16 Ağustos 2016 Salı

YEREL BASININ SORUNLARINA ÇÖZÜM  GETİRİLMELİ
    Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM sinde yaptığı konuşmada yerel basın sorunlarına da çözüm istedi.
     Gürer şöyle dedi-“ Ülkemizde yerel basının önemli bölümü kendi matbaası bulunduğu için faal kalabilmekte, bu sayede matbaa işleri de yaparak yayın çıkarmaya devam etmektedir.     Yerel basın, insanların yaşadıkları bölgeyle ilgili her konuyu gündeme taşımakta, bir yerde bölgenin gelişimi, sorunlarının aşılması ve halkın yerelde bilgi almasının önünü açmaktadır.      Yerel basın arşivleri Anadolu ve Trakya'da dünün önemli belgeleri olarak da ciddi bir işleve sahiptir; bugünün gazeteleri de geleceğin araştırmaları için kaynak olacaktır.
   İl, ilçe ve beldelerde günlük, haftalık ya da aralıklarla çıkan basın, toplumun sesi, gözü ve kulağıdır.      Yerel basın değişen teknolojiyle buluşmasına karşın gelir kalemlerinde orantılı bir artışa erememiştir, doğal olarak da resmî ilan tek dayanağıdır. Bu ilanlar da kimi zaman bir baskı aracı olarak kullanılmaktadır. Yerel basın ekonomik sıkıntıları nedeniyle tecrübeli ve eğitimli eleman çalıştırmakta zorlanmaktadır. Resmî ilan, ticari ilan ve reklam alma konusunda sorunlar yaşamaktadır. Devlet, yerel gazetelere yeteri kadar destek vermemektedir.
    Ulusal, yerel basının özgür olması için her türlü destek sağlanmalıdır. Türkiye'de resmî ilanların dağıtımını yapan Basın İlan Kurumunun şubesinin olmadığı yerde sorunlar daha da artmaktadır. Yerel basın haber kaynakları daha çok resmî kurumlardır. Onlar da haberlerin genelde lehlerinde olmasını isterler, aksi durumda gazeteye karşı durarak onun habere ulaşmasına dahi engel olurlar. Gerek maddi gerek yerel yetkililerin baskılarıyla yerel basın çok zor koşullarda yayınlarını sürdürmektedir.  
 Yerel basın çalışanlarının da önemli sorunları vardır. Yerel basın kuruluşlarının yeterli bir geliri olmaması çalışanların da mağduriyetine neden olmaktadır. Bizzat muhabir ve gazetecilik yapmasına rağmen yerel basın mensuplarının sarı basın kartı alabilmeleri kurallara tabidir. Zor koşullarda görev yapan, can güvenliği, iş güvenliği yanında üvey evlat muamelesi gören yerel basın mensuplarına da gereken destek yasal düzenlemelerle sağlanmalıdır. Bu nedenle, yerel basının ve yerel basın çalışanlarının durumlarının, sorunlarının araştırılması, çözüm üretilmesi için ayrıca bir de Meclis araştırma önergesi verdim.
.     Basının özgür olması, tarafsız, yansız yayın yapması parlamenter sistemin önemli bir dayanağı olacaktır. Bu bağlamda, gerek yerel basınımızın gerekse ulusal basınımızın sorunlarının sahiplenilmesi, çözüm üretilmesi ve bugüne kadar pratikte görülenlerin ileriye taşınmaması için Meclisimizin gerekli duyarlılığı göstermesini diliyorum.”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder