25 Mayıs 2016 Çarşamba

NİĞDE KİRAZI ÇİN YOLCUSU

Türkiye  ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında Yaş Meyve Sebze İhracatı konusunda  imzalanan protokol uyarınca Çin Halk Cumhuriyetine kiraz ihracatının önü açıldığı belirtildi.
Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN “ Türkiye ile Çin arasında yapılan bu protokolden sonra, Çin Tarım Bakanlığı AQSIQ (Kalite Denetim, Teftiş ve Karantina Genel İdaresi)  yetkilileri, Türkiye'de önemli derecede Kiraz üretimi yapılan  illerde incelemelerde bulundu.
Bu incelemelerden biri de bugün Niğde İlimizde gerçekleşti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri, Ekonomi Bakanlığı Yetkilileri ve Çin Tarım Bakanlığı AQSIQ Yetkilileri Niğde ilimiz Ulukışla ilçesinde Kiraz Bahçelerinde incelemelerde bulundular. Kiraz Bahçelerinde yapılan incelemelere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN ve İl/İlçe teknik personelleri ile Ulukışla Kaymakamı Hacı Ferhat ATAR, İlçe Garnizon Komutanı, İlçe Başsavcısı, İlçe Emniyet Amiri, İlçe Ziraat Odası Başkanı, Kiraz Üreticileri Birlik Başkanı ve Bahçe sahipleri katıldı.
Niğde ye gelen Çin heyeti İl Müdürlüğü teknik heyetinden ve üreticilerden; Kiraz üretim teknikleri, gıda güvenliği, hastalık ve zararlı mücadele yöntemleri, üretim miktarları, tasnifleme, derecelendirme, paketleme, depolama gibi birçok alanda bilgi alarak rapor hazırladılar.
Çin Tarım Bakanlığı yetkilisi Liang Wei, Türkiye'den yaş sebze meyve alımı için devletlerarası yapılan protokol doğrultusunda Türkiye'nin kiraz üretim alanlarından biri olan Niğde de Kiraz bahçelerinde incelemelerde bulunduk. Yetkililerden gerekli bilgileri aldık. Yaptığımız çalışmaları rapor ederek, bakanlığımız üst makamlarımıza sunacağız dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Uzmanı Serkan Soykan da Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokol uyarınca Çin'e kiraz ihracatının önü açılmıştır. Çin'e ihracat sezonu öncesinde Çin'li heyet ülkemize gelerek gerek üretim alanlarında gerekse paketleme tesislerini ziyaret çalışmaları yapmaktadırlar. Bu ziyaret neticesinde Çin'e Kiraz ihracat etmek isteyen firmaların liste çalışmaları bakanlığımız tarafından yapılarak açıklanacaktır." dedi. 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen de Niğde ilimizde yılda 10 bin ton civarında kiraz üretilmektedir. Bunun yaklaşık yarısından fazlası ise Ulukışla ilçemizden karşılanmaktadır. ilimizde üretilen Kirazların yöremize has özel bir aroma, renk  ve tadı bulunmaktadır. Rusya ile yaşanan sorundan sonra ülkemizin yeni bir pazara ihtiyacı vardı. Devletimizin ve Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalar kapsamında Çin heyetini ağırladık. Çin gibi büyük bir pazarın açılması Ülkemiz, Niğdemiz ve üreticimiz  için daha iyi olacaktır" dedi.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder