4 Ekim 2016 Salı

 MİLLETVEKİLİ GÜRER “İŞÇİLERİN SENDİKALAŞMASININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALIDIR”
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili, KİT Komisyonu ve CHP Emek Büroları Üyesi Ömer Fethi Gürer ülkemizde sendikalı işçi sayısındaki azalmalara dikkat çekti ve nedenlerinin araştırılmasını istedi.
Örgütlü toplumun sorunları aşmada önemine dikkat çeken Gürer, TBMM verdiği Meclis araştırma önergesinde –“Ülkemizde son yıllarda giderek sendikalar işlevsiz kalmakta, kamu dışında sendikalı işçi sayısı azalmaktadır. Ülkemizde Temmuz 2016 istatistiğine göre sendikalı işçi sayısı 1 milyon 499 bin 860'tır. Sigortalı işçi sayısı ise 13 milyon 38 bin 351'dir. Böylece sigortalı işçilerin sendikalaşma oranı yüzde 11,5 olmaktadır. Ancak kayıt dışı işçilerle oran yüzde 9,7'ye gerilemektedir. İşçilerin sendikalaşmasının önündeki engeller, gerekçeler ve nedenlerin incelenmesi, Sendikala Yasasının günümüz koşulları dikkate alınarak işçiler ve sendikalar lehine düzenlemeler de sağlanarak yenilenmesi ve bunun sağlanabilmesine yönelik olarak Anayasanın 98 , İçtüzüğün 104 ve 105' inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını talep ettiğini belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  gerekçede  sendikalaşma da yaşanan sıkıntıları da dile getirerek şöyle dedi.-“Gelişmiş ülkelerde işçi-işveren ilişkilerinde sendikaların önemli bir işlevi vardır. Çalışanların haklarının korunması ve demokratik taleplerin gündeme taşınmasında sendikalar bir yerde toplumun önemli güvencesidir. Ülkelerde demokratik hakların, toplu sözleşme ile oluşacak işçi işveren ilişkilerinin tarafların ortak durumlarının da gözetilerek yapılması çalışma yaşamının sorunlardan arınmasının da yolunu açacaktır.
Ülkemizde genelde işçilerin ücretleri ile ilgili sıkça değerlendirmeler yapılır ancak çalışanların koşulları ve yaşadıkları olumsuzluklar irdelenmez. Ne zaman can kaybı ile oluşan acılar yaşanır o durumda sorunlar konuşulur olur. Özgürleşen toplumlar için işin işçinin olduğu ortamlarda sendikaların varlığının gelişmenin ve sorunların aşılmasının önemli bir çözümcüsü olduğu gerçektir.
 Ülkemizde iş kolları dikkate alındığında,  örnek olarak ağaç sanayiinde 236.371 işçiden 20.205 işçi sendika üyesidir.
Dokuma ve Hazır Giyimde 985.106 işçiden 91.080 işçi sendika üyesidir.
 Genel İşlerde çalışan 962.131. işçiden 282.845 işçi sendika üyesidir.
Konaklama yerlerinde çalışanlardan 861.568 kişiden 29.197 kişi sendika üyesidir.
İnşaat İşçilerinden 1.730.246 işçiden 45.406 işçi sendikalıdır.
Metal iş kolunda da 1.480.048 işçiden 256.370 kişi sendika üyesidir.
 Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlarda 3.079.761 işçiden sendikalı olanı 152.439 kişidir. Sendikalaşma oranı iş kollarına göre farklılık. gösterse de önemli ölçüde düşük bir sendikalaşma söz konusudur.
İnşaat, turizm ve büro işkolu en düşük sendikalaşma oranına sahip işkollarıdır. İnşaat işkolunda sendikalaşma oranı sadece yüzde 2,6'dır. Turizm işkolunda yüzde 3,4 olan sendikalaşma oranı, 3 milyonu aşkın işçinin bulunduğu en büyük işkolu durumundaki büro işkolunda ise 4,9'dur. Sendikalaşmanın en yüksek olduğu üç işkolu ise banka-finans, savunma-güvenlik ve genel işlerdir. İstanbul bir dönem sendikaların en örgütlü olduğu illerden iken % 7.7 ile en düşük sendikalaşma oranı ile 6. sıra da yer almaktadır. Gaziantep, Denizli, Antalya, Konya gibi iller de sendikalaşmanın düşük olduğu başlıca illerdir. Genelde sendikalı işçiler belediye ve kamu işlerinde çalışanlardan oluşmaktadır. İşçilerin sadece yüzde 7'si toplu iş sözleşmesi kapsamındadır. Özel sektörde ise toplu iş sözleşmesi kapsamı yüzde 4,6 civarındadır. Ülkemizde sendikalaşmanın önündeki engeller ve nedenleri ile durumun işveren ve işçiler ile de görüşülerek irdelenmesi, çalışma yaşamında önemli olan sendikaların üye yapma önündeki engellerin giderilmesi, genel sorunların saptanıp çözüm üretilmesi adına meclis araştırması açılmasının yararlı olacağına inanıyorum.”dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder