20 Nisan 2016 Çarşamba

Niğde Üniversitesinde Seminer Verildi

Niğde Üniversitesinde “Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi Restorasyonu” konulu seminer düzenlendi.
Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1071’de düzenlenen ve Mimar Erol Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı programa akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Erol Doğan konuşmasına; “İskenderun Körfezi’ni ve yakın çevresini göz önüne aldığımızda, Payas’ın 10 – 15 km. kuzeyinde, tarihte önemli savaşlara sahne olmuş İssos kentini, güneyinde Büyük İskender’in kurduğu İskenderun (antik Alexandretta) ve Arsuz (antik Rhosos) ile karşı sahildeki Yumurtalık’ı (antik Aigai) görüyoruz.
Bu durum göz önünde tutulduğunda; Payas tarihinin ilk çağlara kadar inmekte olduğu düşünülmelidir. Haçlılar döneminde, Kudüs’ü Anadolu’ya bağlayan ”Kutsal Yol”un güvenliğini sağlayan kalelerden biri Payas’da inşa edilir. Payas, Doğu Akdeniz’in önemli tarihsel kentlerindendir.
İdari olarak Payas Hatay ilinin Dörtyol ilçesine bağlı bir belde konumunda iken 2014 yerel seçimlerden önce ilçe olmuştur. Amanos dağları ile İskenderun Körfezi arasında yer alan karayolu üzerinde bulunması ve Anadolu ile Suriye’yi birbirine bağlayan Gülek ve Belen geçitleri arasında yer alması, Payas’ın tarih boyunca stratejik açıdan önemli bir yerleşme olmasına neden olmuştur.
1516 yılında, Mercidabık Savaşı sonrasında Osmanlı topraklarına katılan bölgenin ve özellikle Payas’ın yeni bir statüye kavuştuğu görülmektedir. Bölgede yapılan ilk kalkınma - iskan hareketi; 732 ailenin Hac yolunun güvenliği sağlamak üzere derbentçi olarak bölgeye yerleştirilmesi olmuştur. Sokullu Mehmet Paşa Menzil Külliyesi’nin yapımı ve faaliyete geçmesi Payas’ı askeri önemi yanında sosyal ve ekonomik açıdan da parlak yeni bir konuma taşımıştır” diyerek başladı.
“Külliyenin Vakfiyesi ve Kitabesi ile diğer arşiv belgeleri külliyenin banisinin 1564-1579 yılları arasında sadrazamlık görevinde olan ünlü devlet adamı Sokollu Mehmet Paşa olduğunu göstermektedir” diyerek sözlerine devam eden Doğan,  Payas Külliyesinin Mimar Sinan’ın Hassa Mimarlar Ocağı’nın başında bulunduğu dönemde yapıldığını ve yaklaşık 13.000 m2 lik bir alanı kaplayan külliyenin değişik işlevli yapılardan oluşmakta olduğunu da ifade etti.
Külliyenin tarihi ile diğer ilgili gelişmelerden de söz eden Mimar Erol Doğan’a programın sonunda teşekkür belgesi takdimi yapıldı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder