7-13 NİSAN “SAĞLIK HAFTASI”
Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği
ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Sağlık; sadece bireyin vücudunda
hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal
yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir.
Sağlıklı yaşam
hakkının korunması, insan sağlığının önemi ve bu konuda bilincin artırılması
amacıyla, Birleşmiş Milletlere üye olan tüm ülkelerde olduğu gibi Ülkemizde de,
7 Nisan Dünya Sağlık Günü, 7-13 Nisan tarihleri arası da “Sağlık Haftası”
olarak kutlanmaktadır.
Bu yılki
Dünya Sağlık Günü’nün temasının “Tarladan Tabağa Gıda Güvenilirliği” olarak
belirlenmiştir. Toplumda gıda güvenilirliği konusunda farkındalık
oluşturulmasının hedeflendiğini vurguladı.
Gıdanın, insanların
en temel ve vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir.”Herkes sürdürülebilir,
güvenilir, uygun fiyatta, kaliteli, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını
geliştirecek gıdaları satın alma ve tüketme hakkına sahiptir. Bu en temel hak,
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’yle de güvence altına alınmıştır”.
“Ülkeler için gıdaya erişimde toplum sağlığının korunması
esas olmalıdır. Bu nedenle ‘Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenilirliği’ son yıllarda
halk sağlığı açısından önemi giderek artan konulardan biri olmuştur. Gıda
güvenilirliği, gıda ürünlerinin tarladan tabağa kadar, üretimin her aşamasında
gerekli kontrolleri yapılmış, sağlıklı ve güvenilir biçimde elde edilme süreci
olarak tanımlanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder