.00x17.00m boyutlarında olup, harim ile kuzeydoğu köşesindeki tek şerefeli minareden oluşan cami doğu-batı doğrultusunda eğimli bir arazi üzerine kurulmuştur. Cephe duvarlarında, kubbe kasnağında, minare ve mihrapta sarımtırak renginde ince yonu trakit taşı, cümle kapısı ve pencerelerin kemer, lento ve sövelerinde mermer malzeme kullanılmış, kubbe ise kurşun ile kaplanmıştır. Harim, köşelerden tromplarla geçilen 12.00m çapında yarım kubbe ile kapatılmıştır.
İç mekân aydınlığı doğu duvarda bir, diğer duvarlarda ikişer ve kubbe kasnağında dört adet olmak üzere toplam on bir pencereyle sağlanan Cami Yapısındaki süslemeler cümle kapısı, pencereler, doğu cephedeki kuş evi ve mihrapta görülmektedir. Ayrıca Camide inşa kitabesi harici mihrap, kapı ve pencerelerde de çeşitli kitabeler vardır.
Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Ekim 2013’te ihalesi gerçekleşen Kığılı (Pazar) Caminin restorasyon çalışmaları için 409 bin 583 TL harcanmış ve onarım çalışmaları 2015 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder