1 Ekim 2016 Cumartesi

Okul Çağı Çocuklarında Beslenme
Niğde Halk Sağlığı Müdür V. Ertan DEĞİRMENCİOĞLU Konu ile ilgili açıklama yaptı;


Beslenmen insanın yaşına, cinsiyetine ve özel durumlarına göre ihtiyacı olan besin öğelerini vücuduna almasıdır. Sağlığın korunmasında ve iyileştirilmesinde beslenme çok önemli bir rol oynamaktadır. İnsanların beslenme alışkanlıkları çocukluk çağında başlar ve yerleşen bu alışkanlıklar yaşam boyu sürmektedir.
Okul çağı çocuklarının enerji ve besin ögeleri alımındaki yetersizlik, büyüme-gelişmelerini ve okul başarılarını olumsuz yönde etkilemektedir. Dengesiz beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite de bunlara eklendiğinde obezite, kalp damar hastalıkları, kanser ve diyabet gibi birçok kronik hastalığa zemin hazırlamaktadır. Bu çağ çocuklarında görülen başlıca beslenme sorunları zayıflık veya şişmanlık, anemi, vitamin yetersizlikleri, iyot yetersizlikleri ve diş çürükleridir. Ayrıca yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur.
    Çocukların sağlıklı beslenebilmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.
    Günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra vücudumuz enerjiye gereksinim duymaktadır. Güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Kahvaltı yapmayan çocuk uzun süre aç kaldığı için kendini güçsüz hisseder, dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır, okul başarısı düşer. Bu nedenle her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir.
    Sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesinde, yeterli dengeli beslenme ile fiziksel aktivite bir bütün olarak düşünülmeli; çocukların uzun süreli televizyon seyretmesi, bilgisayar, tablet kullanması önlenmeli, çocuklar fiziksel aktivitelerini arttırıcı faaliyetlere teşvik edilmeli, el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmalıdır.
    Sağlıklı günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder