8 Ekim 2016 Cumartesi

1-7 Ekim Emzirme Haftasıydı

 NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPTIĞI AÇIKLAMAYA GÖRE;
Anne Sütü Yeni doğan Bebek için tek besin kaynağıdır. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü bebek ve küçük çocuk açısından en iyi besin olduğundan, emzirme bir insan hakkı olarak kabul görmüştür.
    Her bebek için en iyi besin, kendi annesinin sütüdür. Çünkü anne sütü yalnız bebeği en iyi şekilde beslemekle kalmaz, anne ile bebek arasında yaşam boyu süren ruhsal bir bağlantı kurulmasını sağlar. Kısaca anne sütü bebeğin hem vücudunu, hem de ruhunu besler.
    Anne sütünün birçok faydası olduğu çok eski çağlardan beri bilinmektedir. Ancak tüm bunlara rağmen çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel nedenlerden dünyanın birçok kesiminde emzirme uygulamaları azalmış, emzirme süresi kısalmıştır. Yeni teknolojilerin hizmete girmesi ve yeni yaşam biçimlerinin benimsenmesiyle, bu geleneksel uygulamaya verilen önem, birçok toplumda belirgin bir şekilde azalmıştır.
    Başarılı bir emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi için, annelerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında sadece aileleri ve toplum tarafından değil, bütün sağlık sistemi tarafından etkin olarak desteklenmesi gerekir.
    Dünyanın pek çok bölgesinde gözlenen emzirme oranlarının azalmasına bağlı olarak meydana gelen bebek ölümlerindeki büyük artışlar nedeniyle, 1991 yılında WHO  ve  UNICEF  tarafından "Bebek Dostu Hastaneler Girişimi" başlatılmıştır. Bu tarihten beri 130'dan fazla ülkede 20.000'e yakın doğum hizmeti veren sağlık kuruluşu "Bebek Dostu" ünvanı almıştır. Türkiye'de 1991 yılından bu yana programı başarıyla yürüten ülkeler içinde bulunmaktadır.
Programın başından bugüne yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda sadece anne sütü ile beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlanmıştır. İlimiz de 88 Aile Hekimliği Birimi, 5 İlçe Hastanesi ve 1 Merkez olmak üzere 6 Devlet Hastanemiz Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu olarak görev yapmaktadır. İlimiz Altın Bebek Dostu İl Ünvanı almıştır.

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder