İYİ TARIM EĞİTİMİ
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonunda İyi Tarım Uygulamaları
konulu toplantı düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya İl Müdürü Murat TÜRKMEN, Niğde
Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenay ÖZGEN, Patates Araştırma
Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatif Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi,
Ziraat Odası Başkanlığı temsilcileri, Uluslararası TCERT İyi Tarım Uygulamaları
Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu Genel Müdürü Özlem Andız ARSLAN, Sivil Toplum
Kuruluş Temsilcileri, İyi Tarım Uygulaması yapan ve yapmak isteyen çiftçiler
katıldı.
Toplantının açılışında İl Müdürü Murat TÜRKMEN;
"Bakanlığımız Tarımsal Stratejik
Planı doğrultusunda "TARLADAN SOFRAYA" hatta kaşığa, çatala
Gıda Güvenliği sloganı ile çalışıyor, hizmet ediyoruz. Amacımız gıda
güvenliğini ön planda tutarak, doğadaki ekolojik dengeyi, havayı, suyu, toprağı
koruyarak Kırsal Kalkınmayı sağlamaktır.
TARLADA,
BAHÇEDE, AHIRDA;
Çiftçinin
ürettiği ürünlerden, meyvelerden, sebzelerden insan sağlığına zarar verebilecek
ilaç kalıntısı olup olmadığına dair numuneler alınmakta ve laboratuvarlarda
analiz yaptırmaktayız.
Biyolojik
ve bio güvenlik mücadele yöntemleri teşvik edilmekte ve Bakanlığımız tarafından
nakdi destek ile desteklenmektedir. Böylece çiftçilerimizin daha az ilaç
kullanmaları sağlanmaktadır. Neticede her ilaç az ya da çok insan sağlığını
olumsuz yönde etkilemektedir.
Çiftçiler
tarafından çeşitli bitki hastalık ve zararlılarına karşı kullandıkları zirai ilaç
ile hayvan sağlığında kullanılan aşı ve diğer ilaçların kullanılması ve
uygulanması noktasında reçeteli satış sistemi ve aşı kayıt sistemi uygulamaları
ile kontrollü ilaç kullanımı sağlanmaktadır. Böylece insan sağlığını olumsuz
etkileyebilecek ilaçların uygun dozda ve uygun zamanda kullanılması
sağlanmaktadır.
Yine
arazide uyguladığımız bir diğer güzel çalışma da ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım
Arazilerinin Korunması) Projesidir. Bu proje kapsamında toprağın ve suların
kirlenmemesine yönelik uygulamalar teşvik edilmekte ve Bakanlığımızca
desteklenmektedir.
GIDA
İŞYERLERİNDE;
İlimizde
faaliyet gösteren 2.750 adet Gıda üretim, gıda satış ve toplu tüketim
yerlerinde Bakanlığımız Mevzuatları çerçevesinde denetimler yapıyoruz. Ayrıca
bilgilendirme amaçlı eğitimler ve toplantılar tertipliyoruz.
ORGANİK VE
İYİ TARIM;
Gıda
güvenliğini sağlama konusunda Organik tarım ve İyi Tarım Uygulamalı ürün
üretimi konusunda çalışmalar yapıyoruz. İlimiz yaklaşık 29 bin ton Organik Ürün
üretimi ile 81 İl arasında 12. sırada ve 39 bin ton İyi tarım Uygulamalı ürün
üretimi ile 16. sırada yer almaktadır. İlimizde Organik ürün üreten
çiftçilerimize yaklaşık 500 bin lira ve İyi tarım yöntemi ile ürün üreten
çiftçilerimize ise 750 bin lira destekleme ödüyoruz."dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder