14 Kasım 2014 Cuma

14 Kasım Dünya Diyabet Günü


Dünyada diyabet hastalığının yaygınlığı giderek artmaktadır. Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) 2013 yılı itibari ile diyabet görülme sıklığının dünya nüfusunun % 8,3ü (235 milyon kişi) olarak açıklamıştır.

Halk arasında “Şeker hastalığı” olarak bilinen “Diabetes Mellitus” pankreastaki insülin salınımının yetersizliği veya insülin etkisizliği sonucu kan şekerinin yükselmesi ile oluşan kronik, ilerleyici bir hastalıktır. Vücudun tüm sistem ve organlarında hasarlara neden olan diyabet hastalığına zemin hazırlayan faktörlerin başında yağlı ve karbonhidratlı besinlerin sık tüketilmesi, obezite, yaş ve stres, azalmış fiziksel aktivite yer almaktadır.
Şeker hastalarının çoğunda erişkin tipi diyabet (tip 2 diyabet) görülür. Bu nedenle şeker hastalığı derken genellikle bunu kastediyoruz. Bu hastalığa yakalanmada ailesinde şeker hastası olanlar, fazla kilolu insanlar ve yağları vücudun bel bölgesinde toplananlar (şişman olmasalar bile) bel çevresi erkekte 102 cm.yi kadında 88 cm.yi geçenler, hızlı yemek yiyenler, çabuk acıkanlar, yüksek tansiyonu olanlar, kandaki yağ miktarı fazla olanlar, hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler daha fazla risk altındadır ve yaş ilerledikçe hastalık riski artar.
Hastalığın başlıca belirtileri arasında çok fazla su içmek,çok sık idrara çıkmak ve geceleri bunun için sık sık uyanmak, iştah artışı, ciltte kuruma, ürekli halsizlik ve yorgunluk, çabuk yorulmak, yaraların geç iyileşmesi ve bazen bulanık görmek yer almaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder