6 Nisan 2015 Pazartesi

1-7 Nisan Kanser Haftası
    Her yıl dünyada 12 milyon kişi kanser hastalığına yakalanmakta ve 7.6 milyon kişi de bu hastalıktan ölmektedir. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır.
     Kanser sadece bir sağlık sorunu değil, sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan ve hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü bir problemdir. Her yaşta ve özellikle de gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması, farkındalık oluşturulması  amacıyla Nisan ayının ilk haftası 1-7 Nisan Kanser Haftası olarak belirlenmiştir. Bu sayede kanserle savaşa yönelik ilginin ve farkındalığın canlı tutulması amaçlanmaktadır.   
     Kanserin  Belirtileri Neler Olabilir ?

     Dışkılama  ve  idrar  alışkanlıklarında  değişiklikler, uzun  süre  iyileşmeyen  yaralar, beklenmeyen   kanama  ve  akıntılar, meme  veya    başka  organlarda  elle  hissedilen   şişlikler, yutma  güçlüğü  ve  hazımsızlık,siğil  ve  benlerde  belirgin  değişiklik, uzun  süren  ses  kısıklığı ve  öksürük kanserin  belirtisi  olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder