1 Temmuz 2016 Cuma

 MİLLETVEKİLİ  GÜRER: “ESNAFA VERİLEN SÖZ TUTULMALIDIR”
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer esnaflara 30.000 TL. ‘ye kadar %100 faiz indirimi imkanı ile kredi uygulamasında esnafa verilen sözlerin tutulmadığını söyledi ve TBMM Başkanlığı’na Meclis Araştırması için başvuruda bulundu.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 35 Milletvekilinin de imza verdiği Meclis araştırmasında şöyle dedi:
                “ Makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kredi talep eden esnafın ve sanatkarlar, 30.000 TL’ye kadar % 100 faiz indirim imkanı ile kredi kullanabilecekleri açıklanmıştı. Bu kapsamda başvuruda bulunanların kredi kullanım amacını yazılı olarak taahhüt etmeleri zorunlu kılındı.
 Bu krediden açık durumda Hazine destekli esnaf kredisi bulunanların ve KOSGEB’den hibe desteği alanların faydalanamayacağı da açıklandı. Ancak uygulamada esnaflar arasında yaratılan ayrımdan öte verilen sözlerin tutulmadığı, uygulamada yaşanan sorunlarla esnafların ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Durumun araştırılması için Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını arz ederim. “

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde  ise şu görüşlere yer verdi:
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığı ile AKP Hükümeti seçim vaadi olarak  tüm esnaf ve sanatkarlarımız faizsiz kredi verileceğini duyurdu. Esnaf ve sanatkarlar bu parayı alabileceği vaadiyle Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine yoğun müracaatlarda bulundu.
Önce kredi şartı olarak esnaf ve sanatkarlardan kredi çekenlerin yararlanamayacağı, yalnızca borcu olmayanların kullanacağı söylendi. Bu  çifte standart  ile  borçlu olanlar cezalandırıldı, borçsuz olanlar ise sözde ödüllendirildi.  Müracaat eden esnafa önce  5 yılda  geri ödemeli  olarak verileceği söylendi ve Türkiye’de  çok az esnaf bu şekilde kredi aldı.
 Türkiye genelindeki kooperatiflere esnaf ve sanatkarımızın yoğun ilgi ve talep etmesi sonucunda büyük bir yığılma meydana geldi. Esnaf ve sanatkarın talebi karşılanamadı. Faizsiz kredi geçici bir süre durduruldu. Yeni şartlar oluştuktan sonra 5 yıl ödeme planı içerisinde verilecek kedinin 18 aya düşürüldü ve kooperatiflere gönderilen sınırlı plasmanla kredi limitlerinin dondurulması ve bundan sonra bunla ilgili herhangi bir kaynağın aktarılmayacağı bildirildi.  Müracaat edenlerin %5nin daha alamadığı kredi ise  kamuoyunda bu kredinin bütün esnaf ve sanatkarlara verildiği izlenimi yaratıldı. Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin faal esnaf ve sanatkar var iken bu faizsiz krediden bu esnaf ve sanatkardan kaç kişinin faydalandığı  soru işaretidir.
Faizsiz krediden yararlanmak için   binlerce esnaf ve sanatkara masraf ettirildi. Fakat daha sonra faizsiz kredinin limitinin olmadığı faizsiz kredi kaynağı bittiğinden dolayı kredi kapatıldı. Bundan dolayı  binlerce esnaf ve sanatkarın mağdur olduğunu, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatiflerinden başvuruda bulunanların faizli krediyi bile almakta zorlandıklarını faizli kredide büyük bir talep olduğunu ve karşılanamadığını bir çok kooperatifin 3-5 ayda talepleri ancak karşıladığını ve bir çoğununda kredi talebini almadığını dolayısıyla faizsiz krediyi bırakın faizli kredi almakta bile bir çok esnaf ve sanatkarımızın sıkıntı yaşadığı ifade edilmektedir. Esnaf ve sanatkarımızın  büyük ekonomik sıkıntı yaşayacağı görülmektedir. Toplumun temel taşlarını oluşturan esnaf ve sanatkarın ekonomik anlamda güçlendirilmesi finansman konusunda her türlü desteğini hızlı bir şekilde karşılanması ülke ekonomisine istihdam sağlamada çok önemlidir. Ülke  genelinde durumun irdelenmesi incelenmesi uygulamanın araştırılmasının ve  esnafın mağduriyetini giderecek düzenlemelerin de sağlanması için meclis araştırması açılmalıdır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder