6 Mayıs 2015 Çarşamba

 Halk Sağlığı Müdürü V. Dr. Ertan DEĞİRMENCİOĞLU Açıklama Yaptı
                                                                                                                     
İl Tütün Kontrol Kurulu Toplantısı Yapıldı
    Tütün kullanımı, çok yaygın bir bağımlılık çeşidi olmasının yanı sıra tütün ve dumanında bulunan maddelerin insan sağlığı üzerine yaptığı olumsuz etkiler nedeniyle dünyanın ve ülkemizin en önemli ve önlenebilir halk sağlığı sorunlarından biridir. Sigara kullanımı pek çok öldürücü hastalığın meydana gelmesine yol açmaktadır. Ülkemizde sigaraya bağlı hastalıklardan yaklaşık 100.000 kişi hayatını kaybederken, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde bu sayının 2030 yılına kadar artarak yılda 240.000 kişiye yükseleceği tahmin edilmektedir. Tütün kullanımındaki bu hızlı artış küresel olarak da insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmıştır. "Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi" kapsamında yapılacak çalışmaların planlanması ve ülkemizde sigara tüketiminin kontrol altına alınarak vatandaşlarımızın, özellikle gençlerimizin korunması amacıyla "Ulusal Tütün Kontrol Programı" hazırlanmıştır.
     Ulusal Tütün Kontrol Programının uygulanması ve planda yer alan görevlerin yerine getirilmesinin koordinasyonu ve takibi ile tütün ve tütün ürünlerinin zararları ile mücadele ve kontrol faaliyetlerini yürütmek üzere illerde İl Tütün Kontrol Kurulları oluşturulmuştur.
     Sağlık Bakanlığı’nın 24/05/07 – 11083 nolu Genelgesi ile oluşturulan Niğde İl Tütün Kontrol Kurulu, sekretarya işlerini yürüten Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda 22.04.2015 tarihinde  Vali Yardımcımız Sayın Abdullah UÇGUN başkanlığında toplanmıştır. Toplantıda, 2015-2018 Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı’nın değerlendirilmesi yapılmış olup,  İlimizdeki  
uygulamalar hakkında  aşağıdaki kararlar alınmıştır:

     1- Niğde Tütün İl Eylem Planının hazırlanması.
     2- Tütün ürünleriyle ilgili olarak kurumlar tarafından yapılan çalışmaların sekretarya işlemini yürüten Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bildirilmesi.
     3- Kolluk kuvvetlerince tütün kontrol çalışmalarında yürüttükleri faaliyetlerine devam etmeleri.
     4- Okullarda eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına devam edilmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder