5 Temmuz 2015 Pazar

ÜRÜN DANE KAYBI TİMLERİ KURULDU
Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, hububat hasadında dane kaybının en aza düşürülmesi için çiftçilere uyarılarda bulundu.
 Hasat sırasında bazı biçerdöver operatörlerinin daha fazla kar etmek amacıyla biçerdöver ayarlarını ihmal ettiğini ve hızlı hasat yaptığını, bu nedenle de dane kaybının yaşandığını söyledi. Dane kaybıyla çiftçilerin büyük zarara uğradığını ifade eden Türkmen, "Hasat sırasında çiftçilerimiz daha dikkatli olması gerekir. Öncelikle dane kaybını önlemek için çiftçimiz ürününün hasadını zamanında yaptırmalı ve biçerdöver sahipleri ile sözleşme imzalamalıdırlar.
Bakanlığımız tarafından açılan biçerdöver sürücü kursuna katılmayan, yani biçerdöver sürücü belgesi olmayanlara kesinlikle hasat yaptırılmamalıdır. Bazı biçerdöver operatörleri belgeli dahi olsa fazla bir kar amacıyla hasat esnasında biçerdöverleri hızlı kullanmak suretiyle kayıplara neden olmaktadır. Bunun önlenmesi için çiftçiler öncelikle biçerdöver sahipleri ile sözleşme imzalamalıdırlar. Bundan sonra da biçerdöver sürücülerini devamlı uyararak, hızlı hasat yapmalarını önlemelidirler. Biçerdöverin tabla yüksekliği, dolap ayarları, batör ve konterbatör, elek vs. ayarları her tarla için yeniden ayarlanmalıdır." dedi.    
             Kayıplar için alınacak tedbirler sonrasında daha fazla bir ürün elde edileceğini ve bundan da hem çiftçimiz hem de ülke ekonomisi kazançlı olacağını ifade eden Türkmen,  İl Müdürlüğü olarak il genelinde 10 ayrı ekip ve 30 teknik personelden oluşan ekiplerimizce hasadın başlamasından
hasadın sona ereceği güne kadar kontrollerimiz sıkı bir şekilde devam etmekte ve
çiftçilerimiz tarafından gelen ihbar ve şikayetler anında değerlendirilecektir. Ayrıca yapılan uyarılara uymayanlar yada zorluk çıkaranlar hakkında yetkili kontrolörlerin raporları doğrultusunda kanuni işlem yapılarak cezalandırılacaklardır. Tüm çiftçilerimizden ve biçerdöver sahiplerinden gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyorum." diye konuştu.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder