29 Ağustos 2015 Cumartesi

ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

   










  30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN  !
 NİĞDE VALİSİ NECMEDDİN KILIÇ'IN
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI
Türk tarihinin kıvanç dolu dönüm noktalarından biri olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milletinin hürriyet ve bağımsızlığı için nihai hamleye karar verdiği tarihin adıdır. Türk milletinin bağımsızlığını savaş meydanında dünyaya tescil ettirmesidir. 30 Ağustos Zaferi; ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak isteyen devletlere karşı, yokluk içinde, en zor koşullarda ve her şeyin bittiği sanılan bir dönemde, yüce milletimizin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılmış onurlu bir zaferdir. Türk Milleti, haklı ve onurlu direnişiyle, savaşın kazanılmasında vatan, millet ve bayrak sevgisinin, sayısal güçten daha üstün olduğunu tüm dünyaya kanıtlamış, bağımsız yaşamak isteyen birçok ulusa da yol göstermiştir.
Vatan sevgisi ve üstün cesaretiyle kanının son damlasına kadar vatanını savunan Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğindeki ordumuzun kazandığı bu şanlı zafer, Türk Milletinin birlik ve bütünlüğüne yönelik her türlü tehdit ve saldırı karşısında kenetlenerek hiçbir gücün, hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun birliğinin ve bağımsızlığının elinden alınmasına fırsat vermeyeceğinin simgesi olmuştur.
Bu düşüncelerle, Büyük Atatürk'ün mukaddes vatanımızın birliği ve bütünlüğünü perçinlediği ve dünyaya kabul ettirdiği bu çok anlamlı Zaferin yıldönümünde, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşlarını, vatanın bütünlüğü ve Yüce Türk Milleti'nin bağımsızlığı uğruna hayatlarını feda eden, kanlarıyla bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyor, 30 Ağustos Zafer bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

                                                                                                                                                             


Ak Parti Niğde İl Başkanı Emrah Özdemir,
 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı
Özdemir mesajında, Türkiye’nin bugün bulunduğu noktadaki temellerinin 30 Ağustos’ta elde edilen zaferle atıldığını ifade etti.
Özdemir:’’ Bizler Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkarak, uygarlık düzeyini en üst seviyeye taşımak için çalışıyoruz. 
30 Ağustos bir anlamda halkımızın el ele verdiğinde neler yapabileceğini bizlere kanıtlamıştır. Zafer Bayramını kazanmamızdaki birliktelik duruşunu bugünde sergileyerek, halkımızla birlikte hareket ederek, üstün başarılara imza atıyoruz. Ekonomiden ulaşıma, insan hak ve hürriyetlerinden adalete kadar  yaşanabilir bir Türkiye’nin inşası için atılan önemli adımlarla muasır medeniyetler seviyesine çıkma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları ile vatanın bütünlüğü ve şanlı bayrağımızın daima hür bir şekilde dalgalanması uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum’’ dedi.
CHP Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi 
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama mesajı yayınladı

Türk tarihinin dönüm noktasında kazanılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini sağlamlaştıran Büyük Zaferin 93. Yıl dönümünü gururla kutladıklarını belirten CHP Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi mesajında ; “ En zor şartlarda ülkesini, zulümden, felaket ve sıkıntılardan kurtarmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri, çağın ihtiyaç duyduğu niteliklerle donatılmış olarak yurdunu ve ulusunu iç ve dış her türlü tehlikeye karşı koruma ve kollama görevini hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak yerine getirmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri arkasında yüce Türk ulusundan aldığı destekle, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Anayasa da kendine verilen hak, görev ve yetkiler dahilin de ulus kimliğinden taviz vermeden Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğü için yorulmadan bıkmadan çalışmaya devam edeceğinden şüphemiz yoktur.

93. Yıldönümü ilk günkü gibi gurur ve heyecandan hiçbir şey kaybetmeden aynı duygularla kutladığımız 30 Ağustos Zaferi ile Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğindeki yüce Türk ulusu, emperyalist güçlerin işgalci ordularını, anavatan topraklarından kesin olarak atarak, ebedi özgürlük ve bağımsızlığına kavuşturmuştur. Bu zafer bütün otoritelerin tartışmasız bir askeri deha olarak kabul ettiği ulu önder Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının bizlere hediyesidir.

Başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş savaşının tüm kahramanlarını, mukaddes vatanımız için canı pahasına görev yapan şehitlerimizi, gazilerimizi ve günümüzde terör eylemlerinde şehit olan Türki Silahlı Kuvvetleri ile güvenlik güçleri mensuplarımızı saygı ve rahmetle anıyorum” dedi. 
NİĞDE İL ÖZEL İDARESİNDE “NİĞDE KÖYLERİNDE FOTOVOLTAİK ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ”
T.C. Kalkınma Bakanlığı Ahiler Kalkınma Ajansı 2015 yılı Enerji Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında Niğde İl Özel İdaresi ve Niğde Merkez Köylerine Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan “Niğde Köylerinde Fotovoltaik Enerji Dönüşümü” isimli proje, bölge 2. si olarak 467.106 TL hibe desteği almaya hak kazanmıştır.
Projenin genel amacı, Niğde İli ve TR71 Bölgesinde yenilenebilir enerji altyapısının güçlendirilmesi, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması ve böylece sürdürülebilir çevre ve kalkınmanın birlikte gerçekleştirilmesidir. Proje, Merkez İlçeye bağlı Çarıklı (907), Yeşilova (234), Yarhisar (265), İçmeli (1.002), Kayırlı (1.264), Çayırlı (1.421), Fertek (2.071) ile Bor İlçesine bağlı Kızılca (1.221), Badak (314) ve Ulukışla İlçesine bağlı Koçak (447) köylerinde hayata geçirilecektir.
Proje dahilindeki 10 adet köyde toplam 300 KW/h gücünde ongrid (şebekeye bağlantılı) fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri kurularak toplam 9.146 vatandaşımızın içme suyu için ödedikleri fatura giderlerinin 451.565 KWh/yıl yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimiyle birlikte 167.079 TL azaltılarak kişi başı 18,2 TL/yıl tasarruf edilmesi beklenmektedir. Diğer bir ifadeyle, projenin tamamlanması halinde proje köylerindeki 4 kişilik bir hanenin ev bütçesine yılda 72,8 TL ek katkının çevreci ve temiz enerji üretimiyle sağlanması beklenmektedir.

Ülkemizin toplam baz elektrik tüketimi 2012/2013 yılı itibariyle 242.370 GWh olup yıllık %7,2 artışla 2022 yılında 418.590 GWh'e ulaşması beklenmektedir. 57.059,4 MW kurulu gücün 35.027,2 MW'ı (%61) kömür, petrol, doğalgaz gibi hidrokarbon yakıtlara dayanmaktadır. (TEİAŞ Türkiye Elektrik Enerjisi 5 Yıllık Üretim Kapasite Projeksiyonu 2013-2017 Raporu sy.22) 2013 yılı itibariyle dünya doğalgaz rezerv ömrü 55,7 yıl petrol rezerv ömrü 52,9 yıl olarak öngörülmektedir (BP Statistical Rewiev of World Energy, Haziran 2013) Türkiye birincil enerji arz kaynaklarına bakıldığında ise; %3 odun-tezek, %4 hidro,%25 petrol,%31 doğalgaz,%15 linyit ve %6 yenilenebilir enerji kullanıldığı görülmektedir. 
“E-NABIZ” PROJESİNİN TANITIMI YAPILDI

Sağlık Bakanlığı’nın, tüm kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ettiği, vatandaşların kişisel kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personeline erişebilecekleri bir platform olarak hizmet verecek e-nabız sisteminin tanıtımı Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Geniş kapsamlı ve güvenli bir Hekim-Hasta iletişim platformu olarak Dünyada ilk ve tek olan sistem hakkında yaptığı açıklamada Vali Kılıç,
“Artık her geçen gün insanı odaklayan, insana hizmet etme noktasında merkeze kayan ve ona iyilikler getirmeyi hedef alan projeler birbirini takip ediyor. Bazen imrendiğimiz Batı Medeniyetini de aşıyoruz bu konuda. Bugün startını vereceğimiz proje ile Sağlık Bakanlığımızın çok faydalı ve değerli bir uygulamasıyla tanışacağız. Şöyle ki, bugüne kadar tedavi için sağlık kuruluşlarına giden vatandaşlarımız sağlık kuruluşlarının her birinden ayrı ayrı aldıkları röntgenleri, tomografileri, mrları, bir tarafta biriktirmek, dosyalamak bir başka ilde bir başka hastaneye gittiğinde bunları yanında götürmek zorunda kalıyordu. Götürmediği zaman vakit kaybı oluyordu veya tedavide bir eksiklik oluyordu. Yine bununla beraber bunları arşivleyemediyse benzer tetkik ve tedavileri yeniden yaptırmak gerekiyordu.
Fakat “e-nabız” uygulaması ile tüm bu olumsuzluklardan kurtularak, TC kimlik numarası üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Devletinin herhangi bir noktasındaki sağlık kuruluşunda yapılan herhangi bir tetkik veya tahlile elektronik ortamda ulaşabileceğiz. Bu çok önemli bir şeydir. Özel kuruluşlar dahi bu sistemin parçası olması durumundadır bu günden sonra. Dolayısıyla hem bir vakit kaybı devlet açısından da daha az masrafla sağlık hizmetlerini verme durumu hasıl olacak.  Vatandaşımız için de seri bir şekilde teşhis koymak veya hastanın sağlık geçmişi, sağlık hikâyesine hekimin çabucak ulaşmasına vesile olma gibi bir durum oluşacaktır.

Bu sistem Avrupa’da ilk defa Türkiye’de uygulanıyor. Avrupa’da sağlık sistemlerinde bu konuda aile hekimleri bir arşiv çalışması yapıyorlar. Sadece aile hekimlerinde bu bilgi birikimi var. Ama ülkemizde bilgi iletişim ve kamu kurumlarının bilgi-iletişimle alakalı koordinasyonlarında alınan oldukça güzel mesafelerden dolayı ülkemizde hasta ile ilgilenen tüm hekimler hastanın sağlık geçmişine ulaşabilecektir. Sağlık açısından güzel sonuçlar getirecek bu proje için Sağlık Bakanlığımıza ve Onun değerli mensuplarına, çalışanlarına teşekkür ediyorum.” dedi.
Tahıl Rekoltesinde 80 Bin Ton Artacak          
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, geçtiğimiz İlkbahar aylarında yağışların bol olması sebebiyle buğday üretim rekoltesinde geçtiğimiz yıllara göre belirgin bir artışın gerçekleştiğini söyledi.
Geçen yıl 350 Bin ton civarında gerçekleşen buğday üretiminde bu yıl yaklaşık % 20-30 oranında artış beklediklerini belirten Kenar; “Bu artışla birlikte rekoltenin 430 Bin ton civarında olacağını düşünüyoruz” dedi.
Kenar; “Bu da çiftçimizin bu yıl yağışlardan dolayı ürünün fazla olmasından büyük kazanç elde etti gibi gözükse de aslında cebine girene baktığımız zaman fazla bir kazancın olmadığını görüyoruz. Yine de Allah'ın verdiğine çok şükür diyoruz” şeklinde konuştu.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; “İnşallah, hasat dönemi tamamlandıktan sonra biraz daha şekillenmiş olacak. Niğde’de sadece buğdayda değil, arpa, çavdar gibi ürünlerimizde de rekolte artışı var. Bunlar yaklaşık 100 Bin ton civarında. Yine arpa üretimi var. Buna yaklaşan bir çavdar üretimi var” dedi.
Bu rakamlarla Niğde’nin çavdar üretiminde Türkiye’de 3. Sıraya eriştiğini vurgulayan Kenar; “Bunları topladığımız takdirde 500 Bin ton civarında hububatın Niğde’mizden çıktığını görüyoruz. Bu da Niğde’ye büyük bir ekonomik kazanç sağlıyor” diye konuştu.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, İlimizde bu yıl gerçekleşen tahıl üretimi ve fiyatlar konusunda yaptığı değerlendirmesinde daha sonra şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl yaklaşık 90-95 kuruşa satılan buğday bu yıl 85-90 kuruş arası satılıyor. Bu da çiftçimizi üzmüştür.
Rekoltenin artışı geçen yıla göre güzel ama fiyatların düşük oluşu geçen yıl kazandığı parayla bu yıl kazandığı para aynı gibi gözüküyor.
Tam bir hesap yapmış değiliz ama rekoltenin yüksekliği fiyatın düşüklüğünde aynı olmuş oluyor. Ama enflasyona baktığımız takdirde yaklaşık % 10 gibi, çiftçi mallarında satışlarda % 10 gibi bir enflasyon olduğunu görüyoruz.
Bu da çiftçimizin bu yıl yağışlardan dolayı ürünün fazla olmasından büyük kazanç elde etti gibi gözükse de aslında cebine girene baktığımız zaman fazla bir kazancın olmadığını görüyoruz. Yine de Allah'ın verdiğine çok şükür diyoruz.

Çiftçiler hep böyle düşünür, bize cenabı hak ne ikram ettiyse ona bizim çiftçimiz bereket versin der, bir sonraki yıl üretim için yoluna devam eder.”
ALADAĞLAR  SKY TRAİL KOŞUSU
 Çamardı ilçesinde düzenlenen Aladağlar  Sky Trail koşusunun startı sabah 06.00’da verildi. İlk sporcular saat 13.00 de bekleniyordu. İlk gelen sporcu 1. İranli sporcu oldu. Dereceye giren sporculardan, İranlı Davood Shirkhani birinci, Ülkemizden Kemal Kukul ikinci ve Soner Büyükkatalay üçüncü oldu.
Organizasyona destek veren kurumlar arasında Niğde Valiliği ve Çamardı Kaymakamlığı da yer alıyor. Niğde Valisi Yardımcısı Kerem Süleyman YÜKSEL  ve Çamardı Kaymakamı Mustafa SERİN, şehrin trafik plaka kodu olan 51 göğüs numarası ile sembolik start alarak sporculara destek verdi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Demirkazık Kamp Eğitim Merkezi önünde başlayan yarışmaya 11'i yabancı 160 sporcu katıldı. Yarışma, sporcuların deniz seviyesinden bin 500 metre yükseklikten koşmaya başlayarak 3 bin 723 metre yüksekliğindeki Emler Zirvesinden geçtikten sonra yine aynı noktada buluşmasıyla sonlandı.

28 Ağustos 2015 Cuma

YERALTI DEPOLARINDA MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ” KONULU TOPLANTI YAPILDI
“Yeraltı Depolarında Mantar Yetiştiriciliği” konulu toplantı Valilik Toplantı Salonunda Niğde Valisi Necmeddin Kılıç başkanlığında yapıldı. 
Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen,  KOSGEB Müdürü Hasan Haşim,  Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mustafa Sağ ve teknik personel katıldı.
Toplantıdaki konuşmasında Vali Kılıç;  “İlimizde işsizliği azaltma, İlimizdeki üretimi dolayısıyla toplam katma değeri artırma, İlimiz insanını zenginleştirme ve daha iyiye götürme konusundaki ana ilkelerden hareketle bugün bir alt çalışma yapacağız. Bu çalışma grubumuz ile daha önce ilk çalışmalarını yaptığımız yer altı depolarında mantar üretilmesi konusunu görüşüp, bunun imkânının olup olmadığını araştıracağız. Daha önceden Çarıklı Köyünde yaptığımız yer altı deposunda ki çalışmada gördük ki bir aile, bir kişi bir depodaki mantar üretim faaliyetini kontrol edebiliyor ve yıllık 21 bin lira gelir getiren bir faaliyetin ev sahipliğini yapabiliyor. 21 bin lirada ciddi bir gelirdir. Aylık 1.500 liraya denk düşecek bir gelirdir. Dolayısıyla demonstrasyondan böyle verimli bir sonuç çıktı.
Bizim Aktaş Köyünde Özel İdare eliyle yaptığımız yer altı depolarında ki kapasite Çarıklı Köyündeki kapasitenin bir misli fazladır ki; Tarım Müdürlüğümüzün yetkilileri yaptığı araştırma sonucunda “mevcut depo bir misli kapasitesi artırıldığında yılda 40 bin lira gelir elde edilir ve bir aile bunu yönetebilir” demişlerdi. Dolayısıyla biz bir ailenin yönetebileceği geniş bir depoyu Özel İdare eliyle üretip ailelere vermeden önce öncelikle İŞKUR tarafından bir iş başı eğitimi vermeyi planlıyoruz. İŞKUR’un yaptığı eğitimde katılanlara ücret ödeniyor. İş başı eğitiminden sonra ise KOSGEB Müdürlüğümüzün kendi işini kuranlara 30 bin lira yardım ödeneği var. Bu da mantar üretmek için gerekli olan tüm ekipmanın alınabileceği bir rakamdır. Yeraltı Depoları mantar ürettikten sonra yıllık 40 bin liraya kadar kazanılabilecek bir mekandır. Biz İŞKUR, KOSGEB,  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Özel İdaremizle beraber Vatandaşımızın kendi işini kurabileceği ideal bir çalışma ortamı planlamaya uğraşıyoruz. Çünkü yeraltı depolarında üretilen mantarların girdi ücretleri çok düşüktür.  Diğer üreticilerle rekabet edebilme imkanı çok fazladır veya diğer üreticilerin bizimle rekabet etme imkanı yok. Biz bu modeli ilk defa Niğde de denedik ve başarılı olduk.  Türkiye de yeraltı deposunda mantar üretiminin bir başka örneği daha yok. Yeraltı depolarında mantar yetiştiriciliğinde girdilerimiz çok düşük olacağı için biz çok ucuz fiyata üreteceğimiz mantarı diğer üreticiler daha pahalıya üretecekleri için hiçbir zaman pazar sorunumuzda olmayacak. Ve üreticiler bu şekilde yetiştirdikten sonra da onları bir kooperatif eliyle kooperatifleştirerek veya şirketleştirerek sürekliliği sağlamayı planlıyoruz.
Bu bahsettiğim konuları bugün arkadaşlarımızla görüşüp, bir proje haline getireceğiz ve bu projeyi de icra etme noktasında bir eylem planı, bir iş takvimi yapacağız. Hayırlara vesile olmasını diliyorum. Zor bir çalışma. Çok dikkatli olunmazsa, çok gayretli olunmazsa, komplike çalışmalar, entegre çalışmalar yapılmazsa zor olan bir proje ama biz zora talibiz. İnşallah zoru başaracağımızı, dolayısıyla Niğde insanına daha verimli daha faydalı olacağımızı düşünüyoruz” dedi.


4000 KİŞİLİK YURT İLE NİĞDE’DE
 ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Niğde de Yükseköğrenim öğrencilerinin barınma sorunlarını aşmak amacıyla, Niğde Valiliğince yapılan çalışmalar neticesinde, Niğde İl Özel İdaresi tarafından 4000 kişilik Yurt yapılmış ve bu yıl öğrenci kabul eder duruma gelmiştir.
Konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada Niğde Valisi Necmeddin Kılıç;
“Bilindiği üzere eğitim ve öğretim sezonu açılmak üzeredir. Yükseköğrenimdeki öğrenci mevcudu ve Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurt kapasitesi bellidir.
KYK Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Türkiye çapında bu yıl KYK yurtlarında kalmak için 300 bin civarında öğrenci başvuru talebinde bulunmuştur. Kredi Yurtlar Kurumunun yurt kapasitelerine baktığımızda hiçbir ilde mevcut yurt kapasitesi gelen talebi karşılamamaktadır. Öğrenciler yedek sıralara kalmakta, hatta yedek sıraya dahi girememektedir. Tek bir İlde Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) gelen talebin tamamını karşılayabiliyor. Hatta atıl kapasitede, boş kapasite de karşılıyor. Bu yıl bu sene bizim İlimiz Niğde’dir.
İlimizde, 2480 kız öğrenci, 2080 civarında da erkek öğrenci KYK yurtlarında kalmak için müracaat etmiştir. 1400 civarında da KYK’nın kayıtlı öğrencisi vardır. Yani rakamları topladığımızda KYK yurtlarına 6 bin civarında bir talep olmuştur. Özel İdaremizin bu yıl hizmete soktuğu 4000 kişilik yurtla birlikte Niğde’de 7000 civarında yatak kapasitesi şuan mevcuttur. Dolayısıyla talebin tamamı Kredi Yurtlar Kurumu tarafından karşılanacaktır. Hatta boş kapasite dahi kalacaktır. Niğde’miz için güzel bir haberdir.
Niğde’de barınma sorununun çözülmesi önümüzdeki yıllarda öğrencilerin özellikle Niğde’yi tercih etmesine, İlimiz Fakültelerinin ve Yüksekokullarının daha yüksek bantta öğrenci kabul etmelerine ve Türkiye’deki Üniversite sıralamasında yukarı taşınmasına neden olacaktır. Ve yine yeni açılması planlanan fakültelerimizin de altlığını teşkil etmektedir. İlahiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu kesinleşti. Diş Hekimliği Fakültesi için de gayretler devam ediyor. Bizim Üniversite Senatomuzun aldığı kararların Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından kabul edilmesinde Niğde’deki yurt potansiyelinin ve yatak kapasitesinin yeterliliği etkili olacaktır, olumlu olacaktır. Tekliflerimizin daha çabuk kabul edilmesine zemin hazırlayacaktır.

