20 Nisan 2016 Çarşamba

İYİ TARIM EĞİTİMİ

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü  Toplantı Salonunda İyi Tarım Uygulamaları konulu toplantı düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya İl Müdürü Murat TÜRKMEN, Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenay ÖZGEN, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatif Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi, Ziraat Odası Başkanlığı temsilcileri, Uluslararası TCERT İyi Tarım Uygulamaları Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu Genel Müdürü Özlem Andız ARSLAN, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, İyi Tarım Uygulaması yapan ve yapmak isteyen çiftçiler katıldı.
Toplantının açılışında İl Müdürü Murat TÜRKMEN; "Bakanlığımız Tarımsal Stratejik  Planı doğrultusunda "TARLADAN SOFRAYA" hatta kaşığa, çatala Gıda Güvenliği sloganı ile çalışıyor, hizmet ediyoruz. Amacımız gıda güvenliğini ön planda tutarak, doğadaki ekolojik dengeyi, havayı, suyu, toprağı koruyarak Kırsal Kalkınmayı sağlamaktır.
            TARLADA, BAHÇEDE, AHIRDA;
            Çiftçinin ürettiği ürünlerden, meyvelerden, sebzelerden insan sağlığına zarar verebilecek ilaç kalıntısı olup olmadığına dair numuneler alınmakta ve laboratuvarlarda analiz yaptırmaktayız.
            Biyolojik ve bio güvenlik mücadele yöntemleri teşvik edilmekte ve Bakanlığımız tarafından nakdi destek ile desteklenmektedir. Böylece çiftçilerimizin daha az ilaç kullanmaları sağlanmaktadır. Neticede her ilaç az ya da çok insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
            Çiftçiler tarafından çeşitli bitki hastalık ve zararlılarına karşı kullandıkları zirai ilaç ile hayvan sağlığında kullanılan aşı ve diğer ilaçların kullanılması ve uygulanması noktasında reçeteli satış sistemi ve aşı kayıt sistemi uygulamaları ile kontrollü ilaç kullanımı sağlanmaktadır. Böylece insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek ilaçların uygun dozda ve uygun zamanda kullanılması sağlanmaktadır.
            Yine arazide uyguladığımız bir diğer güzel çalışma da ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesidir. Bu proje kapsamında toprağın ve suların kirlenmemesine yönelik uygulamalar teşvik edilmekte ve Bakanlığımızca desteklenmektedir.
            GIDA İŞYERLERİNDE;
            İlimizde faaliyet gösteren 2.750 adet Gıda üretim, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde Bakanlığımız Mevzuatları çerçevesinde denetimler yapıyoruz. Ayrıca bilgilendirme amaçlı eğitimler ve toplantılar tertipliyoruz.
            ORGANİK VE İYİ TARIM;
            Gıda güvenliğini sağlama konusunda Organik tarım ve İyi Tarım Uygulamalı ürün üretimi konusunda çalışmalar yapıyoruz. İlimiz yaklaşık 29 bin ton Organik Ürün üretimi ile 81 İl arasında 12. sırada ve 39 bin ton İyi tarım Uygulamalı ürün üretimi ile 16. sırada yer almaktadır. İlimizde Organik ürün üreten çiftçilerimize yaklaşık 500 bin lira ve İyi tarım yöntemi ile ürün üreten çiftçilerimize ise 750 bin lira destekleme ödüyoruz."dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder