31 Mart 2015 Salı

Et Ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapıldı
     Tebliğ değişikliği ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önüne geçilmesi amacıyla et ve et ürünlerinde önemli değişiklikleri hayata geçirecek. Yayımlanan tebliğ ile birlikte  kasap köfteden dökme tavuğa kadar birçok üründe yeni düzenlemeler getirildi.
    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 5 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe  giren Et ve Et Ürünleri Tebliğini revize etti. Tebliğ değişikliği tüketicinin satın aldığı birçok et ürününde değişiklik öngörüyor. Bakanlık yeni düzenleme ile kasap, süpermarket vb. perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme olarak satışını yasaklıyor.
      Kanatlı etleri bu işletmelerde sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Bundan sonra kasap, market vb. perakende işletmelerde fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek. Aynı şekilde bu işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılamayacak. Yeni düzenleme lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satmasını da yasaklıyor.
(13.02.2015 tarih ve 29266 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "TGK Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ") yapılmıştır. Buna göre;
   Çiğ Kanatlı Etleri Satış Koşulları:
1.Çiğ kanatlı etleri; hazır ambalajlı olarak(Onaylı işletmeden geldiği orijinal ambalajında) piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir ve müşteriye teslim edilir.
2.Hazırlanmış Kanatlı Et Karışımları (Soslu, baharatlı kanatlı eti) hazırlamaları yasaktır. Ancak tüketici talebi üzerine anında hazırlanmış kanatlı et karışımı hazırlanabilir.
 Çiğ Kırmızı Et Satış Koşulları:
1.Çiğ kırmızı etler; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, 29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı 3üncü mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan"TGK Etiketleme Yönetmeliği"nin 13üncü maddesi üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir. (Reyon etiketinde; 1-Ürün Adı, 2-Son Tüketim Tarihi, 3-Gıda İşletmesinin Adı-Adresi ve 4-Türk Malı ifadeleri yer almalıdır.)
2.Perakende işletmede kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımları(Köfte vb.) üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımı hazırlanabilir.
3.Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder