12 Temmuz 2016 Salı

İshalli Hastalıkların Kontrolü ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası

İshalli hastalıklar, 5 yaş altı çocuk ölümleri arasında ilk sırada yer almakta olduğu için “İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı” başlatılmış, konunun önemi nedeniyle Bakanlığımız tarafından  Temmuz aynın il haftası “İshalli Hastalıkların Kontrolü ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası” kabul edilmiştir. İshalli hastalıklarda en önemli ölüm nedeni dehidratasyondur. Bu nedenle dehidratasyonun önlenmesi ya da ortadan kaldırılması; dolayısıyla ishale bağlı çocuk ölümlerinin azaltılması programın temel hedefidir.
    İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının şekilsiz, sulu bir hal alması olarak tarif edilir. İshalde barsak hareketleri artar, normal süreden daha sık aralıklarla dışkılama olur. İshalin en sık nedeni ağız yoluyla alınan mikroplardır, ancak başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, çeşitli mide-barsak hastalıkları, stres gibi duygusal durumlar da ishale sebep olabilir.  İshalli hastalıkların önlenmesi, ishalde erken tanı ve tedavinin önemi, ağızdan sıvı tedavisinin uygulanması, temiz su kullanımı, hijyen kuralları, ishalli bebek ve çocuklara yaklaşımın, tüm anne babalar ve diğer aile bireyleri tarafından çok iyi bilinmesi gerekmektedir.

İshali 2 günden uzun süre devam eden bebek ve çocuklar, çok sayıda sulu dışkı, yetersiz yeme ve içme, tekrarlayan kusma, ateş, dışkıda kan, aşırı susuzluk şikâyetleri olan bebek ve çocuklar vakit kaybetmeden mutlaka bir sağlık kurumuna götürülmelidir. İshalle kaybedilen sıvı ve besinler kısa sürede yerine konmazsa İshal öldürücü bir hastalık olabilir. Türkiye'de 0-5 yaşta görülen ishalli hastalıklar ve bunlara bağlı ölümlerin önlenmesinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir.
     
                                                                          Dr. Ertan DEĞİRMENCİOĞLU
                                                                            Halk Sağlığı Müdürü V.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder