7 Kasım 2015 Cumartesi

 NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ YILMAZ YÜCEL HAFTA İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU:
ORGAN VE DOKU BAĞIŞ HAFTASI

3-9 Kasım tarihleri arası Organ Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisi; tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklardır. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.
Organ nakli son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemidir; hastaların yaşam süresini uzatır, yaşam kalitelerini yükseltir. İleri bir tedavi yöntemi olan organ nakli diğer tedavilere göre daha ucuzdur. Böbrek, karaciğer ve kalp nakle en çok ihtiyaç duyulan organlardır.
Bugün 22.152 civarında kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazlarına bağlı olarak ‘bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla’ yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Son dönem böbrek yetmezliklerinde diyaliz tedavisi yerine, böbrek nakli yapılması hem hastanın yaşam süresi ve kalitesini artırmakta hem de ulusal bütçeye daha az maliyet getirmektedir. Bazı kronik karaciğer ve kalp rahatsızlıklarında durum daha üzücü olup, diyaliz gibi yardımcı tedavi alternatifleri olmadığı için bu hastalar organ bulamadıkları takdirde hayatlarını kısa sürede kaybetmektedirler.
Bugün itibari ile Ülkemizde Ulusal Koordinasyon Merkezi’ne kayıtlı 22.152  böbrek, 622 kalp,  2.225 karaciğer,  51 akciğer,  265 pankreas, 2.937 civarında kornea nakli bekleyen hasta bulunmakta olup, şimdiye kadar  14.313  kişiye böbrek, 370 kişiye kalp, 5.335 kişiye karaciğer, yaklaşık  121  kişiye akciğer, 52 kişiye pankreas,  10995  kişiye kornea nakli yapılmıştır. İlimizde 2005 yılından bu yana toplam 5.340 kişi, 2015 yılında ise 794 kişi organ bağışında bulunmuştur. 2005-2015 tarihleri arasında Ülkemizde organ ve doku nakli sayısı 31.212 olarak gerçekleşmiştir.
Ülkemizde organlar, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi içerisinde dağıtılmaktadır. Sistemin amacı; ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamak, sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuların, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak adaletli bir biçimde en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır. İlimiz Türkiye geneli iller arasında organ bağışı sıralamasında  31. sıradadır.

Organ bağışı ve organ nakli sayılarının artırılması Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir. Bu kapsamda, her yıl 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu faaliyetlerle, organ bağışı konusunda sağlık çalışanlarımız ve halkımızın bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması, organ bağışı konusunda daha yüksek seviyede toplumsal duyarlılık oluşturulması amaçlanmaktadır. Okullarda ve halkımıza eğitimler verilmekte, bilgilendirici stantlar oluşturulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder