22 Mart 2015 Pazar

NİĞDE DEFTERDARI CABİR DÖNER MÜKELLEFLERE SESLENDİ :
"GERÇEK USUL DE GELİR VERGİSİ BEYANNAMELERİNİZİ VERİN"
Gerçek kişilerin 2014 yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratlar ile Mesken ve işyeri kira geliri elde eden mükelleflerin Gayrimenkul Sermaye İradı beyan dönemi 1 Mart 2015’te başlayıp 25 Mart 2015 akşamı sona ermektedir. 2014 yılı içinde gerçek usulde yıllık gelir vergisi ve kira geliri elde eden mükelleflerin bu süreler içinde beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.
Mükelleflerimiz 2014 yılı; kazançlarına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini 1- 25 Mart 2015 tarihleri arasında verebileceklerdir.
Mart ayı içerisinde verilecek beyannameler üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, 2015 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir.
Tahakkuk eden Gelir Vergisi;
• Vergi  tahsiline yetkili olan banka şubelerine,
• Bağlı bulunulan vergi dairesine,
• Bağlı bulunulan vergi dairesinin bildirilmesi şartı ile herhangi bir vergi dairesine ödenebilecektir.
Diğer taraftan, 2014 yılı içinde kira geliri elde eden mükelleflerimiz için Başkanlığımız; Mart 2012 tarihi itibariyle hayata geçirmiş olduğu “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ile gelişen bilgi işlem teknolojilerinden yararlanarak, vergi beyannamelerinin mükellefler tarafından kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde idareye intikalini sağlamak, vergi beyannamelerinin doldurulması sırasındaki hataları asgariye indirerek mükellef mağduriyetini önlemek ve vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla banka, tapu ve sigorta şirketleri gibi üçüncü taraflardan alınan bilgiler doğrultusunda, sadece kira geliri elde edenlerin beyannamelerini kısmen veya tamamen beyan döneminden önce doldurarak, mükelleflerin onayına sunmaktadır. 
                Bu Sistemle, kira geliri elde edenlerin Tapu, MERNİS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi), banka, PTT, inşaat ve sigorta şirketleri, TOKİ, elektrik, su ve doğalgaz şirketleri gibi kurumlardan alınan bilgileri gelişmiş bilgisayar programlarıyla analiz ederek kira geliri elde eden ve beyanname vermesi gerekenleri kolaylıkla tespit edebilmektedir. Kira geliri elde etmesine rağmen beyanname vermeyen veya eksik-hatalı beyanda bulunan kişilerden vergi ile birlikte vergi cezası ve faizi de alınmaktadır.
Kira geliri elde eden mükellefler beyannamelerini; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (www.gib.gov.tr) internet adresinden “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ne ulaşarak gerekli kontrolleri yaptıktan sonra internet üzerinden hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde onaylayıp verebilirler.
Ayrıca, 6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesine göre yeniden yapılandırılan alacaklara ilişkin taksit ödemeleri devam etmekte olup, Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükelleflerimizin Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerini geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi ya da bir takvim yılında 2 den fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde Kanundan yararlanma hakkı kaybedilecektir.
Yeniden yapılandırılan Borçların kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkün olup, Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet adresi www.gib.gov.tr adresi üzerinden yapılabilmektedir. Kredi kartıyla tüm taksitler veya birkaç taksit taksitli ödeme seçeneği kullanılarak ödenebilmektedir.   
Tüm mükelleflerimize ve kamuoyuna önemle duyurulur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder