20 Temmuz 2016 Çarşamba

ÇIRAKLAR VE MESLEK LİSELERİNDEKİ STAJ 

ÖĞRENCİLERİ İÇİN UMUT YOK

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM kanun tasarı görüşmelerinde  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya  çırak,kalfa ve stajyer öğrenciler için verdiği kanun teklifi hakkında düşüncesini sordu.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“Sayın Başkan, çıraklık, kalfalık belgesi bulunanlar ile staj yaptıkları sabit olan ve sigorta girişleri bu çalışma süreçlerinde başlamayan tüm çocuk ve gençlerin bu haktan yararlanmalarını kapsayacak düzenlemeyle hak kaybı yaşamakta olan kişilerin sorunlarının aşılması gerektiğini düşünüyorum.
    Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41'inci maddesinin birinci fıkrasına eklenmek üzere "3308 sayılı Kanun kapsamındaki çıraklar ile meslek lisesinde okumaktayken ve yükseköğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrencilerin çıraklık ve staj süreleri bu maddenin birinci fıkrasının (k) bendine göre yapılan borçlanmalarda sigortalılığın başlangıç tarihi staj ve çıraklığa başlandığı tarihtir." diye kanun teklifi verdim. Bu konuda Bakanlık olarak düşüncenizi öğrenmek istiyorum.
    Çıraklıkla ilgili meslek kurslarına katılıp belge alanlar ve meslek lisesi öğrencisiyken staj yapan öğrencilerin staj süreçleri ve meslek kurslarında geçen süreleri boyunca sigortalı olmaları bir mağduriyeti önleyecektir. Bu konuda sizin görüşlerinizi merak ediyorum” dedi.
 Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu verdiği yanıtta bu düzenlemenin emsal teşkil edebileceğini ve bu durumun devlete önemli bir yük getireceğini belirtti. Bu nedenle kanun teklifine sıcak bakmadıklarını ifade etti. Sorunun  Bakanlığa da iletildiğini belirten Soylu “Bu durum için bir düzenleme düşünmüyoruz”dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  TBMM’de Bakan Soylu’nun yanına giderek  yaptığı görüşmede mağdur olanların durumlarına dikkat çekerek konunun bir kez daha değerlendirilmesini istedi. Bakan  “Getireceği mali külfet ve sonrasında oluşacak emsal kararlar nedeni ile olumlu bir görüş ifade etmem mümkün değil” diye konuştu.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder