28 Mayıs 2016 Cumartesi

NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER NİĞDE İLİNİN SORUNLARINI TBMM’DE ANLATTI
“SANAYİCİMİZ, ESNAFIMIZ, İŞÇİMİZ, KÖYLÜMÜZ NİĞDE'DE ZOR VE MAĞDUR DURUMDADIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  TBMM sinde yaptığı konuşmada Niğde sorunlarını gündeme getirdi. Gürer şöyle dedi:“ Adana, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Aksaray arasında sorunlarına çözüm bulunmayan, yıllardır gelişmesi önündeki engeller giderilmeyen Niğde ilinin sorunlarını bir kez daha sizlerle paylaşmak üzere söz aldım.
Niğde'ye 1996 yılından beri havaalanı yapılacağı söylenir. Yeni dönemde havaalanı için söz verilmişti ama şu ana kadar havaalanıyla ilgili bir gelişme yok. Tıp fakültesiyle ilgili on ay önce YÖK'ten karar çıkmıştı. Sağlık Bakanlığı ne yazık ki bu konuda hastanenin kullanımı yönünde onay vermediği için bu konuda da bir karar yok. Yüksek hızlı trende ne yazık ki Niğde'nin adı geçmez hâle geldi. Akkaya Barajı ise her yıl "Temizleniyor." denir, on yıldır temizlenmedi. Çevre kirliliğiyle bölgenin en tehlikeli yerlerinden biri durumuna geldi.”dedi.
“DON ÜRETİCİYİ VURDU DESTEK SAĞLANMALI”
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğde’de çiftçinin yaşadığı sorunları da dile getirdi. Şöyle dedi.-“ Niğde'de patates yetişir, elma yetişir, kiraz yetişir, fasulye yetişir. Geçtiğimiz yıl üretilen bu ürünler depoda kaldı, üretici mağdur oldu. Bu yıl da çiftçimizin yaşadığı yeni sorunlar var. Çiftçilerimizin perişanlığına neden olacak bir olay, yaşanan mevsimler sorunlardan dolayı oluşan donla buğday üreticilerimiz kıraç alanlarda yüzde 70, sulanabilir yerlerdeki enerji sorunu nedeniyle yüzde 50 ürün kaybına uğradı ve daha buğdayını hasat etmeden çiftçi bu bağlamda sorunlar yaşamaya başladı. Don nedeniyle kayısı ve elma çiçekleri zarar gördüğü için o anlamda da üreticilerimiz mağdur durumda. Bu konuda bir an önce tespitler yapılması ve çiftçilerimizin, üreticilerimizin kaybettikleri ürün kayıpları nedeniyle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
TARIMSAL SULAMAYA İLİŞKİN ELEKTRİK BORCU OLAN ÇİFTÇİLERE 2016 YILINDA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMASI İÇİN "BORÇLARINI ÖDEME" ŞARTI
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu olan çiftçilere 2016 yılında Destekleme Ödemesi Yapılması İçin "Borçlarını Ödeme" şartı getirilmesine de tepki gösterdi ve çiftçi bu yolla zorda kalacağını ifade etti. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“ Resmî Gazetede yayımlanan, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu olan çiftçilere 2016 yılında destekleme ödemesi yapılması için "borçlarını ödeme" şartı getirilmesi bizim bölgemizdeki çiftçinin de büyük sorunlar yaşamasının yolunu açıyor. Hükûmetin çiftçilerin tarımsal destek alabilmeleri için "elektrik borcunu ödeme" şartı koşması demek bizim bölgede çiftçinin yok olması demektir. Özelleştirilen şirketlerin paralarını tahsil etme yeri Hükûmet çıkmamalı, çiftçinin mağduriyetini giderecek destekler vermelidir.
Niğde için Ecemiş Suyu önemlidir. Aladağlar'dan Akdeniz'e ulaşan bu suyun Niğde ovalarına gelmesiyle elektrik ve yer altından çekilen su sorunu giderilmiş olacaktır. Aksi takdirde, elli yıl, yüz yıl sonra Niğde'nin altında boşalan sularla obrukların oluşması doğaldır. Bu nedenle, boşa akan suyun değerlendirilip Niğde ovalarına, Nevşehir'e, Aksaray'a bu suyun ulaşması sağlanmalıdır.”dedi.
NİĞDE’DE İŞ YERLERİ KAPANMAKTA
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğde sorunları ilgili konuşmasında farklı konulara da değindi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi.-“Cumhuriyet Halk Partisinin yüksek oy aldığı köyler ve var olan belediyelerimiz ne yazık ki hizmette gereken desteği almamaktadır. Ayrıca, Niğde'de iş yerleri kapanmakta, işçiler işsiz kalmaktadır. Sanayicimiz, esnafımız, işçimiz, köylümüz Niğde'de zor ve mağdur durumdadır. On bin yıllık kesintisiz bir tarih olan Niğde İliyle ilgili yazdığım kitapta 131 köyün, kasabanın tüm tarihî değerlerini gün ışığına çıkardım. Turizm Bakanımıza Bu konuda 100'ün üzerinde soru önergesi yönelttim, her bakanlığınızdan Niğde'yle ilgili sorduklarımıza yanıt alıyoruz ama turizmle ilgili, tarihle ilgili, kültürle ilgili sorularımıza ne yazık ki yanıt verilmiyor. Niğde'nin mevcutta görülen 463 tane saptanmış tarihî yapısına rağmen saptanması gereken, hemen hemen her köyünde bir höyük var. Çünkü Niğde, Anadolu'nun Toroslar'a açılan kapısı. Niğde'nin tarihsel değerleri gün ışığına çıktığında, turizmden gereken değeri aldığında, bu bağlamda, Niğde'nin gelişmesi sağlanacak. Niğde'de tarım, hayvancılık dışında tek açık kapı turizmdir. Onun ötesinde, Niğde'de sanayicimizin zorluğu nedeniyle 4 fabrikamız kapandı. Bu bağlamda, Niğde'ye yatırım yapan sanayici zor koşullarda yatırım yapıyor, onların mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Üretim köyde desteklenmeli, kentte desteklenmeli. Göçün önü alınmalı yoksa büyük kentlere devam eden göçler gelecekte yaratacakları sorunların dışında Anadolu'da Niğde gibi olan illerin köyleri boşalacak ve sorunlar daha da derinleşecek. Bu konuda Hükûmetin gerekli düzenlemeleri yapması, göçü engellemesi, Niğde'nin ürünlerinin değer bulması, gerekli yatırımların Niğde'ye yapılmasını diliyorum “dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder