12 Mayıs 2015 Salı

NİĞDE VALİSİ NECMEDDİN KILIÇ’TAN
 “AHİLİK HAFTASI” MESAJI
Milletlerin tarihi birikimleri, kültürel ve sosyal yönden olduğu kadar ekonomik alandaki zenginlikleriyle de önem kazanır. Türk tarihi bu açıdan değerlendirildiğinde karşımıza Ahilik çıkmaktadır. Ahilik, Anadolu’da varlığı bin yıldan beri süregelen, din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılan, Türk Milletinin köklü geleneklerinden biridir.
Ahilik, hem sosyo-kültürel hayatın düzenlenmesinde, hem de çalışma hayatının korunmasında etkin rol oynamıştır. Bir taraftan toplumun inanç ve gelenekleri diğer taraftan ise çalışma, ahlak ve bilginin erdemi. iki kaynağın bileşkesi olarak şekillenen Ahilik, gücünü ve etkisini günümüze kadar sürdürmüştür.
Ahilik; ticari yaşamda, üretim ve hizmette standart ve kaliteyi hedefleyen, aynı zamanda yardımlaşma felsefesiyle de üretimde artışa ve çeşitliliğe olanak sağlayan ticaret ahlakını barındırmaktadır.
Ahilik kültür ve felsefesinde toplumun refahı ve sosyal sorumluluk öncelikli ilke olarak kabul edilmiştir. İnsana saygı ve sevgiyi işleyen, haksız rekabeti ortadan kaldıran sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan, kaliteli üretimi benimseyen ve teşvik eden bir teşkilattır. Ahilik, yalnızca bir meslek örgütlenmesini değil, günümüzde de kabul edilen evrensel değerleri benimsemiş bir dünya görüşünü yansıtmaktadır.
Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların mesleki kuruluşlarında yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması çalışma ve faaliyetlerinin değerlendirilmesi için Ahilik Haftası kutlamaları yapılmaktadır.
İnsanlar arasında dayanışma kurulmasını sağlayan Ahilik Kültürünün korunması dileklerimle başta tüm esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm Vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutlar, sevgi ve saygılar sunarım. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder