9 Ekim 2016 Pazar

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI EROĞLU CHP 
MİLLETVEKİLİ GÜRER SORULARINI YANITLADI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Orman ve Su İşleri Baknı Veysel Eroğlu’na sorduğu soruları yanıtladı.
 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer –“Niğde ilinde hane başına 5'er dönüm parsellere ayrılarak 400 aileye toplam 2 bin hektar arazi kullanım hakkı verilerek Badem Eylem Plan uygulamasına geçilmişti. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılacağı açıklanan köylülerin korumasına bırakılan uygulama hangi köylerde devam etmektedir? Ağaçların durumu ve uygulamada gerçekleşme aşaması nedir? Her aileye yıllık 20 bin lira gelir sağlayacağı ifade edilen uygulamada belirlenen rakam gelir ailelere yansıtılmakta mıdır? Sorusunu yönetti. Bakan Veysel Eroğlu soruyu şöyle yanıtladı-“ Badem Eylem Planı kapsamında köylülere 5 dönümlük arazideki badem fidanları dağıtılmıştır. Yaylayolu, Hançerli, Kızılkapı, Gökbez, Başmakçı ve Kürkçü köylerinde uygulama yapılmıştır. 2015 yılında tohum ekimleri yapıldığından ağaçlardan meyve hasadı ortalama beşinci yaşlarından itibaren yapılabilecektir. Dedi.
26 İLDE, 9056 BİTKİ TÜRÜ SAPTANDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında ülkemizde kaç bitki saptanmış ve kaç bitki için koruma uygulanmaktadır? Yurt dışı kaçakçılığı ile ilgili son on yılda yakalanan var mıdır? Çalışmalarda saptanıp yok olan türler var mıdır? Yaşam alanının korunması, yetişme zamanı ve şartları, baskın türlerle ilişkisi, otlatma, beşeri baskılar ve mevsimsel değişimi gibi tespitler için izlemeye ve korumaya alınan türler hangi illerde bulunmaktadır? Sorularını  Bakan Veysel Eroğlu yanıtladı. CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer  soruları yanıtlayan Bakan Eroğlu  şöyle dedi-“Bakanlığımca Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi hazırlanmış ve 2013 yılında Kalkınma Bakanlığından onay almıştır. Bugüne kadar 26 ilde çalışmalar tamamlanmıştır. Tamamlanan 26 ilde, 9.056 bitki türü saptanmıştır. Proje çalışmalarında tespit edilip yok olan tür bulunmamaktadır. İzlemeye konu olan tür ve tür altı taksonlar dikkate alındığında; 293 damarlı bitki, 49 memeli hayvan, 102 kuş, 88 iç su balığı, 42 sürüngen ve 21 çift yaşamlı tür ve tür altı taksonun izlenmesi öngörülmüştür.
Tamamlanan biyolojik çeşitlilik envanter çalışmaları neticesinde sistemli olarak izleme çalışmaları daha verimli olacak, tür ve popülasyon, ekosistem ve bölgesel düzeyde izleme çalışmaları ile biyolojik çeşitlilik daha etkin korunacak olup karar verme süreçlerinde etkili olacaktır. Ayrıca bu proje ile biyolojik çeşitlilik hem veri tabam hem de arazi bazlı takip edilecektir. Bu sayede biyokaçakçılık, türlerin neslinin tehlikeye girmesi, habitat tahribatları, doğaya olan baskının etkileri gibi risklerin önüne geçilebilecektir.”dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder