2 Mayıs 2015 Cumartesi

BAKAN YILMAZ KOP EYLEM PLANINI AÇIKLADI

Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı (2014-2018) tanıtım toplantısı Niğde’de yapıldı.


Niğde Üniversite Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen toplantıya Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç,  Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, Konya Valisi Muammer Erol, Karaman Valisi Murat Koca, Üniversitelerin Rektörleri, Niğde Protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, KOP Eylem Planı’nın amacı ve bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak projeler hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi. KOP’un ilk olarak Konya Kapalı Havzası’nda su ve tarım alt yapısının yetersizliği nedeniyle tasarruflu su kullanımını amaçlayan bir çalışma olarak başlatıldığını belirten Yılmaz, eylem planı ile Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray’ın sosyal ve ekonomik dezavantajlarını azaltacaklarını söyledi.
KOP’un ilk olarak Konya Kapalı Havzası’nda su ve tarım alt yapısının yetersizliği nedeniyle tasarruflu su kullanımını amaçlayan bir çalışma olarak başladığına dikkati çeken Yılmaz, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresinin kurulmasıyla KOP’un, bir bölgesel kalkınma programına dönüştürüldüğünü anlattı. KOP bölgesinin potansiyelini tam anlamıyla harekete geçirmek ve bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak amacıyla 2014-2018 dönemini kapsayan KOP Eylem Planını uygulamaya koyduklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
“Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray’ın sosyal ve ekonomik dezavantajlarını azaltacaklarını, bu şekilde nihai olarak bölgenin rekabet gücünün ve yaşam kalitesinin artırılmasını hedefliyoruz. KOP Eylem Planı’nın temel amacı kapsamlı bir dönüşümü gerçekleştirmektir. Bu çerçevede tarımsal yapıda değişimi ve sürdürülebilirliği sağlamak. Sanayi, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörleri güçlendirmek. Eğitim, Sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği ve bunlarda kaliteyi artırmak temel önceliklerdir. KOP Eylem Planımız beş ana eksenden oluşmaktadır. Toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, ekonomik yapının güçlendirilmesi, altyapının geliştirilmesi ve kentleşme, beşeri ve sosyal yapının güçlendirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi. Eylem planının hayata geçirilmesiyle bölgenin sosyal ve ekonomik göstergelerinde önemli ilerlemeler kaydedilecektir.”
Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en çok hissedildiği bölgede, kullanılabilir su varlığı da dikkate alındığında, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için tarım sektöründe köklü bir değişime gidilmesinin zaruri hale geldiğini belirten Yılmaz, bu alanda 88 bin yeni istihdam oluşturularak halen yaklaşık 460 bin kişi olan tarımsal istihdam sayısının 550 bin kişiye, bölgede sulu tarım arazilerinden elde edilen yıllık gelirin de 6 milyar liraya yükseltilmesini hedeflediklerini vurguladı.
Yılmaz, öncelikle sulu tarım arazileri olmak üzere, 950 bin hektarı aşkın alanda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmeti yapılarak toplamda yaklaşık 1,4 milyon hektarlık alanda çalışmaların tamamlanacağını dile getirdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder