5 Ekim 2016 Çarşamba

 MİLLETVEKİLİ  GÜRER “KENT MERKEZLERİNDE TARIM ALANLARI YOK EDİLİYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Kentlerde modernleşme adına yapısal dönüşüm, tarım arazilerinin de önemli ölçüde yitirilmesine neden olmaktadır” dedi.
 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili Meclis araştırması açılmasını da istedi. Gürer şöyle konuştu: “ Ülkemizde çarpık kentleşme,  kent dokusu içinde ekilebilir alanları  hızla tüketmektedir. Kenti bir  rant alanı olarak görenlerin, kent değerleri gibi toprağının da korunması yönünde bir bakışı yoktur. Kentlerin gelişimi, yaygınlaşması ile ekonomik değere dönüşen araziler tarım alanı olmaktan çıkmakta ve çok katlı beton yapılarının işgal alanlarına dönüşmektedir. Verimli arazilerin yok edilmesi kentlerin çevrelerini de bağ ve bahçe alanlarını da önemli ölçüde tüketmektedir. Ülkemizin bu bağlamda yitirdiği verimli alanları, yapılan yanlış uygulamaları da ele alarak en azından kalanların korunması adına bir Meclis araştırması ile ülke genelinde uygulamalar ele alınmalıdır” dedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  sorunun önemine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde  toprak politikasının doğru uygulandığını söylemek olası değildir. Yanlış tarım  uygulamaları ile yok edilen alanlar gibi kentlerin de çevrelerindeki yeşil doku,  yaygın olarak yerini beton yığınlarına bırakmıştır. Kentlerin  topraklarının nasıl kullanılması gerektiği, kurum, kuruluş ve belediyelerin dışında halkın çok da düşüncesi alınarak tasarlanmamaktadır. Ekonomik faaliyetler, oluşan rant  kentsel doku kadar çevresel yeşil alanların da korunmasını olanaklı kılmamaktadır. Kentlerin büyümesinin başlıca nedeni köylerden göçtür. Köylerden göç ile oluşan konut talebi geçmişte gecekondular olarak şekillenirken günümüzün de  çok katlı beton yapıları olarak varlığını göstermektedir. Doğal  alanların  ve tarım topraklarının kent çevresinde korunması  önemli ölçüde zorlaşmış görünüyor. Hatta büyük bölümünün yok edildiğini ifade etmek de yanlış olmaz. Ülkemizde  belediyelerin, kentleri , ekolojik  varlığını gözeterek planlandığından söz etmek olası değildir. Daha çok  elde edilmesi düşünülen rant ile  kentli yurttaşın talebine göre bir yaklaşımın belediyelerce daha öncelikli olduğu onlarca örnekte görülmektedir. Bir kent çevresinde ekilebilir alanın  konuta dönüşmesi ile sağlanacak rant, doğal olarak o arazinin sahibinin  konut talebinin güçlenmesini yaratmaktadır. Kent çevresinde verimli alanların miras yoluyla el değiştirmesi ve o kentten  farklı kentlere gidenlerin varlığı ile de  kullanılmaz duruma düşen verimli alanların kolayca konut alanı olmasına seyirci kalınmaktadır.
Kamu arazilerinin de son yıllarda yalnızca getireceği ranta göre ele alındığı da bir gerçektir. Belediyelerin de  yanlış uygulamalar ile oluşan borçlanmalarından arınma yolları ellerindeki arazileri satarak bir gelir sağlama yoluna gittikleridir. Bu yolla satılan arazilerin imara açılması ile de  topraklar  beton yığınlarına dönüşmektedir.
 Toprağın rant aracı olarak görülmesi, tarımsal sorunlar ve başta sulama suyu, üretilen ürünün pazarlanma sorunları ve çoğaltılacak örnek nedenlerle oluşan dönüşüm ne yazık ki verimli binlerce dönüm alanın yok olmasına neden olmuştur.

Sürecin devam ettiği bir gerçektir. Bu bağlamda ülke genelinde yiten tarım alanları, imara açılan bölgeler  ve mevcut durumun araştırılması ve en azından bundan sonrası için kapsamlı bir inceleme araştırma sağlanarak yasal düzenlemelere gidilmesi için Meclis araştırması yapılmalıdır” .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder