31 Mayıs 2016 Salı

 MİLLETVEKİLİ  GÜRER, GÜN GEÇTİKÇE SAYILARI AZALAN  BAKKALLARIN DURUMUNU SORDU,  GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI TÜFENKCİ YANITLADI

 Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, gün geçtikçe tükenen küçük esnaftan bakkalları gündeme taşıdı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yanıtlaması istemiyle sorular yönelten Niğde Milletvekili Gürer, Türkiye genelinde ve Niğde’de sayıları gittikçe azalan bakkalların durumunu, sayıları gün geçtikçe artan AVM’lerin bu duruma etkisini ve Bakanlığın konu hakkındaki çalışmalarını sordu. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soruları şöyle:
“Ülkemizde bakkal esnafının her geçen gün eridiği ifade edilmektedir.
1-Bu kapsamdan son beş yılda  ülke bazında kaç bakkal esnafı işyerini kapatmış ve  bakkallığı bırakmıştır? 2- AVM’lerin bu kapanmalara etkisi nedir? 3-Niğde ilinde kapanan bakkal sayısı nedir? Kapanma nedenleri nelerdir?  4-Türkiye Bakkallar ve Bayiler Odası  üyeleri, talepleri ile ilgili bir rapor sunmuş mudur? Bakanlığınızca bu bağlamda yapılan çalışma var mıdır? “
Bakan Tüfenkci, Niğde Milletvekili Gürer’e yanıtlarında şöyle dedi:

“l-4)Türkiye genelinde 2011-01/05/2016 tarihleri arasında bakkal, bayi, büfeci olarak faaliyet gösteren işletmelerden 106.061 adedi tescil, 83.499 adedi terkin edilmiştir. Niğde ilinde bakkal, bayi, büfeci olarak faaliyet gösteren işletmelerden ise; 521 adedi tescil, il dışma çıkma, devir, ölüm vb. sebeplerle 507 adedi terkin edilmiştir.
6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 16 ncı maddesinde, faaliyet konusu ve kollarına göre perakende işletmelerin açılış ve faaliyete geçişinde, işletme sayısı ve bunların birbirlerine yakınlığı, ulaşım imkânları, işletmelerin çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile can ve mal güvenliği riski gibi ekonomik, sosyal, demografik ve çevresel faktörler açısından gözetilecek kriterleri belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır. Bahse konu kriterlerin belirlenmesine yönelik hazırlık çalışmalarına başlanmıştır. 26/02/2016 tarihinde yürürlüğe giren Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikle alışveriş merkezlerinin nitelikleri ile açılış, faaliyet ve denetimlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Ayrıca; esnaf ve sanatkâr işletmecileri ile geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere alışveriş merkezlerinde yapılacak yer tahsisinin usul ve esasları oluşturulmuştur. Böylece, rayiç bedel tespitinin yapılması, tahsis edilen işyerlerinin duyurulması, başvuru ve kiralamanın yapılmasına ilişkin hususlar detaylandrnlmış ve bu süreçlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu, esnaf ve sanatkârlar odaları birlikleri ile alışveriş merkezi yönetimlerine görev verilmiştir. Bakanlığımızca Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Sektör Analizleri Projesi yürütülmektedir.”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder