31 Ocak 2025 Cuma


 Kuru incirin ortalama ihraç fiyatı 6 bin doları aştı

Cennet meyvesi olarak nitelendirilen, Türkiye’nin ihracatta prestij ürünlerinden kuru incir 2024/25 sezonunda dolar bazında yüzde 37 değerlendi ve kuru incirin ortalama ihraç fiyatı 6 bin doları aştı.

2023/24 sezonunun ilk 4 aylık döneminde ortalama 4 bin 506 dolara ihraç edilen kuru incir, 2024/25 sezonunun 4 aylık döneminde dolar bazında yüzde 37’lik sıçramayla 6 bin 162 dolarlar alıcı buldu. Türk ihracatçıları 4 aylık döneminde kuru incir ihracatını yüzde 31’lik artışla 148 milyon dolardan 194 milyon dolara çıkardılar.

Küresel iklim değişikliği neticesinde olumsuz hava koşulları nedeniyle kuru incir rekoltesinde 2024/25 sezonunda yüzde 15 düşüşe rağmen kuru incir ihracatında miktar bazındaki düşüş yüzde 4 ile sınırlı kaldı. 25 Eylül 2024 tarihinde başlayan 2024/25 kuru incir sezonunda 25 Ocak 2025 tarihine kadar Türkiye, 31 bin 425 ton kuru incir ihraç etti. Önceki sezon kuru incir ihracatı miktar bazında 32 bin 796 ton olmuştu.

 Hanehalkı Yurt İçi Turizm, III. Çeyrek: Temmuz-Eylül, 2024

30 Ocak 2025 Perşembe

ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ


 


 Vali  ÇELİK,  Ek Hizmet Binasında İncelemelerde Bulundu

Vali Cahit ÇELİK, 400 Yataklı Ek Hizmet Binasında İncelemelerde Bulundu

Vali Cahit ÇELİK, Aşağıkayabaşı Mahallesi’nde yapımı tamamlanan 400 Yataklı Ek Hizmet Binası'nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. 20.650,96 m² alan üzerine inşa edilen ve toplamda 142.533 m² kapalı alana sahip olan bu modern sağlık tesisi, bölge halkına nitelikli sağlık hizmeti sunmayı amaçlıyor.

12 katlı binada; 3 bodrum kat, alt zemin, zemin kat ve 7 normal kat bulunuyor. Tesis, 123 adet 1 yataklı, 60 adet 2 yataklı oda, 65 poliklinik odası, 18 ameliyathane ve 10 doğum salonu ile hizmet verecek. Ayrıca, 749 araç kapasiteli otoparkı sayesinde ziyaretçi ve personel için kolaylık sağlanacak.

Toplamda 2460 kişilik bir sağlık personeli kadrosu bulunan binada, uzman tabiplerden hemşirelere kadar geniş bir ekip görev alacak. Laboratuvar hizmetleri ve ilk yardım birimleriyle de kapsamlı bir sağlık desteği sunulacak.

İncelemeler sonrası açıklamada bulunan Vali Cahit ÇELİK, Ek Hizmet Binası’nın geçici kabulünün 19 Nisan 2024 tarihinde yapıldığını belirterek, hizmete açılma hazırlıklarının hızla devam ettiğini ifade etti. Niğde’nin sağlık alanında yeni bir döneme adım atacağını vurguladı ve bu önemli projenin Niğde halkına en iyi şekilde hizmet vereceğini söyledi.

 Sanayi Üretim Endeksi, Kasım 2024


Sanayi üretimi yıllık %1,5 arttı

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Kasım ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %6,6 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi %1,2 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %11,1 arttı.
Sanayi üretimi aylık %2,9 arttı

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Kasım ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %2,8 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,0 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,0 arttı.

29 Ocak 2025 Çarşamba


 Niğde Üniversitesi  NÖHÜ den Niğde ye Özgü Marul Üretimi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Uygulama Alanında Niğde'ye özgü marul üretimi yapılan seralarımızda hasat gerçekleşti.

Uygulamalı eğitim modeliyle öğrencilerine hem teorik hem de pratik eğitim öğretim olanağı sunan Fakültemizin uygulama alanında, öğrencilerimiz öğrendiklerini pratiğe dönüştürerek sektöre hazır hale geliyor.

Fakülte  ayrıca Niğde’nin iklim ve toprak yapısına uygun sebze çeşitlerini geliştirmek için yeni bir ıslah programı da sürdürüyor. Bu kapsamda bölge tarımında ürün çeşitliliğinin artırılması ve daha verimli üretim yapılması hedefleniyor. Üniversitemizin böylece tarım sektörüne donanımlı bireyler kazandırmayı ve bölgesel kalkınmaya katkı sunmayı sürdürüyor.

"Bilimsel Çalışmaların Yanında Yerel Kalkınmaya da Destek ve Katkı Veriyoruz"

Konuya ilişkin açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, üreten üniversite anlayışıyla eğitim öğretimde teoriyi pratiğe dönüştürmeye büyük önem verdiklerini dile getirdi. Öğrencilerin bu tür uygulamalı çalışmalara katılmasının onları mesleki hayata hazırlamakla beraber bölge tarımına da katkı sunduğunu vurgulayan Rektör Uslu, “Fakültemizin başlattığı ıslah programı, hem bilimsel çalışmaları hem de yerel kalkınmayı desteklemek adına önemli bir adım. Uygulama alanımızdaki Niğde'mize özgü marul üretimi de bunlardan birisi. Bugün bu ürünlerimizin hasadını gerçekleştirdik. Üniversitemize ve ilimiz tarımına hayırlı olsun.” dedi.

ÇAMARDI EKSPRES / 500. SAYIYA DOĞRU


 


 Niğde İHH Arama Kurtarma Ekibi için AFAD Akreditasyon ve Arma Teslim Töreni düzenlendi

Vali Cahit ÇELİK'in katılımlarıyla, Niğde İHH Arama Kurtarma Ekibi için AFAD Akreditasyon ve Arma Teslim Töreni düzenlendi.

Niğde İHH İnsani Yardım Vakfı, kentsel arama kurtarma alanında akreditasyon sürecini başarıyla tamamladı. Hüdavent Hatun Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen törende, Vali Cahit ÇELİK, ekibin özverili çalışmalarını tebrik ederek hepsine ayrı ayrı  arma taktı. Törende, AFAD tarafından başlatılan eğitimler sonucunda 34 kişilik Niğde İHH Arama Kurtarma Ekibi’nin hafif seviye akredite olduğu açıklandı.

Törende konuşma yapan Vali Cahit ÇELİK, Türkiye’nin doğal afetlerle sıkça karşılaşan bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bugün burada, Niğde İHH İnsani Yardım Vakfı’nın kentsel arama kurtarma alanında akreditasyon sürecini tamamlamış olmasının mutluluğunu paylaşmak için bir araya geldik. Öncelikle, sizlere bu önemli başarı için içtenlikle teşekkür ediyorum.

Ülkemiz, doğal afetlerle sıkça karşılaşan bir coğrafyada yer almaktadır. Bu nedenle, afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi ve nitelikli ekiplerin yetiştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. AFAD tarafından başlatılan Gönüllülük Sistemi ile yapılan eğitimler, toplamda 34 kişinin bu alanda donanım kazanmasına olanak sağlamıştır. Sizler gibi değerli gönüllüler, toplumsal dayanışmamızı güçlendirmekte ve afetlere karşı daha hazırlıklı olmamızı sağlamaktadır.

Niğde İHH İnsani Yardım Vakfı, 12 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Hafif Seviye Ekip olarak akredite olmuş ve 34 üyeyle bu onurlu görevi üstlenmiştir. Bu akreditasyon süreci, afet ve acil durumlarda etkili bir şekilde görev alabilme yeteneğinizi pekiştirmiştir. Sizler, olası afet durumlarında çökmüş yapılar içinde kurtarma operasyonları gerçekleştirecek ve insan hayatını kurtarmak için gereken teknik arama becerilerine sahip olacaksınız.

Bu başarınız, sadece sizin değil, aynı zamanda tüm Niğde halkının gurur kaynağıdır. Azimle çalışmalarınızı sürdürdüğünüz için sizlere teşekkür ediyor, insanlık için üstlendiğiniz fedakarlıkları takdir ediyorum.

 Aynı zamanda, ilimizdeki diğer sivil toplum kuruluşlarının da en kısa zamanda akredite olmalarını temenni ediyorum. Birlikte, daha güvenli bir toplum oluşturmak için çaba göstereceğiz. Tekrar tebrik ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.” dedi.

Vali Cahit ÇELİK, törenin sonunda tüm ekip üyelerini kutlayarak başarılarının devamını diledi.

28 Ocak 2025 Salı

 Ekonomik Güven Endeksi, Kasım 2024


Ekonomik güven endeksi 97,1 oldu

Ekonomik güven endeksi Ekim ayında 98,0 iken, Kasım ayında %0,9 oranında azalarak 97,1 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Kasım ayında tüketici güven endeksi %1,0 oranında azalarak 79,8 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,2 oranında artarak 103,4 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %2,9 oranında azalarak 111,0 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,9 oranında artarak 111,7 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %1,7 oranında artarak 87,8 değerini aldı.


 EMNİYET EKİPLERİ BİLGİLENDİRME VE BİLİNÇLENDİRME AMACI İLE BROŞÜR DAĞITTI

Niğde il Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlilerince  yapılan çalışmalar neticesinde;

ÇOGEP (Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı) kapsamında onaylanan, Niğde İl Emniyet Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan, “Bizim Çocuklar” projesi kapsamında; Niğde İl genelinde öğrenim gören 11-12 yaş grubu (96) öğrenci (8) takımın katılımı ile 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında Niğde 75. Yıl Spor Salonunda “Futsal Turnuvası” düzenlenmiştir

 Niğde 5 Şubat Ortaokulu ve Cumhuriyet Anadolu Lisesinde öğrenim gören toplamda (12) öğrencinin  İl Emniyet Müdürlüğü makamlarında ziyaretleri sonrası Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ziyaret edilerek şubelerde yapılan iş ve işlemler hakkında genel bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetinde bulunularak broşür dağıtımı yapılmıştır.

TRAFİK HAYATTIR


 

27 Ocak 2025 Pazartesi

 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Kasım 2024


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %29,47 arttı, aylık %0,66 arttı

Yİ-ÜFE (2003=100) 2024 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,66 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %28,01 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %29,47 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %42,60 artış gösterdi.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %31,31 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %38,01 artış, imalatta %31,31 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %4,65 artış ve su temininde %42,11 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %29,40 artış, dayanıklı tüketim mallarında %37,15 artış, dayanıksız tüketim mallarında %40,30 artış, enerjide %8,15 artış ve sermaye mallarında %30,94 artış olarak gerçekleşti.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %1,07 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %1,15 artış, imalatta %1,07 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %3,58 azalış ve su temininde %1,14 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %0,64 artış, dayanıklı tüketim mallarında %1,0 artış, dayanıksız tüketim mallarında %2,21 artış, enerjide %2,32 azalış ve sermaye mallarında %0,62 artış olarak gerçekleşti.


  Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu Açılışı

Niğde Belediye Kültür Merkezinde UNESCO VIII. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu Açılışı, Vali Cahit ÇELİK, Niğde Belediye Başkanı  Emrah ÖZDEMİR, UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr.  Mehmet Öcal UĞUZ, Türkiye Milli Komisyon Başkan Vekili Prof. Dr.  Nizamettin KAZANCI,  Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Hasan USLU ve kurum amirlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Vali Cahit ÇELİK, açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu anlamlı etkinlik, kadim geçmişi ve zengin kültürüyle Anadolu’nun kalbinde yer alan Niğde’mizin, dünya kültür mirasındaki yerini vurgulamak adına büyük bir fırsattır. UNESCO’nun kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarını takdirle karşılıyor ve bu etkinlik vesilesiyle ilimize gösterdikleri ilgi ve destek için UNESCO yetkililerine en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Kültürel miras, geçmişin izlerini taşıyan ve geleceğe aktarılan bir değerdir. Bu bağlamda, somut olmayan kültürel mirasın korunması, gelecek nesillere aktarılması ve sürdürülebilir kalkınmadaki rolü son derece önemlidir. Niğde olarak bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor, kültürel değerlerimizin uluslararası düzeyde tanıtılmasını önemsiyoruz..

 Niğde’nin kültürel zenginliklerini tanıtma yolunda önemli bir adım olan bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederiz." dedi.


 Niğde de Su Gönüllüleri Sahada Projesi Başlatıldı

         Niğde genelinde ilk , orta ve liselerde su verimliliği farkındalığı öğrencilere anlatılacak 

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve  Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile Su Verimliliği Seferberliği kapsamında  Niğde de ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde tüm okullarda "Su Gönüllüleri Sahada" projesini başlatıldı. 

Niğde de bulunan tüm okul müdürleri ile yapılan ilk toplantı sonunda yol haritası belirlendi. 

Bir sonraki toplantı ile ilkokul ve ortaokul düzeyinde öğretmenlerin bilgilendirilmesi sağlanarak su verimliliği farkındalığının öğrencilere aktarılmasının sağlanacağı belirtildi.

Lise düzeyinde ise akran eğitimi yöntemi ile lise öğrencilere düzenli aralıklarla eğitim verilecek. Sonrasında ise lise öğrenciler akranlarına su verimliliği eğitimini vermesi sağlanacak.

Her okul su verimliliği kapsamında farkındalık faaliyetleri yürütecek ve seferberliğe destek olacak.

Proje ile ilgili gereken teknik bilgi Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanacak olup, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordinasyon halinde proje yürütülecek. Bir yılın sonunda su verimliliği konusunda çalışmaları en iyi olan örnek okullar belirlenerek Tarım ve Orman Bakanlığına raporlanacağı belirtildi.

ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ


 


 Kişisel Verilerde 2024'te 6 bin 571 Şikayet !

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kişisel verilerin korunması ve yasa dışı kullanımlarına ilişkin ihlallerin tespiti konusunda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle bir yazılı soru önergesi verdi. Gürer’in, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) çerçevesinde ilettiği sorular, vatandaşların özel hayatın gizliliği ve veri güvenliği konusundaki endişeleri gündeme taşıdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise önergeye Kişisel Verileri Koruma Kurumu’ndan (KVKK) gelen bilgiler doğrultusunda yanıt verdi.

GÜRER’İN SORULARI

Ömer Fethi Gürer, önergesinde;

2024 yılı içerisinde kişisel verilerin yasa dışı kullanımına yönelik olarak Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na (KVKK) ulaşan ihbar ve şikayet sayısı kaçtır?

Bu ihbar ve şikayetler sonucunda kaç kişi, kuruluş ya da şirkete yaptırım uygulanmıştır? Hangi tür yaptırımlar (idari para cezası, faaliyet durdurma vb.) devreye sokulmuştur?

Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na intikal eden veri güvenliği ihlal bildirimlerinin sayısı son beş yılda yıllara göre nasıl bir dağılım göstermiştir?

Son beş yılda veri güvenliği ihlallerine ilişkin bildirimlerde ne kadar bir artış gerçekleşmiştir? Oransal olarak bu artışın miktarı nedir?

BAKAN TUNÇ’UN CEVABI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’ndan alınan veriler doğrultusunda;

  • 2024 Yılı Verileri: 25 Ekim 2024 itibarıyla KVKK’ya toplam 6.571 ihbar ve şikayet başvurusu yapıldı.
  • Veri Güvenliği İhlalleri:
    • 2020: 231 ihlal dosyası
    • 2021: 332 ihlal dosyası
    • 2022: 260 ihlal dosyası
    • 2023: 307 ihlal dosyası
    • 2024 (25 Ekim itibarıyla): 241 ihlal dosyası

GÜRER’DEN DEĞERLENDİRME

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Tunç’un yanıtını değerlendirerek, bir anda milyonlarca kişi risk ile karşı karşıya kalabileceği sürecin çok sıkı denetim, kontrol ve önlem kapsamında ele alınmadı gerektiğini söyledi. Günümüzde en mahrem bileğilere dahi erişim arayan iyi niyetten uzak bir yaklaşımın varlığının dünyada örneklerinin attığını belirten Gürer ülkeler açısından da olumsuzlukları yok etmenin yanı bu bağlamda teknolojinin doğru kullanılması ve liyakata dayalı kadrolarla sorunları çözecek bir anlayışın varlığının sağlanması ile doğrudan bağı olduğunu belirtti. Gürer 2024 yılında bireysel verilere yönelik şikayet sayısının 6.571 gibi  bir rakama ulaşmasının, kişisel verilerinin korunması konusunda sorunun görmezden gelinemeyecek noktada olduğuna işaret etti.

YAPTIRIMLAR VE KORUMA MEKANİZMALARI

Gürer, Kişisel verilerin korunması konusunda daha caydırıcı adımlar atılması ve  kişisel verilerin korunmasının sadece bir güvenlik değil, aynı zamanda temel bir insan hakkı olduğu unutulmamalıdır “ dedi.

26 Ocak 2025 Pazar

 İSTANBUL-ŞAM UÇUŞLARI BAŞLADI

 

SURİYE UÇUŞLARI 23 OCAK-27 MART DÖNEMİNDE SALI, PERŞEMBE VE PAZAR GÜNLERİ GERÇEKLEŞECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Şam uçuşlarının  başladığını bildirdi. İlk uçuşta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden bir ekibin de yer aldığını belirten Bakan Uraloğlu, Heyet, pazar gününe kadar Suriye’de saha ziyaretleri yapacak ve denetimler gerçekleştirecek. dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Şam uçuşlarının bugün Türk Hava Yolları tarafından başlatıldığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, kış dönemini kapsayan 23 Ocak-27 Mart döneminde salı, perşembe, pazar günleri olmak üzere haftada 3 gün seferlerin düzenleneceğini ifade etti. Bakan Uraloğlu, uçakların İstanbul dan kalkış saatinin 09.00, Şam dan kalkış saatinin ise 13.00 olarak planlandığını kaydetti. 

 

Uçuşların görerek uçuş (VFR) şartlarında gerçekleştirileceği için gündüz saatlerine odaklanarak düzenlendiğini belirten Bakan Uraloğlu, "Söz konusu uçuşların gerçekleştirilebilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Suriye Havacılık Otoritesinden gerekli izinlendirilme süreçleri tamamlandı." açıklamasında bulundu.

 

 Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Kasım 2024

KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN


 

25 Ocak 2025 Cumartesi


 Konya da KOP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı

Vali Cahit Çelik KOP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’na katıldı.

Vali Cahit ÇELİK, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YILMAZ başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR, Ticaret Bakanı Ömer BOLAT, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan BAYRAKTAR ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI'nın katılımıyla Konya'da düzenlenen, bölgenin gelişimine ışık tutacak fikirlerin paylaşılması ve iş birliğinin güçlendirilmesi adına önemli bir fırsat olan KOP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’na katıldı.

 Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi, Kasım 2024


Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık %25,19 arttı, aylık %0,86 azaldı

YD-ÜFE 2024 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,86 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,39 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %25,19 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %44,56 artış gösterdi.
YD-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %25,21 arttı

Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %24,18 artış, imalatta %25,21 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %22,99 artış, dayanıklı tüketim mallarında %30,39 artış, dayanıksız tüketim mallarında %25,44 artış, enerjide %4,19 artış, sermaye mallarında %31,18 artış olarak gerçekleşti.
YD-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %0,82 azaldı

Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %3,01 azalış, imalatta %0,82 azalış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %0,85 azalış, dayanıklı tüketim mallarında %0,29 azalış, dayanıksız tüketim mallarında %0,15 azalış, enerjide %1,91 azalış, sermaye mallarında %1,49 azalış olarak gerçekleşti.


 İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI YAPILDI

NİĞDE İLİ KOORDİNASYON KURULU  2025 YILI BİRİNCİ TOPLANTISI

İl Koordinasyon Kurulu 2025 yılı 1. Toplantısı yatırımcı kuruluşların temsilcilerinin katılımı ile Niğde Valiliği Hüdavent Hatun Konferans Salonu'nda Vali Cahit ÇELİK başkanlığında yapıldı.

         Toplantıya ; Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir , Çamardı ilçe Kaymakamı H.İnaç Gökçayır ve diğer ilçe Kaymakamları , kurum amirleri katıldı.

    Toplantı öncesinde yatırımcı bölge ve il kuruluşlarından alınan raporlara göre 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle  Niğde de;

İl Özel İdaresi, genel bütçeye dâhil kuruluşlar ve belediye başkanlıklarınca yürütülen toplam 213 proje bulunmaktadır. Bu projelerin; 58'i tarım, 56'sı ulaştırma, 56'sı kamu hizmetleri, 21'i eğitim, 9'u sağlık, 8'i kültür-turizm, 5'i enerji sektörlerine aittir. 

Niğde de yürütülmekte olan 213 projenin toplam değeri 21 milyar 351 milyon 758 bin TL'dir. Bu projeler için toplam 3 milyar 686 milyon 439 bin TL ödenek ayrılmış olup, bu ödeneğin 2 milyar 511 milyon 418 bin TL'si harcanmıştır. Proje tutarına göre dönem içerisinde nakdi gerçekleşme oranı (yıl ödeneğinin ait olduğu yıl harcamasına oranı) % 68.13'tür.  

ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ / 500. SAYIYA DOĞRU


 

24 Ocak 2025 Cuma


 LİSE VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE BİLGİLENDİRME ÇALIŞMASI YAPILDI

Niğde il Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlilerince  Önleyici Faaliyet/Bilgilendirme çalışmaları kapsamında;

Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) “Bizim Çocuklar Projesi” kapsamında; Mehmet Akif Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim gören (120) öğrenciye yönelik Toplum Destekli Polislik, Çocuk ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerince ziyaret gerçekleştirilerek, “Polis nasıl olunur?, Polislik başvurusu şartları, Asayiş olaylarına karşı alınması gereken tedbirler, Siber dolandırıcılık ve güvenli internet kullanımı, Akran zorbalığı, 112 Acil yardım hattı ve önemli telefonların kullanımı” konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilerek broşür dağıtımı yapılmıştır.

Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) “Bizim Çocuklar Projesi” kapsamında; 4-5 Ocak 2025 tarihlerinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Milli Piyango Yurdu Satranç Salonunda Niğde İl genelinde öğrenim gören (125) öğrencinin katılımı ile “Satranç Turnuvası” düzenlenmiş, turnuvada 2 ayrı kategoride dereceye giren öğrencilerimize madalyaları ile birlikte Bisiklet, Akıllı Saat ve Bluetooth Kulaklık hediye edilmiştir.

 

 Tüketici Güven Endeksi, Kasım 2024


Tüketici güven endeksi 79,8 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Ekim ayında 80,6 iken Kasım ayında %1,0 oranında azalarak 79,8 oldu.


 Seslikaya köyünde mera alanına sulamadan yetişen yem dikimi yapıldı

 Kıraç toprakta yetişen tuz çalısı ve bozkır otu dikimi ilk defa yapıldı

Bor ilçesi Seslikaya köyünde ilk defa sulamadan yetişen küçükbaş hayvan yemi dikimi yapıldı

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen Mera Islah Projesi kapsamında Niğde de ilk defa Bor İçesi Seslikaya Köyünde tuzlu ve kıraç topraklarda rahatlıkla sulamadan yetiştirilebilen özellikle küçükbaş hayvanların çok sevdiği Atriplex(Tuz Çalısı) ve Kochia (Bozkır Otu) toplamda 4000 adet fide 20 dekar mera alanında dikimi yapıldı.

 Projenin önümüzdeki yıllarda mera alanlarında uygulamaya devam edileceği belirtildi. 

UĞUR MUMCU' YU RAHMETLE ANIYORUZ


 

23 Ocak 2025 Perşembe

 BİLETLİ SEFERLERDE 82 MİLYON 219 BİN 469 KİŞİ YOLCU TAŞINDI

TURİZM AMAÇLI SEFERLERDE 60 MİLYON 427 BİN 18 YOLCU TAŞINDI”


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılında biletli ve turizm maksatlı taşımalarda toplam 14 milyon 698 bin 947 seferde 149 milyon 646 bin 487 yolcu taşındığını bildirdi. Otobüslerin toplam 2 milyar 110 milyon 393 bin 75 kilometre yol kat ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, Otobüsler Dünyanın çevresinde yaklaşık 52 bin 661 tur attı. dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı karayolu yolcu taşımacılığı verilerini değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü yetkisindeki otobüslerle yapılan biletli ve turizm maksatlı toplam 14 milyon 698 bin 947 seferde 149 milyon 646 bin 487 yolcu taşındığını kaydetti.

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında biletli 3 milyon 4 bin 891 şehirlerarası otobüs seferinde 82 milyon 219 bin 469 kişi yolculuk yaptı. Turizm amaçlı 11 milyon 694 bin 56 seferde ise 60 milyon 427 bin 18 yolcu taşındı. ifadelerini kullandı. 

1 Milyon 857 Bin 402 Engelli Vatandaş Şehirlerarası Otobüsleri Kullandı

Yolcu taşımacılığına ilişkin detaylı verileri paylaşan Uraloğlu, yolcuların yüzde 41,49’unun kadın yüzde 58,51 inin erkek olduğunu açıkladı. Uraloğlu, 2024 yılının Emekliler Yılı ilan edilmesi üzerine yaptığımız düzenlemeyle toplam 666 bin 99 emeklimiz yüzde 20 indirim imkanından yararlandı. açıklamasında bulundu. Uraloğlu ayrıca biletli yolcu taşımacılığında 1 milyon 857 bin 402 engelli vatandaşın ve 653 bin 703 çocuk yolcunun otobüsleri kullandığını kaydetti.

2024 yılında gerçekleştirilen seferlerde otobüslerin toplam 2 milyar 110 milyon 393 bin 75 kilometre kat ederek seyahatlerini tamamladığını belirten Bakan Uraloğlu, “Bir yılda otobüslerimizin aldığı mesafe Dünyanın çevresinde 52 bin 661 tura denk geliyor. dedi.


 Konut Satış İstatistikleri, Kasım 2024


Türkiye genelinde Kasım ayında 153 bin 14 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %63,6 oranında artarak 153 bin 14 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 26 bin 320 ile İstanbul, 14 bin 916 ile Ankara ve 8 bin 583 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 89 ile Bayburt, 99 ile Tunceli ve 121 ile Hakkari olarak gerçekleşti.
Konut satışları Ocak-Kasım döneminde %16,4 arttı

Konut satışları Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,4 oranında artarak 1 milyon 265 bin 388 olarak gerçekleşti.
İpotekli konut satışları 21 bin 804 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %315,7 oranında artarak 21 bin 804 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %14,2 olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,3 oranında azalarak 135 bin 209 oldu.

Kasım ayında 5 bin 213; Ocak-Kasım döneminde ise 32 bin 82 ipotekli konut satışı, ilk el olarak gerçekleşti.

Diğer satış türleri sonucunda 131 bin 210 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde diğer konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %48,6 oranında artarak 131 bin 210 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %85,8 olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,4 oranında artarak 1 milyon 130 bin 179 oldu.


İlk el konut satış sayısı 49 bin 274 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %61,7 oranında artarak 49 bin 274 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %32,2 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,2 oranında artarak 407 bin 832 olarak gerçekleşti.

İkinci el konut satışlarında 103 bin 740 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde ikinci el konut satış sayısı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %64,6 oranında artarak 103 bin 740 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı %67,8 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,0 oranında artarak 857 bin 556 olarak gerçekleşti.

Yabancılara Kasım ayında 2 bin 151 konut satışı gerçekleşti

Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,2 oranında azalarak 2 bin 151 oldu. Kasım ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,4 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 780 ile İstanbul, 752 ile Antalya ve 191 ile Mersin oldu.