27 Nisan 2016 Çarşamba

VEKİL GÜRER TOPLULAŞTIRMA VE MİRAS YOLUYLA ARAZİ SORUNUNU MECLİSTE DİLE GETİRDİ
    Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi  Ömer Fethi Gürer  Niğde İlinde  toplulaştırma sorunları ve miras yoluyla  dağılana araziler konusunda Mecliste bir konuşma yaptı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“  Niğde İlinde tarım arazilerinde devam eden toplulaştırmayla ilgili çok sayıda şikâyet almaktayım. "Verimli arazim alındı, kıraç yerden verildi" diyenden, "Toplulaştırma nedeniyle benim tarlamı ipotek olarak kabul etmiyorlar" diyene kadar sorun var. Bu konuda çiftçilerin ikna edilmesi gerekiyor. 
    Miras yoluyla intikal eden arazilerde de sorun var. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu 8'inci maddesi gereği mirasa konu tarımsal arazilerin mülkiyet devirlerinin murisin ölümü tarihinden itibaren bir yıl içinde tamamlanması gerekiyor. Çoğu yerde bir yıl içinde tarım alanında miras paylaşımı yok, aileden biri tarlayla ilgileniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü üç ay bir ek süre veriyor, mülkiyet devrinin tamamlanmaması durumunda sulh hukuk mahkemesi nezdinde araziyi istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla veren istekli mirasçıya devrine, aksi takdirde üçüncü kişiye satılması için resen  dava açabilme yetkisine sahip. Bu uygulama miras ile  geçen arazisi olanlar  için oldukça sorun yaratmaktadır. Konuya çözüm getirecek düzenleme yapılmalıdır” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder