14 Kasım 2015 Cumartesi

G20 LİDERLER ZİRVESİ ANTALYA’DA DÜZENLENİYOR

Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ile AB’yi bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi’nin 10’uncusu, 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da düzenleniyor. G20 dönem başkanlığını Aralık 2014 tarihinde Avusturalya´dan devralan Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında düzenlenecek zirvede, 7 oturumda küresel ekonomik ve siyasi meseleler masaya yatırılacak. Zirveye çeşitli ülkeleri temsilen 13 binin üzerinde temsilcinin yanı sıra 2 bin 500 basın mensubu katılıyor.

Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90´ını, ticaretinin yüzde 80´ini ve nüfusunun 3´te 2´sini temsil eden G20 zirvesine ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacak.

Türkiye’nin özel konuğu Azerbaycan 
Öte yandan, daimi davetli olarak İspanya, küresel finans merkezlerinden biri olması nedeniyle Singapur, ASEAN Dönem Başkanı sıfatıyla Malezya, Afrika Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla Zimbabwe, NEPAD Dönem Başkanı sıfatıyla Senegal de zirvede bulunacak. Bunun yanı sıra, her yıl G20 Dönem Başkanı olan ülkenin kendi belirleyeceği ülkeleri zirveye davet etme hakkı bulunuyor. Bu kapsamda Türkiye, Azerbaycan’ı G20 zirvesine davet etti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder