14 Haziran 2016 Salı

 MİLLETVEKİLİ GÜRER ÇÜRÜYEN PATATES ÜRETİCİSİNE DESTEK  İSTEDİ
BAKAN YAPTIKLARINI ANLATTI.PATATESİ ÇÜRÜYEN ÜRETİCİ İÇİN UMUT YOK
CHP  Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer,  Kasım ayından beri patates üreticilerinin sorunlarını TBMM’de yaptığı konuşmalar,basın toplantıları ve yazılı soru önergeleri ile  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Hükümetin gündemine taşıdı.
Özellikle Çiftlik İlçesi, Aktaş kasabası ile Misli  Ovasında üretici depoladığı ürünlerini satamadı. Depoda kalan ürün çürüdü. Sinekte üreten  çürümüş patatesi  depodan çıkarmakta üretici için külfet oldu. Patates ürününde yaşanan durumu bir kez daha  Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanına ileten ve yazılı başvuruda bulunan Niğde Milletvekilli Ömer Fethi Gürer bakanlığa yönelttiği soruda şöyle dedi:“Depoda patatesi kalan  ve mağdur olan üreticiler için bir destek  verilmesi düşünülmekte midir?”
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna Bakanlık, daha önce verdiği yazılı soru önergelerinin yanıtlarına yakın bir  yanıt verdi.  Gıda Tarım Ve  Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik İmzası İle gönderilen yanıtta şöyle denildi:“Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer'e Ait 7/4403 Esas Numaralı Yazılı Soru Önergesine Dair Cevap: Bakanlığımızca patates üreticilerimize önemli destekler sağlanmakta ve patates üretimimizin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda yapılan bazı çalışmalar aşağıda yer almaktadır. Patates ürünü için üreticilerimize; mazot ve gübre desteği, sertifikalı tohumluk kullanım desteği, sertifikalı tohum üretim desteği ve organik tarım desteği verilmektedir.Bakanlığımızca 2006 yılında başlatılan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında; tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanması ve depolanması gibi ekonomik yatırımlar ile makine-ekipman alımları ve damla-yağmurlama sulama yatırımları için %50 hibe desteği verilmektedir.Kırsal Kalkınma Programı (IPARD Programı) kapsamında AB hibe fonlarından yararlanan 42 ilimizde proje bazlı yatırımlara destek verilmektedir.Üreticilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatifleri tarafından farklı konularda sübvansiyonlu kredi sağlanmaktadır.Yaş meyvelerin taşınmasındaki kayıpların en aza indirilmesi ile hasat sonrası miktar ve kalite kayıplarının önlenmesi için Bakanlığımız Araştırma Enstitülerince çalışmalar yürütülmektedir.Girdilerin ucuza alınması, ürünlerin daha iyi koşullarda pazarlanması, özellikle fiyat oluşumunda etkili olunması ve karşılaşılan sorunların birlikte aşılması için üreticilerimizin örgütlenmesi önem taşımakta olup, üretici örgütlerinin kurulması, güçlenmesi ve pazarlama altyapılarının güçlendirilmesi konularında Bakanlığımızca üreticilerimize destek sağlanmaktadır.Patates siğili hastalığı görülen 14 ilde ve güvenlik kuşağında alternatif ürün olarak; aspir, kanola, soya fasulyesi ve yağlık ayçiçeği yapan üreticilere, aldığı fark ödemesi desteğine % 50 ilave ödeme yapılmaktadır.Patates siğili hastalığı görülen 14 ilde ve güvenlik kuşağında alternatif ürün olarak yem bitkileri üretimi yapan ve sertifikalı/standart fidan kullanan üreticilere aldığı desteğe ilave % 50 destek ödemesi yapılmaktadır.”denildi.

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer verilen yanıtların depoda çürüyen patates için bir çözüm olmadığını ve  üreticinin mağduriyetini gidermediğini belirterek şöyle dedi: “Patates üreticisi  geçen yıl ürettiği ürünü maliyetine satamadı. Depoda on kuruşa kadar düşen patates alıcı bulmadı.Üretici mağdur.Bu yılda benzer durum halinde ekim yapacak çiftçi kalmayacak. Geçen yıl oluşan zarar tespit edilerek çiftçinin desteklenmesi gerekir. Bakanlığın yanıtları sorunu çözmekten uzak genel kapsamda yapılan ve çoğundan da üreticinin çiftçinin haberinin olmadığı uygulamalar. Niğde gibi Avrupa Birliği Kırsal destekleme projesi IPARD dışında bırakılmış illerde sorun daha da büyük. Bakanlığın konuya ciddi yaklaşması ve mağdur vatandaşları dinleyerek soruna çözüm üretmesi gerekir. Masa başı yanıtları üreticinin sorunlarına çare olmaktan uzaktır.”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder