Dut FidanlarıToprakla Buluşacak
Geleneksel Ağaç Türlerimizden Dut İçin “Dut Eylem Planı” Uygulamaya Geçiyor…
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu sosyal maksatlı ağaçlandırma eylem planlarına bir yenisini daha ekledi. 2014-2016 dönemini kapsayacak geleneksel ağaç türlerimizden dut için hazırlanan “Dut Eylem Planı” uygulamaya geçiyor. Eylem planı kapsamında 3 milyon dut fidanı toprakla buluşacak.
2014-2016 Yılları Arasında Uygulanacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tabi kaynaklar açısından değer taşıyan orman ürünlerinin üretimiyle ilgilenen kişilere yol göstermek maksadıyla başlatmış olduğu ceviz, badem, kestane, salep, trüf mantarı, sakız ağacı “Eylem Planları”na ilaveten 2014-2016 dönemini kapsayacak Dut Eylem Planını da hayata geçirdi. Sosyal maksatlı ağaçlandırma anlayışı ve uygulamaları doğrultusunda hayata geçirilen proje ile elverişli yetiştirme alanlarında 3 milyon dut fidanı toprakla buluşturulacak.
Verimi Düşük Arazilerin Değerlendirilmesine Olanak Sağlıyor
Kuzey yarım kürenin genellikle ılıman ve subtropik bölgelerinde yetiştirilen dutun, ülkemizde hemen her ilde üretimi yapılabiliyor. İklim ve toprak istekleri bakımından seçici bir tür olmayan dut, verim değeri düşük arazilerin değerlendirilmesine, yeşillendirilmesine olanak sağlıyor.
“İstihdam ve Gelir Artışı Sağlayacağız”
3 yıl uygulanmak üzere hazırlanan “Dut Eylem Planı” ile uygun mekanlarda ve elverişli yetiştirme muhitlerinde belirli bir plan ve program dahilinde dut fidanları dikileceğinin altını çizen Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “ Ülkemizde meyve veren dut ağacı sayısı her yıl azalıyor. Dut ağacının sayısını artırmak, ücretsiz dut fidanları dağıtmak suretiyle vatandaşlarımızın dut ağacına ilgisini canlandırmayı hedefliyoruz. Diğer yandan yetiştirilen dut ağaçlarının ipekböcekçiliği, kozmetik, ilaç ve tekstil gibi önemli sanayi kollarında kullanılmasıyla vatandaşlarımıza istihdam ve gelir artışı sağlayacağız” dedi.
Pek Çok Hastalığa İyi Geliyor
Havaların ısınmadan tomurcuklarını sürmeye başlamadığını ve bu yüzden dut ağacının aklı ve sabrı sembolize ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Antioksidan özelik taşıyan dut, ateş düşürücü ve idrar söktürücü özelliklerinin yanında ağız yaraları, boğaz hastalıkları, diş ağrısı, mide ve bağırsak iltihapları, egzama gibi pek çok hastalığa da iyi geliyor. Dolayısıyla tüketici tercihleri gün geçtikçe dut lehine artıyor” diye konuştu.
“Ana Gayemiz Daha Müreffeh Bir Hayat Sunabilmek”
Yürütülen faaliyetlerin ana gayesinin bütün vatandaşlara daha temiz, daha yeşil, daha yaşanabilir ve daha müreffeh bir hayat sunabilmek olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ağaçlandırma faaliyetlerimizi yürütürken, sadece orman varlığımızı artırmayı değil, başta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere, ekonomik gelirde de artış sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder