29 Şubat 2016 Pazartesi

 ÖMER FETHİ GÜRER PATATES VE ELMA ÜRETİCİSİ İÇİN ÇAĞRI YAPTI
            Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  TBMM’de yaptığı konuşmada hafta sonu gezdiği köy ve kasabalarda  üreticinin mağdur olduğunu gördüğünü belirterek, üreticilerin sorunları için acil çözüm istedi.
            Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu:“ Hafta sonu Niğde'nin köy ve kasabalarını gezdim. Vatandaşımızın önceliği tabii ki terör, şehitlerimizden dolayı büyük üzüntü  duyuyorlar. 

             Bunun yanında, Niğde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bir bölge. Köylerimizde patates depoda kaldığı için... Vatandaşımız çay parası olmadığından kahveye çıkamaz duruma gelmiş. Yetkilileri birkaç kez uyarmıştım, Sayın Bakana da durumu ilettiğimde fazlalık olmadığını söylemişti bütçe görüşmelerinde. Oysa depodaki patates çimlenmiş ve çürümeye başlıyor. Keza aynı durum elma üreticisi için de söz konusu. Son olarak süt üreticimiz de mağdur durumda. Esnaflarımızla konuştum, onlar da gidişattan memnun değiller. Hükûmetimizin özellikle patates ve elma üreticileri için önlem almasını öneriyorum -bunun için de büyükşehir belediyelerimiz geçici olarak çözümün adresi- yoksa bu yıl üretim, ekim, dikim yapamayacak durumdalar. Yetkilileri göreve davet ediyorum.”dedi.
Niğde Üniversitesin de Vergi Haftası Etkinliği
Niğde Üniversitesi Vergi Haftası dolayısıyla “Geçmişten Günümüze Türkiye’de Vergi Algısı” konulu bir konferans düzenledi.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Altuğ Murat Köktaş’ın konuşmacı olarak katıldığı programa Genel Sekreterimiz Batuhan Taşdurmaz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abitter Özulucan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik Gelir İdaresi Başkanlığının hazırlamış olduğu tanıtım filminin izlenmesiyle devam etti.
Programda kısa bir açılış konuşması yapan Defterdar Cabir Döner, dolaylı vergi konusuna açıklama getireceğini söyleyerek, vergi ve vergi bilincinin önemine de değindi. Bu konuda öğrencilerin merak ettikleri soruları cevaplandırdı.
Verginin tanımını yaparak sunumuna başlayan Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Altuğ Murat Köktaş; “Hükümetin masrafını karşılamak için, her devletin uyrukları, kendi güçlerine imkân ölçüsünde en yakın oranda, yani devletin koruyuculuğunda her birinin yararlandığı gelir oranında katkıda bulunmalıdırlar”  (A. Smith, 1776).
Konuşmasının devamında verginin iktisadi kaynaklarına değinen ve  devlet ve maliye ilişkisi, vergi nasıl alınır/alınmalıdır? Ödeme gücüne nasıl ulaşılır? başlıklı soruları cevaplayan Yrd. Doç. Dr. Köktaş; “Verimli vergiler adil değildir, adil vergiler verimli değildir. Kişinin şahsi durumunu dikkate alan sübjektif vergiler, Adildir, örneğin gelir vergisi. Türkiye’de dolaylı vergilerin, toplam vergi hasılatı içindeki payı yüksektir. Gelişmiş ekonomilerde durum tam tersidir” dedi.
Soru cevap bölümünün ardından program, Genel Sekreter konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Altuğ Murat Köktaş’a teşekkür belgesi ve Defterdar Cabir Dönerin de Genel Sekreteri Batuhan Taşdurmaz’a teşekkür çiçeği takdim etmesinin ardından sona erdi.



 İL MÜDÜRLERİ İLE “TOPLANTI SEKRETARYASI” EĞİTİMİ YAPILDI


Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın açılış konuşması ile İl genelindeki tüm Kamu Kurum Müdürlerine “Toplantı Sekretaryası” konulu eğitim verildi.
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleşen eğitimde, İl Müdürleri Toplantı Sekretaryası ile ilgili bilgilendirildi.
Valilik Hizmet İçi Eğitim Programı çerçevesinde Niğde İlinde görevli Müdürlerin daha verimli ve başarılı olmalarını sağlamak amaçlandı. Toplantıda İl Müdürlerine; toplantı öncesi hazırlıklar, toplantıda not alma, toplantı sonrası karar yazma ve toplantı kararlarının ilgili yerlere dağıtımı konularında bilgi verildi.
 Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Necmeddin Kılıç; “Valiliğimiz tarafından yapılan bu eğitimin kamu görevimizde faydalı olmasını ve İlimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi .
Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar’ın yaptığı sunumunun ardından soru-cevap ve karşılıklı deneyimlerin paylaşılması ile toplantı sona erdi.

28 Şubat 2016 Pazar


               ÖMER FETHİ GÜRER TBMM DE NİĞDE'NİN SORUNLARINI ANLATTI

“BÖLGENİN EN YOKSUL, EN FAKİR, EN SAHİPSİZ VE BUGÜNE KADAR YATIRIMLARDAN EN AZ NASİBİNİ ALAN İLİ NİĞDE”

GÜRER-TERÖR-ÜRETİCİ SORUNLARI- ÇİĞ SÜT- MERALAR-TURİZM-ESNAF KREDİSİ,İŞÇİ,ÖĞRETMEN SORUNLARI, HAVAALANI-TIP FAKÜLTESİ-YÜKSEK HIZLI TREN-AKKAYA BARAJI -ECEMİŞ SUYU-HAYVANCILIK ORGANİZE SANAYİ-AFET PARALARINA DEĞİN  NİĞDE HER SORUNUNU MECLİSTE  DİLE GETİRDİ.

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM 44 Birleşimimde söz alarak Niğde ilinin sorunlarını anlattı. Niğde’de yaptığı ziyaretlerde gündeme gelen sorunlarını tek tek anlattı. Üreticilerin mağdur olduğunu patates ve elmanın depoda kaldığını ve kısa sürede değer bulmaz ise üreticinin perişan olacağını söyledi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer CHP grubu adına kanun tasarısı ile ilgili aldığı sözde Niğde ilinde beklenen yatırımlardan esnafların işçilerin sorunlarına değin her konuyu dile getirdi.
TERÖR
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer terörün en önemli sorun olduğunu ifade etti. Ve şöyle konuştu-“Niğde ilimizin köy, kasabalarını, demokratik kitle örgütlerini ve kurum kuruluşlarını ziyaret ettim. Doğal olarak toplumumuzun ilk sırada terörle ilgili müthiş bir rahatsızlığı var. Bir an önce terörün bitmesini halkımız arzu ediyor. Bu bağlamda şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlık diliyorum. Dedi.
PATATES ELMA ÜRETİCİSİ MAĞDUR
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer patates ve elma üreticilerinin mağdur olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti.-“ Niğde ilinde köy ve kasabalarda dile getirilen ilk sorun terör, sonrasında ise ekonomik sorunlar. Çünkü bölgemiz tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Şu anda patates ürünü depoda olduğu için satılmadığından dolayı çiftçi büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu konuda ben Sayın Tarım Bakanımıza da önermiştim, Niğde'deki patates, Nevşehir'deki patatesi alıp büyükşehir belediyeleri eliyle dağıtım ve satışı yapılabilir. Keza, aynı durumda elma da artık çürüme noktasında. Üretici bu nedenle önümüzdeki yıl ağaçlarının bakımını ya da patatesin ekimini yapamama noktasında. Hükûmetin bu konuyu acilen ele almasını bekliyoruz. Dedi.
ÇİĞ SÜT  ÜRETİCİSİ ZORDA
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasında farklı konulara değindi. Gürer-“ Bu yıl çiğ sütte büyük bir sıkıntı var. Süt üreticileri 2014'ten beri değişmeyen süt fiyatları yanında maliyetteki artıştan rahatsızlar. Bu arada yemde indirilen KDV fiyatı kadar yeme gelen zamdan dert yanıyorlar. Ayrıca, hayvanların bu yıl sütteki sorun nedeniyle kesime verilebileceğini belirtiyorlar. Bunun, yine, ülkemizde geçmişte, 2007'lerde yaşadığımız gibi hayvancılıkla ilgili tekrar bir sıkıntı yaratması da söz konusu. Bu durumun da bir an önce dikkate alınmasını temenni ediyorum. Dedi.
MERALAR YOK EDİLMESİN
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde Meraların yok edildiğini de ifade ederek şöyle konuştu-“ Niğde'de meralarda son dönemlerde maden arama adına zarar verilmeye başlandı. Gümüşler'deki meralarda uygulanan yöntemde maden aramak için kullanılan kimyasallar bazı hayvanların da ölümüne neden oldu. Meraların yok olması bölgede hayvancılığı da yok eder. “dedi.
TURİZM
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer turizm konusunda Niğde için önemine dikkat çekerek konuşmasını sürdürdü. Gürer-“ Niğde olarak, tarım ve hayvancılığın dışında tek şansımız turizm ama bilindiği gibi turizmde de büyük sorunlar yaşanıyor. Yanımızda Nevşehir ilimizde artık bu yıl nasıl iş yerini açacağını düşünen, otelini açacağını düşünen, nereden gelir temin edeceğini düşünen önemli bir kesim var. Tabii, Nevşehir'deki yapılmış yatırımların bu şekilde yaşadıkları mağduriyet, bizim bölgemizde turizm talebimizin, turizmin yanında kültür ve farklı folklor gibi buluşmaları da sağlayacak bir yönelişe geçmesini diliyoruz”. Dedi
ESNAF KREDİDEN YARARLANAMIYOR
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de esnafların 30 bin liralık kredi verilmesinden fayda görmediğini de belirtti. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti.-“  Değerli milletvekilleri, geçtiğimiz günlerde Meclisimizden çıkan ve esnaflara 30 bin lira kredi verilen uygulamanın da alanda büyük sıkıntı yarattığını gördüm. Çünkü üç tane kefil, bir ipotek gösteren ve borcu olmayan kişiye 30 bin lira kredi veriliyor. Oysa orada yapılması gerekli olan, Halk Bankasına borcunu düzenli ödeyen esnafa da bu kredinin verilmesiydi. Ben esnaf kefalet kooperatifleri toplantılarında yaptığım konuşmalarda esnaflarımıza sordum borcu olmayan esnafımız var mı diye. Ne Niğde'de de ne de Bor'da borcu olmayan esnafımız yok. Yeni başlayan esnaflarımız bundan yararlanabiliyor ama Meclisimizin, esnaflarımızın mağduriyetini gidermek için, Halk Bankasına borcunu düzenli ödeyen esnafların bundan yararlanmasını sağlamasının önemli bir fayda sağlayacağını düşünüyorum. Diye konuştu
MODERN KÖLELİK
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer komisyonda görüşülen  ve Taşeronluktan esnek çalışmaya geçiş adı ile TBMM gelecek kanun tasarı ile ilgili de konuştu. Yeni düzenleme için modern kölelik “dedi. Gürer İşçilerin yansıra öğretmenlerin baskı yaşadığını, muhtarların sorunlarına çözüm beklediğini ifade etti. Sözlerini şöyle sürdürdü.-“ İşçiler tedirgin; esnek çalışmayla ilgili gelecek kanunun modern bir kölelik olduğunu belirtiyorlar. Öğretmenler, üzerlerinde yoğun bir baskı uygulanıp verimli olmalarını engelleyecek tayin tehdidi altında olduklarını söylüyorlar.
    Muhtarlar sosyal güvence ve muhtarlıktan sonra silah taşıma ruhsatı, ayrıca birlik yasalarındaki problemlerinden dolayı sorunlarını ifade ediyorlar. “dedi.

HAVAALANI-TIP FAKÜLTESİ-YÜKSEK HIZLI TREN-AKKAYA BARAJI -ECEMİŞ SUYU-

Niğde   Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bütçe görüşmelerinin başlaması ile yatırımların 2016 yılı için belli olacağına da vurgu yaparak bu bağlamda  Niğde ilinde Havaalanı, Tıp Fakültesi, Hızlı tren,Akkaya Barajı, Ecemiş suyu, Otoyol  gibi önemli sorunların  bu dönemde çözüm bulmasını istedi. Niğde Milletvekili Ömer fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti.-“ bütçe görüşmeleri başlıyor. Bu bütçe görüşmelerinde her ile ayrılan yatırımlar çok önemli. Niğde ili yıllardır havaalanı bekler. Havaalanı konusunda, Aksaray'la Niğde'nin arasına bir yere yapılacağı söyleniyor. Oysa geçtiğimiz günlerde biz Rize'ye gittik KİT Komisyonu olarak. Trabzon'da varken Rize'ye de havaalanı yapılıyor mesafeleri o kadar da yakın olduğu hâlde. Onun için, Aksaray'ın temeli atıldığı yerde havaalanı olsun ama Niğde'nin temeli atıldığı yerde de havaalanımız yapılsın istiyoruz. Bu konuyu gündeme taşımak istiyorum.
    Tıp fakültesiyle ilgili, Niğde Üniversitesi, YÖK'ten karar çıkardı. Ancak Sağlık Bakanlığında bu karar bekliyor. Niğde'ye tıp fakültesinin açılabilmesi için Sağlık Bakanlığının bir an önce bu konuda kararını vermesi diliyorum.
    Hızlı tren konusunda 64'üncü Hükûmet Programı'mızda Niğde ili yer almıyor. Onun yerine Konya-Nevşehir-Aksaray ve Kayseri yeni demir yolundan söz ediliyor. Oysa 1932'de Cumhuriyet Halk Partisi döneminde Niğde'ye tren gelmişti. Bu dönemde o demir yolunun hızlı tren olarak, yüksek hızlı tren olarak düzenlenmesini diliyor ve bekliyoruz.
    Otoyol projesiyle ilgili 64'üncü Hükûmet Programı'nda Niğde'den Ankara'ya uzanacağı belirtiliyor. Onun da bir an önce başlamasını temenni ediyoruz.
    Akkaya Barajı'nda bir kirlilik sorunu var. Bu konudaki yazılı soru önergemize Sayın Bakan yanıt da verdi, "Bunu kirletenin Niğde Belediyesinin arıtma tesisinin çalışmaması." dedi. Niğde'yle Bor arasından geçerken kokudan müthiş bir rahatsızlık duyuyorsunuz. Üniversitenin de olduğu bu bölgede bu sorunun artık bu dönemde çözülmesini bekliyoruz.
    Ecemiş suyu bölge için çok önemli. Ecemiş suyu Çamardı'dan çıkıyor Akdeniz'e akıyor. Niğde'nin ovalarında elektrikle çıkan su kullanılıyor. KOP kapsamında bu projenin ele alınmasını bu dönem için bekliyoruz.
    Hayvancılık organize sanayisinin Kızılca ile Çukurkuyu arasında yapılmasını temenni ediyoruz.
    Çiftlik ve Aksaray'da meydana gelen sel felaketinin ödenmeyen paraları 2014'ten beri Maliye Bakanımızın imzasını bekliyor. Bu süreçte onun da bir an önce imzadan çıkmasını diliyoruz.
    Kaçak avcılık bölgede en önemli sorunlardan biri. Belgeli 300 avcımız var, kaçak 1.500 avcımız var. Bunun önlenmemesi bölgedeki av hayvanlarının yok olmasına neden oluyor. Bu konuda bir Meclis araştırması önergesi de verdim. Dedi.
EN FAKİR EN SAHİPSİZ İL NİĞDE
Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çin yatırımlarına da değindiği konuşmasında Niğde bölgenin en yoksul, en fakir, en sahipsiz ili odluğunu belirtip yatırımlardan  gereken payı almasının gerektiğini ifade etti. Gürer sözlerini şöyle tamamladı.-“ Çok sayıdaki yazılı, sözlü soru önergelerimizin bir kısmını Sayın Bakanlarımız yanıtladı. Orada verdikleri yanıtta seçim öncesi seçmene söylenen ile gelen yanıt arasında farklılıklar var. Örneğin, bölgede Çin'le ilgili bir yatırımdan söz ediliyordu, Çin endüstriyel park projesinin gerçekleşeceği ifade ediliyordu. Bugün Sayın Bakan Fikri Işık'tan gelen yanıtta şöyle diyordu: "Bakanlığımızda 'endüstriyel park projesi' olarak herhangi bir statü ve mevzuat bulunmamaktadır." 2012'de açıklanan beş yılda yapılacak Çin yatırımı bölgemize gelmedi. Bugün görüşülen ülkeler arası anlaşmalar sonucunda Niğde'nin bu yatırımının da bölgeye gelmesini diliyorum.
    Önümüzdeki süreçte terörün bir an önce bitmesinin yanında, bölgenin en yoksul, en fakir, en sahipsiz ve bugüne kadar yatırımlardan en az nasibini alan ili Niğde'ye Hükûmetin önem vermesini, değer vermesini; üreticiyi, çiftçiyi, esnafı, emekliyi, sorunu olan herkesi bu dönemde sorunlarını aşması için katkı diliyorum.

    


ÇAMARDI İLÇESİNDEKİ GİRİŞİMCİ ADAYLARI SERTİFİKALARINI ALDILAR
Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NiTSO), KOSGEB Niğde Müdürlüğü ve Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile düzenlenen Çamardı İlçesi Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin sertifikaları Çamardı Çok Programlı Anadolu Lisesi Salonu'nda düzenlenen bir programla katılımcılara verildi.

Programa, Çamardı Kaymakamı Mustafa Serin, Çamardı Belediye Başkanı Yavuz Soylu, NiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu, NiTSO Meclis Başkanı Mehmet Ayduğan, NiTSO Onursal Başkanı Serdar Ecemiş, NiTSO Meclis Üyeleri, KOSGEB Niğde Müdürü M.Haşim Karaman, Çamardı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Eke, Çamardı Halk Eğitim Müdürü Taner Özen ve kursiyerler katıldılar.
Programın açılış konuşmasını yapan NiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu; "Sizlerin de bildiği gibi girişimcilik eğitimleri yeni işyerleri açılmasına ve yeni istihdam alanları oluşmasına katkı sağlamaktadır. Girişimcilik unsuru ülkemizin hedeflerine ulaşmasında anahtar rolünü üstlenmektedir. Bölgemizde de bu konuda bir potansiyel olduğunun farkındayız ve bunun değerlendirilmesi amacı ile yeni eğitimlerin verilmesi, eğitimlerin yaygınlaştırılması ve iş kurma potansiyeli olan kişiler ile özellikle iş kuracak kişilerin konudan haberdar edilerek farkındalığın artırılmasını hedeflemekteyiz.
Bu girişimcilik eğitiminin düzenlenmesinde emeği geçen KOSGEB Müdürlüğü’ne, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği’ne, eğitimin Çamardı ilçemizde düzenlenmesine katkı sağlayan Çamardı kaymakamlığımıza ve halk eğitim müdürlüğümüze  teşekkürlerimizi sunuyor, yeni girişimcilerimizin açacağı işletmelerin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Program, katılımcıların sertifikalarını almaları ile son buldu.



MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİ

Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu'nda yapılan değişiklik ile birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, ilk aşamada tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale geldi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Şevket Katırcıoğlu; "Bilindiği üzere, 5444 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir. İlk etapta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan 40 meslek dalında (inşaat, otomotiv, doğalgaz ve kaynak sektörlerinde), 25 Mayıs 2016 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale gelmiş olup, yakın zamanda diğer tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde de zorunluluk getirilmesi öngörülmektedir.
Bu faaliyetler doğrultusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından, tehlikeli ve çok tehlikeli sektörlerde çalışanların veya çalışmak isteyenlerin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin ulusal yeterliliklere ve ulusal/uluslararası standartlara uygunluğunun ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. (MEYBEM) kurulmuştur. MEYBEM ve Odamız işbirliği ile belirtilen dallarda mesleki yeterlilik belgesi alınması için gerekli sınavların gerçekleştirilmesini sağlayacağız.
Bu nedenle, çalışanlarına mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen firmalarımızın Odamıza müracaat etmeleri gerekmektedir" dedi.





BAŞKAN KATIRCIOĞLU, KARİYER GÜNLERİ'NE KATILDI
Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NiTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu, kariyer günleri kapsamında Kanuni Sultan Süleyman İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilerle bir araya geldi.
 Öğrencilere girişimcilik hakkında bilgi verdi. Kanuni Sultan Süleyman İlköğretim Okulu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programda, hayatından kısa kesitler paylaşan Başkan Katırcıoğlu, öğrencilik hayatı ve iş hayatına atılması ile ilgili süreci öğrencilerle paylaştı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program, merak ettikleri soruları Başkan Katırcıoğlu'na yöneltmelerinin ardından sona erdi.

27 Şubat 2016 Cumartesi

Nanobiyoteknoloji İle Çevre Dostu Tarım İlaçları Geliştirildi
Nanobiyoteknolojik yöntemlerle meyve ve sebzelerin yapısında bulunan biyoaktif moleküller kullanılarak insan sağlığına ve doğaya zarar vermeyen tarım ilaçları geliştirildi.

Niğde Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ile yürüttüğü ortak çalışma sonucunda meyve ve sebzelerde bulunan ve yüksek antimikrobiyal etkiye sahip bazı moleküllerden, çevreye zarar vermeyen tarım ilaçları geliştirdi.
“Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi” öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Özgen ve çalışma grubu ile Hacettepe Üniversitesi Nanoteknoloji ve Nanotıp Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yürütülen proje kapsamında geliştirilen tarım ilaçlarının uzun süre etkili, yüksek verimli, çevre dostu ve sürdürülebilir olduklarının tespit edildiği belirtildi.
Özellikle son yıllarda tarım ürünlerinde karşılaşılan ilaç kalıntılarının insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerini yok etmek üzere daha etkin çözüm arayışı içinde bulunulurken yürütülen bu proje ile nano boyutta üretilen ilaçların gelecekteki zirai mücadele çalışmaları için umut vaat ettiği ifade edildi.
Tarımda kullanılan ilaç ve gübrenin çevreye zararını azaltmada en yeni teknolojilerden birisinin “Nanoteknoloji” olduğunu vurgulayan Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özgen, konuyla ilgili olarak şunları söyledi;
“Nanoteknoloji, tarım alanında; bitki hastalıklarını önlemede, erken hastalık tespitinde, zirai ilaç ve gübre kullanımını azaltmada, bitki ve hayvan ıslahı çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır. Nanoteknolojinin biyoloji ayağı olan nanobiyoteknoloji uygulamaları ile tarım sektöründe daha az maliyet ile daha yüksek verim ve kaliteye ulaşmak, insan ve çevre sağlığına duyarlı sürdürülebilir tarımı gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Tarım ilaçlarının toksik olmayan kimyasallardan faydalanılarak yapılması çevreci ve sürdürülebilir bir tarım için hedeflenmektedir. Bitki kökenli bazı moleküllerin yüksek oranda pestisit özelliğine sahip olduğu yapılan çalışmalar kapsamında ön plana çıkarılmıştır. Sayıları yaklaşık 40 binin üzerinde olan biyoaktif moleküller daha çok kırmızı meyve ve sebzeler, turunçgiller, soğan, baklagiller ve çayda bol miktarda bulunmaktadır. Toksik etkisi bulunmayan ve doğal antimikrobiyal ajan özelliğindeki bu biyoaktif moleküllerden doğal tarım ilaçlarının geliştirilmesi gelecekteki çevre dostu pestisit çalışmaları için örnek olacaktır.”

Prof. Dr. Mustafa Özgen elde edilen sonuçların insan ve çevre sağlığına dost, sürdürülebilir bir tarım için ümit verici bir başlangıç olduğunu belirterek laboratuvar çalışmalarında elde edilen başarılı sonuçların uygulamaya aktarılması çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.
 ÖMER FETHİ GÜRER MÜSİAD VE TÜMSİAD’I ZİYARET ETTİ
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de MÜSİAD Temsilciliği ve TÜMSİAD Şubesi’ni ziyaret etti. Niğde CHP Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı, İlçe Yönetim Kurulu üyesi Bayram Yıldırım, Vekil Danışmanı Hacı Mustafa Çopur da ziyaretlere katıldı.
MÜSİAD ‘da Hüsamettin Gümüştepe ile Mucahit Umucu, Yakup Öztürk, Şeraffetin Han ile görüşen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin gelişimi için tarım ve hayvancılıkta entegre tesislerin kurulması ve turizmin gelişmesinin gerekli olduğunu ifade etti. IPARD Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Ajansı desteğinden yararlanamayan Niğde’nin, Kırsal Kalkınma Projesinin 81 ilde uygulanan biçiminden yararlandığına dikkat çekti. Niğde İlinde markalaşma ve var olan değerlerin sahiplenmesi adına çalışmalarda bulunulmasının önemine değindi. Niğde İlinin değerlerinin yeterince tanınıp bilinmediğine vurgu yapan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Mecliste yaptığı çalışmaları anlattı.
MÜSİAD faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Hüsamettin Gümüştepe de ziyaretten dolayı teşekkür etti. 2014 yılında Niğde’de faaliyete geçtiklerini, ön muhasebe, ön girişimcilik gibi alanlarda Halk Eğitim-İş Kur işbirliği ile kurslar açtıklarını ifade etti. Niğde sorunlarının çözümü için her konuda destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
                TÜMSİAD NİĞDE ŞUBESİ
                TÜMSİAD Şube Başkanı Gülali Yıldırım ve Yönetim Kurulunu da ziyaret eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde sorunlarının çözümü için dayanışma içinde mücadelenin önemine değindi. Ülkede yaşanan terör sorunu ile her gün gelen şehit haberleri üzerine de konuşan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara merkezinde patlayan bombanın istihbarat anlamında oluşan boşluğun da göstergesi olduğunu ifade etti. Ülke birliğinin sürekliliği için herkesin, herkesimin dikkatli olmasının, ayrışmadan ötekileştirmeden sorunun çözümünün sağlanmasının önemine değinen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer çözüm adresinin TBMM olduğunu da ifade etti.
                Niğde ekonomisi ve sorunları üzerinde kapsamlı görüşmelerde bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de ayrımsız her görüşten dernek sendika kurum ve kuruluşları gezdiğini düşüncelerini dinlediğini ve Niğde için önerileri ile yaptığı çalışmaları anlattığını ifade etti.
                TÜMSİAD Niğde Şube Başkanı Gülali Yıldırım ziyaretten dolayı teşekkür etti. Faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Açtıkları kursları ve yürüttükleri projeleri anlattı. Niğde ilinin sorunlarının çözümünde işbirliğinin önemine değindi. Terör olaylarının şehit haberlerinin herkesi üzdüğünü de belirtti.




NİĞDE NÜFUS İSTATİSTİĞİ

Niğde nüfusu 2015 yılına göre 346.114'dir.
Bu nüfus, 172.643 erkek ve 173.471 kadından oluşmaktadır.
Yüzde olarak ise: %49,88 erkek, %50,12 kadındır.

Yıllara Göre Niğde Nüfusu


Yıllara Göre Niğde Nüfusu
Yıl          Niğde Nüfusu   Erkek Nüfusu    Kadın Nüfusu
2015      346.114                172.643                173.471
2014      343.898                171.934                171.964
2013      343.658                171.750                171.908
2012      340.270                170.075                170.195
2011      337.553                168.125                169.428
2010      337.931                167.551                170.380
2009      339.921                169.704                170.217
2008      338.447                169.377                169.070
2007      331.677                164.745                166.932



 ÖMER FETHİ GÜRER “ESNAFLARIMIZIN HER SORUNU İLE İLGİLENDİK İLGİLENECEĞİZ”

                Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Terziler Odası Başkanı Alim Yeşil, Elektrikçiler Odası Başkanı Ümit Yörükoğlu,Kasaplar Odası Başkanı Murat Yenel, Ayakkabıcılar Odası Başkanı  Mehmet Tayfur, Berberler Odası Başkanı  Ahmet Sinan Bircan, Sobacılar Odası Başkanı  Musa Çoşkun, Demirciler Odası Başkan Vekili Mustafa Yıldız, Ayakkabıcılar Odası Başkan Vekili Ramazan Aktaş ile esnafların sorunlarını görüşmek ve Meclis toplantılarını anlatmak  için bir araya geldi. CHP Merkez  İlçe Başkanı Kamil Davarcı, İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Yıldırım, Milletvekili Danışmanı H. Mustafa Çopur’un katıldığı görüşmede esnaf sorunları  konuşuldu.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  esnaflara  verilen 30 bin lira kredinin  üç kefil ve ipotek ile borçsuz olan esnafa verildiğini belirtip,  “Halk Bankasına borcu olmayan esnaf yok. Bu şu demek, küçük esnaf çıkan kanundan bir yarar sağlamayacak. Oysa borcu olup düzenli ödemesini yapan esnaf bu krediden yararlanmalı idi” dedi.  Asgari ücret artışı nedeniyle sanayiciye tanınan hakkın küçük esnafa tanınmamasının da haksızlık olduğunu ifade etti. “Ayrıca çıraklık okulunda sigortalı olan ancak sigorta başlangıcı sayılmayan çalışanların da haklarını koruma mücadelesi içinde bulunacağım.”dedi.
Esnaf sorunlarını her platformda dile getirip aşılması için çalıştıklarını söyleyen  Niğde Milletvekili Gürer, ülkede yaşanan  terör olaylarının neden ve niçinini herkesin iyi görmesi ve doğru değerlendirmesi gereğinin altını çizdi. Şehitleri rahmetle andıklarını, gazilere sağlık dilediklerini ifade eden Gürer, “Acıyı yüreğinde hissetmeden bu sorunun varlığını tam anlamak ve algılamak olası değil”dedi. Esnaf Oda Başkanlarının görüşlerini açıklayıp sorular yönelttikleri Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soruları da yanıtladı.
 Terziler Odası Başkanı Alim Yeşil , “Esnaf oda başkanları arkadaşlarla birarada sizi dinlemek ve sorunlarımız aktarmak istedik. Esnaf sorunları konusunda duyarlı davranıp sorunlarımızı gündeme taşıyorsunuz. Bizim sesimiz oldunuz. Bu konuda bundan sonra da esnafların ve Niğde’mizin sorunlarının aşılmasında önemli çabanız olacağına inanıyorum “dedi.



BOR SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNE ZİYARET

Niğde SGK İl Müdürü Mustafa Turan,  bugün İl Müdürlüğüne bağlı Bor Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünü ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Bor Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Reyhan Çavuş, “Vatandaş odaklı hizmet verdiklerinin üzerinde önemle durarak vatandaş memnuniyeti artırmak için arkadaşlarımız özveri ile çalışmaktadır” dedi.

Yapılan iş ve işlemler ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişinin ardından SGK İl Müdürü Mustafa Turan ve Bor Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Reyhan Çavuş birlikte hizmet binası gezilerek çalışmalar yerinde incelenmiştir.  Çavuş, görevine başladığı günden buyana kendisine verdikleri destekten dolayı İl Müdürü’ne teşekkür etti.




26 Şubat 2016 Cuma

HOCALI SOY KIRIMI



NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER’DEN GÖRME ENGELLİLER İÇİN ÇAĞRI



                Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, görme engelliler için gönüllü kitap okumak isteyenlerin İstanbul Beyazıt Kütüphanesi’ne başvuruda bulunması için çağrı yaptı.
 Üniversitede her türlü kitabın -roman, hikâye, şiir- seslendirilmesi için gönüllüler gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda gönüllü olanların Beyazıt Devlet Kütüphanesine başvurmasını istedi.
 Deneme okumasında uygun görülenlere bu çalışmada yer verildiğini belirtti. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuşmada şöyle dedi:“ İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde görme engelliler bölümünde, on sekiz yıldır, Niğdeli hemşerimiz Sabahat Varol İnsel gönüllü olarak görme engelliler için kitap okuyor. 708'inci kitabını seslendiriyor. Okuduğu kitaplarla üniversite bitirenlerin teşekkürü en büyük mutluluğu.            
 Beyazıt kütüphanesinde gönüllü olmaya talip olanlar kütüphaneye başvurabilirler. Deneme okuması sonrası uygun bulunanlar görme engelliler için kitap okuyorlar. Sayın İnsel diyor ki: "Hiç düşündünüz mü, birisi sizden gözlerini ödünç almak istese verir miydiniz? Gözlerini görme engellilerle paylaşmak işte böyle bir şey "  Ve diyor ki: "Gönüllü olarak gözlerim gördüğü sürece gözlerimi paylaşmaya devam edeceğim."
   
 Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya, görme engelliler için kütüphanelerde kitap okumak adına başvurularda bulunmaya davet ediyorum”.
    


25 Şubat 2016 Perşembe

Belediye Personeline İlkyardım Eğitimi

 Belediye Personeline İlkyardım Eğitimi
İlkyardım Yönetmeliği kapsamında, Niğde Belediyesi personeline verilen ilkyardım eğitimlerinin ikinci etabı da tamamlandı.  İki gün seren eğitime katılan personel yazılı sınava tabi tutulduktan sonra başarılı olanlara "Temel İlkyardım Eğitimi Almış İlkyardımcı" sertifikası verilecek.
Sağlık İl Müdürlüğü uzmanları tarafından ilki geçtiğimiz ay verilen "ilkyardım eğitimlerinin" ikincisi dün 112 İlkyardım Çağrı Merkezinde tamamlandı.  Tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her 20 personel için 1, tehlikeli ve ağır işler kapsamında bulunan işyerlerinde de her 10 personel için 1 olmak üzere "Temel İlkyardım Eğitimi Sertifikası" almış yardımcı personel bulundurulması hükmü gereği, Niğde Belediye personeline 2 etapta ilkyardım eğitimleri verildi.  Geçtiğimiz ay yapılan ilk eğitime 34, dün tamamlanan ikinci etap eğitime de 14 belediye personeli katıldı.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu kapsamında eğitim alan personele ilkyardımın temel uygulamaları ve 112 Acil telefonu arandığında dikkat edilmesi gereken konular anlatıldı. Belediye personeline ilkyardım eğitimi veren Sağlık İl Müdürlüğü uzmanları, sakatlıkla ve ölümle sonuçlanan kazalarda bu olumsuzluğun temel sebebinin yanlış ilkyardım uygulaması ya da müdahaleye geç kalınmasından kaynaklandığını ifade ettiler. Uzmanlar, kazalara yardım ekiplerinin 8-10 dakika gibi bir zaman diliminde ulaşabildiklerine dikkat çekerek, bu sürede bilinçli ilkyardım eğitiminin çoğu zaman hayat kurtardığını vurguladılar.
İki gün süren uygulamalı ve teorik eğitime katılan Niğde Belediyesi personeli yazılı sınava tabi tutulacak. Yazılı sınavda başarılı olan personel "Temel İlkyardım Eğitimi Almış İlkyardımcı" sertifikası alabilecek.

SAĞLIK KURUMLARI KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI


Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ başkanlığında sağlık idarecilerinin katılımıyla 24/02/2016 tarihinde Valilik Toplantı Salonunda Sağlık Kurumları Koordinasyon toplantısı yapıldı.
Toplantıda  2016 yılı için planlanan yatırımların değerlendirmesi  yapıldı.
Bu planlamaların başında İlhanlı Mahallesi, Sarı Köprü Mahallesi- Bor Yolu, Eski Fertek Yolu, Murat Evler ve Niğde Evlerine yapılacak olan 4 Hekimli Aile Sağlığı Merkezleri yapım işi, hastanedeki ziyaret saatlerinin düzenlenmesi, hasta memnuniyetini artırmak adına yapılması planlanan iş ve işlemler, halkımıza daha iyi şartlarda sağlık hizmeti sunabilmek için alınması gerekli önlemler gibi konular değerlendirildi. 
 ÖMER FETHİ GÜRER, “EĞİTİMİN SORUNLARI, EĞİTİMİN KALİTESİNİ ETKİLİYOR”
Niğde’de Eğitim İş, Aktif Öğretmenler Sendikası, Kamu Sen ve Eğitim Sen’i ziyaret eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eğitimde sorunların arttığını, keyfi uygulamalar ile sistemin sorunlu kılındığını, eğitim düzeyinin düştüğünü söyledi.
Öğretmenlerin örgütlü olduğu her sendikada benzer sorunların dile getirildiğini belirten Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Eğitimciler olarak konuya daha yakın ve içinden tanık olan sizlerin gördüklerini Milli Eğitim Bakanlığının görmemesi eğitim adına ülkemizin geleceğinin sıkıntılı bir sürece girmesine neden olmaktadır. Öğretmenlerin özlük hakları ve mesleki sorunlarının yanında, eğitim kurumlarının  ülke sorunları ile de direkt etkilenen en önemli kurumlar olduğu unutulmamalıdır.”dedi.
Eğitim Sen ziyaretinde Başkan Semih Gündoğdu ve Yönetim Kurulu ile bir araya gelen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer beraberinde CHP Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı, Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi, CHP İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz ile sorunları dinledi. Eğitim Sen Başkanı Semih Gündoğdu eğitimde yaşanan sürecin yanında sendikalarına karşı yaklaşımlara değindi ve “Açıklama yapma hakkımız dahi sınırlı kılınmaktadır.”dedi.
 2016 bütçesinin büyük ölçüde zorunlu harcamalara gittiğini, eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmadığını belirten Gündoğdu , eğitim harcamalarının  halkın sırtına yıkıldığını, eğitimin piyasa ilişkilerine çekilerek ticarileştirildiğini vurgulayarak, eğitimin kamusal bir hak olduğunu, hiç kimsenin eğitim hakkından mahrum kılınamayacağını dile getirdi. Baskıların, halkın gerçekleri görmesini engellemek için yapıldığını da kaydederek “Mesleki sorunlarımızı dahi açıklamamız engellenmektedir. Öğretmenlerimizin sendikamızı desteklemesi dahi -yasal bir yapı olmamıza rağmen- suçmuş gibi gösterilmeye çalışılmaktadır.”dedi.

Niğde Milletvekili Gürer, eğitim hakkının engellenemeyeceği gibi toplumun sorunlarını dile getiren Demokratik Kitle Örgütlerine baskının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Özgürlükleri sınırlamak, sorunları çözümsüz kılmak, sorunları yok saymak demokratik toplum anlayışı ile bağdaşmaz. Öğretmenlerin örgütlü olduğu her kesimden sendikamıza gittik. Sorunlar ortak. Özellikle eğitimin içinde bulunduğu durum ve yaşanan baskılar konusunda bir araya gelerek konuşabilmeli, ortak sorunlarda ortak dayanışma sağlanmalıdır” diye konuştu. Ülke gündemi ile ilgili de geniş değerlendirmede bulundu.

24 Şubat 2016 Çarşamba

 İŞİTME ENGELLİLER GÜREŞ MİLLİ TAKIMI ÇAMARDI DEMİRKAZIK KAMP EĞİTİM MERKEZİN’DE KAMPA GİRDİ

İşitme Engelliler Güreş Milli Takımı 21 Şubat–6 Mart Tarihlerinde Niğde Çamardı Demirkazık Kamp Eğitim Merkezinde çalışmalarına başladı. Toplamda 60 kişiden oluşan kamp kadrosunda 50 sporcu, 11 çalıştırıcı ve masörden oluşuyor. Milli takım kadrosunda yıldızlar, gençler ve büyükler grupları bulunuyor.
Mayıs ayının ilk haftasına kadar toplam 3 kamp yapacak olan İşitme engelliler milli takımı, ilk iki kampını Demirkazık’ta yapmayı düşünüyor. Mayıs ayında İran’da yapılacak olan Dünya şampiyonasına yoğun bir tempoda hazırlanmaya başlayan kadro, takım halinde grekoromen ve serbest stilde Dünya Şampiyonluğunu hedefliyor. İki hafta önce Ankara’da yapılan Türkiye Şampiyonasında başarılı olan sporcular milli takım kampına davet edilerek günde çift antrenman ile hızlı bir şekilde çalışmalarına başladılar.
Çok sayıda ünlü, şampiyon isimler de bu ekipte bulunuyor. Teknik kadroda serbestte Nemci Gençalp, Zahir Şahin, Ahmet Özak, Abbas Eker, Fatih Yavuz, grekoromen sitilde ise Rüstem Koyuncu, Temel Yaşar, Ayhan Kızılay, İlyas Peker, İsmail Göze, Mesut Zehir ve masör Mehmet can bulunuyor. İşitme engelliler teknik kadrosunda yer alan antrenörler, yıllarca Güreşe hizmet etmiş tecrübeli isimlerden oluşuyor.
Serbest takım sorumlusu, Olimpiyat ikincisi Nemci Gençalp ve grekoromen teknik ekip sorumlusu Rüstem Koyuncu; “ Çok güzel doğa şartlarına sahip olan Demirkazık’ta yaptıkları kamplardan çok faydalandıklarını, amaçlarının üç ay sonra yapılacak Dünya Şampiyonası’ndan ülkemize şampiyonluklarla dönmek olduğunu ve Burada Kendilerini Ağırlayan Başta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Harun Turhan’a ve Dağ evi Personeline teşekkür ettiklerini” söylediler.





Niğde Milletvekili Gürer Pancar Kooperatifini ziyaret etti.

NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER: “PANCAR ÜRETİCİSİ ÜRETTİĞİNİN KARŞILIĞINI ALMALI”
                
Kooperatif Başkanı Orhan Baykal ve Müdür Enis Ateşoğulları ile görüştü. CHP Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi ile kooperatif merkezine gelen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Pancarın bölgedeki önemine değindi. Kota uygulamaları ile pancar üreticisine sağlanan destek ve sorunları konusunda görüşlerini açıkladı. Pancarın bölgede ekim alanları ile ilgili önemine değinen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Şeker Fabrikasının  Niğde için özel bir değerinin olduğunu da vurguladı ve Şeker Fabrikasının varlığının pancar çiftçisinin ürün yetiştirmede  en önemli dayanağı olduğu gibi fabrikada çalışanların varlığının da iş alanı olarak ayrı bir öneminin bulunduğuna dikkat çekti. Pancar üreticisinin ürettiğinin karşılığını almasının gerekli olduğunu vurguladı.
                Pancar Kooperatifi Başkanı Orhan Baykal da bölgede yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Pancar üreticisine sağladıkları desteklere değindi. Pancarın yıllardır bölgede önemli bir ekim alanı bulunduğunu, pancar çiftçisinin sıkıntı yaşamaması için kooperatif olarak hassasiyetle çalıştıklarını kaydetti.

                Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  kooperatife ait depolarda  çalışanları da ziyaret ederek görüşmesini tamamladı.
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ NİĞDE ŞUBESİ



Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde devletin yapması gerekeni,
devlete rağmen yapmak için mücadele eden Artvinlilerin yanındayız.
Anayasamızın 169. maddesi “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.” diyor ve ormanları koruma görevini devlete veriyor.
Anayasa’nın bu açık hükmüne karşın hükümet tarafından verilen maden çıkarma izni nedeniyle yıllardır hukuk mücadelesi yürüten Artvin halkı, günlerdir de fiili durum yaratan şirkete ve devletin resmi güçlerine karşı ağacını, suyunu, havasını, çiçeğini, börtü böceğini, toprağını korumak için neredeyse savaş veriyor.
Bir tek ağacın değil, tek bir dalının kesilmesini önlemek için köşkünün yerinin raylar üzerinde kaydırılarak değiştirilmesini sağlayan Atatürk’ün Türkiye’sinde, rant için doğanın yok edilmesine artık hiçbir yurttaş göz yummuyor. Gözlerine sıkılan biber gazı, Artvinlilerin gerçeği ve geleceği görmesini engelleyemiyor.
Televizyonlarda “kamu spotları”yla doğayı ve çevreyi koruma bilinci veriyor görüntüsü yaratmaya çalışan yetkililer ve siyasi iktidar, artık inadından vazgeçmeli ve Artvin halkının sesine kulak vermelidir.
Bizler, yurttaşlar olarak, çocuklarımıza güzel bir doğa bırakmak için mücadele eden Artvinlilerin yanında olacağız.

ÇYDD Niğde Şubesi Başkanı
Ahmet Server IŞIK