Barınma sorununun ortadan kalkması ile sağlanacak birçok faydanın ve bu güzel gelişmemizin İlimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
KOP; HEM İŞ SAĞLIYOR HEM AŞ SAĞLIYOR
                                                                              
          KOP Niğde’nin Çehresini değiştirmeyi sürdürüyor. Niğde iline 2015 yılında 18 milyon TL ödenek daha geldi ve 2015 yılında planlanan işler ihale edildi.
Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın kuruluş amacı Niğde, Aksaray, Karaman ve Konya İllerinden oluşan KOP Bölgesi’nde proje uygulamalarını yerinde koordine etmek; bölgedeki kalkınmaya yönelik yatırımların ve projelerin gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bu projelerin kapsadığı bölgelerin eylem planı aracılığıyla kalkınmasını hızlandırmaktır.
Niğde de 2011 yılından bugüne kadar KOP (Konya Ovası Projesi) kapsamında KOSİP (Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı) uygulanmıştır. KOSİP Programı kapsamında 2015 yılı dahil olmakla beraber ilimize 61.397.959 TL ödenek gönderilmiştir.
Gönderilen ödenekle bugüne kadar 76 proje kabul edilmiştir. Bugüne kadar 66 proje tamamlanarak halkın hizmetine sunulmuştur. 2015 yılında 9 proje ihale edilmiş, 1 proje için de çalışmalar devam etmektedir.
Niğde de KOP projeleri ile birlikte sulamaya açılan sahaya bakıldığında ise 2015 yılında uygulanan projelerinde tamamlanmasıyla birlikte 8.678 hektar alan sulamaya açılmış ve modern sulama sistemleriyle sulanır hale gelmiş olacaktır.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nden alınan veriler ışığında bugüne kadar uygulanan projeler çerçevesinde 2015 yılı hariç 31.749.000 TL gelir artışı sağlanmıştır.
KOP Projelerinin  Niğde’ye Getirileri
         KOP Projeleri hayata geçmeden önce  (2011 yılından önce), Niğde il genelinde salma sulama yapılmakta idi. Üreticide ne kadar fazla su verirsem o oranda verimim artar anlayışı vardı.
                KOP projelerinin uygulanmasıyla birlikte; 2015 yılı sonu itibariyle KOP kaynaklarından 8.678 Ha arazi modern sulama sistemlerine açılmış olup KOP’tan önce yapılan 4.847 Ha’lık modern sulama sistemi ile birlikte toplam 13.525 Ha alan modern sulamaya (Yağmurlama, damlama) sistemine kavuşturulmuştur.            
Niğde ilinde uygulanan KOP projeleri ile susuz tarım yapılan yöreler sulu tarıma geçmiştir. Bununla beraber modern sulama tesisleri üreticinin hizmetine sunulmuştur. Yapılan bu çalışmaların neticesinde ilin ürün yelpazesinde büyük bir gelişme gözlenmiştir.
         Bu çerçevede yörelere özgü raihası bulunan ürünler kendine yerel ölçekte pazar oluşturmak suretiyle üreticinin yüzünü güldürmüştür.
                Yörelerde yetişen raihalı ürünlere örnek olarak; Altunhisar Çileği, Üskül Domatesi, Yakacık Karpuzu, Hüsniye Lahanası, Bademdere Salatalığı,  Çömlekçi Kavunu, verilebilir.
         Kiraz konusunda bilgi birikimi bulunan Çamardı ve Ulukışla köy ve kasabaları üreticisi ise damla sulama ile birlikte hem yüksek kotlara su çıkarabilmiş hem de ektin sulama ile ürünün katma değerini üçe katlamıştır.
                Elmada ise hem yaşlı ağaçların sökülen bodur elmacılığa geçirilmesi hem de kapalı sistem sulama tesisleriyle ürün veriminde ve kalitesinde artış gözlemlenmiştir. Halk arasında ‘meysuluk’ diye tabir edilen elmadan ihraç elmaya geçiş başlamıştır.
2015 Yılında İhale Edilen Projeler
Altunhisar Akçaören HİS göleti ve isale hattı
Bor Kızılkapı KÖS göleti ve basınçlı sistem sulama tesisi
Altunhisar Merkez YÜS basınçlı sistem sulama tesisi
Altunhisar Yeşilyurt  basınçlı sistem sulama tesisi
Çiftlik Kitreli sol sahil YÜS basınçlı sistem sulama tesisi
Ulukışla Yeniyıldız KÖS göleti
Merkez Gümüşler YÜS basınçlı sistem sulama tesisi
Çamardı Beyazkışlakçı gölet genişletme kazısı
Merkez Güllüce YÜS basınçlı sistem sulama tesisi

AHİKA YÖNETİM KURULU TOPLANTISI AKSARAY’DA YAPILDI

Ahiler Kalkınma Ajansı Aylık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı Aksaray’da yapıldı.
AHİKA Yönetim Kurulu Üyeleri, toplantı öncesi Mercedes Benz Türk’ün Aksaray’da bulunan kamyon fabrikasını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.
Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Başkanlığındaki toplantı, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir Valilerinin yanı sıra Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Niğde Valisi Necmeddin Kılıç toplantıda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Toplantımız, bir önceki Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararlarla ilgili çalışmaları değerlendirerek başlayacaktır.
Geçtiğimiz ay, öne çıkan çalışmaların başında 1 Temmuz 2015 itibariyle ilan edilen Teknik Destek Programı gelmektedir.
Ayrıca, 2015 Yılı Mali Destek Programı Sözleşmelerinin imzalanma süreci devam etmiştir.
Bu faaliyetlerin yanı sıra, 2015 Yılı Mali Destek Programı proje hazırlama ve KAYS (Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi) eğitimleri yapılmıştır. Nevşehir ve Niğde illerinde tamamlanan Aksaray ve Kırıkkale illerinde devam eden Ajansımız ve TÜİK Bölge Müdürlüğünün ortak yürüttüğü Paydaş Analizi çalışması yürütülmektedir. AHİKA, MEVKA (Mevlana Kalkınma Ajansı) ve ORAN (Orta Anadolu Kalkınma Ajansı) arasında gerçekleştirilen Ajanslar arası koordinasyon çalışması; KOP İdaresi ve Mevlana Kalkınma Ajansı ile KOP Eylem Planı kapsamında 2016 yılında yapılacak faaliyetlerle ilgili değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Ayrıca Aksaray’da tamamlanan 3 Adet uygulamalı girişimcilik eğitimi geçtiğimiz ayın önemli faaliyetleri arasında yer almıştır.
Diğer taraftan, Nevşehir Üniversitesi tarafından Pomza Araştırma Laboratuvarı kurmaya yönelik Fizibilite çalışmasını tamamlamış ve Ajansımıza teslim etmiştir.
Bugünkü toplantının gündem maddeleri arasında 2016 yılı EMITT Turizm Fuarına katılım konusu yer almakta olup, Yönetim Kurulu Toplantısında bu konu görüşülecektir.  Ayrıca bugünkü toplantıda Genel Sekreterlikçe hazırlanan Altı Aylık Birim ve Ajans Ara Faaliyet Raporu Yönetim Kurulu’nun onayına sunulacaktır.
5449 sayılı Kanunun 19. maddesindeki ölçütlere göre Genel Sekreterliğimizce hazırlanan Ajans 2016 yılı bütçe taslağı ve çalışma programı da aynı kanunun 11. Maddesi (a) ve (f) bentleri gereği Yönetim Kurulumuzun onayına sunulacaktır.
Bilindiği gibi AHİKA, Bölgedeki her il için güdümlü proje çalışmalarını yürütmektedir. Aksaray İli Hasan Dağına iniş-çıkış sistemleri yapılması ve bölge turizmine kazandırılmasına yönelik tasarlanan Güdümlü Proje çalışması Yönetim Kurulumuzca değerlendirilecektir.
Toplantımız diğer konular ve gelecek bir ay için planlanan çalışmaların görüşülmesiyle sona erecektir.
Bugün sizlerle paylaşacağım bir diğer konu ise; Kalkınma Ajansları Çalışma Usul ve Esasları gereği Yönetim Kurulu Başkanlığını 24 Temmuz 2015 tarihi itibariyle Nevşehir Valisi Sayın Mehmet CEYLAN’dan devralmam olacak. 24 Temmuz 2015 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığı Niğde Valisi olarak şahsıma geçmiştir. Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğini ise Aksaray Valimiz Sayın Şeref ATAKLI yürütecektir. Nevşehir Valisi Sayın Mehmet CEYLAN’a bir yıl boyunca yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bugün bu devir teslimi de sizlerin huzurunda gerçekleştireceğiz.

