23 Eylül 2016 Cuma

GÜRER “SAHTE BAL KONUSUNDA CİDDİ ÇALIŞMA YAPILMALIDIR”

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Sahte bal konusunun önemle ele alınması gerektiğini  bal aromalı şurupların nişasta bazlı tatlandırıcılı ile elde edilen ürünlerin  üreticiye bal diye sunulmasının engellenmesi gerektiğini söyledi. 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorunun çok yönlü ele alınması içinde meclis araştırması istedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer meclis araştırması isteğinde şöyle dedi.-“Ülkemizde arıcılık yaygınlaşmaktadır. Arıcılık  oldukça zor uğraş gerektiren, bakımı, korunması verimin artırılması amacı ile düzenli takip isteyen bir üretim alanıdır. Ürünü bal  yararlı bir besindir. Bal üretiminde ülkemiz yüz bin tonu geçmiştir. Ancak sahte bal sorunu da yıllardır konuşulmasına rağmen yok edilememiştir. Bal üretici dernekleri sahte balların  piyasada  yer aldığını ve önlenmesini gerektiğini sıklıkla ifade etmektedirler. Hatta marketlerde  tatlandırıcı ile bal aromalı şurupların  bal diye satıldığı , nişasta bazlı şekerlerden elde edilen ürünlerle vatandaşların yanıltıldığı  iddia edilmektedir. Bal ürünü,  eldesi zor olmasından dolayı  maliyeti yüksek bir üründür. Arıcılığın sorunları ve bal ürününün üretiminden pazarlanmasına ülke genelinde durumunun incelenmesi irdelenmesi sorunun çözümüne katkı amaçlı Anayasanın 98 , İçtüzüğün 104 ve 105’ inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını arz ederim. “dedi.
 İnsan sağlığını da etkileyen ekonomik anlamda da haksız kazançlara neden olan sorunun çözümlenmesi amacıyla meclis araştırması talep eden Niğde Milletvekili Ömer  Fethi Gürer araştırma gerekçesinde de şu görüşlerini dile getirdi.-“
 Arıcılık, bal arısı kolonilerin bulundukları yörelerde bal üretimi sağlamak amacı ile yapılmaktadır. Arıcılık bir meslek olmadan öte bir sanattır. Bal arılarının bulunduğu yerde en az 5 km sınırlar içinde  ziyaret edecekleri  polenli bitkiler  elde edilecek  balın da tadını almasına vesile olur.
Ülkemizde tarımsal alanlarda kullanılan zirai ilaçlar başta olmak üzere arıcılığın alan daralmasına yol açan çok farklı faktörler de vardır. Bölgenin iklim raporları, toprağın yapısı ve gece-gündüz arasındaki ısı farkları, bölge de varsa aşırı rüzgârlı, soğuk geceler her biri ayrı ayrı takip gerektirmektedir. Rüzgar tutmayan, fazla soğuk olmayan, güneş alabilecek yerler arıcılar için tercih noktalarıdır. Genç ve çalışkan bir ana arı olması da önemlidir. Ana arısı olmayan koloniler gelişmezler ve kısa bir süre sonra sönerler. İlkbaharda gelişebilmesi için sonbahar bakımı da önemlidir. 
Kısacası Bal üretimi çok yönlü bilgi ve uğraş gerektirir nedenle da doğal maliyeti yükseldiği için fiyatı artmaktadır. Bu sahte bal üretenlerin iştahını kabartan bir durumdur.  100 bin ton üretilen ve dünyada ilk sıralarda yer bulmaktadır. Ordu, Muğla, Adana, Sivas  Mersin gibi illerimiz ilk sırada üretim bölgeleridir. Farklı ülkelere yurt dışı satımı da yapılan bal, kestane, ıhlamur, çiçek, çam balı, narenciye, yayla balı, pamuk, ayçiçeği gibi flora kaynaklarının ismiyle de üretilmektedir. Arıcılık faaliyetlerinden elde edilen bal ve balmumu, polen ve arı sütü gibi arı ürünlerinde milli ekonomiye önemli katkısı vardır. Bal üretimini artırmak ve kırsalda yürütülen tarımsal faaliyetleri çeşitlendirmek amacıyla  2003'te destekleme uygulamasına başlanmıştır. Bal, arı sütü, polen gibi ürünlerle piyasada bulunan arı ürünlerinin üretiminden pazarlaması yapılmaktadır. 
Tüketicinin sağlıklı bal tüketebilmesi ve sahteciliği önlemek amacıyla bakanlık düzeyinde kontroller yapılmaktadır. 3  yıllık denetimlerde denetimler sonunda 578 işletmeye hijyen kurallarına uygunsuzluk, kayıt dışılık ve benzeri nedenlerle idari yaptırım uygulanmıştır. Denetimlerde 4 bin 652 numunenin analizi sonucunda 517'sinin kalite kriterlerine uymadığı ya da glikoz kullanılarak üretilen sahte bal saptanmıştır. 2012'den bugüne kadar taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen toplam 34 firmanın 80 farklı parti bal ürünü teşhir edilmiştir. Ülkemizde bal üretimin artmasına karşın bal görünümlü bal aromalı nişasta bazlı şuruplardan sahte bal üretimine sorunlar devam etmektedir. 
Toplumun bilinçlenmesi sahte bal ile gerçek bal tanınırlığının artırılması, bu bağlamda mevcut durum ile yapılabileceklerin araştırılarak soruna kalıcı çözüm bulunması amacı ve arıcılığı sorunlarının araştırılması önemlidir”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder