5 Nisan 2016 Salı

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Konulu Panel Düzenlendi

Niğde Üniversitesi, Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ konulu bir panel düzenledi.
Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’ te gerçekleştirilen ve Başkent Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Akın, Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. Psikolog Ezgi Türkçelik, Niğde Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Cemil Öztürk ve Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semra Kocaöz’ün panelist olarak katıldığı program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Niğde İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Niğde Üniversitesi akademik ve idari personeli, davetliler ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti
Program panel başkanı Prof. Dr. Ayşe Akın’ın yaptığı açış konuşması ile başladı. “Bugün bütün dünya için gerçekten bir insan hakkı ihlali olan kadına yönelik şiddeti ele alacağız” dedi ve Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semra Kocaöz’ü kürsüye davet etti.
Doç. Dr. Semra Kocaöz, Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin kuruluş amacı ve hedeflerinden bahsederek, Merkezin amacının Üniversitenin ilgili birimlerinin işbirliği ile Üniversitede ve Niğde ilinde toplumsal cinsiyet duyarlılığını ve eşitliğini gerçekleştirmek için kadının sosyo-ekonomik statüsü ve sorunları ile ilgili her alanda bilimsel araştırma ve incelemeler yapmak, bunların uygulanmasını sağlamak ve kadın çalışmaları ile toplumsal cinsiyet alanını ilgilendiren her konuda duyarlı ve bilgili gençlerin yetiştirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerinde bulunmak olduğunu söyledi.
Sonrasında söz alan Prof. Dr. Ayşe Akın kadına uygulanan şiddet türlerinden, kadına yönelik şiddetin yıllara göre artışından, kadına uygulanan şiddetin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinden ve kadına yönelik şiddetin azalmasında nasıl bir yol izleneceğinden bahsettikten sonra; “Dünyada ve Türkiye’de konu yıllardır ele alınıyor, devlet, ulusal, uluslararası kuruluşlar, STK’lar herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor ama bu tek başına çözülecek bir sorun değil kurumların birlikte örgütlenerek çözeceği bir sorundur “ dedi ve kürsüyü Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. Psikolog Ezgi Türkçelik’e bıraktı.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Koruma ve Destek Projesi konulu konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Öğr. Gör. Psikolog Ezgi Türkçelik, projenin amacının Türkiye’de şiddete uğramış ve uğrama tehdidi altında olan kadınlara yönelik destek hizmetleri geliştirilerek ve sunularak kadınların şiddetten korunmasının sağlanmasıdır dedi.  Bu konuda Farkındalığı Artırıcı Faaliyetler, Koruma ve Destek Rehberinin Oluşturulması, Kadına yönelik şiddeti önlemede yaklaşım belirlenmesinin önemini vurgulayan Öğr. Gör. Ezgi Türkçelik konuşmasını kadına şiddette şiddete uğrayan kadına ulaşma yollarından bahsederek sonlandırdı.
Sonrasında kürsüye çıkan Niğde Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacısı Cemil Öztürk, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun içeriğinden ve Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı’nın aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet konularından yürüttüğü projelerden bahsetti.
Cemil Öztürk konuşmasını, kadına şiddet oranının azalması için, kız çocuklarının okullaşma oranlarının yükseltilmesi amacıyla yatırımların arttırılması, eğitim materyallerinin ve müfredatının cinsiyetçilikten arındırılması, kadın istihdamında zorunlu kota uygulaması, kadının çalışma şartlarında yasal düzenlemelerin yapılması, eşit işe eş değer ücretin verilmesi,  kadının esnek ve güvencesiz çalıştırılmasının yasaklanması, ücretsiz kreşler açılması, cinsiyet ayrımcı politikaların, yasalar ve uygulamaların kaldırılması, kadına dair projelerin kadın örgütleriyle birlikte yaşama geçirilmesi, karar verme mekanizmalarında yer alan kadın sayısının arttırılması için pozitif ayrımcılık ilkesi gereği kota uygulamasının getirilmesi, evde, sokakta, okulda, işyerinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanması ve caydırıcı yasal tedbirler alınması, medyanın, kadın ve çocuklara yönelik şiddeti teşvik edici yayınlar üzerinde kendi oto denetim mekanizmasını kurarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti bir malzeme olarak kullanılmasını engellemek gibi koşulların sağlanması gerekir, diyerek sürdürdü.

Soru cevapla devam eden programın sonunda rektör yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Şener tarafından panel başkanına ve panelistlere teşekkür belgesi takdim edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder