30 Eylül 2015 Çarşamba

Dış Ticaret İstatistikleri, Ağustos 2015

Ülkemizde, İhracat %2,8, ithalat %18,2 azaldı.

Kırıkkale’de ihracat %20,2 azalırken, ithalat % 7,5 arttı.

Aksaray’da ihracat %9,9 artarken, ithalat % 32,5 azaldı.

Niğde’de ihracat %39,7 azalırken,ithalat %1,6 arttı.

Nevşehir’de ihracat % 8,4 azalırken, ithalat %70,5 arttı.

Kırşehir’de ihracat % 14,2, ithalat %18,7 azaldı.

ULUKIŞLA İLÇESİ SENTETİK YÜZEYLİ FUTBOL SAHASI TAMAMLANDI

Ulukışla İlçesindeki çocuk ve gençlerin daha uygun ortamlarda spor yapmalarını sağlamak amacıyla başlatılan spor tesisleri yatırımlarına bir yenisi daha eklendi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Niğde’nin Ulukışla İlçesi Doğu Mahallesi 703 ada, 1 nolu Parsele Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası inşaatı tamamlandı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 07.08.2014 tarihinde ihale edilen projenin bedeli 550.000,00 TL olup, yapılan toplam harcama ise 464.920,00 TL’dir.

Sentetik yüzeyli futbol sahası 20.06.2015 tarihinde tamamlanarak hizmete girmiştir.



BAL ÜRETEN KINALI ELLER
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, “Kadın Çiftçilerin Arı Yetiştiriciliği ve Bal Üretimi Konusunda Eğitimi Projesi” tamamlandı.

Niğde'nin Çamardı İlçesi Celaller Köyünde uygulanan proje ile Niğde  kırsalında yaşayan 15 kadın çiftçiye vasıf kazandırarak istihdam sağlamak, tarımsal üretime katılımlarının sağlanıp gelir düzeylerinde artış ve buna bağlı olarak da yaşam kalitelerinin yükseltilmesi amacıyla arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konularında teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.
Kırsal alanda, tarımsal faaliyetlerin her aşamasında, yardımcı eleman olarak yer alan kadınların gelir seviyesini artırmak, onlara meslek edindirmek, onları bilinçlendirmek ve eğitmek, onları sertifikalı uzman yapmak kısacası Kırsal Kalkınmayı sağlamak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kaynakları kullanılarak “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında Çamardı Celaller Köyünde verilen 20 gün süreli eğitimin ardından; kursiyerlere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik personelleriyle birlikte, Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonuna Teknik gezi düzenlendi. Kursiyerler orada arı yetiştiriciliği alanlarında inceleme yapma ve arı yetiştiriciliğini yerinde görme fırsatı buldular.
Proje sonunda kursta başarılı olan 15 kursiyere sertifika ve 3'er adet arılı kovan teknik malzemeleriyle birlikte teslim edildi.
          Toplamda dağıtımı yapılan 45 adet arılı kovan ile Niğde'nin tarımsal hasılaya yaklaşık 20.000 Tl kazanç sağlandı.

NİĞDE’YE 3000 KİŞİLİK DEV BİR SPOR SALONU

Niğde İlindeki çocuk ve gençlerin yaz ve kış mevsiminde, günün her saatinde spor yapabilmelerine imkân sağlamak amacıyla başlatılan spor salonu yatırımlarına bir yenisi daha ekleniyor.
Niğde İl Müdürü Harun TURHAN “Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 29/09/2014 tarihinde ihale edilen projenin bedeli 12.000.000,00 TL’dir. Projenin fiziki gerçekleşme oranı % 10’dur ve Pojeye bugüne kadar yapılan harcama 2.244.603,20 TL’dir. Projenin tamamlanma süresi ise 600 gündür.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Niğde’nin Bor İlçesi Kızılyer Mahallesinde Mülkiyeti hazineye ait olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tesislerinden olimpik yüzme havuzu arkasında bulunan 30 ada, 22 Parselde kayıtlı taşınmaz üzerine yapılmakta olan yeni Niğde Merkez Spor Salonunun inşaatı devam etmektedir.”
NİĞDE DE ÇATAK PROGRAMI İLE
 TOPRAK VE SU KALİTESİ KORUNUYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Koruma) Programında,  toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik alanların korunması amaçlanmaktadır.
Niğde İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN    “ÇATAK Programı kapsamındaki İllerin her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlendiği 2009 yılından günümüze kadar İlimizde uygulanan program, Türkiye genelinde 51 İlde belirlenen alanlarda uygulanmaktadır. ÇATAK Programı kapsamında destekleme yapılacak alanlarda, üç ayrı kategoride belirlenen uygulamalara 3 yıl süreyle destekleme verilmektedir. Bu kapsamda, 1. Kategori; Minimum toprak işlemeli tarım uygulamalarına 30 TL/da, 2. Kategori; Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi 60 TL/da,  3. Kategori; Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarına 135 TL/da ödeme yapılır.
İlimizde ÇATAK Programı Kapsamında Merkeze bağlı Hacıbeyli Köyü ve Dündarlı Kasabasında 2000 da alanda, Bor İlçesinde (Bahçeli, Kemerhisar, Çukurkuyu, Kızılca, Emen, Badak, Seslikaya, Bereke) 7000da alanda, Çamardı İlçesinde (İlçe Merkezi ile Bademdere, Pınarbaşı, Eynelli, Demirkazık, Çukurbağ, Burç, Çardacık, Elekgölü, Bekçili, Mahmatlı, Yelatan, Celaller ve Kavaklıgöl) 6000da  olmak üzere toplam 15.000 dekar alanda,   ÇATAK  Projesi uygulanmaktadır. Eğitim çalışmaları tamamlanmış olup başvurular devam etmektedir.
Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ÇATAK Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Projesi Uygulama Esasları kapsamında, Tarımsal Basınçlı Sulama Sistemleri Yatırımlarına ve alet ekipman alımlarına % 70 oranında hibe verildi.
         ÇATAK Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında İlimize 16 Basınçlı Sulama Sistemi Yatırımı, bir adet Anıza Doğrudan Ekim Makinası ve bir adette Çiftlik Gübresi Dağıtım Makinası alımı olmak üzere toplam 18 Çiftçinin projesi ve yararlanması uygun bulundu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılı ÇATAK Projesi kapsamında Basınçlı Sulama Sistemi ve Zirai alet makine alımları için İlimiz çiftçisine toplam 275.000TL hibe desteklemesi yapıldı.”



 ÇAMARDI HÜKÜMET KONAĞI İHALE EDİLİYOR
 Çamardı Hükümet Konağı'nın yapımı için proje çalışmaları tamamlandı. Çamardı Hükümet Konağı ihale aşamasına geldi.
 Yapılacak Hükümet Konağı ile ilçedeki kamu binalarının fiziki mekan sorunu ortadan kalkacak. Çamardı İlçesi'nde mevcut bulunan Kaymakamlık binasının fiziki yetersizliği nedeniyle hız verilen proje sayesinde Çamardı ilçe halkı ve köylerinde yaşayan vatandaşlar Devlet hizmetlerinden daha konforlu ortamda hizmet alacaklar.
Niğde'nin  Çamardı İlçesi 15 ada 123 parselde hali hazırda faaliyette olan Hükümet Konağının yerine aynı ada aynı parselde şekildeki üzere günümüz standartlarına cevap verebilecek modernlikte yeni bir proje tasarlanmıştır.
7 Bin metrekare Kapalı Alan
Toplam 5 kat ve yaklaşık 7.000 m² kapalı alandan oluşan projemizde, bodrum katın yarısı kapalı otopark şeklinde tasarlanmış olup toplam 37 araçlık park alanı oluşturulmuştur.
Fiziki Mekan Sıkıntısı Ortadan Kalkıyor
Giriş katı adliyeye ayrılmış, ara katlar ise tapu, nüfus, gençlik spor, gıda tarım ve hayvancılık, sosyal yardımlaşma ve mal müdürlüğü şeklinde paylaştırılmıştır. Son katımız ise ilçe özel idare, göç idaresi, köylere hizmet götürme birliği ile beraber makam katı olarak dizayn edilmiştir.
Emniyet Binasına Tüp Geçit
Bununla beraber, konağın arka cephesinde kalacak olan Emniyet Müdürlüğü binasına tüp geçitle bağlantı verilmiştir.
Ayrıca alanın daha ekonomik bir şekilde kullanılarak konağın önü ve çevre düzenlemesi çalışmaları ilçeye yeni bir hava katmış ve güzel bir meydan oluşturulmuştur.
Projeler Hazır
Tasarıma ait zemin etüdü çalışmaları ile statik, elektrik ve mekanik projeleri tamamlanmış olup yaklaşık maliyeti hesapları tamamlanmıştır.

ÇEKÜL 25 YAŞINDA

Türkiye'nin doğal ve kültürel mirasını korumak amacıyla 1990 yılında kurulan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), 25'inci yaşını kutluyor.

Doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olan ÇEKÜL, 150 yerleşimdeki temsilcileri ve onların etrafında örgütlenen yüzlerce gönüllüsünün gücüyle, 25 yılda sayısız projeyi Türkiye'nin geleceğine armağan etti.   Kuruluşundan bu yana günlük sorunları aşarak, ülkenin en uzak köşelerinde, köylerinde, kasabalarında, kentlerinde; ülkelerinin geleceğini dert edinenleri ortak bir hedef doğrultusunda birleştiren ÇEKÜL; 25 yıllık tecrübesiyle, ortak değerlerin ancak birlikte hareket ederek korunabileceğini ortaya koyuyor.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, 25. yıl için verdiği mesaj ile  "Kültür barışın ön koşuludur. Kültürel mirasın korunmasında öncelikli değer barıştır. Savaş doğal ve kültürel mirası yok eder. Bu nedenle kültür öncelikli politikalar geliştirilmelidir" dedi.
NİĞDE’YE YENİ BİR GENÇLİK MERKEZİ DAHA YAPILIYOR

İldeki gençlik merkezi yatırımlarına bir yenisi daha ekleniyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Niğde Merkez Kırbağları Mahallesi 451 ada, 8 Parselde kayıtlı taşınmaza yeni Niğde gençlik merkezi yapılmakta olup inşaatı devam etmektedir.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 21/06/2013 tarihinde ihale edilen projenin bedeli 2.650.000,00 TL’dir. Projenin fiziki gerçekleşme oranı % 65 olup, inşaatın 08.10.2015 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır.
2.279,52 m2 inşaat alanına sahip olan projenin zemin oturum alanı 1.512,16 m2’dir. Binanın en ve boy uzunlukları 47 × 26 metredir. Zemin Katta Spor veya konferans için kullanılacak çok amaçlı salon, sporcu soyunma odası, müzik odası, oyun salonları, idari ofis ve teknik birimler bulunmaktadır. Üst katta ise derslikler, kütüphane, seminer salonu ve öğretmenler odası yer almaktadır.




ALTERNATİF TARIM ÜRÜNLERİ
NİĞDE'NİN GÖZDESİ ÇİLEK PROJESİ
Niğde'nin iklimsel ve tarımsal sanayi potansiyeli değerlendirilerek;  Niğde Valiliğinin çalışmaları doğrultusunda Niğde İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen ve 2014 yılında hayata geçirilen “Alternatif Tarım Ürünleri Projeleri'' kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Niğde'nin Gözdesi Çilek Projesi hazırlandı ve hayata geçirildi. Proje ile % 50 hibe destekli olarak İlimiz Merkez, Altunhisar, Bor, Ulukışla ve Çamardı İlçelerinde toplam 151 dekar alanda 901.000 adet çilek fidesi dağıtımı yapıldı.
Niğde'nin coğrafyası, iklimi, gece ve gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle üretilen çileğin aroması, tadı ve şeker oranının yüksek olması nedeniyle pazarlama konusunda  da sıkıntısı yoktur.   Üstelik çileğin, depolama sorunu yok ve buna ilaveten Mayıs ayında başlayan hasat Kasım ayına kadar geniş bir zaman diliminde devam ediyor.
2014 yılında Bor ve Altunhisar İlçelerinde 56 dekar alanda 7 çiftçinin yararlandığı proje ile yaklaşık 150.000 TL gelir elde edilirken, bu yıl içerisinde 151 dekar alanda dikimi yapılan 901.000 adet çilek fidelerinden ve 50 dekar şirket öz sermayesi ile oluşan toplam 201 dekar alandan yaklaşık 705.000 TL gelir elde edilmiştir.
Niğde'nin Gözdesi Çilek Projesinde, Bor ve Altunhisar ilçelerinin kesiştiği noktada 1000 dekar alanda çilek havzası oluşturmak planlanırken, çilek üretiminin yaygınlaştırılması ile alternatif ürün projesi kapsamında yüksek verim elde edilecektir.
Bu proje kapsamında çilek yetiştiriciliği ile Niğde ekonomisine yıllık 10 Milyon TL gelir sağlamak amaçlanmaktadır.





ÇAMARDI ÖREN GÖLETİNİN YAPIMI DEVAM EDİYOR
Çamardı ilçesi sınırları içerisinde Ören köyünün yaklaşık 1 km kuzeydoğusunda ve Üçkapılı deresi üzerinde yer alan göletten 1419 hektar tarım alanı sulanacaktır.
Kil çekirdekli kaya dolgu gövde tipinde yapılan Göletin hacmi 384.155 m³, temelden yüksekliği ise 47 m'dir. 3,41 hm³ depolama hacmine sahip olan göletin fiziki gerçekleşme seviyesi % 40 seviyesinde olup, 2016 yılında tamamlanması planlanmaktadır.
Proje Bedeli 12.409.107 TL olan projenin, 2015 yılı ödeneği 1.400.000 TL'dir. Yılı ödeneğinin tamamı harcanmış olup ayrıca, 3.500.000 TL ek ödenek talebinde bulunulmuştur.








         
2015 YILI NİĞDE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
 TEMEL EĞİTİM VE ORTAÖĞRETİM ONARIMLARI
              Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İlk ve Ortaokulların onarımı hızla devam etmektedir.
            Ortaöğretimde ise Niğde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin çatı yenilemesi ve genel onarımı, Bor İrfan İlk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi onarımı, Merkez Yeşilgölcük Ş. Recep Tektaş Ç.P.L. onarımı, Çamardı 75. Yıl Ş. Murat Erdem Ç.P.L. onarımı, Merkez Güzel Sanatlar Lisesi pansiyon binası onarımı, Merkez Hacı Zekiye Arslan Anadolu Lisesi pansiyon binası onarımı, Ulukışla 75. Yıl Anadolu Lisesi pansiyon binası onarımı, Niğde Anadolu Lisesi pansiyon binası onarımı, Yunus Emre Anadolu Lisesi pansiyon binası onarımı, Bor Ş. Nuri Pamir Anadolu Lisesi onarımı, Niğde Cumhuriyet Anadolu Lisesi pansiyon binası onarımı ve Bor Akın Gönen Anadolu Lisesi doğalgaz dönüşümü ve onarımı için toplam 1.591.112 TL harcanarak kurumlarımızın modernizasyonu sağlanmaktadır.
            Temel Eğitim ve Ortaöğretim kurumları onarım maliyeti toplam 4.862.254 TL olarak gerçekleşmiştir.

 2015 Yılında Temel Eğitime 108 Yeni Derslik
       2015 yılı içerisinde Niğde'nin Eğitim altyapısını güçlendirmek, okulların eğitim ortamlarını daha modern hale getirmek amacıyla il müdürlüğünce ilk ve ortaokul yapımı projeleri kapsamında Çiftlik Kula köyüne 12 derslikli ortaokul, Bor merkeze 24 derslikli ilkokul, Merkez Kömürcü köyüne 6 derslikli ilkokul, Merkez Kiledere kasabasına 12 derslikli ilkokul, Bor Kayı köyüne 6 derslikli ilkokul, Ulukışla Çiftehan köyüne 6 derslikli ilkokul, Çiftlik Azatlı Kasabasına 6 derslikli ilkokul, Çiftlik Bozköy Kasabasına 12 derslikli ilkokul, Çiftlik Merkeze 12 derslikli İmam Hatip Ortaokulu, Ulukışla Merkeze 12 derslikli İmam Hatip Ortaokulu için toplam 12.335.720 TL harcanarak 10 adet yeni okul yapımına başlanmış olup bu yatırım Niğde iline 108 yeni derslik kazandıracaktır.
   İlin derslik başına öğrenci ortalaması hali hazırda Türkiye ortalamasının altında olmasıyla birlikte yapılan bu yeni derslik yatırımları öğrenci ortalamasını daha da düşürerek eğitimimizin kalitesini artırmaya katkı sağlayacaktır. Fatih projesi kapsamında bu okullara takılacak akıllı tahtalarla da okulların teknolojik donanımları tamamlanmış olacaktır.
Niğde iline  Temel Eğitim okul yapımı için toplam 12.335.720 TL yatırım yapılmıştır.








2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı Başladı
 Eğitim ve öğretim kurumlarında 2015 - 2016 Eğitim Öğretim yılının başlangıcı, 14 Eylül 2015 tarihi olarak belirlenmişti. Ama..
 2015-2016 eğitim öğretim yılının başlangıç tarihi 28 Eylül 2015 olarak değişti.Bu kapsamda;
1) Öğretmenler  için 1 Eylül 2015 tarihinde başlayacak olan seminer ve meslekî çalışmalar, öğretmenler talepleri doğrultusunda istedikleri il ve ilçe müdürlükleri tarafından koordine edilecektir.
2) 14 - 18 Eylül 2015 tarihleri arasında yapılması gereken eğitim öğretim faaliyetleri dolayısıyla oluşacak boşluk, iş takviminde eğitim öğretim yılının sonuna eklenmiş, ders kesim tarihi 17 Haziran 2016 olarak değiştirilmiştir.
3) 21 - 22 ve 23 Eylül 2015 tarihlerinde yapılamayacak dersler için yıl içinde yoğunlaştırılmış telâfi programı uygulanacaktır.
4) Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının beşinci sınıflarındaki öğrencilerin eğitim ve öğretime uyum programları da okulların açıldığı ilk hafta içinde eğitim öğretim süreci ile birlikte gerçekleştirilecektir.
i

28 Eylül 2015 Pazartesi

VALİ  NECMEDDİN KILIÇ’IN
İLKÖĞRETİM HAFTASI MESAJI

Aileden başlayan öğrenme sürecinin ikinci adımını ilköğretim dönemi oluşturmaktadır. Bu süreçte öğretmenlerimizin yoğun emeklerle aktardıkları bilgi ve birikim neticesinde önemli kazanımlar edinen çocuklarımızın, milletimizin hayat standardını yükselterek çağdaş medeniyetler seviyesine getireceklerine inanıyoruz.
Bu inançla; ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, düşünme, algılama ve problem çözme yeteneği gelişmiş, demokratik ve milli değerlere bağlı, yeni fikirlere açık, kişisel sorumluluk duygusuna sahip, çalışkan bireyler yetiştirmek devletimizin öncelikli amaçları arasında yer almaktadır.
Sağlıklı, mutlu, huzurlu ve güven içerisinde yaşamak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, ancak ve ancak bilinçli, birikimli ve donanımlı bir eğitim ve öğretimle mümkün olabilir. Bilindiği gibi, bilgi çağını yaşadığımız günümüzde teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişmektedir. Bu sebeple, milletimizin uygarlık yarışında ön sıralarda yer alabilmesi, ancak bilgi ile yetiştirilmiş nesillerin varlığı ile mümkün olacaktır.
Hayatımızın önemli aşamalarından biri olan eğitim-öğretim hayatında göstereceğimiz başarı, daha müreffeh bir hayatın temeli ve teminatı olacaktır. İdareciler, eğitimciler, öğrenciler ve veliler olarak, tüm bu fırsat ve olanakları eğitim kalitesini daha ileriye taşımak için en iyi biçimde değerlendireceğimize yürekten inanıyorum.
Bu duygularla, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize, İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını ve hep birlikte başarılı bir eğitim-öğretim yılı geçirmemizi diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.



                                                                                                                             
İLKÖĞRETİM HAFTASI KUTLANDI
2015-2016 öğretim yılı İlköğretim Haftası kutlama programı Niğde Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı’nın önünde yapılan çelenk sunma töreninin ardından Selçuk İlkokulu’nda devam etti.
Törene Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Taşkın, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Öğretmenler, Veliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda İl Milli Eğitim Müdürü günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Daha sonra İlköğretim öğrencilerinin hazırlamış oldukları gösterilerin sunulması ile program sona erdi.

Programın ardından Selçuk İlkokulu Kütüphanesinin açılış töreni yapıldı.
Çamardı İlçesinde Kurban Bayramı 
Bayramlaşma Töreni

Çamardı Kaymakamlığı tarafından düzenlenen Kurban Bayramı bayramlaşma töreni bayramın 1. günü İlçe Öğretmen evinde yapıldı.
 Kaymakam Mustafa SERİN, İlçe Belediye Başkanı Yavuz SOYLU, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Çelebi BAĞCI, İlçe Emniyet Amir V. Mehmet DEMİR, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, daire amirleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Tüm protokol üyeleri vatandaşlarla tek tek  bayramlaştı.

Öğretmen evindeki bayramlaşmanın ardından  İlçe Belediye Başkanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığında bayramlaşma devam etti.


27 Eylül 2015 Pazar

Meteoroloji uyardı: Yeni yağışlı hava yolda
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun batı kesimleri yarın yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek.

Marmara, Kuzey ve İç Ege, Göller Yöresi ile Eskişehir, Rize, Artvin, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır ve Doğu Akdeniz'in Toroslar Mevkiinde, yarın, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yağışların; Marmara bölge genelinde kuvvetli, Çanakkale, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ile zamanla İstanbul'un batı kesimlerinde çok kuvvetli ve  yer yer şiddetli olması bekleniyor.
KOYUNLAR ISLAH EDİLİYOR

                İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında 2009 yılından itibaren damızlık yetiştiricileri birliği üyelerine ırk ıslahını sağlamak, kan yakınlığı nedeniyle oluşan verim kaybını engellemek amacıyla koçluk dağıtılmıştır.
                Niğde il Tarım Müdürü Murat TÜRKMEN  “İlimizde istatistik verilerine göre 581.000 küçükbaş hayvan varlığı bulunmakta olup bunun 510.000’ini koyun teşkil etmektedir. İlimizde Türk-Vet’e kayıtlı 2015 yılı rakamlarına göre faal 2.885 işletme bulunmaktadır.
                2014 yılında Niğde'de koyunculuğu ıslah etmek ve geliştirmek amacıyla % 50 İl Özel İdare destekli 100 baş ve Bakanlığımız kaynaklı % 100 hibeli 20 baş olmak üzere toplam 120 baş damızlık Akkaraman koç dağıtımı yapıldı.
                Niğde merkez kasaba ve köylerine 34, Altunhisar'a 9, Bor'a 32, Çamardı'ya 19, Çiftlik'e 9 ve Ulukışla'ya 17 Koçluk tedariki yapılmıştır.
                Dağıtımı yapılan koçluklar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesindeki sürülerden doğum ağırlığı, günlük canlı ağırlık artışı, ikizlik gibi verim kayıtları tutulan hayvanlar arasından morfolojik ve ırk özellikleri dikkate alınarak İl Müdürlüğü teknik ve sağlık personelinden oluşan komisyon vasıtası ile seçilmişlerdir. 
         İlimizde bulunan küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan ve ırk ıslahı gerektiren bölgeler belirlenerek  dağıtımlar planlanmıştır. İlimizde Küçükbaş hayvancılığının geliştirilmesi, ıslah edilmesi,  koyunların kuzu, et,  süt ve yapağı verimlerinin artırılması amacıyla koçlar dağıtılmıştır. Yaklaşık 3000 baş Akkaraman koyun ıslahı yapılmıştır.
                Ayrıca İlimiz hayvan hastalık ve zararlıları ile etkin mücadelede kullanılmak suretiyle 10.000 doz şarbon aşısı ve 100.000 doz çiçek aşısı İl Özel İdare tarafından %100 finanse edilerek alınmıştır. Çiftçilerimizin hayvanlarının veba ve hastalıklara erken önlem alınması ve etkin mücadele edilebilmesi için alınan aşılar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri tarafından İlimiz genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yapılmıştır. “
    


Belediye Başkanı Faruk Akdoğan Tebrikleri Kabul Etti
Kurban Bayramı kutlamalarına bayram namazı sonrası Derbent Şehir Mezarlığını ziyaret ederek başlayan Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, aile kabristanlıklarını ziyaret eden vatandaşlarla tek tek bayramlaştı.
Bayram öncesi esnafı ziyaret ederek, sohbet eden ve bayramlarını kutlayan Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Arife günü AK Parti Milletvekili Erdoğan Özegen ile birlikte hayvan pazarını ziyaret ederek, kurbanlık satıcıları ve alıcılarına hayırlı bayramlar dileğinde bulundular. Bayramın 1. günü, Derbent şehir mezarlığında düzenlenen bayramlaşma programında belediye tarafından vatandaşlara bayram şekeri ve gül suyu ikram edildi. Niğde Valiliğinin Kurban Bayramı kutlama programına da katılan Belediye Başkanı Akdoğan daha sonra belediyede düzenlenen resepsiyonda tebrikleri kabul etti.
Belediye de düzenlenen bayramlaşma programına, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Erdoğan Özegen, Garnizon Komutanı İbrahim Taşkın, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, AK Parti İl Başkanı Emrah Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, belediye personeli, kurum ve kuruluş yöneticilerinin yanı sıra vatandaşlar da katıldı.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan tarafından Niğde Belediyesinde düzenlenen bayramlaşma programında; Hac'da yaşanan olay sonucu hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dilenirken, ülkemizde yaşanan terör olayları da kınandı ve şehitlerimize Allah'tan rahmet dilenerek yad edildi.
.



ARAZİLER TOPLULAŞTIRILIYOR TOPRAKLARIN DEĞERİ ARTIYOR
                Niğde valisi Necmeddin KILIÇ  “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Ülkemizdeki tarım işletmelerinin yapısının küçük, parçalı ve dağınık arazileri şeklinde olması nedeniyle, modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlenerek daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımının sağlanması, ayrıca üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimin ve tarım işletmelerinin verimliliğinin artırılması ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarının yükseltilmesi amacıyla Arazi Toplulaştırma Projesini uygulamaya başlamıştır.      
                Bu projeyle, her yıl 1 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma yapılarak 2023 yılına kadar Türkiye’nin 1. kuşak arazi toplulaştırmasını tamamlamak, tarım arazilerinde parçalı lığı azaltmak, düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturmak, her parseli yol ve sulama ağı ile irtibatlandırmak, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıpları önlemek ve yakıt tasarrufu sağlamak, işlenebilir arazi miktarını artırmak, kullanılmayan küçük parçalı arazileri tarıma kazandırmak amaçlanmaktadır.
Arazi Toplulaştırma projelerinin uygulanması ile
-Çok sayıda ve dağınık durumdaki parseller bir araya getirilerek parsel sayısı azaltıldığından, ayrıca yeni ve planlı yollar inşa edildiğinden çiftçimizin parsellerine gideceği yol kısalmakta ve bunun sonucunda her bir işletme hektara yılda ortalama 25 lt yakıt kazanımı elde etmektedir. Düzgün şekilli ve dolayısıyla tarımsal işlemeye uygun, ideal parseller oluşturulduğundan çiftçilerimiz parselleri içinde yapacağı ekim-sürüm-dikim gibi faaliyetlerinde zamandan, işgücünden (sürüm zorluğu) ve yakıttan tasarruf etmektedir.
-Parsel içinde bulunan ve ekim-sürümü zorlaştıran, üzerinde bulundukları alanın da ekilmesine imkân tanımayan taşların araziden temizlenmesi ile kullanılamayan bu taşlı alanlar tarıma kazandırılmaktadır. Yapılan stabilize kaplamalı yollar sayesinde her par¬sel yola kavuşmakta ve sosyal huzur sağlanmaktadır. Doğal drenaj hatları birleştirilerek bi-yolojik çeşitliliğin yaşayabileceği ekolojik koridorlar oluşturulmaktadır. Hisselilik, sulama ve ulaşımdan kaynak¬lanan sosyal huzursuzluklar önlenmekte, yargı yükü azaltılmaktadır.  Hisselilik sorununun çözülmesi için belli bir bedel karşılığında yapılan ifraz işlemine gerek kalmadığından tapu ma¬likleri hem sosyal hem finansal kazanım elde etmektedir.
-İdari yoldan ayrılmış olan köyler kadastrol olarak da ayrılmaktadır. Projeler ile parsel sınırları net bir şekilde belirlenip vatandaşa teslim edildiğinden sınır ihlalleri sebebiyle ortaya çıkan huzursuzluklar giderilmektedir. Kamulaştırma minimuma indirildiğinden vatandaş tarımdan ve köyünden kopmamaktadır. 

-Doğal alanlar korunmaktadır. Sera gazı salınımları azalmaktadır. Toplulaştırma projeleri ile birlikte yapılmakta olan yüzey tahliyeleri ile tarım arazilerinde oluşan su erozyonu¬nun önüne geçilmektedir. Yapılan ıslah çalışmaları ile taban suyu seviyesi düşürülerek, tuzluluk ve alkaliliğin önüne geçilmektedir.

25 Eylül 2015 Cuma

BAYRAMLAŞMA TÖRENİ
Kurban Bayramı nedeniyle Niğde Valiliği tarafından bayramlaşma programı düzenlendi.
Programa Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve Eşi Necmiye Kılıç  yanı sıra Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu ve Eşi Gonca Kavaklıoğlu ve diğer Protokol Üyeleri ve eşleri katıldı.
Valilik Bayramlaşma Programı ilk olarak Derbent Şehit Mezarlığındaki Şehitliğin ziyaret edilmesi ile başladı. Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, protokol üyeleri ve vatandaşlarla birlikte tüm şehitlerin kabirlerine birer karanfil bırakarak dua ettiler.
Ardından Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve beraberindeki protokol üyeleri Tarım Açık Cezaevinde hükümlülerle bayramlaştı. Cezaevi ziyareti sonrası Polis Evinde Emniyet mensupları ile bayramlaşan Vali Kılıç ve protokol üyeleri daha sonra İl Jandarma Komutanlığını ziyaret ederek askerlerin bayramını kutladı.
Bayramlaşma Programı kapsamında ayrıca, Protokol üyeleri ve eşleri Altunhisar Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini ile Bor Ahmet Kuddusi Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret ettiler.
Akabinde Sevgi Evleri ziyareti ile program sona erdi.




Niğde'de trafik kazası
Niğde'de hafif ticari araç ile otomobilin çarpışması sonucu 13 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
Alınan bilgiye göre, Aksaray-Adana karayolunun geçtiği Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Obruk köyü yakınlarında sürücüleri henüz belirlenemeyen 68 DZ 067 plakalı otomobil ile 34 BA 4388 plakalı hafif ticari araç çarpıştı.

Araçlardaki 11 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. Altunhisar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 3 yaralıdan 2'si de müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Bir yaralının hastanedeki tedavisi sürüyor. (basından)




23 Eylül 2015 Çarşamba

NİĞDE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN 
GÜVENLİ SEYEHAT İÇİN ALINAN TEDBİRLER
Ülkemizde bayram tatillerinde, karayollarımızda trafik yoğunluğu özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günlerinde önemli oranlarda artış göstermektedir. Yol kullanıcılarının gidecekleri yere bir an önce ulaşma istekleri trafik kural ihlallerini de beraberinde getirmektedir. Bundan dolayı birçok üzücü trafik kazası meydana gelmekte, bu kazalarda birçok vatandaşımız hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır.
Kurban Bayramı tatilini de kapsayan 19-27 Eylül 2015 tarihleri arasında vatandaşlarımızın huzur ortamı içerisinde bayramlarını geçirmeleri ve güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için aşağıdaki tedbirler alınmıştır.
1- Tatil süresince ekiplerimiz, şehir dışı karayolu güzergâhlarında özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günlerinde karayollarımızın önemli kavşak, geçit ve kesişme noktalarında sabit ekipler konuşlandırılarak denetimler yapılacaktır.
2- 19-27 Eylül 2015tarihleri arasında ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç ve sürücülerin tamamının denetlenmesi sağlanacaktır. 
3- Güzergâh üzerinde yapılan trafik kontrollerinde, durdurulan tüm araçlar teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı denetlenecektir. Araçlarda bulunması gereken teçhizat ve avadanlıklar kontrol edilecektir.
4- Aşırı hız, alkollü araç kullanımı, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali, çalışma süresi ihlali, uykusuz ve yorgun olarak araç kullanma gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecektir.
5- Özellikle gün batımı ve sabaha karşı yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılacak, araçlarından inmeleri ve gerekiyorsa güzergâh üzerindeki trafik kuruluşlarımız da dâhil olmak üzere müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır.
6- Radar ekip araçları; özellikle hızdan kaynaklı kazaların yoğunlaştığı bölgelerde seyir halinde bulunacaklar,  başta hız ihlalleri olmak üzere hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri kullanımı ve sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi denetim konularına ağırlık vereceklerdir.
7- Şehir içi araç ve yaya trafik yoğunluğunun artacağı düşünülen 19-27 Eylül 2015 tarihlerinde önemli kavşaklarda, çarşı merkezleri, büyük alışveriş merkezleri ve kurbanlık satış noktaları civarında gerekli trafik tedbirleri alınacaktır. Ayrıca, Arefe ve Bayram günlerinde vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik ve mezarlıklar civarında da trafik düzenini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacaktır.
8-Trafik polisinin amacı bayram tatilinde özellikle şehirlerarası karayollarında trafik akışkanlığını sağlamak ve trafik kazalarını önlemeye yönelik gerekli tedbirleri almaktır. Bu konuda sürücülerimizden trafik kurallarına uymalarını bekliyoruz.
9-İlimiz merkezinde kurulacak olan kurban satış merkezlerinde hırsızlık, yankesicilik ve dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve olabilecek olayları önlemek amacıyla yaya ve motorize devriyelerimiz görevlendirilecektir.
10-Vatandaşlarımızın rahat ve güven içerisinde bayram öncesi alışverişlerini yapabilmeleri amacıyla alışveriş merkezlerinin yoğun olarak bulunduğu ilimiz merkezindeki bankalar caddesi, istasyon caddesi, paşa kapı caddesi ve yoğunluğun olabileceği yerlerde mevcut motorize ekipler, güven timleri ve yaya devriye ilave yapılarak gerekli güvenlik önlemleri alınacaktır.
11-Halkımızın bayram öncesi ve süresince ilimiz merkezindeki mezarlık ziyaretlerini güven içerisinde yapabilmeleri amacıyla mezarlıklarda yaya devriyeler görevlendirilecektir.
12-Bayram öncesi ve bayram sonrası Şehirlerarası yolcu yoğunluğunun hat safhada olacağı yerlerde (Tren garı, köy garajı ve yeni terminal) ekipler görevlendirilerek güvenlik önlemleri alınacaktır.
13-Kurban bayramı süresince halkımızın huzur ve güven içerisinde bayramlarını geçirmeleri için yukarıdaki tedbirlerin alınmasına devam edilecek.
14-Kurban bayramı sabahı bayram namazı için ilimiz polis sorumluluk bölgesindeki tüm camilerde olabilecek olaylara karşı ekipler görevlendirilecektir.

15-Belediye Başkanlığınca belirlenen Kurbanlık kesim yerlerinde gerekli güvenlik tedbirleri alınacak, Kurbanlık kesim yeri dışında kesim yapanların tespiti halinde Belediye Başkanlığı görevlilerine bilgi verilecektir. 
Çamardı Kaymakamı Mustafa SERİN'in
Kurban Bayramı Mesajı

           Sevinçlerin paylaşıldığı, toplumda sosyal dayanışma ve barış ruhunun egemen olduğu bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramı’nı, huzur ve güven ortamı içerisinde, çocuklarımız, gençlerimiz ve büyüklerimizle hep beraber kutlamanın heyecanı ve mutluluğu içindeyiz.
          Birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en samimi şekilde hissetmemize vesile olan bu anlamlı günlerin tüm insanlığa barış, huzur, sağlık ve esenlik getirmesini temenni eder, tüm halkımızın Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.



NİĞDE VALİSİ KILIÇ’TAN KURBAN BAYRAMI MESAJI
Sevgi, dostluk, kardeşlik duygularının yoğunlaştığı, yardımlaşma ve dayanışma duygularının kuvvetlendiği, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları, hepimiz için büyük anlamlar taşıyan bayramlar; toplumumuzun manevi zenginlik kaynaklarındandır. 
Bu günler; tüm vatandaşlarımızın el ele verip huzurla, yarınına güvenle bakan bir toplum olmasına vesile olur. Gelenek ve göreneklerimizin kuşaktan kuşağa aktarılmasına vesile olan bu özel günlerin sevincini, coşkusunu, yardımlaşma ve dayanışma duygularını hayatımızın her gününe taşıyabilmek için daha çok çaba göstermemiz gerekmektedir.
Huzur ve güven ortamında, her türlü kırgınlıkların ve dargınlıkların sona erdirilmesine, karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının geliştirilmesine, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın da gereği olarak muhtaç, yoksul, yetim, kimsesiz ve darda olanlarla, her yaştaki hasta vatandaşlarımızın ziyaret edilerek hatırlanmasına, onlara maddi ve manevi çeşitli yardımlarda bulunulması suretiyle de desteklenmeleri ve sevindirilmelerine vesile olan yeni bir Kurban Bayramı’na daha ulaşmanın sevinç ve mutluluğunu hep birlikte yaşamaktayız.
Bu duygu ve düşüncelerle; Mübarek Kurban Bayramının ülkemizde ve ilimizde birlik, beraberlik, hoşgörü ve huzur ortamı içerisinde geçmesini diler, bu vesile ile tüm Niğdeli hemşehrilerimin Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.


                                                                                     Necmeddin KILIÇ
                                                                                              Vali
                                                                                             

        



MAKİNE DESTEĞİ ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
                Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında, 2007 yılından bu yana uygulanan “Makine ve Ekipman Desteği” Projesinin başarısı her yıl katlanarak artıyor.

                Her yıl biraz daha büyüyen “Makine ve Ekipman Alımı” Projesiyle Niğde de
2007-2014 yılları arasında, üreticilere 1.921 adet makine ve ekipman verildi ve 11.675.414 TL hibe ödemesi yapıldı. Geçtiğimiz yıl ise, 391 adet makine ve ekipman desteklemeleri için 4.458.241 TL kaynak tahsis edildi. Toplamda çiftçiye 2.302.077 TL hibe desteği sağlandı.
                                                                                                                  
                Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Projesiyle, çiftçiler, ihtiyaç duyduğu tarım alet ve makine altyapısı yönünden güçlendirildi. Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımı yaygınlaştırıldı. Kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılması sağlandı.

                Niğde de Proje kapsamında, geçtiğimiz yıl 16 çeşit makine ve ekipmana hibe desteği verildi. Desteklenen makine ve ekipmanlar arasında anıza doğrudan ekim makinesi, arıcılık makine ve ekipmanı, balya makinesi, el traktörü ve ekipmanları, biçerbağlar, mibzer, patates söküm makinesi, pülverizatör, silaj makinesi, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, gübre dağıtma makinesi, toprak frezesi, yem hazırlama araçları ve diğer alet ve ekipmanlar bulunuyor.

                Proje ile yüzde 50 hibeli makine ve ekipman desteği almaya hak kazanan ve sözleşme imzalayan üreticilerin zor şartlarda ve bedenen yapılan işleri kolaylaştırıldı, üretim maliyetleri düşürüldü. Çiftçiler uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye erişti. Birim alandan daha fazla gelir elde edilerek üreticilerin gelir ve sosyal standartlarında gelişme sağlandı.


ULUKIŞLA İLÇESİ ÇİFTEHAN’DA 
JEOTERMAL SU POTANSİYELİ ARTIRILIYOR
Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ yaptığı açıklamada “Çiftehan’da mevcutta yer alan ve yapımı devam eden tesisler ile yapılması planlanan tesisler düşünüldüğünde jeotermal su potansiyelinin artırılması amacıyla yörede yeni sıcak su kuyuları açılması planlanmıştır.
Bu amaçla MTA tarafından yapılan etütler sonucunda 800 metre derinliğinde sondaj önerilmiştir. Sondaj işi 610.000 liraya ihale edilerek çalışmalar başlamıştır.
Jeotermal sıcak su kaynakları alanında Niğde’nin potansiyellerini en iyi şekilde değerlendirmek ve kalkınmada bir değer olarak kullanmak için jeotermal su kaynakları açısından önemli potansiyele sahip olan Niğde’nin bu kaynaklardan daha etkin yararlanılabilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar devam ediyor.”


ELMA BAHÇELERİ GENÇLEŞİYOR

                Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN “Ülkemiz meyveciliğinde verim ve kalitenin artırılması amacı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynaklı ve % 100 hibeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan “ ELMA BAHÇELERİ GENÇLEŞİYOR PROJESİ “   kapsamında Niğde’nin  Dündarlı Kasabasında  31 Çiftçiye  yarı bodur Scarlet Spur  ve dölleyici olarak ta Golden Delicious çeşitlerinden 28.730 adet elma fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.
Dağıtımı yapılan bu fidanlar ile Dündarlı Kasabamızda 200 Dekar modern yarı bodur elma bahçeleri tesis edildi.
                Niğde de özellikle elma üretim alanı ve üretim miktarı bakımından ekonomik potansiyeli olan ürünlerden birisidir. Ülkemizde elma üretiminde söz sahibi olan Niğde Ülke sıralamasında üçüncü sırada yer almaktadır. Niğde iklim yapısı ve rakım itibariyle Türkiye’nin en önemli Elma üretiminin yapılabileceği bölgelerden biridir. Niğde de özellikle elmada hastalık ve zararlıları az olması nedeniyle Türkiye’de en az ilaç kullanılarak üretim yapılması özellikle ihracatta ilaç kalıntısı riski için avantaj sağlar.
                 İlimizde halen elmada profesyonel yerli ve yabancı firma üretim yapmaktadır. Bu alanda imkânlar ve potansiyel oldukça geniştir. İlimizde son 15-20 yılda modern manada bodur ve yarı bodur modern elma bahçeleri kuruldu. Her geçen yıl da  modern elma bahçeleri artarak kurulmaya devam etmektedir.”


NİĞDE DE YETERİNCE KURBANLIK HAYVAN VAR
                İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN beraberinde İl Müdür Yardımcısı Saadettin Yılmaz ve Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Süleyman Uğurlu ile birlikte yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle  Canlı Hayvan Pazarı'nda incelemelerde bulundu.
                İl Müdürü Türkmen " Hayvan Pazarı ve kurbanlık hayvan satış yerleri için Kurban Bayramına kadar ve bayram süresince veteriner hekimlerin görevlendirildiğini ve görevlendirilen hekimler tarafından pazara ve satış yerlerine  gelen kurbanlıkların veteriner sağlık raporunu, nakil belgesini, küpelerini, hastalık durumlarını, ateşli olup olmadıklarını, Tüylerin karışık ve mat olması durumu, Bakışların ve dış görünüm durumu,  Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olması durumu, Vücudun herhangi bir yerinde şişliklerin olması hastalık belirtisi, zayıflık durumlarını, çok genç ve etlerinin olgunlaşma durumlarını, ve gebe olup olmadıklarını Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olması gibi konuları kontrol ediyorlar.
                Niğde ilimizde  bu sene yeterinde kurbanlık hayvan bulunduğuna dikkat çeken Türkmen; ilimizde yaklaşık olarak 100 Bin adet Küçük Baş kurbanlık hayvan ve  yaklaşık 6 Bin civarında da Büyük Baş kurbanlık hayvan bulunmaktadır. İlimize küçükbaş kurbanlıkların serbest piyasa Pazar fiyatlarında canlı ve karkaz ağırlığına göre değişmekle birlikte  400 ile  800 TL civarında olduğu,  büyükbaş kurbanlık fiyatlarının ise hayvanların canlı ve karkas ağırlığına göre  3.500 TL ile 8.000 TL aralığında seyrettiği ve büyükbaş hayvanlarda  kişi başı ortalama fiyatlarında  800 – 1.200 TL aralığında gerçekleştiğini ifade etti.

                Ayrıca Kurban Bayramı boyunca da gerek İl Müdürlüğümüz gerekse de İlçe Müdürlüklerimiz nöbetçi Veteriner Hekimler  hizmet verecekler. İl Müdürlüğü olarak amacımız gerek satıcıların gerekse alıcıların sağlıklı bir alış veriş yapmalarının sağlanmasıdır. Vatandaşlarımızdan ricamız kurbanlık hayvanları bir canlı olduğunu idrak ederek eziyet etmeden dini vecibelerini yerine getirmeleridir" dedi.

21 Eylül 2015 Pazartesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Doğal Biyokoruyucu Geliştirdi
Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından gıda endüstrisinde kullanılan kimyasal koruyuculara alternatif olarak doğal biyokoruyucular geliştirildi.
Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeliha Yıldırım tarafından yürütülen çalışmalarda gıdaların güvenliğini ve raf ömrünü artırmak amacıyla gıda endüstrisinde kullanılan, ancak bilinçli tüketicinin çok tercih etmediği kimyasal koruyuculara alternatif olarak insan sağlığı açısından hiçbir risk taşımayan doğal biyokoruyucular geliştirildiği belirtildi.
Yapılan çalışmalarda boza ve peynirden elde edilen insan sağlığına yararlı bakterilerin insanlarda hastalığa neden olan gıda kaynaklı patojen ve gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmaların gelişimini önleyen ve öldüren maddeler salgıladıkları bulundu.
Elde edilen biyokoruyucuların et ve sütte kullanıldığında gıdaların raf ömrünü arttırdığı ve gıdalarda bulunan hastalık etmeni mikroorganizmaları imha ettiği ifade edildi.
Prof. Dr. Zeliha Yıldırım’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK destekli başka bir çalışmada ise insan ve hayvanlarda ciddi hastalıklara ve hatta doktor kontrolü altına alınmadığı durumlarda ölümle sonuçlanan vakalara neden olan Salmonella ve E.coli O157:H7 bakterilerini öldüren bakteriyofajlar bulunduğu kaydedildi. Bulunan bakteriyofajların gıdalarda kullanımı ile ilgili çalışmaların devam ettiği belirtildi.




AHİKA YÖNETİM KURULU TOPLANTISI NEVŞEHİR’DE YAPILDI
Ahiler Kalkınma Ajansı Aylık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı, 17 Eylül 2015 Perşembe günü Ürgüp’te yapıldı.
Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Başkanlığındaki toplantı, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde İlleri Valilerinin yanı sıra Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ toplantı öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:
       “Toplantımız, bir önceki Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararlarla ilgili çalışmaları değerlendirerek başlayacaktır. Geçtiğimiz ay, öne çıkan çalışmaların başında 2015 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında yapılan 78 proje başvurusunun değerlendirme sürecinin devam etmesi gelmektedir. Öte yandan Aksaray ve Kırıkkale’de paydaş analizi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalara ek olarak geçtiğimiz ay, Kırşehir’de 60 kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verilmiş, Niğde’de ise İŞKUR ortaklığında 2 adet KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlenmiştir.
      Bugünkü toplantımızda, Ajansımız tarafından ilan edilen ve uygulama süreci tamamlanan 2010 ve 2011 Yılı Mali Destek Programları ile önümüzdeki günlerde tamamlanacak olan 2012 ve 2014 Yılı Mali Destek Programları kapsamında uygulanan 9 farklı programa ait 162 adet projenin ve bu kapsamda verilen mali desteğin Bölgemizde oluşturduğu etki, bölge kalkınması yönünden beklenen sonuçların elde edilip edilemediğinin ölçülebilmesi için program sonrası değerlendirme çalışması yaptırılması konusu görüşülecektir.
     Yine bugünkü toplantının gündem maddeleri arasında, yapılması planlanan Narlı Göl Rekreasyon Alanı Projesinin görüşülmesi de vardır. Proje, Aksaray ve Niğde ili sınırları içerinde yer almakta olup, iki ili kapsayan ortak bir proje hazırlanılması planlanmaktadır. Gelecek ay yapılması planlanan çalışmalar arasında;  İTO ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odasına Niğde Valiliği Yatırım Ortamı İyileştirme ve İzleme Komisyonu ile beraber Niğde’nin yatırım potansiyelini tanıtmak için ziyaretler düzenlenmesi, Niğde İli Madencilik ve Hayvancılık Fizibilite raporları hazırlanması, 2016 Yılı Mali Destek Programı rehberi hazırlık çalışmalarının başlatılması, “AHİKA ile Bölgemizi Tanıyoruz” isimli ilkokul öğrencilerine yönelik tanıtım faaliyeti gerçekleştirilmesi gibi faaliyetler yer almaktadır.” dedi.
Toplantı diğer konuların görüşülmesiyle sona erdi.



NİĞDE DE SERTİFİKALI TARIM İŞLETMELERİ ARTIYOR
               
İyi Tarım Uygulama Yöntemi ile  Niğde de 43 çiftçi tarafından 19.033 dekar alanda bitkisel üretim yapılıyor ve yıllık 38.731 Ton İyi Tarım Uygulamalı Ürün üretiliyor. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2007 yılından beri uygulanmakta olan çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların bu doğrultuda korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan ‘İyi Tarım Uygulamalarında’ Niğde Türkiye genelinde 16. sırada yer almaktadır.
                          Niğde de 17.370 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları ile  Elma üretimi yapılıyor. Bunun dışında da armut, nektarin, erik, kavun, karpuz, domates, hıyar ve patates gibi İyi Tarım Uygulamalı ürünler üretilmektedir. İnsan sağlığına büyük zara veren kimyasal kalıntısı olmayan bu ürünlere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası düzenlenmektedir.
                İyi Tarım Uygulamalı üretim yapan çiftçiler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl toplam 306 bin TL tutarında destek verildi. 2015 yılı itibariyle dekar başına meyve ve sebzede 50 lira, örtü altında 150 lira, süs bitkileri ve aromatik bitkilerde  100lira destek verileceği açıklandı.



20 Eylül 2015 Pazar


TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI 
AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU NİĞDE’DE
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Niğde Barosu Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek ve Aksaray Barosu Başkanı Av. Levent Bozkurt Niğde’de Gaziler Günü nedeniyle Şehitler Anıtı’nı ziyaret etti, kabirlere gül bıraktı ve dua okudu.
Feyzioğlu ve baro başkanları daha sonra, Niğde’nin en kıdemli avukatlarından Av. Ahmet Gültekin’e evinde geçmiş olsun ziyaretinde bulundu ve öğle namazının ardından merkezdeki Dışarı Camii’nde vatandaşlarla bayramlaştı.
Heyet, bayramlaşmanın ardından Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Niğde Şubesi’ni ziyaret etti. Şube Başkanı Ramazan Yıldız, Niğde Belediyesi’nden ihtiyaçlarını görecek bir yer talep ettiklerini ifade etti. Feyzioğlu, beraberindeki heyet adına yaptığı açıklamada; 152 şehitle nüfusuna göre en fazla şehit veren illerin başında gelen Niğde halkına, şehit ve gazilerimize minnettar olduklarını, derneği desteklemenin ise herkesin görevi olduğunu, Niğde Belediyesi’nin gereğini yapmak için çaba sarf ettiğinden emin olduklarını, konuyu kendisinin de Sayın Başkan’a ilk fırsatta hatırlatarak avukatların nasıl destek verebileceklerini konuşmak istediğini ifade etti.
Heyet ziyaretten sonra, Orman Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilmiş olan on dönüm arazi üzerine Türkiye Barolar Birliği ve Niğde Barosu’nun birlikte yaptırdığı ‘TBB - Niğde Barosu Hatıra Ormanı’nın açılışına ve yeni fidan dikme törenine geçti. Törende; Türkiye Barolar Birliği Yönetim ve Disiplin Kurulu üyeleri, civar illerden Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Yozgat baro başkanları ile çok sayıda meslektaş ve gazilerimiz hazır bulundu.
Feyzioğlu başkanlığındaki heyet daha sonra geçtiğimiz ay Diyarbakır’da PKK terör örgütünün kahpe saldırısında şehit edilen Polis Memuru Okan Acar’ın ailesine taziye ve helallik isteme ziyaretinde bulundu.





VALİ NECMEDDİN KILIÇ'IN
19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ MESAJI
“Vatanını ve bağımsızlığını her şeyden üstün tutan Aziz Milletimizin şanlı tarihi, bu uğurda kahramanca verilen mücadelelerle doludur. Türk Milleti, var olduğu günden bu yana, ülkesine, milli ve manevi değerlerine, birlik ve beraberliğine yönelen tehditlere karşı canı pahasına mücadele etmiştir. Ülkemizin ve milletimizin, bugün, bağımsız bir şekilde tarih sahnesinde yer alması, aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin eseridir. Bugün, üzerinde özgürce yaşadığımız bu kutsal topraklar, maddi bedeller ödenerek değil, şehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanca mücadeleleri sayesinde vatanlaşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, onların paha biçilmez fedakârlıkları sayesinde daha güçlü bir şekilde yoluna devam etmektedir.
Gurur ve övünç kaynağımız olan gazilerimizin hatırasını canlı tutmak, bugünkü ve gelecek nesillerin hafızalarında yer etmesini sağlamak gayesiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal Rütbesi ve Gazilik Unvanının verildiği 19 Eylül günü, "Gaziler Günü" olarak kabul ve ilan edilmiştir.
Bugün millet olarak, birlik ve beraberlik içinde, bağımsız ve hür yaşıyorsak, bunu aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilinci içinde şehitlerimizin ve gazilerimizin emaneti olan bu mukaddes toprakları ilelebet muhafaza etmek, ay yıldızlı bayrağımızı bu topraklar üzerinde ilelebet özgürce dalgalandırmak, şehit yakınlarına ve gazilerimize sahip çıkmak da hepimiz için milli bir vazife olmalıdır. Aziz Milletimiz, devletin ve milletin bekasının temininin üstün fedakârlık nişanesi olan vatan evlatları gazilerimizi hiçbir zaman unutmamış ve bundan sonra da unutmayacaktır.
Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e mareşal rütbesi ve gazi unvanı verilişinin yıldönümünü ve Gaziler Günü’nü kutluyor, tüm gazilerimize şükranlarımı, minnet duygularımı sunuyorum.”   


                                                                                                                                     

19 Eylül 2015 Cumartesi

19 EYLÜL GAZİLERİ ANMA GÜNÜ KUTLANDI
Niğde’de 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.
Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başlayan kutlama programına Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın yanısıra İlimiz Protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Jandarma Yüzbaşı Cengiz Yanık ve Türkiye Harp Malulü Gaziler-Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Niğde Şubesi Başkanı Ramazan Yıldız günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptılar.

Daha sonra Polis memuru Kadir Cin ve bir öğrenci tarafından şiirler okundu. Akabinde Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sona erdi. 19 Eylül Gazileri Anma Günü Programı  Şehitlikte Kuran-ı Kerim ve dua okunması, şehit mezarlarının ziya
reti ile son buldu
GAZİYE ANLAMLI ZİYARET
ÇAMARDILI GAZİ RAMAZAN GÜNEŞ’E  “ GAZİLER GÜNÜ “ DAVETİYESİNİ  KAYSERİ JANDARMA BÖLGE KOMUTANI , NİĞDE  İL JANDARMA KOMUTANI , ÇAMARDI  İLÇE JANDARMA KOMUTANI VE KAYMAKAM ELDEN TESLİM ETTİ.
Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Uğur ÖZCAN, Niğde İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim TAŞKIN, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Celebi BAĞCI ve Kaymakam Mustafa SERİN, Genel Kurmay Başkanlığının 19 Eylül Gaziler Günü için düzenlemiş olduğu program vesilesi ile gönderdiği davetiyeyi İlçede bulunan Gazi Ramazan GÜNEŞ ve ailesine elden teslim edilerek ziyarette bulundular.



18 Eylül 2015 Cuma

19 Eylül Gazileri Anma Günü Programı

SAAT                       YER                      PROGRAM
10:00                Atatürk Anıtı         Çelenk sunma törenine katılacak personelin  yerlerini almaları
10:10 -10:30           “                       Çelenklerin konulması Saygı duruşu,   İstiklal Marşı’nın  okunması ve bayrağın gönlere   çekilmesi                                                                                                    
10:30 - 10:35                 “               Jnd.Yzb. Cengiz YANIK  tarafından günün   anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması
10:35-10:40                    “            Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri  Derneği Niğde Şube Başkanı Ramazan YILDIZ’ın konuşması
10:40-10:45                     “           Polis Memuru Kadir CİN tarafından şiir okunması
10:45 - 10:50                 “             Bir öğrenci tarafından şiir okunması
10:50 -  11.30            Derbent Şehitliği          Kuran-ı Kerim okutulması ve dua yapılması                                     
11:30-11:45                  “                  Şehit mezarlarını ziyaret

11:45 – 11:50                “                 Törenin sona ermesi
NİĞDE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ HALİL İBRAHİM YAŞAR AÇIKLAMA YAPTI
"DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI İLE ÖĞRENCİ VE MEZUNLARIMIZIN YANINDAYIZ"
Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim YAŞAR yaptığı açıklamada; “2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında ilk defa uygulamaya başlayan Destekleme ve Yetiştirme kursları ilimiz genelinde 107 kurs merkezinde 1230 adet kurs açılmış olup bu kurslara 5848 kız, 4367 erkek olmak üzere toplam 10215 öğrencimiz katılmıştır. Açılan kurslarda 615 öğretmenimiz görev almıştır. Emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında ise Destekleme ve Yetiştirme Kursları daha kapsamlı ve organize hale gelerek Milli Eğitim Bakanlığının açtığı e-kurs.eba.gov.tr       internet sayfası üzerinden yürütülecek. İlk aşama olarak Niğde genelinde kurs merkezi olmak isteyen 147 okulumuz sisteme başvuruda bulunmuş ve onaylama işlemleri yapılmıştır. İkinci aşamada da kurslarda görev almak isteyen öğretmenlerimiz sisteme başvuru yapacaktır. Son aşamada ise öğrencilerimiz yine sistem üzerinden almak istediği kursları ve öğretmenleri seçebilecek ve Ekim ayı başında bütün kurslar başlamış olacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığının bu yıl uygulamaya başladığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan materyal desteği ile öğretmenler sistem üzerinden kazanım testlerine, tarama testlerine ve gerekli materyallere ulaşabilecek ve hem yurt genelinde fırsat eşitliği sağlanmış olacak hem de velilerin fazladan bir materyal alma yükü ortadan kaldırılmış olacaktır. Teknolojinin giderek eğitim alanında kullanılmaya başlanması sayesinde velilerimizin kırtasiye yükü hafifletilmektedir.
e-kurs uygulaması ile mezun öğrenciler de sistemden faydalanabilecek olup öğrencilerimiz Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılacak kurslara ücretsiz olarak devam edebilecektir. Ortaokul ve lise öğrencileri öğrenim gördükleri okullarına, mezun ve açıköğretim öğrencileri ise Halk Eğitim Merkezlerine başvurabileceklerini belirten Halil İbrahim YAŞAR açılacak kursların hayırlı olmasını temenni etti.
                 
TARLA FARESİ İLE MÜCADELE PROJESİ
                İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Niğde İl Özel İdaresi tarafından 100 bin TL desteklenen “Tarla Faresi ile Mücadele Projesi” kapsamında kullanılmak üzere zehirli yem hazırlama ve paketleme makinesi alındı.
                275 bin hektar tarım arazi varlığı bulunan Niğde'nin genel üretim deseni incelendiğinde tarla bitkileri olarak buğday, arpa, patates ve yem bitkileri, bahçe bitkileri olarak elma, armut, üzüm, şeftali, kiraz yetiştiriciliği başta olmak üzere meyvecilik ön plandadır. Bu bağlamda, tarla faresi tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkilerine, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelere yüzde 60-70'lere kadar ulaşabilen bir zarar vermektedir. Tarla faresi ile doğal düşmanlar, kültürel önlemler, mekanik mücadele ve en önemlisi olan kimyasal mücadele yöntemleri ile mücadele edilmektedir. İlimizin tarım alanlarında önemli zararlara sebebiyet veren tarla faresinin zararını azaltarak zararın ekonomik zarar eşiğinin altına düşürülmesi, Çiftçiler, Niğde ve Ülke ekonomisine katkı sağlanması için çiftçilerden tarla faresi ile en etkili yöntem olan kimyasal mücadelede zehirli yeme yoğun bir talep olmaktadır.
                Önceleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan tarla faresi ile mücadele el ile hazırlanmakta, elde hazırlanan yemler Niğde için yeterli olmamakta ayrıca çalışan personelin de sağlığını tehdit etmekteydi. Tarla Faresi ile Mücadele Projesi kapsamında zehirli yem hazırlama makinesinin alınarak, el değmeden zehirli yem paketlenerek çiftçimizin hizmetine sunuldu.
                Proje ile insan eli değmeden hazırlanacak olan yemler de insan kokusu bulunmadığından dolayı tarla faresi ile mücadelede en yüksek fayda sağladı. Bu makine ile saatte 2 ton paketleme, günde ise 16 bin paketleme yapılmaktadır. Bu da yaklaşık 320 bin dekarlık bir alanın fareye karşı mücadelesini gerçekleştirecek yem miktarına karşılık gelmektedir.
            Neticede makinenin alımı ve tarla faresine karşı verilen mücadele ile hem Niğde hem de ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlanmaktadır. 




OVALIBAĞ MERASI ISLAH EDİLDİ

                Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bünyesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İlimiz Çiftlik İlçesi Ovalıbağ Köyünde mera ıslahı yapıldı.
        İlde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, mevcut meraların iyileştirilmesi, hayvancılığın ihtiyacı olan kaba yem üretiminin arttırılması, meraların amenajman planlarına göre otlatılması ve hayvancılığın daha karlı bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla toplamda 15.450 da alanda mera ıslah çalışmaları tamamlanmıştır. 
        Bu Proje, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Konya Bahri Dağdaş U.T.A.E. Müdürlüğü ile ortaklaşa  5 yıl süreli olarak programlanmış  ve yürütülmüştü. Proje giderlerinin % 74‘ü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı tarafından karşılanmış ve geriye kalan % 26’lık kısmı ise çiftçiler tarafından çiftçi katkısı olarak planlandı.         
        Mera Islah ve Amenajman Projesi ile  meranın şahıs tarlaları ile sınırlarının belirlenmesi için  hendek,  hayvanların sulanması içinse sıvat inşa edildi. Ayrıca her yıl düzenli gübreleme, temizlik biçimi ve otlatma planlaması yapıldı ve uygulanmaya devam edilmektedir.
        Hayvancılık denilince yaygın anlayış olarak,  maalesef ilk akla hazır yem gelmektedir. Bu da maliyeti arttırmaktadır. Hayvancılıkta en önemli husus girdi maliyetlerini azaltmaktır. Toplam maliyet içinde yaklaşık yüzde 70 ile en yüksek paya sahip olan yem maliyetinin düşürülmesi için, kaliteli kaba yem üretmenin en uygun ve en ucuz kaynağı çayır ve meralardır. İlimizdeki çayır ve meraları iyi yönetmek ve ıslah etmek İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün başlıca görevlerinden birisi olmak kaydıyla bu bağlamda İl Müdürlüğü, yıl içerisinde Ulukışla Merkez, Kızılören, Çiftlik Azatlı Köylerinde mera tespit çalışmalarını tamamlanmış, 19 Köyde ise tespit çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca Çayır Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında Bakanlık kaynaklı Yonca ve S.Mısır tohumu dağıtımı yapılmıştır. Gümüşler, Yaylayolu, Fertek ve Uluağaç Köylerinde Mera Tahdit çalışması ihale edilmiş olup çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.




16 Eylül 2015 Çarşamba

Niğde Belediyesi Mezbahası Kurban Bayramına Hazır
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, belediye mezbahasının vatandaşlara Kurban Bayramı'nda hizmet vermek için hazır olduğunu bildirdi.
Kurban Bayramı dolayısıyla gerekli hazırlıkların belediye olarak yapıldığını belirten Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Kurban Bayramı için hazırlıklarımızın büyük bir kısmını tamamladık. Belediye Mezbahasında Veteriner Hekimler nezaretinde, İslam şartlarına uygun şekilde uzman kasaplar tarafından kesimler gerçekleştirilecek. Mezbahamız, bütün hijyen şartlarına uygun halde. Belediye Mezbahasında büyükbaş hayvanlar 60 TL, küçükbaş hayvanlar ise 10 TL'den kesilecek. Belediye mezbahamızda kurban bayramı için 15 personel mezbahada görev yapacak" dedi.

Diğer yandan belediye mezbahanesin de kurbanlık kesimi yaptırmak isteyenler Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğüne başvuru yaparak sıra da alabilirler.
Bayram tatili süresi açıklandı
Başbakan Kamu Kurum ve Kuruluşları çalışanlarının 21 Eylül’den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışanların 21 Eylül’den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı.
Başbakanlık'tan konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Kurum yöneticilerince, gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla  kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar,  21 Eylül Pazartesi gününden itibaren iki buçuk gün idari izinli sayılacaklardır. Yazı ilgili kurumlara gönderilmiştir." denildi.(BASINDAN)



Kurban Kesim Yerleri Belirlendi

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan Niğde’de Kurban Bayramı öncesinde yapılan hazırlıklara ilişkin değerlendirmede bulundu.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan hem kendi sağlıkları, hem de çevre temizliği için vatandaşlardan belirlenen alanların dışındaki kamuya açık yerlerde kurban kesmemelerini istedi.
Kurban Hizmetleri Komisyonunun Hıdırlık mevkii Belediye mezbahanesi, Tarım Açık Cezaevi mezbahanesi, Pazartesi Pazarı yanı, Yeni Niğde Evleri yanında bulunan Cuma Pazarı, Yeşilburç Yolu üzerinde bulunan Kapalı Pazar Yeri, Özbelde mevkii spor tesisleri önü, Eski Zahire pazarı Afife Camii Yanı, kesim noktaları olarak belirlediğini açıklayan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan “Umuma açık yerlerde, parklarda ve caddelerde, meydanlarda ve sokaklarda kurban kesimi yapılmayacaktır. Kesim alanlarının dışında kesim yapılmaması noktasında zabıta ekiplerimiz bayram süresince denetim yapacak” dedi.
NİĞDE BAHÇELERİ SULAMASI VE YENİLENMESİ PROJESİ İLE
NİĞDE BAĞLARI YENİDEN YEŞİLLENECEK
Gebere 2. Merhale Projesi kapsamında bulunan ve Merkez ilçeye bağlı Hamamlı, Kumluca ve Fertek köyleri arazilerinin sulanmasını amaçlayan Niğde Bahçeleri Sulaması Projesi ile 450 hektar yeni ve Gebere 1. Merhale Projesi kapsamında yapılmış olan 480 hektarlık alanı sulayan eski şebekenin yenilenmesi amaçlanmaktadır. Böylece toplam Gebere Sulaması alanı 930 hektar olup, bunun 450 hektarı yeni yapılacak, 480 hektarı ise yenilenecektir.
Gebere ve Yeşilburç Barajlarından su alacak olan proje borulu tipte yapılacak olup, 10 km ana kanal olmak üzere toplam 40 km uzunluğunda sulama kanalı yapılacaktır. İhale Bedeli 4.957.800 TL ve 2015 yılı ödeneği 1.250.000 TL olan projenin fiziki gerçeklemesi % 21 seviyesindedir.  Projenin 2016 yılında tamamlanması planlanmaktadır.