İLK YERLİ PATATES ÇEŞİTLERİ TESCİLLENDİ
Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Hüseyin ONARAN " Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal
Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Araştırma Kuruluşumuzda
yerli çeşit geliştirme çalışmalarına 2003 yılında başlanmıştır. 2005 yılında
TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi
projesinin devreye girmesi ile patates çeşit ıslahı konusunda çok önemli
gelişmeler sağlanmıştır.
TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim
Sisteminin Geliştirilmesi projesi 2005- 2009 yıllarında 5 yıl süre ile devam
etmiştir. Bu proje ile patates doku kültürü laboratuvarının 2006 yılında
kuruluşumuzda devreye girmesi ile patates de çeşit geliştirme çalışmalarımız
hız kazanmıştır.
Farklı ana ve baba patates çeşitleri arasında
melezlemeler yapılarak; 2007-2014 yıllarında son 8 yılda ülkemiz açısından bir
rekor olan toplam 612.000 adet melez patates tohumu elde edilmiştir.
Özellikle patates araştırmaları açısından merkez kuruluş
olan Niğde Patates Araştırma İstasyonunda patates ıslah çalışmalarının
sürekliliğini sağlayacak altyapı kurulmuştur.
Bakanlığımız
ve TÜBİTAK tarafından Araştırma ve Geliştirme çalışmalarımıza verilen destekler
ile fiziki altyapı ve teknik personel eğitimleri tamamlanmış, çeşit
geliştirmenin ilk adımı olan melez tohumlar üretilerek “Patates Genetik Tabanı”
oluşturulmuştur.
Farklı
generasyonlar da binlerce yeni çeşit adayı üzerinde seleksiyon çalışmaları
devam ettirilmektedir. Her yıl en az iki yerli çeşit tescile sunulacak şekilde
patates ıslah çalışmalarımız değişik ıslah projeleri ile devam ettirilmektedir.
Bu çeşit adayları (klonlar) içerisinden PA-03-2-16 ve PA-06-1-43 nolu çeşit
adaylarımız 7 Ocak 2013 tarihinde ilk yerli ticari patates çeşitlerimiz olarak
tescile sunulmuştur.
Tescil çalışmaları sonucunda PA-06-1-43 nolu yerli
patates çeşidimiz ONARAN 2015 ismiyle ve PA-03-2-16 nolu yerli patates
çeşidimiz FATİH ismiyle 01 Nisan 2015 tarihinde ilk yerli patates çeşitlerimiz
olarak tescil edilmiştir. Önümüzdeki yılın üretim döneminde patates
üreticilerimizin hizmetine sunulacaktır.
ONARAN 2015 Yerli Patates Çeşidinin Özellikleri; Orta
erkenci (91-110 gün), yumru şekli oval, yumru et rengi sarı, yüksek verimli,
yemeklik ve sanayilik (parmak patates ve cips) tüketime uygundur.
FATİH Yerli Patates Çeşidinin Özellikleri; Orta erkenci
(91-110 gün), yumru şekli oval, yumru et rengi açık sarı, yüksek verimli ve
yemeklik tüketime uygundur.
Araştırma
çalışmalarımıza desteklerini esirgemeyen başta Sayın Bakanımız Mehdi EKER’ e,
Genel Müdürümüz Masum BURAK ve Genel Müdürlüğümüz Çalışanlarına, TÜBİTAK
yetkililerine, Niğde ve Nevşehir Valilerimize, projeye destek veren
hocalarımıza, ortak projeler yürüttüğümüz Araştırma Kuruluşlarımızın yönetici
ve araştırmacılarına, , Niğde ve Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Müdürleri ve çalışanlarına, Ziraat Odası Başkanlarımıza, Tohumcu
Kuruluşlarımızın yönetici ve çalışanlarına, önder çiftçilerimize, projede görev
alan mühendis, tekniker, laborant, memur ve işçi personelimize, bize
desteklerini her zaman esirgemeyen ailelerimize teşekkür eder, saygılarımı
sunarım."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder