23 Eylül 2016 Cuma

ÇAMARDI KAVLAKTEPE YERALTI ŞEHRİNİN  DURUMU VAHİM


 CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çamardı İlçesi Kavlaktepe yer altı şehrine gitti.
   Niğde İlinde gezilebilir durumdaki tek yer altı şehrinin durumunu vahim olarak tanımlayan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanına yer altı şehrinin kurtarılması için gereken desteği vermesini istedi.  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla  ilgili soru önergesinin de halen Bakanlık tarafından yanıtlanmadığını ifade  etti ve şöyle konuştu:
“Niğde İlinde farklı yerlerde yer altı şehirleri var. Kayırlı ve Kavlaktepe yer altı şehirleri temizlenip turizme açılmıştı ancak Kayırlı yer altı şehri göçmelerle gezilmez oldu. Kavlaktepe yer altı şehri ise yaklaşık 15 yıl önce ışıklandırıldı. Örnek bir yer altı şehri olarak gezilebilir kılındı. Çamardı İlcesine bağlı Kavlaktepe Köyü'nde. Ulaşımı kolay ayrıca ünlü Aladağ Demirkazık zirvesine ulaşım yolu  üzerinde. Şehre 35 km. ve korunma , barınma amacı ile yapılmış. 12.yy Bizans dönemi kalıntısı.içinde odaların yanında son bölümde küçük bir göl var. Çevresi incelemeye açık. Ne yazık ki yer altı şehrine gittiğimde gördüklerim çok düşündürücü ve üzücü. Girişi tel ile kapatılmış, elektrik tesisatı parçalanmış. Turizm için düzenlen bölgenin dışı çöplük olmuş. İçler acısı bir durum var. Oysa dış avlunun girişine bir muhtarlık binası yapılsa, bölgeye kapı yapılsa, ışıklandırma sağlansa, ana yola İngilizce tanıtım panosu yapılsa yüzlerce turistin uğrak noktası olur.  Niğde dışı da hangi kentte olursa olsun böyle bir eser kurtarılır. Çevresindeki bilimsel araştırma ile olası diğer mekanlar da açığa çıkarılır. Niğde'de ise yok edilişi adeta seyrediliyor.   Valimiz yeni atandı. Çamardı İlçesine ziyarete giderken yol üzerinde bu mekanı mutlaka görmesini dilerim. Bu tarihi merkezin bu halde olması kabul  edilemez”.
  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in  Kültür ve Turizm Bakanının yanıtlaması istemi ile  verdiği soru önergesini de, Bakanlık halen yanıtlamadı. Niğde İlinin gezilebilir tek yer altı şehri  için Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in verdiği soru önergesinde Kavlaktepe yer altı şehrinin mevcut durumunu ele alarak yapılması gereken çalışmaların durumunun açığa çıkması adına sorular yöneltti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder