28 Şubat 2014 Cuma

NİĞDE İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

"GÜLER YÜZLÜ HASTANE" PROJESİ
"Yaratıcı drama ile etkili iletişim" yaparak-yaşayarak öğrenmenin en güzel yollarından biridir. Öğrenilen bilgiler yeni bir bakış açısıyla değerlendirilir. Elde edilen bilgiler deneyimler ve yaşantılarla gözden geçirilerek yeniden yapılandırılır. Hastane içi iletişimi güçlendirmek için uygulanacak bu çalışmada, hastane personelinin yaratıcı drama yöntemi ile kendini ifade edebilen, güvenen, daha rahat iletişim kurabilen bireyler olması arzulanmaktadır. Böylece hastane personeli önce kendi duygularının, düşüncelerinin, bedeninin farkına varır. Kısacası kendilerini tanırlar. Birey olarak kendimizi tanımamız, başkalarıyla kurduğumuz iletişimin niteliğini de doğrudan etkiler. Böylece karşı tarafı anlayıp tanımaya başlarız. Daha genel bir deyişle olumlu iletişim kurmayı öğreniriz
"Güler Yüzlü Hastane" projesinin en temel amaçları arasında kendini ifade etme becerisi, kendine güven duyma, kendini tanıma, çevresiyle iletişim kurma, sosyal gelişim ve birlikte çalışma alışkanlığı kazandırma, kendisini ve başkalarını anlama becerisini geliştirme yer almaktadır. Hastane personeline etkili iletişim kurmalarını sağlamanın yanında onlara en çok mutluluk duygusunu yaşatan bir ortam yaratarak yaşama biraz daha pozitif bakma anlamında olumlu değerler aşılayacağı söylenebilir

"Güler Yüzlü Hastane" Projesi kapsamında; Niğde Üniversitesi Rektörlüğü ve Genel Sekreterliği ortak bir çalışma yürütmektedir. Birliğimize bağlı tüm sağlık tesislerinde görev yapan personellere verilecek 
Önemli olan güler yüzlülüğün çehrenin doğal bir maskesi olması değil, beyinden gelen neşeli düşünmenin bir yansıması olmasıdır. Ancak o zaman karşıdaki insana pozitif enerji verebilir.  Güvenin, sevginin ve iyimserliğin sebebi olabilir..



NİĞDE BADMİNTON TAKIMI ÇANKIRI’DAN BAŞARIYLA DÖNDÜ

Niğde ilini
Temsilen Badminton Anadolu ligi Yıldız erkek takımı, İl Temsilcisi Emin Arıkan ve Antrenörlerimiz Serdar Daniyar, Serkan Avşar ve toplam 10 Sporcu ile mücadele ettiğimiz Anadolu Ligi  21-23 Şubat 2014 tarihlerinde Çankırı İlinde Yapılan Bölge Müsabakalarında Başarı elde ederek Türkiye finallerine katılmaya hak kazanmıştır.
Türkiye finallerine kalan Niğde Badminton Yıldız Erkek Takımını tebrik eden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Harun Turhan, Badminton takımımızın Türkiye Finallerinde’de Başarı elde edeceklerine yürekten inandığını söyledi.



27 Şubat 2014 Perşembe

7. Yaşımıza Giriyoruz...


8 MART 2014 TARİHİNDE 7. YAŞIMIZA GİRECEĞİZ. MUTLUYUZ...

Niğde  SGK İl Müdürlüğünden Açıklama Yapıldı
GENEL SAĞLIK SİGORTALILIĞI VE GELİR TESTİ 
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60.maddesinin g bendine istinaden herhangi bir sağlık güvencesine sahip olmayanlar zorunlu olarak 01.01.2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortasına tabi olmaktadır. Bu kişilerin genel sağlık sigortası tescilleri sistem üzerinden re’sen (kendiliğinden) yapılmaktadır.
•             Bu itibarla 18 yaşına girmiş öğrencilerimizin öğrenci belgelerini Müdürlüğümüze ibraz etmeleri,
•             Herhangi sağlık güvencesi olmayanların mutlaka ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarından gelir testlerinin yaptırılması,
•             Sürekli işe girip çıkanların Genel Sağlık Sigortası tescillerinin bulunup bulunmadığı hususunda kontrol ettirmeleri,
•             Sağlık hizmetlerinden yararlanamayanların hangi sebeplerden dolayı sağlıktan yararlanamadıkları hususunu kontrol ettirmeleri gerekmektedir.
Ayrıca başkanlığımızca yapılan çalışmalar neticesinde bu taleplerin gerçekleştirilmesini sağlayacak “GSS tescil ve prim borcu sorgulama” adı altında bir bilgisayar programı yapılmış olup vatandaşlarımızın işletimine açılmıştır.
Genel sağlık sigortalılarımızca GSS prim borcunun E-SGK’dan görüntülenip kredi kartı ile ödenebilmesini sağlayan bilgisayar programına internet sitemizin ana sayfasından E-SGK/E-HİZMETLER/ E-HİZMETLER Uygulaması linkleri tıklanarak ulaşılabilmektedir.
Bu ekran aracılığı ile genel sağlık sigortalılarımızın sorgulama tarihi itibariyle tescil ve borç durumlarına ilişkin bilgileri on-line görüntülenebilmekte, yazıcıdan çıktı alınabilmekte ve kredi kartı ile ödenebilmektedir.
SANAT MECLİSİ GRUP YORUM’UN AÇLIK GREVİNDE SANAT NÖBETİNE BAŞLADI! (DÜN)

Sanat Meclisi olarak Grup Yorum'un “Yurt dışı yasaklarına ve Sanata uygulanan baskılara” karşı 14 Şubat 2012’te başladığı, bir ay boyunca sürecek olan açlık grevi eylemini desteklemek amacıyla 26 Şubat Çarşamba günü (DÜN) saat 13.00’da Türkiye’deki işçi direnişinin sembolü haline gelen Şişli’deki Kazova İşçilerinin Mağazası önünde yaptığı basın açıklamasıyla 24 saatlik açlık grevine başladı.


Esnaf Odası Başkanı Mehmet ALAKUŞ Güven Tazeledi
  

    Çamardı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Olağan Genel Kurul Toplantısı ve Oda Başkanı seçimi Yapıldı. Toplantıya  Çamardı dışından , Niğde ve diğer ilçelerden de konuklar katıldı.
      Çamardı ilçesinde Esnaf ve Sanatkarlar Odasının 2010 - 2011 - 2012 - 2013 yıllarına ait Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.

    . Yapılan seçime tek aday ve tek liste ile katılan  Başkan Mehmet ALAKUŞ yine Oda başkanı oldu. 255 kayıtlı üyenin hemen hemen hepsi toplantıya katılırken , 87 esnafın oy kullandığı belirtildi
Divan Kurulu Üyeleri : Divan Başkanı Kani DEMİRBİLEK ( Bor Marangozlar Odası Başkanı) , Divan Başkan V. Alim YEŞİL (Niğde Terziler Odası Bş) Katip üyeler : Ahmet ÇINAR , Erkan ÇELİK , Ramazan DERMANLI. Hükümet Komiseri Vahdettin EROĞLU       
         Yeni Yönetim Kurulu Üyeleri : Özgür GÜL  Abdullah BIÇKI , Recep KARACA , Ersin AKKAYA , Mehmet KURUDERE
         Denetim Kurulu Üyeleri : Mehmet ALAKUŞ , Enver ULUPINAR , Durmuş Ali AYAZ
Toplantı sonunda Başkan tebrikleri kabul etti. Ve konuklara ikramda bulunuldu.



Muhtar ve Muhtar Adayları ile Toplantı

 Çamardı Köy ve Mahalle Muhtarları ile 2014     Yerel Seçimleri öncesi muhtar adayları  YİBO toplantı salonunda Kaymakam Yakup ÖMEROĞLU’nun başkanlığında toplandı.
      Yaklaşan Seçimler öncesi, İlçede huzur ve güven ortamının ne denli önemli olduğuna vurgu yapılan toplantıda, muhtar ve muhtar adaylarından daha fazla hassasiyet göstermeleri istenerek, huzuru bozacak her türlü davranış ve eylemlerden kaçınılması gerektiği belirtilerek, herkesin bu konuda sorumluluk almasının önemine değinildi.




VERGİ HAFTASI KUTLANIYOR
Niğde Defterdar Yardımcısı Savaş YILMAZ bir açıklama yaptı

Verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının arttırılması amacıyla her yıl şubat  ayının son haftası Vergi Haftası olarak kutlanılmaktadır.
                Bu yıl 25 inci defa kutlanacak olan Vergi Haftası 24 Şubat 2014 günü başlayacak ve 02 Mart 2014 günü sona erecektir.
                Bilindiği gibi Devlet bütçesinde kamu hizmetlerine ayrılan ödeneklerin sağlam finansman kaynaklarından elde edilmesi esastır. Böylece bütçe denkliğinin sağlanması kolaylaşmaktadır. En temel finans kaynağı ise vergi gelirleri olup, son yıllarda vergi gelirlerinin giderleri karşılama oranları tatminkâr büyüklüklere ulaşmıştır.
                Günümüzde bütçenin denk bütçe olması kamu yatırımlarının etkisini artırarak çarpan etkisinin oluşmasına yardımcı olur. Daha basit ifadeyle kamu yatırımlarının rakamsal ifadelerinin üstünde bir ekonomik değer yaratması sağlanmış olur.
                Vergi gelirlerinde artış sağlamak için nispeten yeni bir teşkilat olan ve Maliye Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellef odaklı hizmet anlayışını temel prensip olarak benimsemiş bir kuruluştur.
                Son yıllarda bilişim teknolojilerini de etkin bir biçimde kullanmak suretiyle mükelleflerimizin birçok işlemlerini vergi dairelerine gitmeden çözme olanağı ortaya çıkmıştır. Beyannamelerin internet üzerinden verilebilmesi, elektronik fatura ve e-defter uygulamaları, sms yoluyla bilgi edinebilme ve tebligat, önceden hazırlanmış gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi gibi uygulamalar hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar olarak yerleşmiş durumdadır.
                25 inci Vergi Haftası’nın tüm hemşehrilerimize, mükelleflerimize ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını dilerim.
                                                                                                                                                                             

                




26 Şubat 2014 Çarşamba

ÇYDD 25. Yaşında…
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Niğde Şubesi derneğin kuruluşun 25. Yılını Grand Otel’de düzenledikleri bir yemekle kutladılar.

ÇYDD Niğde’de 25. Yaşını büyük bir coşku ile kutladı. Grand Otel’de düzenlenen 25. Yıl yemeğine şube Başkanı Ahmet Server Işık’ın koordinatörlüğünde, CHP Niğde İl Başkanı Ünal Baykan ve Belediye Başkan Adayı Fahri Eker, İP Niğde Belediye Başkan Adayı Cem Yıldırım, Atatürkçü Düşünce Derneği Niğde Şubesi Başkanı Sevgi Özbek ve yönetimi ile çok sayıda seçkin davetli ve üye katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Ahmet Server Işık, Derneğin bugüne kadar geldiği sürece gerçekleştirdiği proje ve çalışmalarından bahsederek, bugün Türkiye’nin saygın bir sivil toplum örgütü haline geldiğini, binlerce kız öğrenciyi okuttuğunu, yüzlerce gençe istihdam sağladığını ve Atatürkçü düşünce yapısı içinde eğitim ve faaliyetlerine devam ettiğini belirterek katılanlara teşekkür etti.

CHP Niğde Belediye Başkan Adayı Fahri Eker ise kısa bir selamlama konuşması yaparak, sivil toplum örgütlerinin önemine değinerek, kendisinin de bu tür örgütlerde aktif çalıştığını ve örgütlülük bilincinin her daim olduğunu ifade ederek, yapılacak olan yerel seçimlerde kazanması durumunda STK’lara daha fazla değer gösteren bir belediye inşa edeceklerini ifade etti.
Canlı müzik eşliğinde devam eden etkinlikte derneğe emeği geçmiş kişilere dernek yöneticileri tarafından teşekkür belgesi verilmesinden sonra 25. Yıl pastası hep birlikte kesildikten sonra kuruluş etkinliği sona erdi.




Çocuklar Gülsün Diye Derneği 19. Anaokulunu Kahramanmaraş'ta Açıyor
Gülben Ergen’in kurucusu ve başkanı olduğu Çocuklar Gülsün Diye Derneği 19. Anaokulunu Kahramanmaraş Dulkadiroğlu’nda açıyor. Çocuklara modern bir eğitim ve oyun ortamı sunacak olan anaokulu, 2 Mart Pazar günü yapılacak açılış töreninin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanacak.

Türkiye’de daha çok çocuğun okul öncesi eğitim almasına katkı sağlamak hedefiyle yola çıkan Çocuklar Gülsün Diye Derneği 19. anaokulunu Kahramanmaraş Dulkadiroğlu’nda açmaya hazırlanıyor. Daha önce Trabzon, İstanbul, Mardin, Tokat, Erzurum, Sinop, Hatay, Aydın, Zonguldak, Van, Sivas, Manisa, Çanakkale, Kars, Tekirdağ ve Şanlıurfa'da anaokulları açan Çocuklar Gülsün Diye Derneği yeni okulunun açılışını 2 Mart 2014 Pazar günü gerçekleştirecek.
Okul açılışı, Çocuklar Gülsün Diye Dernek Başkanı Gülben Ergen, Başkan Yardımcısı Elvan Oktar ve Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe’nin katılımıyla gerçekleştirecek.
Anaokulu yapımını hayırsever bir ailenin üstlendiği, “Çocuklar Gülsün Diye – Tevfik Sıtkı Bursalı Anaokulu" açılış töreninin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanacak. Yaklaşık 100 öğrenciye okul öncesi eğitim olanağı sunacak kapasiteye sahip okulun iç donanım malzemelerinin okula ulaştırılmasında Yurtiçi Kargo taşıma sponsoru olarak destek verirken, Dedeman Otel de konaklama sponsoru olarak destek verdi. Faber Castell de okulun kırtasiye ihtiyaçlarını karşıladı. Anaokulunun bahçesinde yer alacak “Servet Bursalı Oyun Parkı” ise yine okulun yapımını üstlenen hayırsever aile tarafından yaptırılıyor.

Çocuklar Gülsün Diye Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde ihtiyacı olan illerde anaokulu yapmak üzere çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Dernek, sponsorları ve bağışçılarının desteğiyle gelecek eğitim-öğretim döneminde hizmete girmek üzere yeni okullar açmaya hazırlanıyor.
SOSYAL DESTEK PROGRAMININ 
SODES TANITIM TOPLANTISI ÇAMARDI İLÇESİNDE YAPILDI



Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen , Niğde Valiliği Proje Koordinasyon Birimi tarafından yapılan Sosyal Destekleme Programı ( SODES) Projesinin  tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantı SODES projesi sorumlusu Akif KAPLAN tarafından sunum yapılarak başladı.
Toplantıya Çamardı  Kaymakamı ÖMEROĞLU başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarından, ilçe ve belde belediyelerinden,sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Toplantıda SODES Programı'na ilişkin esas ve usuller, Başvuru Formunun incelenmesi, SODES projelerinde satın alma sürecine ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlar ve soru-cevap başlıkları altında gerçekleştirilmiştir.
Toplantıda konuşma yapan Kaymakam ÖMEROĞLU, SODES projelerinin ilçenin kalkınması, istihdamın sağlanması bakımından büyük önem arz ettiğini belirterek, proje çalışmalarının büyük özveri, dikkat ve gayretle sürdürüleceğini vurgulamıştır.



AHİKA Yönetim Kurulu Toplantısı Perşembe Günü Kırıkkale’de Yapıldı
  Ahiler Kalkınma Ajansı Aylık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı, 20 Şubat 2014 Perşembe günü, Kırıkkale Valiliği Toplantı Salonu’nda yapıldı.
  Valilik Binası’ndaki Yönetim Kurulu Toplantısı, Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak Başkanlığında, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illeri Valilerinin yanı sıra Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak toplantı öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Toplantımız, bir önceki Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararlarla ilgili çalışmaları değerlendirerek başlayacaktır. Ajansımız, geçtiğimiz ay, 2014 Yılı Mali Destek Programı kapsamında illerimizde tanıtım ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Kırşehir ve Kırıkkale illerinde 2014 Yılı Mali Destek Programı kapsamında tanıtım ve eğitim faaliyetlerinde destek sağlamak amacıyla görevlendirilen uzmanlar, çalışmalarına başlamıştır. Geçtiğimiz ay yapılan çalışmalarından biri de 5 ilimizin EMİTT’e katılımı olmuştur. Ajansımız, Fuara katılım noktasında 5 ilimize de destek sağlamıştır.
Ajansımızın bir diğer faaliyeti Kümelenme ile ilgili eğitim organizasyonudur. Diğer ajanslardan da katılımın gerçekleştiği organizasyon Ajansımız ve Çankaya Üniversite ile birlikte gerçekleştirilmiştir.
Toplantımızın, diğer bir önemli gündem maddesi ise, bazı projelerin süre uzatım taleplerinin görüşülmesi olacaktır. 
Diğer bir gündem maddemiz ise; Kapadokya Bölgesinin ve TR71 bölgesindeki illerin (Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde) tanıtımına yönelik bir çalışmanın yapılmasına karar verilmesidir
Toplantımız gelecek bir ay için planlanan diğer çalışmaların tartışılmasıyla sona erecektir.





      BUGÜN HOCALI KATLİAMININ YIL DÖNÜMÜ

     1992 yılının 25 ve 26 Şubat günlerinde Dağlık Karabağ’daki  Azerbaycan’ın Hocalı Kasabasın da Ağır Silahlı Ermeniler tarafından, silahsız Azerbaycan’lı soydaşlarımıza katliam gerçekleştirilmişti…

 Olay da 83’ü çocuk, 106’sı kadın 613 soydaşımız katledilirken 487 kişi yaralanmış ve 1275 kişi rehin alınmıştı… Ulu Önder M.Kemal Atatürk’ün “Kederi kederimiz, sevinci sevincimiz olan Azerbaycan’ın”  topraklarının halen %20’si  Ermeniler tarafından işgal altında tutulmaktadır.
ALTUNHİSAR’DA SPORA BÜYÜK İLGİ
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Uzman antrenörler nezaretinde Altunhisar İlçesinde Atletizm, Voleybol branşlarında Sporcu taraması yaparak bu branşlarda Altunhisar’da gençlere spor faaliyetlerine başladılar.
Altunhisar Kaymakamlığı ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışmada Spor İl Müdürlüğüne bağlı antrenörlerin ücretsiz olarak yaptığı çalışmalara Altunhisar gençleri yoğun ilgi gösterdi. Çalışmalar Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar Yeşiltaş, Gençlik Hizmetleri ve Spor Şube Müdürü Bülent Özgüven, Altunhisar Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdür Vekili Ömer Biçer, Atletizm antrenörü Cansu Şahin, Voleybol antrenörü Hüseyin Ceylan yürütüyor.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Harun Turhan yaptığı açıklamada Sporu İlçelere yayarak yerinde hizmet yaptıklarını bunun ilk ayağının Altunhisar İlçesiyle start aldığını ve devam ettiğini diğer ilçelerede spor’u sevdirmek ve gençleri spor salonlarına çekerek sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.


JANDARMA DENETİMLERİ ARTTI
Çamardı İlçesinde Jandarma Denetimlerini Etkin Bir Şekilde Uyguluyor. Pozantı Niğde arasında geçiş noktası olan Çamardı ilçesinde Jandarma denetimleri arttı.
İlçede Jandarma Asayiş ve Trafik Timleri toplu taşıma ve okul servis araçlarının kontrolü, radar ve emniyet kemeri uygulamaları ile aranan ve şüpheli şahısların yakalanmasına yönelik denetimlerini etkin bir şekilde sürdürüyor.
Jandarma vatandaşla el ele, toplum destekli güvenli hizmet anlayışı içerisinde halkı bilinçlendirmeye ve bilgi alış-verişinde bulunarak faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.





25 Şubat 2014 Salı

ÇANAKKALE SAVAŞLARI GEZİCİ MÜZE ARACI NİĞDE’DE

Çanakkale Savaşında vatan savunmasının destan öyküsünü yansıtan “Çanakkale Gezici Müze Aracı” Niğde’de yapılan törenle ziyarete açıldI.
Başbakanlık Basın Yayın Dairesi Başkanlığınca Çanakkale savaşlarının yıl dönümü münasebetiyle hazırlanan “Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi” açılışına Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın yanı sıra, Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Niğde Garnizon Komutanı J. Kd. Albay Ufuk Nayır, Vali Yardımcıları Hacı İbrahim Türkoğlu ve Abdullah Uçgun, Bor İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Kurum Müdürleri, vatandaşlar ve çok sayıda öğrenci katıldı.

24 Şubat-2 Mart tarihleri arasında halkımızın ve öğrencilerimizin ücretsiz olarak gezebileceği “Gezici Müze” aracının açılış töreni konuşmasında Vali Kılıç: “Çanakkale Savaşları tüm boyutlarıyla unutulmamalı ve de yeni nesillere sık sık anlatılması gereken tarihimizin mümtaz sayfalarından birisidir. Dünyanın büyük devletlerine karşı ezici bir zafer kazandığımız ve bugünlerimize doğrudan tesiri olan Çanakkale savaşında bizi düşmana karşı savunan tüm askerlerimize, mermi taşıyan analarımıza ve ekmeğini bölerek yardım eden iki önceki neslimize minnettarlık duyuyor ve onları saygıyla anıyorum. Çanakkale ruhunun yeniden canlandırılması nedeniyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Çanakkale Savaşında Gelibolu yarımadasındaki cephelerden toplanan mermi, şarapnel parçası, savaşan askerlerimize ait su mataraları, yüzükler, çakmaklar, kıyafetler ve o dönemi anlatan resimlerin yer aldığı gezici müze aracı ziyaretçilerin duygusal anlar yaşamasına neden oldu.



AHİKA VE ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ ARASINDA KÜMELENME PROTOKOLÜ

Ahiler Kalkınma Ajansı(AHİKA) ile Çankaya Üniversitesi arasında, “TR 71 Düzey 2 Bölgesi Kümelenme Fizibilite Çalışması Yapılanmasına Dair İşbirliği Protokolü”,10.02.2014 tarihinde imzalanmış olup, konusu, “Ajans personelinin kümelenme alanında bilgi, beceri, deneyimini artırmak ve ayrıca kümelenme potansiyeli yüksek sektörlerin ön fizibilite çalışmalarını tamamlamak üzere danışmanlık hizmeti verilmesini sağlamak” şeklinde belirlenmiştir.
Bu kapsamda 12-13-14 Şubat 2014 tarihlerinde Nevşehir’de “Yerel Ekonomik Kalkınma ve Kümelenme Yaklaşımı” konulu bir eğitim programı düzenlenmiş ve eğitime AHİKA’ya komşu Kalkınma Ajanslarının kümelenme ile ilgili uzmanları da davet edilmiştir.
39 kişinin katıldığı eğitim programının kapsamını, “Bölgesel Kalkınmada Kümelenme, Ar-Ge ve İnovasyon ile Ağ Yapılanmanın Kümelenmede Önemi, Yığılım Ekonomileri, Küme Kuramı, Kümelenme Metodolojisi, Küme Analizi ve Küme Geliştirme ile Küme Yönetimi ve Küme Sürdürülebilirliği” gibi konular oluşturmuş ve ayrıca AB’nin bu alandaki çalışmaları hakkında da bilgi ve deneyim paylaşım imkanısağlanmıştır. İşbirliği Protokolünün bundan sonraki aşamasında TR 71 Düzey 2 Bölgesinin kümelenme potansiyeli içeren sektörleri belirlenerek küme analizi yapılacak ve daha sonra da Stratejik Yol Haritası hazırlanacaktır.

24 Şubat 2014 Pazartesi

Yapı Kredi, TEGV ile Geleceğin Renkli Kalemleri’ni Yetiştiriyor...
“Renkli Kalemler” Projesi ile Medyanın Usta İsimleri Çocuklarla Buluşuyor
Yapı Kredi ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliği ile 8 yıldır sürdürülen “Okuyorum Oynuyorum” eğitim programı kapsamında hayata geçirilen “Renkli Kalemler” projesi ile geleceğin gazetecileri yetişiyor.
Yapı Kredi, çocuklara okuma, yazma, araştırma, kendini doğru ifade etme gibi konularda beceriler kazandırmak amacıyla 2006 yılından bu yana TEGV ile 100 bin çocuğa ulaşan “Okuyorum Oynuyorum” eğitim programını sürdürüyor. Her yıl çocuklara yönelik bir eğitim programının hayata geçirildiği projenin bu seneki bacağı ise Renkli Kalemler Gazetesi...
Günseli Özen Ocakoğlu, Esen Evran, Nermin Bezmen, Yonca Tokbaş, Ferhan Kaya Poroy gibi usta kalemlerin destek verdiği “Renkli Kalemler” projesi ile Türkiye’nin farklı noktalarında bulunan TEGV Eğitim Parkları’ndaki ilköğretim çağındaki çocuklar medyanın değerli isimlerinin koçluğunda gazete çıkararak, kalemlerini geliştirecek, analitik düşünme yetilerini daha üst noktalara taşıyacak ve yeteneklerini keşfedecekler. Çıkaracakları gazetenin içeriği ve biçimlenmesi sürecinde ortak karar alma becerilerini ortaya çıkarmaları ve amaca yönelik seçim yapmaları hedefleniyor. Mesleki etik tutumu geliştirmeleri ve yazı aracılığıyla teknolojiyle bağlarının kuvvetlenmesi de projenin ana hedefleri arasında. Toplam 8 hafta sürecek eğitim ve çalışmaların sonunda çıkacak gazetenin hazırlık sürecinde TEGV gönüllüleri de aktif olarak yer alacak.
Projenin ilk etabı İstanbul, Samsun ve Van’da
Projenin ilk etabı, 2013-2014 eğitim yılında TEGV’in İstanbul Sema ve Aydın Doğan Eğitim Parkı, Samsun Büyükşehir Belediyesi Eğitim Parkı ve Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı’nda uygulanacak ve her ilde bir “Renkli Kalemler Gazetesi” çıkarılacak. Eğitim Parklarında oluşturulan çalışma gruplarında çocuklar gazetenin mizanpajından fotoğraflarına, haber içeriğinden tasarımına kadar her ayrıntısından sorumlu olacaklar. Gazetenin hazırlık çalışmalarına Mart ayında başlanacak ve usta gazeteciler belirli aralıklarla sorumlu oldukları Eğitim Parkını ziyaret ederek çocuklara danışmanlık yapacaklar. Renkli Kalemler gazeteleri Mayıs ayında basılarak, İstanbul, Samsun ve Van’daki TEGV Eğitim Parklarında dağıtılacak.
Çocuklara birçok beceri kazandırmanın yanı sıra geleceğin gazetecilerinin yetişmesine de katkı sağlayacak proje, önümüzdeki öğretim dönemlerinde Türkiye’nin farklı illerinde bulunan TEGV Eğitim Parkları’nda çocuklarla buluşmaya devam edecek.
Bilgi için: Artı İletişim Yönetimi / Tuba Pınar / 0212 347 03 30 / ykb@artipr.com.tr
TOÇ-BİR SEN GENEL BAŞKANI GÜNAY KAYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCLIK MÜDÜRÜ MURAT TÜRKMEN’İ ZİYARET ETTİ

Tarım ve Orman Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ-BİR SEN) Genel Başkanı Günay Kaya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen’e ziyarette bulundu.
Genel Başkan Günay Kaya ziyaretinde İl Müdürü Türkmen’e sendika olarak Tarım ve Orman Çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Ziyaretin ardından Genel Başkan Günay Kaya ve Genel Başkan Yardımcısı Sabri Kızılkaya bir restaurantta sendika il yönetimi ve Tarım ve Orman Çalışanı üyelerle yemekte bir araya geldi. İl Müdürü Türkmen’de Genel Başkan Kaya’ya İl Müdürlüğü çalışanlarının sendikal hakları, sosyal ve ekonomik beklentileri ile sorun ve çözüm önerilerini dile getirdi.


                   
ÇARESİZ KİMSE KALMASIN
“Sosyal Yardım İle İstihdam Bağlantısının Etkinleştirilmesi Toplantısı” Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun Başkanlığında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Vekili Muhammet Ali Garip, Merkez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdür Abuzer Ceylan, Niğde Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mustafa Toköz ve kurum çalışanlarının katılımı ile gerçekleşti.
Kurumların birbirini daha iyi tanıması ve kurumlar arası koordinasyonun sağlanarak vatandaş mağduriyetinin en aza indirilmesi amacıyla yapılan toplantıda Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun açılış konuşmasında yoksulluk ve işsizliğin tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkat çekerek, aktif işgücü içerisinde yer alabilecek durumdayken sosyal yardımlardan faydalanan vatandaşların, istihdama katılımlarının sağlanması gerektiğini söyledi. Sosyal yardım sisteminde işlerliğin düzenli sağlanabilmesi ve de sistem içinde uzun süreli kalmaların azaltılması için üç kurumun mevcut işbirliğinin daha da geliştirilmesinin önemini belirten Uçgun, vatandaşların kendi kendilerine yeterli hale getirilmelerinin ve sosyal yardımlara olan bağımlılığın azaltılmasının önem arz ettiğini ifade etti.
Kurumların tanıtım sunumlarının yapıldığı toplantıda sosyal yardım ve istihdam bağlantısının etkinleştirilerek vatandaşa mevcut kurumlardan birine başvurduğunda hem danışmanlık hizmeti hem de vatandaşın sorununun giderilmesi yönünde yardımcı olunması gerektiği vurgulandı. Toplantının sonucunda çalışan toplum haline gelinmesi amacıyla vatandaşa rehberlik edilmesi, vatandaşın çaresiz kalmaması için özen gösterilmesi ve ilgili kurumlara başvuran vatandaşın mağduriyetinin en aza indirilmesi bunun için kurum içinde ve kurumlar arasında çalışmalar yapılması kararı alındı.


EMNİYETTEN TRAFİK EĞİTİMİ
  Çamardı Emniyeti Öğrencilerin Trafik konusunda bilinçlenmeleri için bilgilendirme toplantılarına başladı.
      Çamardı İlçe Emniyet Amirliği Trafik Ekipleri tarafından, Milli Eğitim ve Emniyet işbirliği ile Nazmiye Pınar İlköğretim ve Atatürk İlköğretim Okulu Öğrencilerine yönelik trafik eğitimi verildi.
     Okul çağındaki çocukların trafik bilincini artırarak farkındalık oluşturmak için çocukların eğitilmesi ile trafik sorunlarının çözüleceği ümidi ile adım atıldığı, diğer okullarda da ektinliklerin devam edeceği belirtilerik, trafikte hassas davranmanın önemine vurgu yapıldı.



ÇAMARDI KAYMAKAMI POZANTI KAYMAKAMINI ZİYARET  ETTİ

Çamardı Kaymakamı Yakup ÖMEROĞLU Pozantı Kaymakamı Orhan ALTUN’u makamında ziyaret etti. Sonra beraberindekilerle Pozantı  Tarım Müdürü ziyaret edilerek Karakışlakçı köyündeki  çilek yetiştiriciliği ile ilgili bilgi alındı.

Çamardı  Kaymakamı Yakup ÖMEROĞLU ve  İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür V. Serbülent ÖZKAN, Pozantı Kaymakamı Orhan ALTUN’ u ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü ziyaret etti. Pozantı İlçesine bağlı Karakışlakçı köyünde çilek yetiştiriciliği hakkında bilgi alındı. Ekim sahasına gidilerek çilek ekimi yapılan yerler görüldü.

23 Şubat 2014 Pazar


              GEZİCİ MÜZE ARACI NİĞDE İLİNE GELİYOR

         Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce Çanakkale Savaşlarının 100. Yıl Dönümü münasebetiyle Çanakkale Savaşları Gezici Müze aracı 24 Şubat 2014 Pazartesi günü Niğde il merkezinde Belediye çok katlı otoparkı önündeki ana yol güzergâhında konuşlandırılacak ve Gezici Müzenin açılışı 24 Şubat 2014 tarihinde saat 14.00’da Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ tarafından yapılacaktır.
       Çanakkale Savaşları I. Dünya Savaşı içinde tarihin en kanlı bölümü olarak bilinir. İtilaf Devletleri ile Osmanlı Ordusu arasında yapılan bu bağımsızlık savaşında her iki taraftan da büyük kayıplar verilmiştir. Türk Milleti olarak bu savaşta çok sayıda eğitilmiş genç insanımızı kaybettik. İki aylık gibi kısa süren bir eğitim sonrası lise ve üniversite öğrencilerimizi cepheye gönderdik. Ve bu gençlerimizin büyük bir bölümü cephede şehit oldu. Bu nedenle liseler ve üniversiteler belli bir süre mezun verememiştir. Her şeye rağmen Çanakkale Savaşları Türkün sayısız zaferleri arasında tarihimizde şan ve şerefle dolu en büyük zafer olarak yer almaktadır. Bütün bu çekilen acılara ve kayıplara rağmen Türk askeri cephede yaralanan düşman askerine yardımını esirgememiştir. Savaş sonrası Büyük Önder Atatürk’ün Anzak Askerleri Annelerine Hitaben yazdığı mektup Türk Milletinin bağımsızlığı uğrunda neler yapabileceğini ortaya koyduğu gibi, savaşın acımasızlığı nedeniyle annelerin yaşadıkları acıyı dindirmek için ifadeleri de barışın ne kadar önemli bir unsur olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Mektubun bir bölümünde Atatürk şöyle demektedir:
      
         “Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."   
         Çanakkale Savaşlarının simgelerini barındıran Gezici Müze ücretsiz olarak 24 Şubat-2 Mart tarihleri arasında halkımızın ziyaretine açık tutulacaktır.  


AŞILAMA HİZMETLERİ VE AŞI ARABASI NİĞDE İLİNDE 
Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan ÖZTÜRK Açıklama Yaptı.

Ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı  uygulanan antijen sayıları her geçen yıl genişlemekte olup, 2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık. Hepatit-B. verem) karşı aşılama yapılıyorken,2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında Hib, Kızamıkçık, Kabakulak aşıları uygulanmaya başlanmıştır.
2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır.  Kasım 2008 tarihinden itibaren ise; konjuge pnömokok aşısı (zatürree aşısı) takvime eklenmiştir. Böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir.
 2010 yılında ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmasına başlanmıştır.
Nisan 2011 tarihinden itibaren de 7 bileşenli aşı yerine 13 bileşenli zatürre aşısı uygulanmaya başlanmıştır.Çocukluk dönemi aşı takvimine 2012 yılında Hepatit A Aşısının, 2013 yılında da Suçiçeği Aşısının  eklenmesi ile Sağlık Bakanlığı'nın çocukluk dönemi aşı takvimi 13 farklı hastalığa karşı koruma sağlandı.
Türkiye suçiçeği aşısını Dünya da takvimine ekleyen 14. Ülke konumundadır.
Aşının üreticisi ile aşının uygulanacağı kişi arasında bir çok adım vardır. Aşı teslim alınırken, buzdolabında veya soğuk hava depolarında depolanırken,bir yerden bir yere nakledilirken,yani soğuk zincir sisteminin bütün aşamalarında doğru sıcaklıkta tutulmalıdır.Bu kapsamda ilimizde 2010 yılından itibaren aşı uygulanan tüm merkezlere (Hastane , Aile Sağlığı Merkezi , Toplum Sağlığı Merkezleri ) aşı nakil  aracı ile aşılar soğuk zincir şartlarına uygun olarak dağıtım yapılmakta olup, aşılama faaliyetlerinin eksiksiz sürdürülebilmesi için Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan temin edilen tam donanımlı yeni aşı nakil aracı İlimizde  hizmet vermeye başlamıştır.


MUHTAÇ AİLELERE VE ENGELLİ VATANDAŞLARA BÜYÜK DESTEK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı İl Müdürlüğü tarafından Niğde’deki yardıma muhtaç ailelere, 2013 yılı içerisinde toplam 27 milyon 108 bin 678,75 TL yardım yapıldı.
Sosyal devlet ilkesi gereğince muhtaç vatandaşlara yardım elini uzatmaya devam eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Engelli kişilerin yaşamlarını öncelikle bulundukları ortamda sağlık, huzur ve güven içinde sürdürmesi ve toplum içinde kendi kendilerini idare edebilecek ve üretken hâle gelebilecek şekilde bakım ve rehabilitasyonlarının yapılması amacıyla engelli vatandaşlardan ihtiyacı olanlara geçici veya sürekli bakım altına alınması veya bunlara evde bakım hizmeti sunulması şeklinde yardım etmektedir. Hayatını tek başına idame ettirme de sıkıntı yaşayan engellinin mağduriyetinin giderilmesi için engelli vatandaşa bakacak kişiye şartları taşıması durumunda evde bakım ücreti ödeyen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 2013 yılı içerisinde toplam 3 bin engelli vatandaşımız için 24 milyon 946 bin 289 TL ödemiştir.
Ayrıca yoksulluk içinde olup da temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken kişilere ve ailelere kaynakların yeterliliği ölçüsünde müracaat eden kişinin sosyal incelemesinin yapılmasının ardından aynı ve nakdi yardım yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Niğde genelinde toplam 460 aileye 2 milyon 104 bin 266 TL ekonomik destek sağlamıştır.
Bunun yanı sıra 2013 yılında toplamda 12 çocuğumuz için 11 koruyucu aileye 58 bin 122 TL ödeme yapan İl Müdürlüğü, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın toplumsal sorumluluğa sahip ve bakanlık tarafından istenilen şartları taşıyan aile ve kişilere verilmesi ile koruyucu aileler tarafından aile ortamında eğitim, bakım ve yetiştirilmesini sağlamaktadır.
Sonuç olarak birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyen katılımcı anlayışla, adil ve arz odaklı bütüncül sosyal politikalar üreten Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, 2013 yılında ilimizde toplam 27 milyon 108 bin 678,75 TL sosyal yardım ödemesi gerçekleştirmiştir.    






UMKE VE AFAD EKİPLERİNİN TATBİKATI GERÇEĞİ ARATMADI


Niğde İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren UMKE , AFAD , itfaiye, polis ve sağlık ekipleri ile birlikte tatbikat düzenledi.
Şehitler Mahallesi Anadolu İmam Hatip Lisesi arkasında yıkılmış , harabe halindeki binada 3 yaralıyı kurtarma tatbikatı yapıldı.
 Gerçeği aratmayan tatbikatta senaryo gereği Niğde İmam Hatip Lisesi arkasında bulunan metruk binada 3 yaralı kurtardılar. Tatbikatta ilk önce yangın olan binadan İtfaiye ekipleri yangına müdahale ettikten sonra UMKE ekipleri yaralıya ulaştı. Yaralıyı kurtaran UMKE ekipleri daha sonra yaralıyı 112 Ambulansına alarak Hastaneye götürdüler.
Niğde ilinde ilk defa böyle bir uygulama yapıldığı belirtildi.AFAD , UMKE , İTFAİYE , POLİS ve ambulanslar ile bir organizasyonla yaralı kurtarma tatbikatı ,gerçeği aratmadı. Yaklaşık 3- 4 süren çalışmanın tatbikat olduğunu öğrenen vatandaşlar ve öğrenciler rahat bir nefes aldı.


19 Şubat 2014 Çarşamba

KARBONMONOKSİT DEDEKTÖRÜ DAĞITIMI 
ALTUNHİSAR KAYMAKAMLIĞINDAN DUYARLI DAVRANIŞ

Niğde Altunhisar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, ilçede kömür verilen ailelere karbonmonoksit dedektörü dağıtımı yapıyor.
llçede soba ve kömür kullanımının yaygın oluşu sebebiyle sobalardan sızan karbonmonoksit gazının insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmasını engellemek amacıyla Altunhisar Kaymakamlığınca 400 adet karbonmonoksit dedektörü temin edilmiştir.
Dedektörler, Kaymakamlığı tarafından belirlenen, daha önce kömür dağıtımı yapılmış, öncelikle nüfusça kalabalık ve çocuklu ailelere teslim edilmiştir. Dedektörler 60-90 dakika içinde 50 ppm(karbanmonoksit gazının havadaki oranı), 10-40 dakika 100 ppm, 3 dakika içinde de 300 ppm gazı algılayarak yüksek sesli bir alarmla vatandaşları uyarmaktadır. Bu şekilde bir uyarı alan vatandaşlarımızın hemen sobanın bulunduğu odayı havalandırmaları ve sobanın durumunu stabil hale getirmeleri gerekmektedir.
Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar YEŞİLTAŞ, dedektörlerle ilgili yaptığı açıklamada, “ vatandaşları soba kullanımı konusunda dikkatli olmaları yönünde uyardı. bölgede sık yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin ilçe için bir tehlike olmaktan çıkarılmasını hedeflediklerini belirtti.
2013 ÜRETİM SEZONU MAZOT-GÜBRE-TOPRAK ANALİZİ DESTEKLEME ÖDEMELERİ SONA ERDİ

   Mazot, gübre ve toprak analizi desteği ödemeleri sona erdi.
   Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mazot, gübre ve toprak analizi desteği kapsamında 2 milyon 134 bin işletmeye 1 milyar 524 milyon lira ödeme gerçekleştirilecek. 14 Şubat 2014 tarihinde ödenmeye başlayan analiz destekleri 19 Şubat 2014 tarihin de sona erdi. ( bugün)
 ödemeler 81 ili kapsayacak. Böylece Bakanlık bu ödemeyle birlikte 2014 yılında toplam 1 milyar 950 milyon lira ödemeyi yapmış olacak.
    

18 Şubat 2014 Salı

NİĞDE’DE ÖĞRENCİLERE TABLET DAĞITIMI SÜRÜYOR
Niğde Fen Lisesi’nde Fatih Projesi kapsamında tablet bilgisayar dağıtıldı.
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayın katılımlarıyla gerçekleşen tablet dağıtım törenine Niğde Valisi Necmeddin Kılıç başta olmak üzere Garnizon Komutanı J. Kd. Albay Ufuk Nayır, Niğde Belediye Başkan Vekili Mustafa Yiğit, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, İlçe Kaymakamları, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.
Ülke genelinde teknolojiyi ve Bilişim Teknolojileri sınıflarını etkin bir şekilde kullanmak için gerçekleştirilen FATİH Projesi (Fırsatları Araştırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) kapsamında ilimizde altyapısı tamamlanan Niğde Fen Lisesinde eğitim gören 9. Sınıf öğrencilerine ve öğretmenlere tablet dağıtıldı.
24’ü öğretmenlere, 88’i de öğrencilere olmak üzere toplam 112 adet tablet bilgisayarın dağıtıldığı törende konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı içerisinde Bakanlığın belirlediği takvime göre 336 öğretmen ve 1510 öğrenciye daha tablet bilgisayar dağıtılacağını ayrıca da Niğde’de 109 okulda daha keşif çalışmalarına başlandığını ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü söyledi.
DEVRİM YASASI MEDENİ KANUNU'NUN 88'inci YILI
Devrim yasalarımızın adı var ama uygulamada yok sayılıyor.
Evlilik yaşı kuralı göz ardı ediliyor. Her üç evlilikten birinde Çocuk Gelin sorunu sürüyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu izleyen yıllarda ülkede çağdaş, uygar bir yaşam biçiminin yerleştirilmesi amaçlanmış ve bu amaca ulaşabilmek için eğitimde, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yaşamda köklü devrimler yapılmıştır.
Yaşam ilişkilerinin tümünü düzenleyen hukuk kuralları da bu köklü değişime uygun olarak yeniden ele alınmıştır. Çünkü her devrim, hukuk devrimini de içerir ve her devletin hukuk sistemi o devletin temeline uymak zorundadır.
Bu bakımdan, Hukuk Devriminin Türk ulusu için büyük önemi vardır. Hukuk devrimi ile din esaslarına dayalı hukuk sistemi terk edilmiş yerine laik bir hukuk düzeni kurmak üzere Kara Avrupası hukuk sistemi benimsenmiştir.
Hukuk devrimi denilince ilk akla gelen Medeni Kanun’un kabulüdür. 17 Şubat 1926 da kabul edilen Medeni Kanun’un özellikle Aile Hukuku bölümünde köklü bir hukuk reformu yaşama geçirilmiştir. Kadınlar, evlenme, boşanma, mal varlığı, miras gibi özel yaşamlarına ilişkin haklar açısından erkeklerle eşit konuma getirilmişlerdir. Medeni Kanun, bu bakımdan ülkede demokratikleşmenin ilk adımı ve çağdaşlığa açılan kapı olarak nitelendirilir.
Medeni Kanun ile erkeğin birden çok kadınla evlenebilmesi yerine tek eşlilik, erkeğin “boş ol” demesi ile sonuçlanan boşanma yerine, kadının ve erkeğin kanunda belirtilen nedenlere dayanarak boşanma davası açabilmesi ve bu konuda mahkeme kararı alınması koşulu, mirastan erkek çocuğun tam pay, kız çocuğun yarı pay alması yerine her ikisinin eşit pay almaları kabul edilmiştir. Evlenme yaşının belirlenmesi ve resmi nikahın kabulü ise kadın hakları açısından büyük önem taşımaktadır.
1926’da Türk Kanunu Medenîsi, bir devrim kanunu olarak çıkarılmıştır. Mahmut Esat Bozkurt’un yazdığı gerekçede bu devrimin anlamı ve önemi özetle şu cümlelerle vurgulanmıştır: “... insanlık yaşamı, hergün hatta her an esaslı değişikliklerle karşı karşıyadır. Bu değişiklikleri, yürüyüşü değişmez kurallar çevresinde saptamak ve doldurmak mümkün değildir. Kanunları dine dayalı olan devletler kısa bir zaman sonra ülkenin ve ulusun ihtiyaç ve isteklerini karşılayamazlar. Çünkü dinler değişmez hükümler belirtirler. Yaşam yürür; ihtiyaçlar hızla değişir.Değişmemek dinler için bir zorunluluktur. Bu bakımdan dinlerin sadece bir vicdan işi olarak kalması günümüz uygarlığının esaslarından birisidir.”
“...Yüzyılımız uygarlığına mensup devletlerin ilk ayırıcı nitelikleri din ile dünyayı ayrı görmektedir. Bunun tersi, devletin kabul ettiği din esaslarını kabul etmeyen kimselerin vicdanlarını baskı altına almak olur. Bunu yüzyılımızın devlet anlayışı kabul edemez. Din, devlet gözünde vicdanlarda kaldıkça saygındır ve temizdir. Dinin hüküm halinde kanunlara girmesi tarihin akışında çoğu kez hükümdarların, zorbaların, güçlülerin keyif ve isteklerini tatmine aracı olması sonucunu getirmiştir. Dini dünyadan ayırmakla yüzyılımızın devleti, insanlığı tarihin bu kanlı sıkıntısından kurtarmış ve dine gerçek ve sonsuz bir taht olan vicdanı ayırmıştır. Özellikle çeşitli dinlere mensup uyruklara sahip devletlerde tek bir kanunun bütün toplumda uygulanma yetkinliğini kazanabilmesi için bunun dinle ilişkisini kesmesi ulus egemenliği için de bir zorunluluktur.”
“...Medeni Kanun, Türkiye’de hukuk birliğini gerçekleştiren bir kanundur.
Çünkü bu kanunun konusu olan olaylarda daha önce şeriat hükümleri uygulanmakta idi. Ancak çeşitli konularda farklı görüşler, farklı içtihatlar vardı. Bunlar arasında bir birlik yoktu.
Ülkemizde farklı dinlere, hatta mezheplere mensup insanlar için başka kurallar uygulanıyordu. Yabancılar için “kapitülâsyonlar” denilen ayrıcalıklı kurallar geçerliydi.
Lozan Antlaşması’nda ülkemizdeki azınlıkların kendilerine özgü hukuk kurallarını, özellikle kişiler hukuku ve aile hukukunda kendilerine özgü kuralları uygulayabilmeleri için özel hükümler vardı. Ancak,
Türk Kanunu Medenîsi’nin İsviçre Medenî Kanunu’nun iktibası yoluyla yapılması kararlaştırıldığında ülkemizdeki Musevî ve Hıristiyan azınlıklar Adalet Bakanlığı’na başvurarak Lozan Antlaşması’nın kendilerine tanıdığı haklardan feragat ettiklerini bildirmişlerdir. Bu, Türkiye’de daha Cumhuriyetin başlangıcında oluşabilecek bir farklı hukuk uygulaması olasılığını ortadan kaldırmıştır.
Böylece Türk Kanunu Medenîsi, Türkiye’de hukuk birliğinin ve ulusal birliğin gerçekleşmesi yolunda çok önemli bir hukuk devrimi olmuştur..”

Nazan Moroğlu
TÜKD Genel Başkanı



 SİGARAYA 24 SAAT DENETİM
   NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR.BİLGEHAN ÖZTÜRK YAZILI AÇIKLAMA YAPTI
      Tütün dumanına maruz kalma, başkalarının içtikleri tütün ürününden soluduğumuz duman ya da yanan bir sigara, puro, pipo ve benzeri tütün ürününden kaynaklanan dumandır.Tütün dumanına maruz kalma, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olmaktadır.
             Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.
           Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazladır.
İnsan sağlığına son derece zararlı olan bu maddeyle mücadelede Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 19 Temmuz 2009 tarihinden bu yana denetimler yapmaktayız. Kapalı mekanlarda tütün ürünü kullanımını önleme faaliyetleri çerçevesinde İlimizde 2013 yılında 20.378 denetim yapılmış, bu denetimlerde ihlal tespit edilen 107 işyerine tutanak tutulmuş ve 263.308 TL idari para cezası yazılmıştır.
           Yaptığımız istatistiklerde her geçen yıl denetim sayılarımızın arttığını bunun yanında ihlal sayılarının azaldığı görmekteyiz. İlimizde Dumansız Hava Sahası Uygulaması etkin bir şekilde yürütülmesinde katkısı olan, 24 saat şehir merkezi,köy, kasaba denetimlerini ve eğitimlerini yapan Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Biriminde görevli Tütün Denetim Çalışanlarına teşekkür ederim.
        Tütünle mücadele topyekun halk ile kamu kurumlarının ortaklaşa yürüteceği bir çalışmadır. Çünkü bu sorun hepimizin, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sorunudur. Bu maddenin zararlarını geleceğimizi koruyalım.
     
 NİĞDE OKUL TAKIMLARI  ATLETİZM DE KUPA VE MADALYALARLA DÖNDÜ


Okullararası kros grup birinciliği yarışmaları 16 Şubat 2014 tarihinde Adana ilinde yapıldı.
Eski Milli atleti ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü atletizm antrenörü Ahmet Yavuz yarışma hakkında bilgi verdi ;    “Adana da yapılan okullararası Kros grup birinciliği ilimizi temsilen katılan okullarımız büyük başarılar elde  ederek döndüler. İlimizi temsil eden okullarımız yıldız kızlarda Alay Şehit Oktay Önder ortaokulu, yıldız erkeklerde Dumlupınar ilk okulu, Genç kızlarda Özel Sungurbey Anadolu Fen Lisesi, Genç erkeklerde Niğde Ticaret Meslek Lisesi Ferdi olarak yıldız erkeklerde  Sazlıca Ortaokulu temsil ederek kupa ve madalyalarla ilimize döndüler.  Özellikle Yıldız erkeklerde Dumlupınar ilkokulu bir ilki başararak Grup 1.siolurken Niğde Ticaret Meslek Lisesi genç erkeklerde grup 3.sü olarak Türkiye şampiyonasına gitmeye hak kazandılar.  Ferdi sıralamada ilk 3 te yer alan sporcularımız Sazlıca ortaokulu öğrencisi Mustafa Yaşar 3000m de yıldız erkeklerde 2. Genç kızlarda Özel Sungurbey öğrencisi Eda Vural 3000m 3. olurken yine Niğde Ticaret Meslek lisesi öğrencisi Ömer Usluer 5000m de 3. Olarak Türkiye şampiyonasına gitmeye hak kazandılar. 
İlimizi temsil eden diğer okullarımız Alay Şehit Oktay Önder ortaokulu yıldız kızlarda çok az farkla grup 4.sü olarak finalleri kaçırırken Özel Sungurbey Anadolu Fen Lisesi okul takımı 16 il içerisinde 6. Oldu. Okulların atletizm takımını çalıştıran Eski Milli Atletimiz ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Antrenörü Ahmet Yavuz Her yıl olduğu gibi atletizm dalında Niğde’mize bu güzel başarıyı kazandırdığımız için çok mutlu olduklarını ifade etti. 

17 Şubat 2014 Pazartesi

EMNİYET KEMERİ TAK HAYATA BAĞLAN !
 Vatandaşlara Uyarılar...Bahane Üretmeyin...
Emniyet verilerine göre, kemer takmayan sürücüler genellikle, 'Kısa yolculuklarda emniyet kemeri bir işe yaramaz', 'Kaza yapmam ben iyi sürücüyüm', 'Emniyet kemerine gerek yok, hava yastığım var', 'Kaza durumunda çarpma etkisini azaltabilecek güçteyim, direksiyona ya da kapı kollarına tutunurum', 'Hamileler için emniyet kemeri sakıncalı olabilir' şeklindeki bahaneleri kullanıyor.
Emniyet Müdürlüğü, sürücülerin bahanelerini tek tek masaya yatırarak bahanelerin geçersiz olduğunu ortaya koydu. İşte bazı bahaneler ve bilimsel gerçekler:
Kısa yolculuklarda emniyet kemeri hiçbir işe yaramaz: Aslında emniyet kemeri kullanmamızı en çok gerektiren bu süre ve bu mesafedir. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80'i evinize 30-35 kilometre uzaklıkta ve 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşmektedir. Ayrıca trafik kazası ölümlerinin yüzde 35'i şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergâhlar üzerinde meydana geliyor.
Emniyet kemeri düşük hızla seyir halindeyken pek işe yaramaz: Emniyet kemeri kullanmıyorsanız, 30 km/s hızda çarptığınızda bile, ağır yaralanma riski çok fazladır. Emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70'i, 50 kilometreden daha düşük bir hızda yol alırken yaralanmıştır. 50 km/s hızdaki bir çarpma, 4. kattan düşmeyle eşdeğerdir.
Kaza yapmam, ben iyi bir sürücüyüm: İyi sürücülüğünüz sizin kaza yapmamanızı sağlayabilir, ama kötü bir sürücünün size çarpmayacağından emin misiniz?
Kaza durumunda çarpma etkisini azaltabilecek güçteyim, direksiyona ya da kapı kollarına tutunurum: Bunu yapmak için saniyenin dilimlerini kullanabilseniz dahi, çarpma etkisi kendinizi frenlemek için kullandığınız kol ve bacaklarınızı kırıp, parçalayabilir.
Emniyet kemerinin kaza anında beni araç içerisinde kilitlemesinden korkuyorum: Kazaların çok az (yüzde 0.5) bir kısmını oluşturan yanma ve suya dalma durumlarında panik içinde dışarı çıkmanız gerektiğinde dahi emniyet kemerinin fonksiyonu büyüktür.
Emniyet kemeri rahatsız ediyor: Emniyet kemeri bedeninize uymuyorsa, aracınıza daha genişini monte ettirebilir veya araç alırken böyle bir tercihte bulunabilirsiniz. Emniyet kemerlerinin rahatsız edici bulunmasının diğer bir sebebi ise onları kullanmaya alışmamış olmamızdır. Emniyet kemeri rahatsız edici olsa bile bu durum trafik kazası sonucu sakatlanan bir kişinin durumuyla asla kıyaslanamaz.
Emniyet kemerine gerek yok, hava yastığım var: Hava yastığı yalnızca önden şiddetli çarpmalara karşı ek bir koruyucudur. Sürücü için hava yastıkları, kemerlerle sabitlenmiş olan vücudun, baş ile direksiyon arasındaki temasını engelleyen bir tamamlayıcısıdır. Hava yastığı emniyet kemerinin etkinliğini yüzde 40 oranında artırmaktadır ve emniyet kemerine yardımcı olmak için araca yerleştirilmiştir. Hava yastıkları yandan çarpma ve savrulmayı önlemede hiçbir zaman emniyet kemerinin yerini tutamaz.
Hamileler için emniyet kemeri sakıncalı olabilir: Doğmamış çocuğunuza sağlayacağınız en güzel koruma üç noktalı emniyet kemerini kullanmanızdır. Bel hizasındaki şerit çıkıntı oluşturan hamile karnının alt kısmından, karına baskı yapmayacak şekilde geçmelidir. Omuzdan gelen şerit ise normal kullanımdaki gibi göğüs kafesi üzerinden çapraz ve normale göre daha gevşek şekilde geçmelidir. Emniyet kemerinin her iki şeridi de doğru kullanılıyorsa, cenin için hiçbir risk oluşturmaz ve hem annenin hem de bebeğin güvenliği sağlanmış olur.
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı trafik ekiplerince emniyet kemeri denetimleri ana arterler başta olmak üzere tüm cadde ve sokaklarda aralıksız devam etmekte ayrıca vatandaşlarımızı bilinçlendirme çalışmaları titizlikle yürütülmektedir. İl merkezinde tüm güzergâhlarda sivil olarak yaya trafik personelleri görevlendirilerek emniyet kemeri takmayan sürücülerin araç plakaları tespit edilerek tescil plakalarına trafik idari para cezası uygulanmaktadır. Yukarıda sıralanan bahaneler öne sürülerek takılmayan emniyet kemeri hayatınızı tehdit etmeye devam edecektir. Bu nedenle araç kullanırken lütfen emniyet kemerinizi takınız.