Hepinize değerli katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.” dedi.
Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti 
vatandaşlarının %1,3’ü yurt dışı doğumlu
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2014 yılı sonuçlarına göre, ülkemizde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) vatandaşlarının %96,8’inin doğum yeri Türkiye iken, %1,3’ü ise yurt dışı doğumludur.
Doğum yeri yurt dışı olanlar içinde Bulgaristan doğumlular ilk sırada
Türkiye’de ikamet edip doğum yeri yurt dışı olanlar arasında, Bulgaristan doğumlular %37,6 ile ilk sırada yer almaktadır.
Bulgaristan doğumluları sırasıyla %22,2 ile Almanya, %4,3 ile Makedonya ve %2,9 ile Hollanda doğumlular izlemektedir..
T.C. vatandaşı olup Türkiye’de yaşayan Bulgaristan doğumluların %55’3’ü 50 ve daha yukarı yaş grubunda bulunmaktadır. Erkeklerin %54,3’ü, kadınların ise 56,3’ü bu yaş grubunda yer almaktadır.
Bulgaristan doğumluların %8,2’si 20-29, %16,9’u 30-39, %18,7’si ise 40-49 yaş grubunda bulunmaktadır.
Doğum yeri yurt dışı olanlar en çok İstanbul’da ikamet ediyor
T.C. vatandaşı olup yurt dışında doğan nüfusun %27,3'ü İstanbul, %15'i Bursa ve %9,9'u İzmir’de ikamet etmektedir. İstanbul, Bursa ve İzmir’de yaşayan yurt dışı doğumlu T.C. vatandaşlarının doğdukları ülkelere bakıldığında, ilk sırada Bulgaristan doğumluların olduğu görülmektedir

BOR İLÇESİNE YENİ DEVLET HASTANESİ

Mevcut Bor Devlet Hastanesinin doluluk oranının artması, ilçe halkının ihtiyacına cevap vermemesi ve oldukça eski yapılarda hizmet veriyor olması nedeniyle harekete geçilerek Sağlık Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmalar sonucunda Bor İlçesine yeni bir devlet hastanesi yapılmasına karar verilmiştir.

İhalesi 15.04.2014 tarihinde gerçekleşen hastanenin yapımına 12.08.2014 tarihinde başlanmıştır.

75 yataklı olarak projelendirilen ama 100 yataklı olarak yapılması planlanan hastanenin kapalı alanı 20 bin metrekare olup oturum alanı 5.100 metrekaredir.

Hastanenin Bor İlçesinin ihtiyaçlarına uzun yıllar boyunca cevap verebilmesi için hasta odaları bir ve iki odalı olacak şekilde inşa edilecek ve hastanede merkezi ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri de bulunacaktır. 5 adet yoğun bakım yatağı, 5 adet diyaliz yatağı, 2 adet ameliyathane ve 1 adet doğumhaneye sahip olacak hastanede poliklinik sayısında ve uzman hekim sayısında da artışa gidilmesi planlanmaktadır.

Sadece Bor ilçesine değil aynı zamanda bölgenin tamamına hizmet verebilecek fiziki yapıda ve donanımda olacak hastanenin 2016 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir.
Ayrıca Bor İlçesi Yeni Devlet Hastanesinde en az 500 metrekare üzerine konumlandırılmış yeni bir acil serviste hizmete girecektir.




30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMALARI BAŞLADI

Yüce Türk Milletinin var oluş mücadelesi olan 30 Ağustos Zafer Bayramının 93. Yıldönümü Niğde’de çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı.
Niğde Valiliğince alınan kararla 26-30 Ağustos tarihleri arasında kutlanacak olan Büyük Zaferin Kutlama töreni programına 26 Ağustos da 3 ayrı etkinlikle başlandı.
İlk olarak saat 10.00’da İmam Hatip Meydanından Cumhuriyet Meydanına Zafer Yürüyüşü düzenlendi.
Niğde Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde yapılan coşkulu yürüyüş, Niğdeli Vatandaşlardan büyük alkış alırken, yürüyüşe Protokol Üyeleri, Kamu görevlileri Öğrenciler ile çok sayıda Vatandaş katıldı.

Daha sonra Derbent Mezarlığı şehitlik ziyareti yapılırken, ardından da program kapsamında İkindi Namazı öncesi tüm Aziz Şehitlerimizin ruhuna ithafen Niğde Dışarı camide mevlit okutuldu.

26 Ağustos 2015 Çarşamba

  BOZKIR BARAJI İNŞAATI’NDA SONA YAKLAŞILDI…
 §  SULAMA VE ENERJİ MAKSATLI BARAJDAN 168.5 MİLYON METREKÜP SU BAĞBAŞI BARAJI’NA AKTARILACAK…
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Aksaray’da inşa edilen, Bozkır Barajı’nda sona yaklaşıldı. Sulama ve enerji maksatlı olarak tesis edilecek barajdan 168.5 milyon metreküp su Bağbaşı Barajı’na aktarılacak.
Yüzde 98 Fiziki Gerçekleşme Sağlandı
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun da yakından takip ettiği Konya Çumra Ovası 3. Merhale Projesi kapsamında yer alan Bozkır Barajı inşaatında artık gün sayılıyor. Tamamlanma aşamasına gelen barajda yüzde 98 fiziki gerçekleşme sağlandı.
Göksu Nehri’nin sularını düzenleyerek Bağbaşı Barajı’na aktaracak tesiste baraj gövdesi enjeksiyon işleri, derivasyon tüneli mekanik işleri ise devam ediyor.
Baraj Yıllık 35.27 Milyon Kilowatt.saat Enerji Üretecek
Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde ve temelden yüksekliği 116 metre olan baraj sulama ve enerji maksatlı olarak inşa ediliyor. Toplam 360 milyon m³ depolama hacmine sahip baraj’dan yıllık 35.27 milyon kilowatt.saat enerji üretilmesi ve 168.5 milyon m³ suyun da Bağbaşı Barajı’na aktarılması planlanıyor.
Konya Ovası’na Bir Can Suyu da Bozkır Barajı’ndan Gelecek
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Konya Çumra Ovası 3. Merhale Projesi kapsamında işletmeye açılan Bağbaşı Barajı ile beraber Bozkır Barajı ve Afşar Barajı’nın da tamamlanmasıyla hem Konya Ovası’nda toplam 223 milyon 410 bin dekar arazinin sulanmasında eksik kalan su ihtiyacını tamamlayacaklarını hem de Konya Kapalı Havzası’nın yeraltı suyunu destekleyeceklerini ifade etti.
Ayrıca proje ile Konya, Çumra ve İçeriçumra’nın uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını karşılamak maksadıyla yılda 100 milyon metreküp de su tahsisi yapıldı.



UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün de yer aldığı Uyuşturucuyla Mücadele Teknik Kurulu çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Kurumumuzun yanı sıra Sağlık, Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti yetkililerinden oluşan yaklaşık 40 kişilik teknik kurul, son toplantısında Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı kapsamındaki çalışmaların değerlendirdi.
Alınan karar çerçevesinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilciliğince yabancı dile tercüme edilen Türkiye'nin Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı, diğer ülkelere örnek olarak sunulacak.
Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları hız kazandı

Uyuşturucuyla mücadelede gösterdiği benzersiz çalışmalarla dünyada örnek ülkelerden olan Türkiye’de uyuşturucu ile mücadele çalışmaları, 22 Eylül 2014 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında alınan karar gereğince ve 13 Kasım 2014 tarihli 2014/19 Sayılı Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun (UMYK) sevk ve idaresinde gerçekleştiriliyor. Türkiye 2015 yılında uyuşturucu ile mücadelede kararlı adımlarını sürdürürken buna yönelik proje ve hedeflerini de büyük oranda hayata geçirdi. 20 Ocak 2015 itibariyle “Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi” ile “2015 Yılı Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı” yürürlüğe girdi. Bakanlıkların aşağıda belirtilen alanlarda mücadele projelerinin yer aldığı Eylem Planındaki hedeflerin çoğu altı aylık süre içerisinde gerçekleştirilmiş bulunuyor.

25 Ağustos 2015 Salı

NİĞDE MERKEZ KIRBAĞLARI A.S.H.İ ‘ NA KAVUŞUYOR

Niğde Merkez Kırbağları Mahallesinde 585 m2 taşınmaz üzerine, 2 katlı betonarme şeklinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapılması planlanmıştır. 
Vatandaşların sağlık ihtiyaçlarını gidermeye yönelik 112 A.S.H.İ son teknolojiyle donatılacak, bölge halkına acil vakalarda en kısa sürede ulaşılması sağlanacaktır.
 03.08.2015 tarihinde yer teslimi yapılan Niğde Merkez Kırbağları A.S.H.İ inşaatı çalışmaları hızla devam etmekte olup bu yıl içerisinde hizmete sunulması planlanmaktadır. 


 MESİRE ALANLARI VE AİLE PARKLARI YAPIMINA DEVAM EDİLİYOR
NİĞDE VALİLİĞİ İL ÖZEL İDARESİ İŞBİRLİĞİ İLE “ KÖYLERİMİZ ŞEHİR OLSUN” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

Günümüz yaşantısında şehrin kalabalığından bir nebze olsun çekilip doğal mekanlarda vakit geçirme ihtiyacı hasıl olmuştur. Buradan hareketle idaremiz köylerde mesire alanı yapım çalışmalarını başlatmıştır. Köylerimiz Şehir Olsun Projesinin alt bileşeni olarak yürütülen çalışmalar ile köydeki yaşam standardının yükseltilmesi amaçlanmıştır.
İl Meclis Başkanı Mahmut PEŞİN  “Mesire alanları oluştururken amaç, köylerimizde açık ve yeşil alan oranını artırarak, şehir standartlarında halkın beraberce kullanabileceği toplu yaşam alanları oluşturmak, insanımızı günlük hayatın stresinden biraz olsun uzaklaştırabilmek, hayata pozitif bakmalarını sağlayabilmek, iletişim araçlarının son derece yoğun olduğu dünyada yüz yüze sosyalleşmeyi sağlayabilmek, çocuklarımızın hem bedensel hem de ruhsal yönden sağlıklı olabilmelerine vesile olabilmektir.  
2014 yılında başlanan aile parkı ve mesire alanı çalışmaları 2015 yılında da yoğunlaşarak devam etmektedir. Köylerimiz Şehir Olsun Projesinin alt bileşeni kapsamında 2015 yılında ;
Merkez İlçe Fertek Köyü (Mandilmos) Mesire Yeri Yapımı,
Hançerli Mesire Yeri Yapımı,
Çavdarlı Mesire Yeri Yapımı,
Kayırlı Mesire Yeri Yapımı,
İçmeli Köyü İçmece Tesisleri Çevre Düzenlemesi ile
Hasaköy, Taşlıca, Yeşilburç veKoyunlu Köyleri Park Yapımı işleri ihale edilerek, çalışmalar başlatılmış olup yıl içinde tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulacaktır. “ Diye belirtti.

               




HUZUR EVİNE ARAÇ BAĞIŞI

       Bor Ahmet Kuddusi Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne Niğdeli hayırsever işadamları Hazım AYDOĞAN ve  Abdulkadir ÜZEN tarafından  2015 model  araç bağışlandı. 20.08.2015 Perşembe günü Ahmet Kuddusi Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi bahçesinde düzenlenen törende Bor  İlçe Kaymakamı Abdullah KÜÇÜK tarafından hayırseverlere plaket verildi. İlçe Kaymakamı KÜÇÜK  yaptığı konuşmasında yapılan bu araç bağışının kurumun önemli bir ihtiyacını karşıladığını, hayırseverlerimize bu yardımlarından dolayı teşekkür ettiğini belirtti.




22 Ağustos 2015 Cumartesi

Niğde SGK’dan Basın Duyurusu
Bilindiği üzere 31 Mart 2015 tarihli Resmi gazetede yayınlanan 2015/7470 Karar Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlar için gelir testine son başvuru süresi 30 Eylül 2015 tarihine kadar uzatılmıştır.
Niğde SGK İl Müdürlüğü ve Bor Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne yapılandırma için son başvuru süresi 02 Kasım 2015,yapılandırılan borçlar için ilk taksit ödeme süresi de 30 Kasım 2015 tarihinde sona erecektir.
Bu bağlamda gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlarımızın bu haktan yararlanmaları ve mağdur olmamaları için mutlaka Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekmektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
                                                                                                                                
  Mustafa TURAN
Sosyal Güvenlik İl Müdürü


21 Ağustos 2015 Cuma

Okulların yeni eğitim takvimi belli oldu



Milli Eğitim Bakanlığı, 14 Eylül’de açılması planlanan okulların açılışını Davutoğlu’nun talimatıyla 28 Eylül’e ertelemişti.

Bakanlık, bugün yeni eğitim öğretim takvimini de duyurdu. Buna göre, okulların kapanışı 10 Haziran 2016’da olacakken, bir hafta ertelenerek 17 Haziran 2016’ya uzatıldı.
TERÖRİST HABERİ ASILSIZ ÇIKTI
Ulukışla Kaymakamlığı yaptığı açıklamada "Sosyal medyada yer alan Gedeli-Çifteköy köyleri civarında yiyecek içecek isteyen 2 teröristin bulunduğu Çanakçı köyünde ise helikopterle ile arazi taraması yapıldığı haberi gerçeği yansıtmamaktadır. 
İlçemiz sınırlarında böyle bir olay ve durum ile karşılaşılmamıştır.
Her terör örgütünün amacı halkta korku ve paniğe neden olarak ülke ve toplum huzurunu bozmaktır. Bu tip gerçek ile bağdaşmayan haberler yaparak hain terör örgütlerinin amacına ulaşmasına yardımcı olmayalım.
Ancak her şeye rağmen vatandaşlarımızın duyarlı olması şüpheli bir şahıs veya araç gördüklerinde güvenlik güçlerimize (156-155) haber vermeleri yararlı olacaktır."diye belirtti.


YENİ İL JANDARMA KOMUTANI HUZUREVİNİ ZİYARET ETTİ
           Niğde İl Jandarma Alay Komutanı J. Albay İbrahim TAŞKIN ve beraberindeki heyet 19.08.2015 tarihinde Bor İlçesi Ahmet Kuddusi Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde huzurevi sakinlerini ziyaret etti. 
Bor İlçe Kaymakamı Abdullah KÜÇÜK, Niğde İl Jandarma Alay Komutanı J. Albay İbrahim TAŞKIN,  Kaymakam Refiki Enis ASLANTATAR huzurevi sakinleri ile bir araya gelerek sohbet ettiler. Niğde İl Jandarma Alay Komutanı J. Albay İbrahim TAŞKIN huzurevi sakinleri ile tek tek ilgilenip huzurevi sakinlerine çiçek hediye etti.



NİĞDE MERKEZ DR. DOĞAN BARAN ( 3 NO’LU )
 ASM YENİ BİNASINA KAVUŞUYOR


Niğde İli Merkez İlhanlı mahallesinde bulunan Dr. Doğan Baran (3 Nolu) Aile Sağlı Merkezi Binası yıkılarak, aynı arsa üzerine 6 hekimin görev yapacağı Aile Sağlığı Merkezi yapımına başlanmış olup Vatandaşların sağlık ihtiyaçları gidermeye yönelik son teknolojiyle donatılacak olan yeni ASM (Aile Sağlığı Merkezi) nin yapımı son hızla devam etmektedir.
Daha önce ihalesi yapılarak 10.02.2015 tarihinde yer teslimi yapılan ASM inşaatı çalışmalarının tamamlanıp bu yıl içerisinde hizmete sunulması planlanmaktadır. 




20 Ağustos 2015 Perşembe

Niğde Valisi  KILIÇ  SGK İl Müdürlüğünü ziyaret etti


Niğde  Valisi  Necmettin Kılıç Niğde SGK İl Müdürlüğünde ziyaret ve incelemelerde bulundu.
SGK İl Müdürü Mustafa TURAN’ın makamında gerçekleştirilen ziyarette konuşan Necmettin Kılıç; “Niğde’de tüm Kurumlarla işbirliği içerisinde çalışarak vatandaş odaklı hizmet üretme amacıyla hareket eden Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün çalışmalarının takdire değer olduğunu dile getirdi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Turan, nezaketi nedeniyle Vali Necmettin Kılıç’a teşekkür etti. Niğde’de verilen hizmetlerin kalitesini artırarak sürdüreceklerini.” belirtti



TZOB, Siirt’teki hain saldırıyı lanetledi

        Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Siirt-Pervari’de sekiz askerin şehit olduğu hain saldırıyı lanetleyerek, bu ülke üzerinde oynanmak istenen oyunların asla başarılı olamayacağını, teröristlerin kanlı hesaplarının asla tutmayacağını bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, şehit haberlerinin bütün milleti üzüntüye boğduğunu ve yürekleri kavurduğunu; ancak her ne olursa olsun, hain örgütün, alçak saldırılarla hedeflediği kanlı emellerine asla ulaşamayacağını belirtti.

Bütün toplumu derinden sarsan bu acıların, kardeşliği, birliği ve beraberliği daha da pekiştireceğine; bütün milletimizin terörle topyekûn mücadelesini daha da kuvvetlendireceğine olan inancını vurgulayan Bayraktar, “Askerlerimize, güvenlik görevlilerimize yapılan saldırıları lanetliyor, şehitlerimize Yüce Allah'tan rahmet, başta yakınları olmak üzere, Silahlı Kuvvetler camiası ve bütün Türk halkına başsağlığı, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyoruz'' dedi. 
NİĞDE BELEDİYESİNİN ASFALTLAMA VE KİLİTLİ PARKE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Niğde Belediyesi 8 Ayda 27 Ton Asfalt Döktü 7 Ayda 34 Bin 500 Metre Kilitli Parke Çalışması yaptı
Niğde Belediyesi son 7 ayda yaklaşık 34 bin 500 metrekare parke yol ve kaldırım çalışması yaptı.
Niğde Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada; 2015 yılı başından bugüne kadar 22 bin metrekare parke yol, 2 bin 500 metre kare bazalt, bin 500 metre kare yağmur oluğu ve 8 bin 500 metre bordür taşı olmak üzere toplam 34 bin 500 metre kare parke çalışması yapıldığını belirtti.
Niğde Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler, 2015 yılının 8 aylık dönemde şehir genelinde 27 bin ton asfaltlama çalışması yaptı.
Geçtiğimiz yılda yaklaşık 50 bin ton asfalt döken Niğde Belediyesi, şehir genelinde yoğun bir çalışma temposuna girdi. Asfaltlama çalışmalarını titizlikle sürdüren ekipler, şehrin muhtelif yerlerindeki yol yapım ve onarım çalışmalarını sürdürüyor. 2015 yılının asfalt sezonu itibariyle toplam 25 mahallenin cadde ve sokağında asfalt ve bakım çalışmalarını devam ettiren fen işleri ekipleri yaklaşık 27 bin ton asfalt kullandı.
Asfalt yama ve asfalt döküm çalışmaları şehir genelinde devam ederken,  halkın yoğun olarak kullandığı yollar ve sokaklara öncelik veriliyor. 2015 yılı yaz programı kapsamında asfaltlama ve onarım çalışmaları için sekiz ayda toplam 27 bin ton asfaltlama çalışması yapıldı.
Belediye Başkanı Faruk Akdoğan Selçuk Mahallesi Ercan sokak ve çimen sokakta devam eden asfaltlama çalışmalarını yerinde inceledi.



VEDA YEMEĞİ
NİĞDE’NİN BOR İLÇESİNDE TAYİNLERİ ÇIKAN MÜDÜRLERE VEDA YEMEĞİ VERİLDİ.
Bor İlçesinde görev yapan ve tayinleri çıkan  İlçe  Müftüsü Sebahattin KESTİ, İlçe Tapu Müdürü Şaban ŞAKA ve Bor Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Birol ALKAN onuruna veda yemeği verildi.

        Bor Askeri Fabrika bahçesinde verilen veda yemeğine İlçe Kaymakamı Abdullah KÜÇÜK, Kaymakam Refiki Enis Aslan TATAR, Cumhuriyet Başsavcısı Ergün GÜLER, Bor Belediye Başkanı Sıtkı ERAT ve bazı kurum amirleri katıldı. İlçeden tayinleri çıkarak ayrılan müdürlere plaket verildi.


19 Ağustos 2015 Çarşamba

KINIYORUZ


NİĞDE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ H.İBRAHİM YAŞAR
Niğde’mizde Destekleme ve Yetiştirme Kursları ‘Yaz Dönemi Kursları’ İle Devam Ediyor…
2014-2015 Eğitim Öğretim yılında MEB örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında ilimiz genelinde bulunan okul ve kurumlarımızda 1. ve 2. Dönem olarak 107 kurs merkezinde 1230 adet kurs açılmış olup bu kurslara 5848 kız, 4367 erkek olmak üzere toplam 10215 öğrencimiz katılmıştır. Açılan kurslarda 615 öğretmen görevlendirilmiştir.
İlimiz genelinde ortaokullarda matematik, fen ve teknoloji, Türkçe, İngilizce ve sosyal bilgiler kursları ilk 5 sırayı almıştır. Liselerde ise ilk beş sırayı matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, fizik, biyoloji ve kimya dersleri almıştır.
Merkeze bağlı 2 ortaokulumuzda öğrenci ve velilerimizin isteği üzerine yaz döneminde 24 adet kurs açılmış olup, 8 öğretmenin görev aldığı bu kurslara, 77 kız ve 41 erkek olmak üzere toplam 118 öğrenci devam etmektedir.
Yaz dönemi kursları kapsamında 4 kurs merkezi lisemizde, 24 öğretmenimizin görev aldığı 60 kurs açılmış olup, bu kurslarımızda 181 kız ve 117 erkek olmak üzere 298 öğrencimiz eğitim almaya devam etmektedir.
Ayrıca ortaöğretim kurumlarından mezun olup her hangi bir yüksek öğrenim programına yerleşemeyen öğrencilerimiz için de veli veya öğrencilerimizin istekleri doğrultusunda Halk Eğitim Merkezlerinde yetiştirme ve destekleme kursları açılacaktır.
İlimizde açılan destekleme ve yetiştirme kurslarına devam eden öğrencilerimizin derslerinde daha başarılı olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda açılan destekleme ve yetiştirme kursları sonucunda %10’a yakın başarı artışı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca destekleme kursları öğrencilerimizin sınav heyecanını yenmelerini sağlayarak sınav bilincini diri tutmuş, motivasyonlarını artırmıştır.
Bu özverili çalışmalara ev sahipliği yapan kurs merkezi idarecilerimize, dönem boyunca fedakarlık göstererek özverili bir şekilde kurslarımızı veren öğretmenlerimize, en önemlisi de ilgilerinden dolayı öğrenci ve velilerimize teşekkür ediyorum…
                     
                                                                                                                                            
LİBYA HEYETİ TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDİYOR

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü işbirliğinde Libya Heyeti programı düzenleniyor.
Libya Enformasyon Bakanlığı ve Haber Ajansından gelen yetkililer 5 günlük program kapsamında Ankara ve İstanbul'da çeşitli ziyaretlerde bulunuyor.
Programın ilk gününde konuk Libya Heyeti Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü'nü ziyaret ederek yetkililerle görüştü.
17-22 Ağustos 2015 tarihleri arasında düzenlenen program kapsamında heyet Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün yanı sıra, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nu ziyaret ederek faaliyetleri hakkında bilgi alacak. Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler ile de bir araya gelecek heyet İstanbul’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda temaslarda bulunacak. Program kapsamında Libya heyeti ayrıca, İstanbul’un tarihi ve turistik mekânlarını görme fırsatı da yakalayacak.
Ülke kamuoylarının Türkiye hakkında doğrudan bilgi edinmesini sağlamak amacıyla düzenlenen Gazeteci Heyetleri Programı kapsamında 2015 yılında Rusya Federasyonu, Türk Dili Konuşan Ülke ve Topluluklar, Hindistan, Uganda, Kuveyt, Arjantin, Gürcistan ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminden (IKBY) gazeteciler Türkiye’de ağırlandı.
                                                                                                                      


BOR GENÇLİK MERKEZİ GENÇLERE KAPILARINI AÇTI

Türkiye'nin dört bir yanında Gençlik Spor Bakanlığına bağlı gençlere  hizmet veren gençlik merkezleri, Niğde de bir yenisini daha gençlere kapılarını açtı.
 Niğde Gençlik Merkezi ve Kampüs Gençlik Merkezinden sonra Bor Gençlik Merkezi de gençlere hizmet vermeye başladı. 
Gençlik Merkezleri gençlerin, serbest zamanlarında ilgi, ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler düzenleyerek, bedensel ve zihinsel gelişimlerini sağlayabilecekleri, zararlı alışkanlıklardan korunabilecekleri zemini hazırlamak, eğitim ve istihdam sağlayabilecekleri alanlarda kurs seminer programları düzenleyerek girişimci gençlere girişimcilik ruhunu aşılamak, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan donanımlı bireyler yetişmesini hedeflemiştir.
Bu çizgide hizmet veren Gençlik merkezleri Niğde de gitar, bağlama, ney, resim, ebru sanatı, tiyatro, Kuran-ı Kerim, İngilizce, Diksiyon, Osmanlıca, halk oyunları, satranç, girişimcilik kursu gibi bir çok branşta faaliyet göstermektedir. Ayrıca gençlere yönelik sosyal sorumluluk faaliyetleri de yaparak  bilinçli gençler yetişmesine katkıda bulunmaktadır.

Bor Gençlik Merkezi ücretsiz yaz kurslarına Bağlama, Kuran-Kerim, Ebru ve İngilizce kurslarıyla start verdi. Gençlerimizin kurslardan faydalanabilmeleri için Bor Gençlik Merkezine kayıt olmaları yeterlidir.
NİTSO , KOSGEB ve AHİKA İşbirliğinde
 Ulukışla İlçesinde Girişimcilik Kursu Açıyor

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO), KOSGEB ve AHİKA işbirliği ile Ulukışla ilçesinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi açılacak.
Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu yaptığı açıklamada; "Oda olarak KOSGEB ve AHİKA işbirliğinde düzenli olarak açtığımız girişimcilik kurslarını Ulukışla ilçemizde de açarak ekonomimize katkı sağlamayı ve başta kadınlarımız olmak üzere genç girişimcilerimize iş kurmalarında ihtiyaç duydukları desteği vermeyi amaçlıyoruz.
Ulukışla'da açılacak olan uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak isteyenler Ulukışla Halk Eğitim Müdürlüğü'ne veya Odamıza başvurularını yapabilecekler.  Tamamen ücretsiz olarak düzenlenen eğitimde başarılı olan kursiyerlerimize Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sertifikası verilecek. Bu sertifika ile aklında bir iş fikri olan ama gerçekleştirme imkânı bulamayan girişimci adaylarımız KOSGEB tarafından sağlanan 30 bin TL'si geri ödemesiz 70 bin TL’ye kadar olan faizsiz kredi desteklerinden yararlanabilecekler" diye konuştu.




LATİN AMERİKALI GENÇ GAZETECİLER TÜRKİYE’DE
Latin Amerikalı genç gazeteciler Türkiye Medya Eğitim Programına (TÜMEP) katılmak üzere 17-30 Ağustos 2015 tarihlerinde ülkemizi ziyaret ediyor.
Arjantin, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Peru, Şili ve Venezuela’dan 10 basın mensubu TÜMEP kapsamında ilk olarak Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünü ziyaret etti.
Programın detayları hakkında gazetecilere bilgi veren Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Dr. Cemalettin Haşimi, konuşmasında Türkiye-Latin Amerika ülkeleri ilişkilerinin gelişmesinde basın mensuplarının önemine dikkat çekti. Daha sonra Anadolu Ajansı'na geçen katılımcılar bir hafta sürecek olan medya eğitimlerine başladılar. Gazeteciler ilk olarak yeni medya ve uygulamaları hakkında bilgi edindi.
Katılımcıların Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünü, Anadolu Ajansı ve TRT’nin işbirliğiyle Ankara, İstanbul ve Nevşehir’de ağırlanacağı TÜMEP kapsamında, dünyanın farklı bölgelerinden uluslararası genç medya mensuplarının mesleki bilgi ve deneyimlerinin arttırılması, ülkemizin tanıtımı, Türkiye ve katılımcı sağlayan ülkeler arasında iletişim kanalları kurulması hedefleniyor.
Bu amaçla, iletişim alanında teorik ve pratik kursların yanı sıra, Türkiye’nin çeşitli veçheleriyle tanıtımına yönelik görüşmeler ve ziyaretler gerçekleştiriliyor.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen TÜMEP çerçevesinde, 2013’te Balkan ülkelerinden 16 ve 2014’te Orta Asya ülkelerinden 15 genç basın mensubu ağırlanmıştı.