20 Nisan 2016 Çarşamba

NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER GÖRME ENGELLİLER İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ.


Niğde Milletvekili  ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Görme  Engellilerin sorunlarının irdelenemesi, incelenmesi ve çözüm getirilmesi için meclis araştırması istedi.
 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  TBMM verdiği araştırma önergesinde , görme engelliler  ile ilgili  ülkemiz genelinde belediyeler ve  kamu kuruluşları, başta okullar olmak üzere,  erişilebilirlik adına yapılan çalışmaların karşılaşılan sorunların ve bu bağlamda çözüm önerileri ile gerekli düzenlemelerin sağlanması, görme engellilerin yaşadığı  sorunların araştırılması  istedi.

Niğde  Milletvekili  Ömer Fethi Gürer araştırma talep gerekçesinde şu görüşlere yer verdi: “Ülkemiz  genelinde  görme engelliler ile ilgili yapılan çalışmalar olsa da bu çalışmaların çok sınırlı olduğu ve amaca hizmet etmekten uzak kaldığı mutlaktır. Görme engellilerin kaldırım, yol, okul, ibadet yerleri, kamu kuruluşları, bankalar vb. yapılara ulaşımı ile ilgili gerekli ve yeterli düzenlemeler sınırlı olmasına rağmen onlardan da mahrumdur. Örneğin Niğde ilinde
 belediye etrafı, iç mekanı hala erişilebilir değildir. Hissedilebilir yüzeyi bulunmamaktadır.   Bankalar Caddesi’nde bulunan kaldırımlardaki hissedilebilir yüzeylerin standartlara uygun olduğu iddia edilmiş olsa da bunların kaydırmaz olması şartı bulunmaktadır ve daha pek çok yolun kaldırımlarının hissedilebilir yüzeyleri yoktur. Dış mekanlara yapılan ve yapılacak olan hissedilebilir yüzeyler beton zemin, karo taşlar vb. malzemelerden yapılmazsa, kışın kar ve buzlanmadan dolayı hissedilebilir yüzeyler kayganlaşmakta ve görme engellinin bu zeminler üzerinde ayağının kaymasına sebep olmaktadır. Yaz aylarında ise, bu zeminlerin sıcaktan erimesi sonucunda hissedilebilir yüzeylerde bozulmalar olacağından, bu kez de yolu kullanan görme engellilerin sakatlanmasına sebep olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder