22 Ekim 2016 Cumartesi


 MİLLETVEKİLİ  GÜRER 

“NİĞDE TARIMDAN SONRA HAYVANCILIKTA DA 

DARBE YEDİ”

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Niğde ilinin tarımdan sonra hayvancılıkta da  darbe yediğini söyledi. Ve açıklanan desteklerde Niğde ilinin yer almadığını belirtti. IPARD içinde kamuoyunu yanıltıcı gerçek dışı açıklamalar yapıldığını ve Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesine Avrupa Birliği kabul etmediği için alınması olası olmayan Niğde ilinin IPARD’a alındığı yönünde yanlış açıklamalar yapıldığını, Kırsal Kalkınma desteğinden Niğde gereken desteği halende alamadığını söyledi.
 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de yaptığı konuşmada şöyle dedi:“Niğde ili tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Niğde ili, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı'nda kapsam dışı tutularak çevre illere göre önemli mağduriyete uğratılmıştır. IPARD dışı bırakılan Niğde, bu kere Başbakanın açıkladığı havza bazlı üretime dayalı destekleme modelinde de ne yazık ki unutulan il olmuştur. Hükûmet mera hayvancılığı yetiştirici bölgeler oluşturacağını açıkladı, bu iller arasında Niğde yer almamaktadır. Damızlık gebe düve üretim merkezleri hayata geçireceği açıklandı, Niğde ili kapsam dışı bırakılmıştır. Damızlık koç, teke üretim merkezleri kurulacak iller içinde Niğde yoktur. Damızlık manda üretim merkezleri kurulacak iller içinde de Niğde yer almamıştır. Hayvan kontrol istasyonları kurulacağı açıklandı, Niğde yine bu kapsamda düşünülmemiştir. Niğde ili tarım, hayvancılıkla geçinir. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD)'da yer verilmeyen Niğde, bu kere hayvancılıkla ilgili açıklanan projelerde de unutulan il durumdadır. Niğde neden tarım ve hayvancılıkta çevre illere sağlanan desteklerden mahrum bırakılmaktadır” dedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Tarım Bakanın yanıtlamasını istediği yazılı soru önergelerinde de konuyu gündeme taşıdı. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakana yönelttiği sorular yanıtları da bekleniyor.
Gürer’in  soruları şunlar:”25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacağı açıklandı. Bu iller arasında Niğde ili yer almamaktadır. Tarım ve Hayvancılık ile geçinen Niğde ili neden bu destek dışı bırakılmıştır?
31 şehirde en az 500 baş "damızlık gebe düve üretim merkezleri" de hayata geçirileceği, Bu çerçevede, 4 ayını doldurmuş, tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılmış buzağılara 750 lira destek verilecek, ahır ve ağıl yapımına yüzde 50, düve alımına ise yüzde 30 hibe sağlanacağı açıklandı. Neden Niğde ili kapsam dışı bırakılmıştır?
“ Damızlık koç-teke üretim merkezleri kurulacak iller  açıklandı. Milli tarım projesinde 22 ilde en az 500 baş kapasiteli "damızlık koç-teke üretim merkezleri"  içinde neden Niğde ili yer almamaktadır? Damızlık manda üretim merkezleri kurulacak iller açıklandı-  En az 250 baş kapasiteli "damızlık manda üretim merkezleri" kapsamında neden Niğde ili yer almamaktadır?
Hayvan Kontrol İstasyonları kurulacağı açıklandı.  Projeyle, "ette kesim standardı" ve "karkas sınıflandırmasına geçilecek, "anlık süt kayıt sistemi" oluşturulacak, ari (karantina) bölgeleri genişletilecek, hayvan nakillerinin sağlıklı yürütülmesi için A "hayvan dinlendirme ve kontrol istasyonları" kurulacağı açıklandı?
Neden Niğde ili bu kapsamda düşülmemiştir? Niğde ili tarım hayvancılık ile geçinir IPARD Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma programında yer almamasından sonra bu kere hayvancılık ile ilgili açıklanan projelerde de  yer almamaktadır. Niğde ili neden tarım ve hayvancılıkta çevre illere sağlanan desteklerden yararlanamamaktadır?”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder