15 Temmuz 2016 Cuma

“EN AZ 100 BİN KİŞİ RİSK ALTINDA, ÇEVRE 

FELAKETİ AKKAYA KURTARILMALI”

NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER TARAFINDAN CHP GRUP ÖNERİSİ OLARAK TBMM’YE TAŞINAN ÇEVRE FELAKETİ AKKAYA BARAJI İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI AKP OYLARI İLE RET EDİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi  Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer tarafından hazırlanan ve CHP Grup Önerisi olarak TBMM getirilen Niğde ili  Akkaya Barajı ile ilgili atıklar nedeni ile oluşan durum nedeni ile istenen Meclis Araştırması AKP oyları ile ret edildi. AKP Milletvekilleri ret oyu verdiği önergeye diğer partiler evet oyu verdi. AKP adına ise Niğde Milletvekilleri yerine AKP Bursa Milletvekili konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer araştırma önergesi üzerinde yaptığı konuşmada  Niğde yaşanan zehirli koku konusuna da değindi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer barajın görüntülerini de TBMM gösterdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu-“ Niğde'yle ilgili yaptığım konuşmalarda bölgemizin sahipsizliğini sıkça dile getirdim. Buna bir örnek olacağı için geçtiğimiz günlerde, Ramazan ayının son döneminde Niğde ilinde yaşanan bir çevre felaketi vardı. Bu çevre felaketi, halkımız gece kalktığında kenti saran bir kokuyla karşılaştı. Kokunun ne olduğu yönünde resmî kuruluşlar arandı. Sonra, birkaç gün sonra olay ortaya çıktı. Kızılca Deresi'ne dökülen bir atığın çıkardığı zararlı atıklarla çevre olumsuz biçimde etkilendi ve 71 yurttaşımız hastanelere kaldırıldı. Bunun sonucunda da bölgede birkaç gün süren koku Akkaya Barajı'nın yeniden halkın gündemine bir kez daha gelmesine neden oldu.” Dedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti.-“Akkaya Barajı, Niğde'ye 1964 yılında tarım amaçlı sulama için yapılmıştı. Daha sonraki yıllarda Akkaya Barajı, ne yazık ki Niğde ile Bor arasında, üniversitenin yanında yer alan bir baraj olduğu için Niğde'nin atığının akmasıyla kirlenmeye başladı. Bu kirlilik sonucu barajdaki balıklar 2000'li yıllarda öldü. Bunun, çevreye olan etkisi görülmeye başlayınca Akkaya Platformu ve buna benzer bazı gönüllüler, durumu kamuoyunun dikkatine sunmaya başladılar. Ne yazık ki 2002 yılında Niğde Valiliğinin raporunda da yer alan ve ileride toplum için büyük sıkıntılar yaratacağı belirtilen bu barajda istenen temizlik bir türlü gerçekleşmedi. Son yıllarda o hâle geldi ki insanlar artık kokusundan duydukları rahatsızlıkla ilgililere, yetkililere ulaşmaya çalıştılar.” Diye konuştu.
Daha sonra MHP,HDP ve AKP  grupları adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalar sonunda yapılan oylamada  Akkaya Barajı ile ilgili meclis araştırması CHP ve diğer muhalefet partileri evet oyuna karşın  AKP Milletvekilleri oyu ile  ret edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder