11 Kasım 2015 Çarşamba

Göreli yoksulluk oranı değişmedi

Toplumun genel düzeyine göre belli bir sınırın altında gelire sahip olan birey göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Ülkede genel refah seviyesi artsa bile bu refah düzeyinin altında kalan fertler olacaktır.
Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda Avrupa ülkeleri ile karşılaştırmalı olarak, göreli yoksulluk oranları elde edilmektedir. Bu oranlar eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin, %40, %50, %60 ve %70 sınırına göre hesaplanmaktadır.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de medyan gelirin %50’si temelinde elde edilen yoksulluk oranı bir önceki yıla göre değişmeyerek 2014 yılında da %15 olarak gerçekleşti.
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’sine göre belirlenen yoksulluk sınırını kullanarak ülkelerin yoksulluk oranlarını yayınlamıştır.
En son mevcut verilere göre, 2014 yılında Avrupa Birliği üyesi 28 ülke için bu kapsamda hesaplanan göreli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,6 puan artarak %10,8 oldu.
Avrupa genelinde göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu ülkeler Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve Hollanda iken,  en yüksek olduğu ülkeler Romanya, Bulgaristan ve İspanya olarak sıralanmaktadır.

Türkiye’de göreli yoksulluk oranı 2014 yılında bir önceki yıla göre aynı kalarak %15 olarak gerçekleşti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder